Hærdning

Hærdning - definitionen på hærdning er ændring af materialers egenskaber, så materialerne bliver hårdere eller mere modstandsdygtige over for stød og slag for glas's vedkommende. Leverandører af hærdning finder du i listen på denne side.

Leverandører af og viden om hærdning:


JM Trådgnist

Grønsmøllevej 4, Nees
7660 Bækmarskbro
Mobil +45 20287701
E-mail: jm@jmtraadgnist.dk

www.jmtraadgnist.dk

Kompetencer: CNC Fræsning, Formstøbning, Fremstilling af maskindele, Hulgnistning, Hærdning, Planslibning, Sprøjtestøbning, Sænkgnistning, Trådgnistning, Værktøjsfremstilling (form og stans)

Læs mere om JM Trådgnist


Mirit Glas A/S

mirit

Marielundvej 37D
DK 2730 Herlev
Tlf. +45 44 94 44 49
E-mail: post@mirit.dk

www.miritglas.com

Kompetencer: Skueglas, hærdet glas, glasstænger, teknisk glas, glasrør, Blyglas, borosilikatglas, buet glas, Bøjet glas, displayglas, Elektrisk opvarmede glas, floatglas, Glas, Glasblæsning og ætsning, Glasborde, Glasdøre, Glashærdning, Glasindretning, Glaskugler og -perler, Glasrør, Glasrørssikringer, Glasskilte, Glasskår, Glasslibning og -gravering, Glasvarer, Industriglas, Inspektionsluger, jernfattigt glas, Kemisk hærdet glaskeramisk glas, Kvartsglas, Kvartsrør, Laboratorieglas, lamineret glas, Lampeglas, Montrer, Måleglas, Optisk glas, Ornament glas, Ovnglas, Planglas, Rørglas, Safirglas, Sikkerhedsglas, Skibsvinduer, Spejle, Spejlglas, Strålebeskyttelsesglas, Vandglas, Varmeruder

Læs mere om Mirit Glas A/S


Ska-Dan A/S

Ole Rømers Vej 25
7000 Fredericia
Tlf.: +45 70 26 70 46
E-mail: solgaard@ska-dan.dk

www.ska-dan.dk

Kompetencer: Affugtning, Elvarmere, Generatorer, Kalorifere, Kedelcentraler, Mobilvarme, Mobile varmecentraler, Ventilatorer

Læs mere om Ska-Dan A/S


Mere viden om Hærdning:

Hærdning af stål er en varmebehandling der giver stålet bedre styrkeegenskaber og hårhed.

For at stål kan hærdes skal det indeholde mindst 0.3% kulstof.

Stålet opvarmes til hærdetemperatur hvorefter det bradtkøles. Vejledende hærdetemperaturen ligger ca. 50 til 100º over G-S linien i jern-kulstofdiagrammet.
Opvarmning til den rigtige hærdetemperatur er vigtig, ved for høj temperatur bliver emnet grovkornet og skørt og ved for lav temperatur opnås ikke den ønskede hårdhed.

 

1.
Stålet opvarmes til austenittemperatur.

Austenitenhedscellen måler 2.57 x 2.57 Å
Å = Ångström
1 Å = 0.0000001 mm

Austenitcelle med mulig placering af kulstofatomer.

 

2.
Stålet bratkøles, kulstoffet når ikke at gå tilbage til sit tidligere leje ( som ferrit-perlit-cementit). Austenitten består ned til ca. 200º herefter omdannes den pludselig til en ny struktur, martensit.

De ændringer der sker i celleparamenterne er ikke vist.

Dannelse af martensit
Vist i langsom gengivelse

 

3.
Martensitten er ikke pakket så tæt som austenitten, den udvider sig under omdannelsen, udvidelse kan være årsag til hærderevner.
Martensit er hård og skør og skal have en efterfølgende varmebehandling.

Martensitcelle med mulig plasering af kulstofatomer.
Har tetragonalt rumcentreret gitter.

martensite-mikro.jpg

Mikrofoto, de lyse områder er martensit, de mørke områder er rest austenit.

Kilde: fagteori.dk


Expanite – Dansk hærdningsteknologi til rustfrit stål løser udfordringer hos MAN Diesel & Turbo
Overgangen til billigere og mere miljøvenlige brændstoffer er afgørende for skibsindustriens fremtid, og her er MAN Diesel & Turbo en stor spiller i markedet
MAN Diesel & Turbos nye generation af gasmotorer spiller allerede en nøglerolle i sektorens omlægning fra olie til alternativ energi som brændsel. I udviklingen af motoren har Expanite samarbejdet med MAN Diesel & Turbo om at løse indbygningen af deres gasindsprøjtningsventil i motoren. En vigtig del af løsningen kom fra Expanite - en hærdeteknologi, der gør rustfrit stål ekstremt slid- og korrosions-stærkt. Per Brandt, manager hos MAN Diesel & Turbo, fortæller: Oprindeligt havde vi specificeret et kromlag i vores cylinder dæksel til montage af vores gasindsprøjtningsventil, men det kunne ikke altid holde tæt, da der var høje krav til kromkvaliteten. Vi forsøgte uden held med forskellige løsninger. Heldigvis var der så en, der havde hørt om Expanite´s overfladehærdning, og selv om rustfrit stål normalt er blødere end krom, viste det sig at være løsningen. En designændring kombineret med Expanites hærdeteknologi løste vores udfordring. I samarbejde med Expanite fandt vi på relativ kort tid frem til en behandling, der gjorde vores overflade til indbygning af ventilen immun over for ridser og korrosion. Løsningen bestod vores test i service hvor systemet forblev helt tæt og så var løsningen tilmed nem og billig at implementere." En billigere og grønnere løsning Expanite er en dansk vækstvirksomhed etableret i 2010 af tre eksperter indenfor materialer og overfladehærdning fra Danmarks Tekniske Universitet. Kort fortalt bygger teknologien på en gas-baseret behandling af overfladen af rustfrit stål eller titanium, så korrosionsmodstanden styrkes og hårdheden mangedobles (fx op til 1200 HV0.05 på rustfrit stål). Hermed elimineres slid og rivning, og emnernes levetid forlænges med op til faktor ti. "Expanite’s processer er markant mere miljøvenlige og bæredygtige i modsætning til krombade," understreger Claus Løndal, European Sales Director i Expanite. "Med Expanite har vi mulighed for at ændre spillereglerne og udvide grænserne for, hvilke egenskaber man kan forvente af rustfrit stål. Desuden har vores løsninger den fordel, at udstyret og processerne nemt kan implementeres direkte hos vores kunder." Der forventes at være et kæmpe internationalt marked for Expanite, som er beskyttet af patenter, og allerede har oprettet servicecentre i Danmark, Tyskland, USA og Kina. Kunderne kommer i dag primært fra bilindustri, medicinsk udstyr, fødevaresektor og produktion af pumper/ventiler, men efterspørgslen på mere modstandsdygtige og holdbare emner i rustfrit stål er bred - også i marinesektoren. "Vi har fået en meget positiv start med Expanite, og i takt med at vores udstyr skal yde mere og mere og presses til det yderste, vil behovet for ekstra hærdning af vitale komponenter også stige", fastslår Per Brandt.