Pumpeanlæg

Pumpeanlæg

Et pumpeanlæg er så at sige selve hjertet i det hydrauliske system. Et pumpeanlæg tilfører systemet energi i form af væsketryk og væskestrøm. Et pumpeanlæg kan være konstrueret med bl.a. skruepumpe, tandhjulspumpe, vingepumpe eller stempelpumpe.

Leverandører af Pumpeanlæg:


Mere viden:

Kapaciteten på de pumper der er stillet op på pumpestationerne, er i langt de fleste tilfælde valgt dengang da pumpestationen blev projekteret. De blev dimensioneret ud fra det tilløb, man dengang regnede med ville komme til stationen. Det er dog langt fra altid, at tilløbet kommer til at passe med den valgte pumpestørrelse. Det kan være, at indsivningen af uvedkommende vand eller befæstningsgraden i oplandet er større end forudsat, eller at en planlagt separering ikke er foretaget og derfor ikke har fjernet de vandmængder, man havde regnet med. Det kan være, at planlagte udstykninger er blevet udskudt, eller store enkelt udledere er nedlagt (f.eks. industrivirksomheder). Alt sammen forhold der har påvirket tilløbsmængderne, så de opstillede pumper ikke længere kører optimalt.

Hvis der kommer mere vand til stationen, end pumperne har kapacitet til at fjerne, skal det nok blive opdaget hen ad vejen. Så sker der opstuvning i pumpesumpen og i ledningssystemet og måske overløb fra pumpestationen. Dette sker forholdsvis sjældent og typisk kun ved kraftige regnskyl. I langt de fleste tilfælde er pumperne meget større, end der er behov for til daglig.

Pumpeanlæg kan findes i en bred vifte af industrier og applikationer, herunder vandforsyning og spildevandsbehandling, industrielle processer, kraftværker, landbrug, bygge- og anlægssektoren og meget mere. De spiller en afgørende rolle i at opretholde effektiv og pålidelig væskestrømning i mange forskellige miljøer og anvendelser.


Lykkegaard – En 100 år gammel Ellehammer brandpumpe kører igen




Lykkegaard har restaureret en over 100 år gammel Ellehammer brandpumpe. Pumpen bruges i en veteran-brandbil, som kommer med til arrangementer og events. Pumpen kan køre, som den gjorde for 100 år siden og er blevet justeret og malet i den klassiske røde farve.

Tænk at få lov til at "lege" med en over 100 år gammel Ellehammer brandpumpe!

Det har vi fået hos Lykkegaard. Fredericia Brandvæsens Seniorforening har fået en af de første originale Ellehammer brandpumper, som blev udviklet i starten af 1900-tallet, så brandmændene ikke længere selv behøvede bruge deres kræfter på at pumpe vandet. De kunne i stedet bruge kraften fra bilen til at trække pumpen og dermed vandet gennem sprøjten.

Det var nytænkning og banebrydende. Og gjorde brandslukning langt mere effektiv.

Og nu er det så ca 100 år siden. Meget er sket med pumper og slukningskøretøjer siden. Men mange holder heldigvis stadig af at passe på de unikke gamle klenodier.

Fredericia Brandvæsens Seniorforening har bedt Lykkegaard om at restaurere og reparere pumpen, så den kan komme til at virke optimalt igen. Det er en rigtig sjov opgave, som kræver at vi detail-nørder med alt fra arbejdsteknikker og maling.

Ellehammer pumpen- klar til at blive vist frem i Fredericia

Pumpen virker - og er blevet frisket op i farven igen.

Og nu er den netop afleveret tilbage til de engagerede tidligere brandmænd i Fredericia Brandvæsens Seniorforening. Formand Hans Dal var selv med for at hente sprøjten.

"Tanken med Ellehammer-Brandsprøjten er, at vi vil fremvise den om sommeren til træf på havnene i Fredericia, hvor vi står med vores gamle automobilsprøjte fra 1937 iført gamle uniformer, fortæller Hans Dal, der er formand for Fredericia Brandvæsens Seniorforening.

Foreningen har også fået lovning på at få stillet en gammel Ford til rådighed, så den kan bruges til at trække hjulet på brandsprøjten.

Så hermed en anbefaling om at deltage i træffet på havnen  i Fredericia  til sommer, hvor den gamle sprøjte igen vil sende kaskader af vand ud.



Cookie-indstillinger