Regnvandssystemer

Regnvandssystemer, også kendt som regnvandshåndteringssystemer eller regnvandsopsamlingssystemer, refererer til tekniske installationer og metoder, der bruges til at indsamle, opbevare, forsinke og bortskaffe regnvand. Formålet med disse systemer er at minimere oversvømmelser, beskytte miljøet og udnytte regnvand som en ressource til ikke-potable formål.

Leverandører af og viden om regnvandssystemer:

ACO NORDIC A/S

aco

Thorsvej 9
4100 Ringsted
Telf.: 57 66 65 00
E-mail: info.aco-nordic@aco.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Skybrudskompagniet ApS

D. Lauritzens Vej 15
6700 Esbjerg
Tlf.: 72 10 90 50
E-mail: info@skybrudskompagniet.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Genvand.dk ApS

Lemmingvej 227
8361 Hasselager
​Tlf.: ​40 ​13 81 57
E-mail: genvand@gmail.com

www.genvand.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Nordisk Wavin A/S

Wavinvej 1
8450 Hammel
Tlf.: 86 96 20 00
E-mail: salg.dk@wavin.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Brug regnvand til procesvand – Det er godt for både miljø og økonomi




Mange virksomheder ønsker at genbruge regnvandet, men hvordan gør man det bedst muligt, så både miljø, tid og pengepung tilgodeses? Det kan du læse om her, hvor der er også er en løsning til at reducere brandfaren med støvkontrol.

Besparelser på driftsomkostninger til at anskaffelse og bortskaffelse af vand er i dagens Danmark en stor udgift for mange. Vi tilbyder en specifik behandling til biologikontrol af regnvand, røggaskondensat og springvand.

Biologien er ofte en udfordring i forhold til regnvand, da overflader indeholder et væld af biologi og varierer efter årstiden. I Krüger udvikler vi løsninger tilpasset jeres behov, hvor vi kontrollerer biologi, doserer og monitorerer aktivt stof i en behandling, således at regnvand kan bruges som procesvand.

Kompetencepakke med kemi, udstyr og rådgivning

Krugers kompetencepakke tilbyder en løsning på en proces til at transformere regnvand til procesvand. Det er en totalløsning, som indeholder design og opbygning af faciliteter til at håndtere vandopsamling og fraktionering. Tilsat erfaring. Det gør det nemt og trygt at være kunde.

Udover rådgivning forhandler vi doserings- og monitoreringsudstyr, ligesom vi tilbyder Hydrex' gode produkter.

Månedlig besparelse på 75.000 kr

En af vores industrikunder anvender regnvand til flere forskellige formål. De bruger ca. 1.500 m3/mdr regnvand, og har opnået kontrol af biologisk vækst med følgende processer og special kemiprodukter fra Hydrex:

  • Monitorering af klor, som styrer dosering af natriumhypochlorit
  • Dosering af sulfitbaseret produkt for beskyttelse af RO membraner eller andre processer, der bliver påvirket negativt af klor

Det har betydet et væsentligt reduceret indkøb af vand og afledning til offentlig behandling, hvilket har givet dem en månedlig besparelse på ca. 75.000 DKK. Derudover bidrager løsningen aktivt til deres arbejde med at være en ansvarlig og miljøbevidst virksomhed.

Undgå brandfare med støvkontrol

Udfordringer med støv i industrien fra forskellige kilder kan lede til brandfare, og her hjælper befugtning med vand oftest ikke. I stedet kan Hydrex produkterne bruges til støvkontrol. Ved simple laboratorietest kan vi af- eller bekræfte, hvorvidt specifikt støv lader sig befugte og falder til jorden fremfor at hænge i luften. Det giver øget sikkerhed.

En af vores kunder er netop ved at teste Hydrex produkter for støvbefugtning. Resultaterne er meget lovende og har reduceret brandfaren markant for virksomheden.


SILHORKO – I Nye genanvendes regnvand til tøjvask og toiletskyl




Nye, nord for Aarhus, går nu forrest og er den første by i Danmark, hvor al regnvand bliver brugt til toiletskyl og tøjvask. Onsdag d. 25. august indvies det anlæg, der genanvender vandet. Ved at bruge regnvand - og ikke drikkevand - sparer man 40 procent af grundvandet.

Grundvandsressourcerne er mange steder i landet knappe, og det bliver sværere og sværere for vandværkerne at finde grundvand, der er fri for sprøjtegift. Derfor er mange optaget af at opfinde nye metoder til at spare på grundvandet og sikre, at der også i fremtiden er rent drikkevand i hanen.

I Nye, som er en ny bæredygtig by ved Aarhus, har man taget denne udfordring op. Tækker Group, Cowi, Silhorko og Aarhus Vand har udviklet en løsning, der sparer 40 procent af grundvandet. Det sker ved at opsamle regnvand fra tage, veje og pladser i søer, rense det på et centralt renseværk og herefter sende det til boligerne, hvor vandet bruges til toiletskyl og tøjvask.

Renseværket, der er tegnet af Loop Arkitekter, er udstyret med avanceret renseteknik, der sikrer, at vandet ikke misfarver tøjet og ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Jørn Tækker, direktør i Tækker Group, er idémanden bag Nye, og for ham er det stort, at beboerne i Nye nu kan glæde sig over at være med til at passe på grundvandsressourcerne. Det har fra starten været en vigtig vision for ham, at byen skulle understøtte en bæredygtig livsstil for beboerne. Han siger:

”Med Nye har jeg ønsket at skabe en by, hvor folk har det godt og føler sig godt tilpas og er socialt engagerede. Vi har lagt utrolig stor vægt på bæredygtighed – både socialt og miljømæssigt. Allerede inden de første huse blev planlagt, har vi analyseret vandets vej på terrænet med henblik på at kunne opsamle regnvandet og bruge det i husholdningerne. Med den bæredygtige vandhåndtering viser vi vejen for noget nyt, som forhåbentlig kan blive startskuddet til, at mange andre gør det samme - både herhjemme og andre steder i verden.”

Renseværket indvies d. 25. august, og dermed er Aarhus Vand klar til at levere renset regnvand til beboerne i Nye. Det markerer ifølge CEO i Aarhus Vand, Lars Schrøder, et vigtigt skifte i måden at håndtere vand på. Han siger:

”Det helt særlige ved projektet i Nye er, at man allerede ved etableringen af byen har tænkt vandhåndtering, regnvandsressourcer og klimatilpasning ind i én samlet løsning. Vi håndterer som vandselskab hele vandets kredsløb og sikrer en bæredygtig udnyttelse af vandressourcerne. Samtidig er byen designet til at kunne håndtere og rumme de voldsomme skybrud, vi oplever som følge af klimforandringerne. I dansk sammenhæng er det den første løsning af sin art.”

Der er andre steder i verden, hvor man også arbejder med at udnytte regnvandet i husholdningen, for eksempel i Melbourne, men her sker vandbehandlingen i de enkelte boliger. I Nye har Aarhus Vand etableret en central styret løsning, og beboerne mærker ikke nogen forskel i forhold til en traditionel vandforsyning. Blot leveres det rensede regnvand til tøjvask og toiletskyl i et separat rørsystem, så vandet ikke er i kontakt med drikkevandet.


Rambøll – Aktive beboere skaber blågrøn trend




Klimatilpasning foretaget gennem design og implementering af blågrøn infrastruktur er ofte noget, man taler om i de helt store byer verden over. Men det kan også ske som følge af et lokalt initiativ fra beboere på en mindre villavej, hvilket et aktuelt eksempel fra Dalum i det sydvestlige Odense vidner om.

Grøn er det nye sort, og verden over arbejder byer ihærdigt på at blive mere grønne i både klima- og beplantningsmæssig forstand. Det gælder også på villavejen Fruens Bøge Allé i Dalum i den sydvestlige del af Odense, hvor gadeforeningens forgrønnelsesudvalg for et par år siden tog initiativ til at finde ud af, hvordan de kunne få flere træer langs deres vej. 

Udvalget tog kontakt til Vandcenter Syd, der var med på idéen, så længe der samtidig kunne etableres regnbede til opsamling af regnvand – og så længe at minimum 70 % af beboelserne sørgede for at frakoble deres tagvand og lade det nedsive på egne grunde. Det var beboerne med på, og resultatet blev et kombineret træ- og regnbedsprojekt, som rådgivere fra Rambølls vanddivision har designet.

”Det har været meget inspirerende at følge, hvordan et lokalt beboerinitiativ har ført til først positive dialoger med både kommune og vandforsyning og nu til implementeringen af et helt konkret projekt. Forløbet viser også, hvordan stor fleksibilitet fra myndighedernes side kan give plads til sådanne initiativer, der både styrker herlighedsværdien ved hjælp forgrønning og samtidig beskytter området endnu bedre mod fremtidige skybrud,” siger Miriam Lind, der er Rambølls projektleder på opgaven.

Konceptet breder sig

Helt konkret består projektet af etablering af otte regnbede, der bliver beplantet med både træer og stauder. Vandcenter Syd står for både finansiering og anlæggelse, der varetages af entreprenørfirmaet Munck. Jorden, der bruges til etablering – Vexti FilterVext – er i øvrigt af en særlig kvalitet, idet det består af to lag og har en bedre renseevne end de typer jord, der ofte benyttes. Ydermere har Vexti en volumenkapacitet, så der i dette tilfælde ikke var brug for yderligere regnvandskassetter. 

Projektet kan – qua det gode og positive samarbejde mellem gadeforening, kommune, vandforsyning, rådgiver og entreprenør – erklæres for en succes. Og da rygtet om projektet bredte sig i kvarteret, fik beboere på en anden vej i området Benzons Allé, til at forhøre sig om mulighederne for at igangsætte noget tilsvarende. 

Der er således tale om et win-win-win-projekt, hvor alle parter får gavn af et lokalt ’bottom-up’ initiativ. Til inspiration for andre gadeforeninger landet over.



Cookie-indstillinger