Skorstensfejer udvikler ny røgsuger i samarbejde med ebmpapst Denmark

ebmpapst Denmark har skræddersyet ventilatoren indeni.

Hver fjerde brændeovnsskorsten i Danmark fungerer ikke ordentligt – der er typisk for lidt træk, fordi skorstenen er for kort, og det giver problemer med røg i stuen og forurening med partikler og røglugt i naboens eller brændeovnsejerens egen have.

En BlueChimney på toppen svarer til en forhøjelse af skorstenen med 8-10 meter. Skorstensfejer Morten Bjørklund fik ideen til røgsugeren i 2011 i forbindelse med en røgklagesag, hvor naboerne var tossede over den tunge røg, der hang over kvarteret.

“Jeg flikkede hurtigt en røgsuger sammen, der trak luft ind fra siden og både gav en god forbrænding og fortyndede røgen og blæste den opad. Og det fungerede så godt, at den pågældende fik et påbud fra kommunen om, at han skulle fortsætte med at bruge min røgsuger”, fortæller Morten Bjørklund med et smil.

Røgklagesagen viste, at der var et behov for en mere brugervenlig røgsuger som alternativ til de traditionelle modeller på markedet, der typisk er meget dyre og kører på netspænding, så man ikke må installere dem selv.

Det må vi da kunne løse, tænkte Morten Bjørklund og gik i gang med at udvikle sin idé. Men der skulle alligevel gå fem år, før BlueChimney blev patenteret og sat i produktion.

Ikke en rumraket

“Det er jo ikke en rumraket, jeg har bygget, men det er en lang proces at omsætte sin viden og komme frem til et godt produkt. Idéen er kun ca. 5 procent af en opfindelse, derefter kommer udviklingen, og her er det nødvendigt at finde nogle gode samarbejdspartnere – ellers kommer du aldrig i mål”, understreger Morten Bjørklund.

Efter en del besøg og samtaler med forskellige ventilatorimportører, der hverken kunne eller ville bringe ham videre, oplevede han hos ebmpapst i Brøndby en oprigtig interesse og faglig knowhow.

“Jeg har fået en uvurderlig god sparring hos ebmpapst og administrerende direktør Torben Lintrup Kirkholt, der med det samme kunne se potentialet i idéen, og ebmpapst havde også det rigtige produkt i den rigtige kvalitet, så de har været den ideelle samarbejdspartner for mig,” siger Morten Bjørklund.

Torben Lintrup Kirkholt fra ebmpapst så det som en spændende udfordring at skræddersy en af virksomhedens lavvolts EC-motorer til røgsugeren.

“Det var bl.a. et krav, at systemet kan fungere ved en temperatur på 700 °C. – noget vi til at begynde med tvivlede på kunne lade sig gøre, men det lykkedes over alt forventning,” fortæller han.

5-6 testversioner blev det til, før den første prototype på Morten Bjørklunds røgsuger var klar i slutningen af 2015, og derfra gik det stærkt. Godt et år efter introduktionen på markedet sidder der en BlueChimney på flere hundrede skorstene i Danmark. Og markedet er stort, for der er omkring 800.000 pejse- og brændeovnsskorstene alene i Danmark, og cirka 200.000 af dem fungerer ikke ordentligt.

Sådan virker den

BlueChimney adskiller sig på flere områder fra andre røgsugere på markedet. En af de vigtigste forskelle er, at den kører på en lavvolt EC-motor og derfor ikke kræver, at en autoriseret elektriker tilslutter den – brændeovnsejeren kan installere den selv. Den passer til alle skorstene og skal bare tilsluttes en stikkontakt.

Desuden bygger BlueChimney på et princip, hvor der trækkes luft ind fra siden gennem fire kølerør, så røgen fortyndes 20-25 gange og sendes højere op. Kølesystemet er patenteret af Morten Bjørklund.

50% af det samlede antal skadelige partikler udvikles i de første 20 minutter, når man tænder op, fordi skorstenen er kold og ikke har det rigtige træk. BlueChimney tilpasser trækket automatisk, så den kører på maksimal styrke de første 20 minutter, hvor skorstenen er kold, de næste 100 minutter kører den på halv kraft, og de sidste timer af en optænding kører den næsten ikke.

Skorstensfejer Morten Bjørklund får et væld af positive tilbagemeldinger fra glade kunder, der er kommet deres røggener til livs med BlueChimney:
“De eneste klager, vi har fået indtil nu, er fra folk, der ikke kan høre, den kører, og derfor er bange for, at den ikke virker.”

BlueChimney specifikationer:

Motortype: EC – iQ2 3620 GreenTech
Spænding: 24 VDC
Vægt: 6,8 kg.

 

Cookie-indstillinger