Krüger – Modelværktøj giver nye samarbejdsmuligheder

Som et led i det løbende kompetenceløft efterspørger forsyningsselskaberne mulighed for i højere grad selv at kunne beregne konsekvenser af procestekniske tiltag. For at gøre dem i stand til det, tilbyder Krüger nu undervisning og rådgivning i et elværktøj, hvor forsyningsselskaberne i højere grad selv kan lave procestekniske beregninger – og samtidig være i dialog med Krügers specialister omkring fortolkninger af resultaterne.

Krüger har udviklet en samarbejdsmodel med Kalundborg Forsyning, hvor Krügers specialister indenfor procesteknik har arbejdet tæt sammen med Malene Kristensen,der er laborant i Kalundborg Forsyning. Over en længere periode er Malene blevet uddannet, så forsyningsselskabet nu har fået et procesteknisk modelværktøj, som de ansatte selv kan benytte.

Større forståelse af eget anlæg

– Vi får en større forståelse af vores anlæg, ved at vores medarbejder har lært at modellere på basis af vores egne data. Ved hjælp af værktøjet kan vi nu spørge mere nøjagtigt og få svar på, hvad der sker, hvis vi fx accepterer at lukke mere industrispildevand ind på anlægget, fordi en af vores store virksomheder udvider produktionen. Her kan vi se på modellen, at det ene procestrin vil blive overbelastet, mens det andet kan klare det, siger Anna Fjordside, der er projektleder på Kalundborg Forsyning.

Modelværktøjet er illustrativt, hvilket betyder, at man tegner sit anlæg. Herefter kan man lave simuleringer og se detaljeret driftsstatus på de konkrete anlægsdele ved at køre musen henover skærmen.

Målrettet rådgivning

Krügers specialister har arbejdet tæt sammen med forsyningen om kortlægning af dens prioriterede udfordringer, således at modelværktøjet nu er tilpasset Kalundborg Forsyning og kan give svar på de mest relevante spørgsmål.

– Jeg har sammen med forsyningen fokuseret på at lave forarbejdet grundigt, så vi sammen fandt frem til de scenarier, der er interessante netop for Kalundborg Forsyning. Man skal være skarp på, hvilke svar man ønsker at få fra modellen, siger Anna Katrine Vangsgaard, der er procesingeniør hos Krüger og har stået for samarbejdet med Kalundborg.

Kvalificerede beslutninger

– Nu kan forandringer simuleres time for time, hvilket er det helt nye med denne type modelværktøjer. Vi bruger vores data med målinger fra indløbet, vandets indhold af COD, indløbsfraktioner osv., siger Anna Fjordside.

Samarbejdet med Krüger om modelværktøjet har både givet forsyningen indblik i processen og i de økonomiske konsekvenser.

– Det gør os langt bedre til at tage kvalificerede beslutninger og blive mere omkostningseffektive. Nu kan vi gå tilbage til modellen og lave en ny simulering, hvis svaret ikke løser den udfordring, vi står foran. Vi spørger på et kvalificeret grundlag, siger Anna Fjordside.

Modellen har afsløret, at der er optimeringspotentialer omkring proces og beluftning. Det havde man ikke set uden modellen. Samtidig har modellen givet grundlag for en bedre dialog – både internt med ledelsen og ud af huset med de store kunder.

– Så der er flere gevinster ved, at vi har fået modellen internt i eget hus. Nu kan vi bruge rådgivere og konsulenter på næste niveau, da vi nu bedre ved, hvad vi ønsker, siger Anna Fjordside.

Til gavn for intern kommunikation

Det er Krügers forventning, at forsyningsselskabet kan bruge værktøjet til at kommunikere målrettet internt omkring nye projekter. Det kan hjælpe procesfolkene til at illustrere overfor driften, hvad det er de vil og hvilke konsekvenser nye projekter, tiltag eller driftsændringer vil få.

– Den vil være en styrke i kommunikationen internt mellem planlæggere og driftsfolk. De forsyningsselskaber, der ønsker mere af planlægningen i eget hus, har brug for et værktøj, der understøtter denne kommunikation. Det får de her, siger Anna Katrine Vangsgaard.

LÆS også: Alexandra Instituttet – ​Maskinlæring finder værdi i elevdata
Krüger – Modelværktøj giver nye samarbejdsmuligheder's Firmaprofil
Cookie-indstillinger