ITW Byg – Skær ned på overskudsvægt og spildtid i sommervarmen

Her kan de rette valg af værktøjer og materialer forbedre arbejdsmiljøet i en situation, hvor både bemandingsudfordringer og høje temperaturer lægger ekstra pres på byggepladserne. Det fortæller leverandøren bag SPIT, Paslode og NKT Fasteners.

Byggeriet buldrer af sted, men det kan også gå for stærkt ude på byggepladserne. I hvert fald viser tal fra de senere år ifølge Arbejdstilsynet, at omkring 20 procent af de alvorlige arbejdsulykker i tømrervirksomhederne skyldes fald, gliden eller snublen. Og ofte sker ulykkerne, der giver mere end tre ugers sygefravær, i forbindelse med at medarbejdere bærer rundt på værktøj og materialer.

Mange små fordele gør tilsammen en stor forskel
– Særligt ved tagarbejde, som mange udfører i øjeblikket, er risikoen stor på grund af bl.a. trange forhold og underlagets hældning. Samtidig oplever mange firmaer udfordringer med at skaffe folk, så der skal løbes ekstra stærkt. Dermed er der mange faktorer lige nu, der lægger pres på arbejdsmiljøet på byggepladsen.

Det forklarer produktchef Martin Enslev fra ITW Byg, som er leverandør af fastgørelsesløsninger under varemærkerne SPIT, Paslode og NKT Fasteners. Brugernes arbejdsmiljø udgør et af de væsentligste hensyn i virksomhedens arbejde med at udvikle nye skudværktøjer, beslag, skruer, søm osv. Og herfra lyder opfordringen, at tømrerne bør tænke over deres valg af værktøjer og materialer i sommervarmen:

– Man kan gøre meget for sig selv og kollegerne ved at vælge løsninger, der er designet med fokus på at optimere arbejdsmiljøet. Når det er varmt, og man samtidig er presset på tiden, gælder det om at udnytte alle de små fordele, man kan få – uanset om det er lavere vægt, bedre greb, færre belastninger af håndled, ryg og skuldre, eller fx at undgå løse slanger, som man let kan falde i, uddyber Martin Enslev.

Spar en time og mange kg om dagen
Han nævner som eksempel, at mange firmaer benytter trykluftpistoler til opgaver, som sagtens kan løses med moderne gasværktøjer. ITW Byg leverer begge typer værktøjer til danske byggepladser og oplever ofte, at tømrerne bruger unødvendig tid på at rigge kompressorer til og fra:

– Mange af de opgaver, som laves med luftværktøjer i dag, udføres faktisk bedst med værktøjer til gas. Der er særlige typer af fastgørelse, som kræver et luftværktøj, men skal du fx fastgøre beslag på trælægter, er gasværktøjet det optimale valg. Dermed er der potentiale for at spare op mod en time om dagen på håndtering af kompressorer, og man nedsætter samtidig risikoen for at falde i løse luftslanger, siger Martin Enslev og slutter af med endnu et eksempel:

– Inden for beslag findes der også flere muligheder for at lette arbejdet uden at gå på kompromis med kvaliteten. Vi har bl.a. udviklet beslagserien Paslode PowerLine i højstyrkestål til fastgørelse af tagkonstruktioner, og den er op mod 55 procent lettere end traditionelle beslagserier. Det bliver til mange kg hver dag, som man ikke behøver at slæbe rundt på i sommervarmen.

Fakta om faldulykker i byggeriet:
Blandt de væsentligste risikofaktorer er væskespild på gulv, rod, ujævn belægning og huller i underlaget, man går på. Samtidig er der ifølge Arbejdstilsynet øget risiko for, at der sker en ulykke, når:

  • Man stiger op og ned fra højden.
  • Man har travlt.
  • Arbejdet kræver særlig opmærksomhed.
  • Belysningen er dårlig.
  • Sikkerhedsforanstaltninger fjernes midlertidigt eller er utilstrækkelige.

Arbejdstilsynet har derfor følgende fire anbefalinger til tømrerfirmaer, så de mindsker risikoen for fald- og snubleulykker i løbet af arbejdsdagen:

  1. Sig til og fra, når adgangsveje, trapper, belysning og glatførebekæmpelse ikke er i orden.
  2. Undgå at bære ting – brug hjælpemidler til transport af værktøj og materialer – helt frem til arbejdsstedet.
  3. Ryd op! Fjern værktøj, materialer og spild, hvor du færdes og arbejder.
  4. Skyd ikke genvej – brug de planlagte adgangsveje.
LÆS også: Ny Key Account Manager hos Munck Kraner A/S
ITW Byg – Skær ned på overskudsvægt og spildtid i sommervarmen's Firmaprofil
Cookie-indstillinger