Slukningsmidler

Slukningsmidler

Slukningsmidler

Slukningsmidler

De mest udbredte slukningsmidler er vand, skum, kulsyre, pulver og halon. Vand er det mest anvendte slukningsmiddel, og dets virkning beror på køling.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at korrekt slukning afhænger af brandens art og omgivelserne. Brandbekæmpelsesudstyr skal vælges og anvendes omhyggeligt for at sikre effektiv slukning og minimere risikoen for yderligere skader. Professionelle brandfolk og sikkerhedspersonale er uddannet til at håndtere forskellige slukningsmidler og vurdere situationen korrekt.

Leverandører af Slukningsmidler:

Lotek A/S

Rønsdam 10
6400 Sønderborg
Tlf.: 70 13 52 00​
E-mail: info@lotek.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

D-S Sikkerhedsudstyr A/S

Menstrupvaenge 10
4700 Næstved
Tlf.: 55 44 66 44
E-mail: info@d-s.dk

www.d-s.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Falck Danmark A/S

Sydhavnsgade 18
2450 København SV

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Hauberg Technique A/S

Færøgade 6
4690 Haslev
Tel: 56 31 58 15
Email: adminstration@htfire.dk

www.htfire.dk - facebook

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Der er forskellige slags slukningsmidler, og det rette valg afhænger af brandtypen og de materialer, der brænder. Her er nogle almindelige slukningsmidler og deres anvendelsesområder:

  1. Vand: Vand er en af de mest almindelige og effektive slukningsmidler til at bekæmpe brande. Det er især effektivt mod brande i faste materialer som træ, papir og stof. Dog bør vand ikke anvendes på brande med elektrisk strøm, olie- eller fedtbrande, da det kan forværre situationen.
  2. Schaum (skum): Skumslukningsmidler er velegnede til brande i væsker som olie og benzin. Skum danner en tæt barriere på overfladen af væsken, hvilket forhindrer dampdannelse og yderligere brandspredning.
  3. Pulver: Pulverslukningsmidler, såsom ABC-pulver (ammoniumfosfat), er effektive mod mange typer brande, herunder faste materialer, væsker og elektriske apparater. De er alsidige, men kan efterlade en tæt sky og forårsage korrosion.
  4. Kuldioxid (CO2): CO2 er velegnet til elektriske brande og brande i væsker. Det fortrænger iltet og skaber en kvælningsvirkning, der slukker flammerne. CO2 anvendes ofte i rum, hvor følsomt udstyr er til stede, da det ikke efterlader rester og er ikke-ledende.
  5. Vådsprinkleranlæg: Disse systemer anvender vand og aktiveres automatisk ved høje temperaturer. De bruges ofte i bygninger til at forhindre brande i at sprede sig.
  6. Tørkemikalier: Dette inkluderer materialer som natriumbicarbonat eller kaliumbicarbonat og kan bruges til at slukke elektriske brande og brande i væsker.
  7. Halon: Halon er et tidligere anvendt slukningsmiddel, men dets brug er blevet begrænset på grund af dets miljøpåvirkning og potentiale for at nedbryde ozonlaget. Andre mere miljøvenlige alternativer anvendes nu.

GPBM Nordic – Et nyt slukningsmiddel kan sinke brandens spredning




Oprindeligt er slukningsmidlet fremstillet til at slukke brande i litiumionbatterier. Men nye test viser, at AVD også kan benyttes til at forsinke en hurtig brandudvikling
– Vi forhindret en fuldt udviklet bilbrand i at sprede sig i mindst seks minutter, siger Ola Rödin, brandmester hos redningstjenesten i Halmstad, Sverige. Se Leverandører af Brandslukkere her Den første indsats er afgørende ved brandbekæmpelse, men det er samtidig vigtigt at være ressourceeffektiv. Ofte sender man en lille gruppe ud for at gøre en første indsats og vurdere behovet. – Af og til er denne gruppe alt for lille, og det er nødvendigt at anmode om forstærkning, og så gælder det om at vinde tid, siger PO Malmquist fra Utkiken, som initierede testen. Det var baggrunden, da AVD skulle testes af redningstjenesten i Halmstad, redningstjenesten i Båstad samt redningstjenesten Väst. I testen blev der benyttet to biler, som blev placeret ved siden af hinanden for at simulere et almindeligt parkeringsmiljø. Den ene bils side blev besprøjtet med AVD, den anden bil blev sat i brand. Formålet var at se, hvor længe den besprøjtede bil kunne modstå branden, uden at bryde i brand. – Testen var vellykket, den besprøjtede bil modstod vældigt godt, og det var først over seks minutter senere, da der kom vand fra slukning af den anden bil, at ruden revnede, siger Ola Rödin, som også var øvelseskoordinator ved testen. AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) er et relativt nyt middel ved brandbekæmpelse. Midlet består af en vandbaseret koncentration af partikler af mineralet vermikulit. Når midlet sprøjtes på, køles ildstedet først ned, og derefter dannes en kvælende skorpe over ilden. I første omgang blev midlet udviklet til at slukke brande i litiumionbatterier, hvor det i dag har en dokumenteret god virkning. – Jeg så test på Skadeplats i Helsingborg, hvor de satte ild til litiumionbatterier. Midlet fungerede vældigt godt og indkapslede hele branden som en skal, siger Ola Rödin. Takket være de nye test har man nu også dokumenteret midlets brandbegrænsende egenskaber. – Der er absolut anledning til at se nærmere på dette middel i forbindelse med brandspredning og for eksempel teste det på en træfacade for at forhindre spredning til nærliggende bygninger, eller langs tagkanter for at forhindre spredning til loftet, siger Ola Rödin. Og PO Malmquist er enig: – Jeg synes, det er positivt, at Housegard, som har fremstillet midlet, er oppe på mærkerne med at udvikle deres slukkemiddel og finde nye anvendelsesområder, siger PO Malmquist.


Cookie-indstillinger