Armeringsstål
Armeringsstål (eller armeringsnet som det også kaldes) anvendes i byggeindustrien til at sikre et beton fundament og i bærende konstruktioner. Armeringsstål bør i dag være certificeret i henhold til DS/EN 10080, for at sikre holdbarheden og styrken i selve konstruktionen. Ofte anvender man kamstål til armeringen, da denne stål-type er særdeles slidstærk
Leverandører af og viden om Armeringsstål:
Celsa Steel Service A/S
Frodebjergvej 6
3650 Ølstykke
Tlf.: +45 47 16 00 30
Kompetencer: armering, armeringsstål, stål, armeringsnet, armeringsstænger, armeringscoil, rullenet
Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen 40
2730 Herlev
Tlf.: +45 3695 1230
E-mail: lemu@lemu.dk
Kompetencer: Alt i metaller og Stål , Aluminium, Armeringsstål, Befæstelse, Belysning, El-teknik, Kabler, Rustfri stål, Rør, Stål, Værktøj
Sanistål
Håndværkervej 14
9000 Aalborg
Tlf.: 96 30 60 00
E-mail: sanistaal@sanistaal.dk
Kompetencer: Alt i metaller og Stål, Blankt stål, Byggestål, Konstruktionsstål
Vesti Olsen A/S
Bukkerupvej 92
4340 Tølløse
Tlf.: 59 18 00 22
E-mail: mail@vesti-olsen.dk
Kompetencer: Vi bygger primært i hoved-, og totalentreprise – og vi bygger i HELE Danmark
Halbyggeri, industribyggeri, stålhaller, værkstedsbyggeri, bilhuse, kontorbyggeri, domicilbyggeri, institutionsbyggeri, landbrugsbyggeri, ridehaller og ride stalde.
Mere viden om Armeringsstål:
Armeringsstål bruges primært til at forstærke betonkonstruktioner og give dem øget styrke og modstandskraft mod belastninger. Når beton hærder, har den god modstandsevne mod trykbelastninger, men den er svagere i forhold til at modstå trækkræfter. Her kommer armeringsstål ind i billedet.
Armeringsstål består af stålstænger eller tråd med en ribbet eller tandet overflade, hvilket giver en bedre bindingskraft med betonen. Det placeres inde i betonkonstruktionen og binder sammen med betonen for at modstå trækkræfter, der kan opstå som følge af belastninger som f.eks. jordtryk, vindbelastning eller belastning fra køretøjer.
Nogle eksempler på betonkonstruktioner, hvor armeringsstål anvendes, inkluderer fundamentet til bygninger, søjler, bjælker, vægge og broer. Armeringsstål bidrager til at forhindre revner og brud i betonen ved at absorbere og fordele belastningerne på en mere jævn måde og sikre en mere holdbar og sikker konstruktion.
Det er vigtigt at nævne, at anvendelsen af armeringsstål varierer afhængigt af den specifikke konstruktion og de gældende bygningsregler og standarder i det pågældende land eller område. Lokale bygningskoder og retningslinjer fastlægger de specifikke krav til brugen af armeringsstål i forskellige typer af konstruktioner.
Armeringsstål er reelt almindeligt varmt valset rundstål med specifikke egenskaber til byggeri. Der er naturligvis styrkekrav til armeringsstål der skal benyttes til byggeri i Danmark/EU.
Armeringsstål er tråde eller stænger af stål, som indlægges i beton under udstøbningen. Armeringsstål placeres, så de bærer trækspændingerne, idet betonen selv har god trykstyrke, men ringe trækstyrke. Den armerede beton, som kaldes jernbeton, anvendes i husbygning, brobygning, til funderingspæle med mere. Armeringsstål kan være glatte rundjern eller valset med kam- eller ribbeprofil, hvorved der opnås en god forankring mod betonen. Ofte er der tale om varmvalsede kulstofstål med 0,23-0,29% C og let forhøjet manganindhold (0,9%). Stålene kan bukkes på arbejdspladsen, og de varmvalsede kvaliteter kan sammensvejses til netværk.
Celsa Steel Service gør entreprenører klar til ny grøn armering

Celsa Steel Service Danmark er klar til dialog med betydende danske entreprenører, der ønsker at aftage armering, produceret med ny grøn hydro-teknologi.
Celsa Nordic, der er Celsa Steel Service Danmarks moderselskab, har indledt jagten på strategiske partnerskaber i Norden, der skal sikre afsætning af den nye grønne hydro-stål, der kommer ud af en større investering i ny produktionsteknologi hos Celsa Group, en af Europas største leverandører af armeringstål. Celsas grønne Hydro-stål, der produceres på brintteknologi, forventes at ramme det danske marked allerede i 2025. Og der er allerede nu rift om stålet.
"Vi forventer en stor interesse for det nye hydrogen producerede armering. Derfor er det også af afgørende betydning for os i Celsa Steel Service Danmark, at vi, ligesom vores nordiske moderselskab, partner op med de helt rigtige aftagere fra starten. På den måde vil vi med den nye teknologi bygge bro til strategisk stærke og langvarige samarbejder", fortæller salgs- og marketingchef i Celsa Steel Service Danmark, Carsten Røjgaard.
Han forestiller sig en række hensigtsaftaler med betydende entreprenører omkring et samarbejde, der reducerer klimapåvirkningen fra armeringstål i danske byggeprojekter. CO2 besparelsen opnås gennem nye fossilfrie produktionsmetoder og øget cirkulær håndtering af restmaterialer.
Den fossilfrie armering er særlig interessant for entreprenører, der sigter mod klimaneutralitet og som er parat til en fælles klimarejse mod et lavere CO2 aftryk på byggeprojekter. Selvom den hydro-producerede stål endnu ikke er på markedet, kan forberedelserne omkring strategiske samarbejder med en fælles klimakurs godt begynde, mener Carsten Røjgaard.
Celsa har tradition for at være i front på klima og med den nye teknologi åbner koncernen op mod nye spændende samarbejdsmuligheder. Hos Celsa Nordic, Celsa Steel Service Danmarks moderselskab, mener Susanne Nævermo-Sand, chef for bæredygtighed og strategi, at armeringsstål produceret med vandkraft og brint viser vejen mod en mere bæredygtig industri.
Har man svært ved at vente på det grønne hydrogen-producerede armeringsstål, kan man allerede nu stadig spare 37 % CO2 med Celsas nuværende armering, der har markedets laveste CO2 aftryk på bare 425 kg CO2 pr ton.

Entreprenører outsourcer specificering i et trængt jobmarked

Flere entreprenører lægger specificering af armering hos armeringsproducenten. Mangel på arbejdskraft hos entreprenørerne kan være vækstpotentiale for Celsa Steel Service, som forventer at øge sin omsætning på specificeringsopgaver med 200% det næste år.
Med opgaven flyttes ansvaret. Man skulle derfor tro, det var den primære grund til at entreprenører i stigende grad lægger specificering af armeringsprojekter hos armeringsproducenten Celsa Steel Service.
Sådan siger Carsten Røjgaard, Marketingchef i Celsa Steel Service. Han forklarer, at specificeringsopgaverne inkluderer alt fra download af nyeste tegninger fra byggeportaler, gennemgang af projektmaterialer, tekniske løsningsforslag, produktionstegninger, detaljer og placeringsplaner.Millinge Maskinstation, er en af de entreprenører, der har set fidusen i at sende specificering af armeringsprojekter til Celsa Steel Service. Entreprenøren opfører i øjeblikket en produktionshal med en bred vifte af armeringsprodukter - fra gængse armeringsnet og Klip&Buk til mere specificerede sekantløsninger og rullearmering.
Uffe Hansen, Millinge Maskinstation, fortæller:
”Specificering af armering kræver ikke en specialist, men det er en tidskrævende opgave.
At lægge specificeringsopgaven hos Celsa sætter ikke de store spor i projektøkonomien - til gengæld får vi en hurtig proces og kan bruge den sparede tid til at montere i stedet for.
Det er en simpel projektoptimering, der kan være afgørende i en presset tidsplan med stramme deadlines. ”
Yderligere information:
Kontakt Carsten Røjgaard, Celsa Steel Service, tlf. +45 21 44 10 65
eller mail: carsten.rojgaard@celsa-steelservice.dk
FAKTA:
Celsa Steel Service A/S er 100 % ejet af Celsa Group, Europas største producent af bygningsarmering.
Om Celsa Nordics stålværk i Mo i Rana i Norge:
- Drives på CO2-neutral el fra vandkraft.
- Værket er bygget til at oparbejde metalskrot til armeringsstål, hvilket er væsentligt mindre energikrævende end traditionel forædling af jernmalm.
- Værket håndterer ca. 60 % af Norges metalskrot.
Værket har et avanceret sorteringsanlæg, som sikrer et meget rent slutprodukt, hvor næsten alt tungmetal opsamles og luftbåren emission er halveret
CO2-optimeret armering sænker byggeriets klimaaftryk i nyt hovedkontor for verdensmester i bæredygtighed

Stålleverandør øger CO2-besparelse med 10 tons i ny domicil udvidelse for Chr. Hansen A/S, der er kåret som verdens mest bæredygtige biotech-virksomhed.
Udvidelsen af den globale bioscience-virksomheds hovedkontor i Hørsholm opnår en uventet CO2-besparelse på i alt 10 tons CO2. Besparelsen skyldes, at armeringsspecialisten Celsa Steel Service netop har udgivet ny EPD miljøvaredeklaration, der dokumenterer en lavere CO2-udledning på armeringen til byggeriet end tidligere dokumenteret.
Den forbedrede miljøvaredeklaration fra Celsa Steel Service er gældende fra 22/9. Det betyder en dokumenteret CO2-besparelse på 37% i forhold til LCA Bygs branchestandard, da hvert ton armering fra Celsa Steel service ifølge ny EPD kun udleder 425 kg CO2 per ton.
Det er Per Aarsleff A/S, der er entreprenør på byggeriet og som modtager den sidste armering på byggepladsen i medio 2022.
Domiciludvidelsen og etableringen af et innovation campus er præcertificeret til DGNB Sølv. Og netop DGNB-byggerier er et strategisk fokus for Celsa Steel Service Danmarks adm. Direktør Magnus Lundgren. Chr. Hansens byggeri er et godt eksempel på, hvordan klimavenlig armering kan forbedre CO2-tallene i fremtidens nybyggeri indenfor erhvervs- og industribyggeri, siger direktøren, der har sat strategisk fokus på DGNB-byggerier med sine nye forbedrede klimatal.
"Med flere DGNB-byggerier på tegnebrættet i Danmark og nye byggekrav om max CO2 på vej fra 2023, er vores nye EPD ganske simpelt adgangsbilletten til flere projekter. Vores tidligere EPD, der dokumenterede et i forvejen lavt CO2-aftryk på 473 kg CO2 per ton, har allerede gjort Celsa markedsledende på bæredygtig armering i Europa – med det nye tal på 425 kg CO2/ton er Celsa et skridt foran, når de nye byggekrav indføres i Danmark. Det er helt efter strategien", siger Magnus Lundgren.
CO2-reduktionen for Celsas armering skyldes kontinuerlige forbedringer hos Celsa Nordic på stål- og valseværket i Mo i Rana i Norge. Her transformeres det meste af Norges metalskrot til armeringstål.
Ifølge udbudsmaterialet til Chr. Hansens domiciludvidelse, skulle CO2-udledningen pr. ton armeringsstål være under 500 kg CO2/ton. Det slår Celsa Steel Service med sin nye EPD nu med 75 kg CO2/ton.
Lemvigh-Müller – Nu er vi klar med miljødeklareret armeringsstål

Bygge- og anlægsbranchen bruger rigtig meget armeringsstål – og har et voksende fokus på, hvordan det påvirker miljøet. En ny EPD på armeringsstål dokumenterer miljøbelastningen ’fra vugge til levering’.
Den danske byggebranche aftager hvert år så meget armeringsstål fra Lemvigh-Müller, at der er nok til at bygge 10 supersygehuse! Der ruller altså rigtig meget armeringsstål ud fra vores lagre til byggepladser overalt i Danmark. Og nu kan vi dokumentere stålets effekt på miljøet hele vejen.
EPD skal gøre det lettere at vælge bæredygtigt i byggeriet
Lemvigh-Müller har sammen med Rambøll udarbejdet en EPD på armeringsstål: En miljøvaredeklaration, som kortlægger, hvordan armeringsstålet påvirker miljøet – lige fra udvindingen af råmaterialer til fremstillingen af produktet, oplagringen og transporten til byggepladserne.
Læs også: Tscherning Beton tester Celsa Steel Service på nyt produktsortiment
”Byggeri er en kompleks størrelse. Vores EPD på armeringsstål kan hjælpe bl.a. entreprenører, elementfabrikker og byggemarkeder med den nødvendige dokumentation til bygherrerne, så det bliver nemmere at tage et bæredygtigt valg”, siger Maria Steen, salgsdirektør for armering hos Lemvigh-Müller.
Større fokus på byggematerialers miljøpåvirkning
Der har i mange år været opmærksomhed omkring bygningers energiforbrug, men nu er fokus i høj grad skiftet til byggematerialer. Det har medført en øget efterspørgsel på miljøvaredeklarationer. ”Efterspørgslen er delvist drevet af miljøcertificeringer af byggerier som DGNB, BREEAM og LEED, men også af et øget fokus på at mindske miljø- og klimapåvirkninger fra bygninger og infrastruktur. I takt med energieffektiviseringer står byggematerialer for en større andel af en bygnings totale miljøpåvirkning”, siger Sara Tollin, Senior LCA Consultant hos Rambøll Sverige.
Lemvigh-Müller vil påvirke producenterne
Lemvigh-Müller tilbyder allerede grøn distribution og andre CO2-reducerende services, og EPD’en for armeringsstål repræsenterer endnu en indsats for større bæredygtighed. Som grossist har Lemvigh-Müller ikke direkte indflydelse på de trin i produktionen af armeringsstål, som har den største miljøpåvirkning. Men vi kan gennem kontakten til stålværkerne fremme en mere bæredygtig produktion. ”Vi bruger vores position som en betydelig partner på det skandinaviske marked til at holde stålværkerne til ilden og forsøge at påvirke dem til at forbedre deres EPD’er, så vi gør en forskel for miljøet – og for vores kunder”, siger Maria Steen.
Celsa Steel Service – CO2-venlig armering løfter Jönsson på ambitiøs klimastrategi

Jönsson vil høste CO2-gevinst på klimavenlig armering som én af de aktiviteter, der skal nedsætte byggeprojekters CO2-udledning. Et netop indgået samarbejde i armeringsbranchen om hydrogenbaseret produktion af armering vil styrke potentialet for at spare yderligere 50% CO2 på armeringen fra Celsa Steel Service, der i forvejen sparer 40% CO2 i forhold til anden europæiske armering.
Verdens mest klimavenlige armering skal produceres med hydrogen
Mens Jönsson Entreprise i Nærum arbejder efter ambitiøse klimamål om at blive CO2-neutrale i 2029, har armeringsspecialisten Celsa Steel Service netop indgået en aftale med norske Statkraft og Mo Industripark i Norge om en ny hub, der skal sikre udviklingen af verdens mest klimavenlige stål. Stålet skal produceres med hydrogen som energikilde og anvendes til industriel brug. Jönssons nuværende CO2-besparelse på 40% ved brug af Celsa-armering vil dermed på sigt yderligere kunne reduceres med 50%. Hos Jönsson Entreprise A/S finder man udviklingen interessant.
”I vores analyse af mulighederne for at minimere CO2-aftrykket på vores projekter, ser vi gode muligheder i at hente CO2-besparelser i armeringen. Vi har allerede markeret os indenfor DGNB-certificeret byggeri og forventer også at en stadig større del af vores projekter i fremtiden vil være bæredygtige. I henhold til vores koncernstrategi om at blive CO2-neutrale i 2029, ser vi på CO2-optimering på projektniveau og hvor vi kan hente CO2-besparelser på vores projekter. Her kan vi se at brug af klimavenlig armering kan bidrage markant”, fortæller Thomas Normann, CEO i Jönsson Entreprise A/S
Pionersamarbejde skal reducere armeringens CO2-udledning med yderligere 50%
Hos armeringsspecialisterne Celsa Steel Service løfter direktør Søren Kilmose sløret for nye hydrogentiltag hos Celsa Group, Europas største producent af armering.
Målet for Celsa Nordic er i fremtiden at reducere armeringens CO2-aftryk med yderligere 50%
”Med vores nuværende CO2-besparelser på over 40% ved brug af Celsas armering fra Mo i Rana, kan man allerede i dag høste store CO2 besparelser på armeringsprojektet. Men faktisk er det Celsa Nordics mål at reducere CO2-udledningen med yderligere 50% frem til 2030 og i 2050 de-karbonisere vores stålproduktion fuldstændigt. Her spiller brugen af hydrogen en væsentlig rolle. Et nyt samarbejde mellem Celsa, norske Statkraft og Mo Industripark, ved navn Hydrogen Hub MO, vil somførste step mod dette mål udrede en mindre produktionsenhed, der fremover kan levere hydrogen til stålproduktion. Celsas overordnede mål er dermed på sigt at erstatte fossilenergi med vandbaseret elektrolyse og dermed producere verdens mest klimavenlige armeringsstål. Det vil kunne generere endnu større CO2-besparelser til danske entreprenører og bygherrer”, slutter han.
Celsa Steel Service – KB-Hallens gigantiske stålbuer hviler på specialarmering fra Celsa Steel Service

30 tons svejste kurve ruller ind på Frederiksberg. Entreprenørfirmaet Einar Kornerup A/S, som står for opførelsen af den nye KB-Hallen, har bestilt den særlige armering hos Celsa Steel Service, som står for at levere de 10 svejste kurve på over 3 tons stykket. De gigantiske kurve er så store, at de transporteres til byggepladsen med følgebil.
Entreprenøren har haft meget kort forberedelsestid på projektet og det er afgørende at der ikke opstår forsinkelser. Derfor har Einar Kornerup valgt at lade armeringsspecialisterne hos Celsa stå for at udarbejde produktionstegninger af den komplekse armering. Herefter er de store fundamentskurve blevet svejst til færdige enheder i Celsas produktion. Den præcist forarbejdede armering til fundamentets betonkonstruktioner leveres derefter løbende fra Celsa Steel Service i Ølstykke, fortæller Mikkel Ziegler Simonsen, som er formand på projektet og fra Einar Kornerup A/S. En vigtig del af Celsa Steel Services leverance er en entydig farvekodning af de leverede delelementer, som letter montering og minimerer risikoen for monteringsfejl på byggepladsen.
Konstrueres efter principper som en bro.
Den nye KB-Hallen skiller sig markant ud ved de fem gigantiske stålbuer som repeterer den nedbrændte KB-Hallens silhuet. Stålbuernes frie spænd på hele 40 meter i kombination med en afstand mellem buerne på op til 13 meter stiller store krav til bygningens fundering.
De fem stålbuer funderes i punktfundamenter på 4 x 6 meter med en dybde på op til 4 meter og en volumen på op til 100 m3 pr punktfundament. Punktfundamenterne forbindes på tværs af bygningen med korrugerede trækrør nedlagt i bundpladen, hvori der trækkes tværgående spændarmering som efterfølgende spændes op, hvorefter trækrørene udstøbes med beton. - En opbygning som ofte anvendes ved bygning af broer
Aarsleff vælger Celsa-stål til Carlsberg-byen

Selvom Carlsberg for længst har flyttet øl-produktionen til Fredericia, hører koncernadministrationen fortsat til i Carlsberg-byen, og fremover vil det være i et nyopført kontorkompleks.
Celsa Steel Service leverer over 1.000 ton armeringsstål til projektet. Per Aarsleff har hovedentreprisen og har valgt Celsa Steel Service til at stå for armeringsleverancen.
"Carlsberg-byen er et centralt byudviklingsprojekt i København. Projektets størrelse gør det ikke mindre interessant som reference, og det passer perfekt til vores set up, hvor Aarsleff selv kan ordre stålet via vores digitale værktøj QR," lyder det fra Søren Kilmose, Celsa Steel Service.
Byudvikling kalder på stål
Byudviklingen i Danmarks største byer mærkes hos Celsa Steel Service, som også har leveret armeringsstål til andre byudviklingsprojekter i København, herunder projekter i Ørestaden og i Københavns Sydhavn samt Brøchner Hotel i Carlsberg-byen, der udføres af HHM.
Til projektet i Carlsberg-byen anvender Aarsleff det digitale bestillingsværktøj QR fra Celsa Steel Service for at sikre overblik og effektivitet i forhold til de store mængder armeringsstål.
Celsa Steel Service, der er en førende leverandør af armeringsstål i Danmark, har i samarbejde med de øvrige selskaber i Celsa gruppen udviklet det digitale værktøj QR med særlig fokus på tilpasninger til det danske marked
Celsa Steel Service – Digitalt armeringsstål til Aarsleff-projekt

Celsa Steel Service opruster på logistikken

Øget fokus på byggepladsoptimering har sat logistikken på agendaen hos Celsa Steel Service, der er en førende leverandør af armeringsstål i Danmark.
I forbindelse med virksomhedens strategi, er der udpeget 5 strategiske fokusområder, hvoraf Supply Chain er en af dem. Transportfirmaet PK Justesen er pr. 1 april valgt som den logistikpartner, der skal hjælpe Celsas logistik op på næste niveau og sikre, at fabrikkens armeringsstål bringes hurtigt og rettidigt frem til de danske byggepladser.
Valget af den nye logistikpartner er resultatet af en grundig analyseproces, der har defineret, hvordan Celsa Steel Service kan forbedre sin logistik og service.
"Vi oplever stadig større fokus på byggepladsoptimering og det er strategisk vigtigt for os at være med i den udvikling. PK Justesten er valgt som logistikpartner, fordi vi tror på, de har den kompetence, erfaring og indstilling, der skal til for at løfte vores logistik og leveringsservice til næste niveau", lyder det fra Søren Kilmose, direktør for Celsa Steel Service A/S.
Udover fokus på Supply Chain, rummer strategien hos Celsa Steel Service 4 andre fokusområder. Det drejer sig om sikkerhed, produktionsoptimering, lean, samt styrkelse af kundeløsninger, hvor det digitale værktøj QR til specificering af og opfølgning på armeringsprojekter, er seneste skud på stammen