Facadesystemer

Facadesystemer - Facadesystemer kan være isolerede og derved kan man spare meget energi. Facadesystemerne fungerer som yderligere isolering på eksisterende huse og bygninger, men selvfølgelig også ved nybyggerier, hvor der lægges stor vægt på at få varme, velisolerede boliger og vægge

Leverandører af og viden om Facadesystemer:


3A Steel ApS

Butikstorvet 9
9830 Tårs
Tlf.: +45 42 52 46 33
E-mail: Info@3a-steel.com

www.3a-steel.com

Kompetencer: Mineraluldspaneler, Sandwichpaneler, Stålfacader, Stålåse, Stålspær, Udlejning af vakuumlift

Læs mere om 3A Steel ApS


Mogens Rasmussen A/S

Industrivej 3B
5500 Middelfart
Tel.: +45 64418033
E-mail: mra@mras.dk

www.mras.dk

Kompetencer: AkustikAkustikløsninger, Facader, FacadesystemerSolafskærmning, Lamelafskærmning, Lofter, Lydabsorbenter, Markiser, Persienner, Polycarbonat, Polyester, Solscreens, Solskærme

Læs mere om Mogens Rasmussen A/S


Murermester Tim Nielsen

Mesterlodden 10F, 2820 Gentofte
Orupgade 46, 4640 Faxe
Tlf.: 70 20 10 13
E-mail: info@tim.dk

web

Kompetencer: Skybrudssikring, højvandslukke, kloakarbejde, facaderenoveringer, pumpebrønde, tagrenoveringer, totalentrepriser, tømrerarbejde

Læs mere om Murermester Tim Nielsen


PREFA GmbH Alu-Dächer und -Fassaden

Tlf.: +45 60 54 21 65
E-mail: Morten.Scharf@prefa.com

web

Kompetencer: Facadesystemer, facadebeklædninger, alufacader, tagsystemer, tagrendesystemer, solarmonteringssystemer, højvandsbeskyttelser, aluminium, coils og plader

Læs mere om PREFA GmbH Alu-Dächer und -Fassaden


Prodatek A/S

Endelavevej 1
8940 Randers SV
Tlf.: 71 96 74 44

web

Kompetencer: Elementer, Vægelementer, Tagkassetter, Bund- & dækkassetter, Stålkonstruktioner, Facadesystemer, Beklædning, Teglfacader, Skiferfacader, Boligmoduler

Læs mere om Prodatek A/S


Sandwich Element Byg

Agerskovvej 20
8362 Hørning
Tlf.: 20 90 38 06/ 27 31 21 90
E-mail: sh@sandwich-element.dk

web

Kompetencer: Sandwichpaneler, højprofiler, tagprofiler, tagpaneler, vægprofiler, vægpaneler, skillevægge, bilhuse, detailbutikker, kontorbyggeri, lager/logistik, facadebeklædninger, haller, padlehaller, værksteds- og produktions haller

Læs mere om Sandwich Element Byg


Simpson Strong-Tie A/S

Hedegårdsvej 11
8300 Odder
Tlf.: 87817400
E-mail: info@strongtie.dk

www.strongtie.dk

Kompetencer: Beslag, bygningsbeslag, vinkelbeslag, befæstigelse, befæstelse, skruer, bolte, søm, søjlesko, trækankre, facade og elementmontage, hulplader, søjlesko

Læs mere om Simpson Strong-Tie A/S


Komproment og DBI sikrer dokumenteret brandstop til ventilerede facader


16.mar 2023


Der er en revolution på vej inden for dokumenterede brandstopløsninger. Et samarbejde mellem tag- og facadeleverandøren Komproment og Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) er nemlig endt ud i teknisk dokumentation for brandstopløsninger til alle brandklasser. Dokumentation, der fremover vil gøre det nemmere og sikkert at vælge ventilerede facadeløsninger, som overholder alle brandkrav.

Med introduktionen af Komproments nye brandstopløsning Komproment Firestop får bygningsrådgivere og entreprenører helt nye muligheder for at kunne dokumentere brandsikkerheden for ventilerede facadesystemer. Ventilerede facader har et ventilerende hulrum mellem isoleringen og regnskærmen. Dette hulrum sikrer bedre ventilation og indeklima. Brandstoppet er placeret i mellemrummet mellem vindspærre eller isolering og regnskærm.

I mange år har det ellers været vanskeligt for rådgiverne at anbefale facadesystemerne, da kravene for brandstopløsninger i BR18 er upræcise.

Ventilerede facader er populære i byggeriet. Der er imidlertid ingen test af brandstop til ventilerede facader, der giver direkte adgang til markedet ifølge DBI.

BR18’s krav til løsningers dokumentation stemmer ikke overens med de eksisterende teststandarder på området, hvilket kan gøre jagten på dokumentation besværlig.

Seneste nyt fra DBI

For at imødekomme problematikken med de upræcise dokumentationskrav er DBI og Komproment gået sammen om at udvikle brandteknisk dokumentation for brandstopløsninger, der kan anvendes bredt.

Et samarbejde der brænder igennem

Hos Komproment er de stolte over at have indgået et samarbejde med DBI, der er specialister inden for lige netop brandsikring.

- Samarbejdet har betydet, at vi nu ikke skal bruge så meget tid på at retfærdiggøre vores løsninger. Nu er dokumentationen let tilgængelig for rådgiverne, fortæller Niels Heidtmann, der er udviklingsdirektør hos Komproment.

På den baggrund har Komproment haft mulighed for at lave en gennemtestet brandsikringsløsning til de eftertragtede, ventilerede facader.

- Komproment Firestop er testet med den anerkendte metode TDG19, og dokumentationen vil skabe værdi for både produktet, projektet og kunden. Den kan nemlig bidrage til at gøre det lettere og skabe tryghed ved at anvende ventilerede facader. Løsningen sørger for at der ikke er nogle begrænsninger i ventilationen i facaden, siger Niels Heidtmann.

Dokumentation er vejen frem

Komproments dokumenterede brandstop er revolutionerende for ventilerede facader, fordi det kan bidrage til at bringe produkter ind på markedet, der gør det muligt at holde de ventilerede facader i en attraktiv prisklasse. På den måde vil hele branchen drage fordel af udviklingen.

Samtidigt betyder det omfattende testsystem og følgende dokumentation, at rådgivere trygt kan anbefale de populære facader uden frygt for brandsikkerheden. - Selvom BR18 er tøvende med at specificere kravene, kan vi som producent alligevel godt gå forrest og sikre den nødvendige dokumentation for vores brandstopløsninger. Det er den eneste vej, hvis vi vil i mål med et sikkert byggeri, afrunder Niels Heidtmann.

Fotokredit: Komproment


Staticus – Et energieffektivt facadeløft pryder kontorbyggeri centralt i Oslo


28.feb 2023


Mange af nutidens bygninger er unikke og mangfoldige, men de er ligeledes gamle og ineffektive. Det gjaldt ikke mindst kontorbygningen Dronning Mauds Gate 15 i Oslo, der trængte til en energioptimering. Med et højt ambitionsniveau for energibesparelser, holdbare løsninger og en helhedsorienteret tilgang til miljøet var Staticus' elementfacadesystem en optimal løsning.

Foto: Andrius Gudelis

Se Leverandører af Facadebeklædninger her

EU anslår, at cirka 85 % af bygningsmassen i Europa er bygget før 2001, og at det stort set vil forblive sådan i 2050. Det er derfor nødvendigt med handling, hvis EU skal nå sit klimamål om at have reduceret udledninger med 55 % inden 2030. Derfor peger EU-Kommissionen på energioptimering og renovering som nøglen til at lukke energieffektivitetskløften og bidrage til energibesparelser inden 2030.

Den iøjefaldende kontorbygning Dronning Mauds Gate 15 i Oslo har for nylig fået en opgradering og viser således, hvordan en bevaringsværdig bygning både kan energioptimeres og tilfredsstille de gældende tekniske krav og arbejdsmiljøfaktorer. Projektet har bestået i at udskifte og opgradere bygningens facader, skabe større lysindfald samt udvide og ombygge dele af førstesalen.

Facadeentreprenøren Staticus står bag planlægning, produktion og montering af det nye elementfacadesystem, hvor de har arbejdet sammen med den lokale totalentreprenør AF Gruppen og arkitektkontoret DARK Arkitekter.

Opgraderer det eksisterende i stedet for at bygge nyt

Facaderne på Dronning Mauds Gate 15 trængte til genopfriskning og opgradering på grund af alder og slitage. Silje Widing, arkitekt hos DARK Arkitekter, mener, at projektet har haft et højt ambitionsniveau for energibesparelser, holdbare løsninger og en helhedsorienteret tilgang til miljøet. Hun synes, at alle i branchen har et ansvar for at bevare flere af nutidens bygninger.

- Med de miljømæssige udfordringer verden står over for, er det vigtigt, at alle aktører i branchen skifter gear og holdninger til, hvad vi kan udvikle, og hvordan vi bedst kan styre det, der allerede er bygget. For at bidrage hertil er det vigtigt, at nogen træder frem og viser, hvad der er muligt ‒ der er mange umoderne bygninger i byen, som stadig er fuldt brugbare, og som med lidt forskønnelse og de rette opgraderinger kan blive både miljøvenlige, funktionelle og attraktive igen, fortæller Widing.

Der er naturligvis begrænsninger på, hvad der kan projekteres eller tilføjes, når en bygning har fået status som bevaringsværdig af kommunen. På samme tid mener Widing, at et byggeri som Dronning Mauds Gate 15 har visse kvaliteter og egenskaber, der gør arbejdet spændende. Det var her, at Staticus' elementfacadesystem levede op til kravene om en energirigtig facade.

- Det lykkedes at skabe en facade med den ønskede funktion, som samtidig sikrede balancen mellem bevaring og fornyelse i udtrykket. Staticus er en solid leverandør, der gennem både dette og andre projekter har vist sig at være alsidig og vidende. Til Dronning Mauds Gate 15 kunne de hurtigt levere og sammensætte præfabrikerede moduler med den ønskede struktur og materiale, fortæller Widing.

Facadesystemet fra Staticus er monteret som færdige præfabrikerede elementer og ligger godt inden for de gældende krav til U-værdier, lydisolering, dagslys og design.

Renovering byder ofte på overraskelser

Udfordringen ved renovering er, at man først kender tilstanden på det eksisterende byggeri, når man fjerner den gamle facade.

- Renovering byder ofte på nogle overraskelser og afvigelser fra det, der tidligere er tegnet, og det, der faktisk er bygget eller ombygget. For at sikre et godt resultat er det vigtigt, at de involverede aktører er løsningsorienterede, kreative og fleksible, siger Widing.

Facadeentreprenøren Staticus har stor erfaring med forskellige former for renoveringsopgaver. Ellen Tidemann, Sales Manager hos Staticus, understreger vigtigheden af en ​​god tilpasningsevne:

- Staticus er optaget af at arbejde smidigt og fleksibelt, og vi er ikke bange for, at tingene ændrer sig undervejs. Det var især vigtigt under renoveringen af ​​Dronning Mauds Gate 15, hvor der var behov for nye tilpasninger. Som facadeentreprenør er det vigtigt at reagere hurtigt, rette ind og finde nye løsninger i samarbejde med arkitekt og entreprenør.

Med opgraderingen af den ​​eksisterende kontorbygning var det også vigtigt at tage hensyn til dem, der arbejder i lokalerne.

- Fordelen ved vores præfabrikerede facadesystem er, at det ikke var nødvendigt for bygningens brugere at flytte til midlertidige lokaler under renoveringen, hvilket er en meget fordelagtig løsning for bygherren og lejerne. Det har derfor været vigtigt for os at respektere bygningens brugere under forløbet, hvor vi blandt andet udførte støjende arbejde udenfor arbejdstiden, afslutter Tidemann.


PREFA – Gennemført ned til mindste detalje




Med deres parcelhus i Bad Soden nær Frankfurt am Main (DE) skabte Patrick Neff og Pascal Kuhn fra Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK en ny bygning, der ser lille ud udefra og skaber et nyt, interessant rum med sin stigende tagryg. For at designe bygningen på en mere læselig måde besluttede arkitekterne kun at bruge ét materiale til facade og tag: De blev enige om en træfacade, og da de ledte efter et passende tagmateriale, stødte de på Prefalz i P.10 antracit. På den måde var det muligt at sikre, at det relativt store tagareal, trods de usædvanlige vinkler og de høje kvistvinduer, fik et mere roligt og elegant udtryk.

STØRRE AREAL TAKKET VÆRE INNOVATION

Ejendommen måtte ifølge bygningsreglementet kun bebygges med en bygning i halvanden etage. For at skabe næsten dobbelt så meget plads i den nye bygning i forhold til den tidligere bygning placerede de to arkitekter en af bygningens langsider på skrå og skabte en kælder, der er oplyst af et lille gårdrum. I forbindelse med den stigende rigning blev der skabt en stor havefacade, rumhøje kvistvinduer og en bredere stueetage, uden at det virker påtrængende mod gaden. Det mørke aluminium bidrager også til et tilbageholdende indtryk, som takket være håndværket næsten forløber problemfrit hen over brystningen på en loggia og de tre store kvistvinduer.

EFFEKTIV PLANLÆGNING

Patrick Neff og Pascal Kuhn indhentede ekspertviden fra håndværkeren Andreas Knippschild i designfasen af enfamiliehuset og fik "grønt lys" til den utraditionelle og komplekse tagform. "Ved første øjekast så det meget simpelt ud. Men når man tænker på, at vi beskytter hele taget mod vandindtrængning med foldeteknologi, var projektet trods vores erfaring en stor udfordring," forklarer Andreas Knippschild. Da Knippschilds team brugte mobile folde- og profileringsmaskiner, var det muligt at fremstille tagpladerne på stedet. Det betød, at man kunne planlægge og opdele byggepladsen i mindre sektioner. Desuden var håndværkerne i stand til at reagere meget mere præcist og hurtigt på de reelle dimensioner og unøjagtigheder under byggeriet.

VIL GERNE FORBLIVE ET LILLE FIRMA

Arkitektfirmaet har hidtil bygget kontorbygninger og enfamiliehuse i Rhin-Main-området og vil i fremtiden også gerne påtage sig kommunale projekter. De to unge arkitekter arbejder i øjeblikket på at revitalisere et højhus. Neff Kuhn Architekten – Studio PPANK ønsker dog ikke at blive meget større, da de foretrækker at fokusere på ét projekt i stedet for at håndtere flere projekter på samme tid. Det er vigtigt for dem at tage sig tid nok til deres kunder og at udtømme alle muligheder for, hvordan de kan implementere deres forståelse af arkitektur på en konstruktiv måde, der skaber en god atmosfære.


Cembrit – Skole får tiltrængt overhaling med skræddersyet facadeløsning




Vester Mariendal Skole i Aalborg gennemgår i øjeblikket en omfattende modernisering, der både omfatter en tilbygning samt renovering af facade og tag. Byggematerialeleverandøren Cembrit har været tilknyttet flere etaper af renoveringsarbejdet, og har blandt andet leveret 3.000 kvadratmeter facadeplader, 1.500 kvadratmeter vindspærre og 8.000 kvadratmeter bølgeplader.

Med suspenderingen af anlægsloftet er der for alvor kommet gang i renoveringen af landets skoler. Renoveringsprojekter for flere milliarder kroner er blevet fremrykket, og det gælder ikke mindst i Aalborg Kommune, hvor 49 ud af 51 skoler lige nu er ved at blive renoveret. På Vester Mariendal Skole i Aalborg har de fremskudte investeringer konkret sat gang i en modernisering af skolens facade og tag. Det sker kort tid efter, at man har færdiggjort en 2.400 kvadratmeter stor tilbygning på skolen.

Under hele projektet har byggematerialeleverandøren Cembrit bistået med rådgivning omkring materialevalg og montering. Når renoveringsarbejdet er færdigt, vil der blandt andet være brugt 3.000 kvadratmeter af facadepladen Cembrit Transparent, der tilfører det eksisterende læringsmiljø og den nye tilbygning et elegant og minimalistisk udtryk:

- Facaderenoveringen omfattede i første omgang 300 meter facade i to plan på en eksisterende bygning. Her har skolen nu fået en super flot og moderne facade med et minimalistisk farvespil. Når de nye vægkonstruktioner snart står færdige, kan vi så montere yderligere 100 meter facadeplader. De eksisterende skolebygninger trængte til en gevaldig overhaling, og nu kommer både den nye og gamle bygning til at matche hinanden, fortæller Jeppe Klæstrup, der er byggeleder hos total- og fagentreprenør på projektet, Enemærke & Petersen A/S.

Skræddersyede facadeplader skaber unikt udtryk og letter montagen

Som noget særligt for projektet på Vester Mariendal Skole er Cembrit Transparent-facadepladerne blevet specialtilpasset på fabrikken. Ifølge Cembrit har det været med til at skabe en unik facade og i udpræget grad lettet montagearbejdet: 

- Med de specialtilpassede facadeplader slipper man for at skære pladerne til og kantforsegle på byggepladsen, ligesom pladerne pakkes og leveres, så håndværkerne ikke skal navigere sig igennem tre forskellige paller med én farve plader på hver palle. Det er en klar prioritet for os at lette montagearbejdet på byggepladsen, og det er vi glade for at kunne hjælpe med, samtidig med at skolen får et nyt skræddersyet udtryk, hvor der ikke er sparet på detaljerne, lyder det fra salgskonsulent hos Cembrit, Jens Søgaard.

Moderniseringen af Vester Mariendal Skole har været inddelt i flere entrepriser, og i 2019 overtog Enemærke & Petersen totalentreprisen på den nye tilbygning. Nu er Enemærke & Petersen i gang med tag- og facaderenovering af det eksisterende læringsmiljø, som begge er udbudt som fagentrepriser. Opgaven med facaden er en gennemgribende renovering, hvor man monterer nye facadeplader på den eksisterende betonfacade med ventilation bag pladerne og således giver de ældre bygninger en tiltrængt og holdbar modernisering. I den sammenhæng har man løbende været i dialog med Cembrit:

Inden projektet for alvor gik i gang var vi i dialog med både rådgivere og Cembrit omkring materialevalg til facaden, hvor valget til sidst faldt på Transparent-facadepladen, som blev leveret i tre forskellige farvenuancer. Efterfølgende har Cembrit stået til rådighed med rådgivning og input, hvilket har betydet, at vi har draget stor nytte af sparringen gennem hele processen, forklarer Jeppe Klæstrup slutteligt.

Foruden 3.000 kvadratmeter Cembrit Transparent-facadeplader er der også leveret 1.500 kvadratmeter Windstopper Basic-vindspærreplader samt 8.000 kvadratmeter B6-bølgeplader til tagentreprisen på renoveringsarbejdet.

Det samlede renoveringsarbejde på Vester Mariendal Skole startede i 2017 og forventes færdigt i 2021. 


Cembrit – Ny facadeplade med levende og omskifteligt udtryk




Den nye facadeplade Cembrit Patina Rough giver med sin fløjlsagtige, strukturerede overflade en naturlig og moderne facade med et levende udtryk, der varierer i takt med, at lyset ændrer sig i løbet af dagen

Cembrit åbner op for nye designmuligheder med lanceringen af facadepladen Cembrit Patina Rough, der er det nye produkt i Cembrit Patina-serien.

Den nye facadeplade har en struktureret og fløjlsagtig overflade, der giver facaden et levende udtryk, som varierer i takt med, at lyset ændrer sig i løbet dagen. Cembrit Patina Rough vil desuden patinere og lysne med tiden, hvilke medfører en stemningsfuld overflade med et spændende farvespil, fortæller salgsdirektør Karsten Østergaard Larsen blandt andet.

- Cembrit Patina Roughs overflade fremstår, som var den dannet af naturen over tid. Pladerne har udseende efter, hvordan vejr og lysforhold ændrer sig, hvilket giver facaden en dynamisk og visuel appel, forklarer han og fortsætter:

- Desuden åbner Cembrit Patina Rough op for flere moderne designmuligheder. Kombinerer man eksempelvis et af vores malede facadepladeprodukter med den mere rå Cembrit Patina Rough, vil det fremstå som et varieret materialevalg, som netop hører til blandt tidens største trends. I realiteten er begge produkter lavet af fibercement, og på den måde går man hverken på kompromis med design eller materialets funktionelle egenskaber.

Den nye facadeplade er beskyttet med en specialtilpasset effektiv samt ikke-synlig overfladebehandling, en såkaldt hydrofobering, der giver en stor modstandsdygtighed overfor både slid, fugt og snavs. Den naturlige og rustikke overflade medfører også, at mindre skader, der kan tilstøde over tid, vil være mindre synlige end på malede facadeplader.

- Pladerne er meget robuste og kendetegnede ved stor styrke og holdbarhed. Derudover er de stort set vedligeholdelsesfrie, hvilket mange bygherrer og boligejere finder meget attraktivt med tanke på både økonomi og tidsforbrug, siger Karsten Østergaard Larsen.

Cembrit Patina Rough er desuden let at montere og skærekanter behøver ingen forsegling.

- Det bidrager også til mindsket tidsforbrug på byggepladsen eller værkstedet og dermed lavere byggeomkostninger, afslutter Karsten Østergaard Larsen.

Facadepladerne i fibercement er fremstillet af naturlige materialer som cement, sand, vand og fibre og kan indgå i både DGNB-certificerede og svanemærkede byggerier.


ROCKWOOL facadeløsning bedst til barsk klima i Grønland




Når der skal bygges i Grønland, hvor temperaturen ofte runder minus 15 grader og hvor vinden suser lidt mere end i Danmark, stiller det høje krav til byggematerialernes holdbarhed og monteringstid

Derfor faldt valget på en ny facadeløsning fra ROCKWOOL, da boligbyggeriet i Pinguaraq skulle bygges.
 
I den østlige del af Nuuk ligger området Pinguaraq på et højdedrag med en smuk udsigt ud over fjorden, så langt øjet rækker. Her er et nyt boligbyggeri ved at vokse op af den flere meter tykke sne. Netop vejrforholdene er af afgørende betydning for byggeriets tempo og kvalitet.
 
Modstandsdygtig facadeløsning efterspørges
Det nye boligbyggeri i Pinguaraq kommer til at bestå af fire blokke med i alt 48 boliger. Projektet udføres af et af Grønlands førende entreprenørfirmaer, Permagreen, som efter mange år i den grønlandske byggebranche ved, hvad der virker i det barske klima:
 
"Her i Grønland har vi brug for et yderst holdbart facadesystem, som kan modstå de klimatiske forhold, vi bygger under her i Grønland, og som har en maksimal levetid. Derudover er det vigtigt, at produktet er hurtigt at montere i alt slags vejr. Derfor valgte vi facadeløsningen REDAir MULTI fra ROCKWOOL, som er stærk på netop disse parametre," fortæller Henrik Clemens Strand, entrepriseleder hos Permagreen og byggeleder på boligprojektet i Pinguaraq.
 
Skaber LEAN på byggepladsen
Henrik Clemens Strand fortæller også, hvordan det for ham er afgørende, at han har produkter og systemer, der virker under de barske klimatiske forhold, og som han kan stole på, kan bringe ham i mål til tiden:
 
"REDAir MULTI er et facadesystem, der giver meget LEAN på byggepladsen. En tømrersvend kan montere REDAir BATTS, mens en anden kan montere beslag på skinnerne, og en tredje kan montere den inderste skinne på facaden og derefter oprette den yderste aluminiumskinne, så alt er klargjort til den færdige facadeoverflade. Dette skaber et fantastisk flow på byggepladsen, hvor der ikke er nogen, der skal vente på hinanden".
 
Klimastærke produkter en del af en større tendens
Det er ikke kun til byggeriet i Pinguaraq, at de grønlandske entreprenører efterspørger hurtig montage og produkter, som er tilpasset de barske klimatiske forhold i Arktis. Der er tale om en større tendens i det grønlandske byggemarked, hvor nøgleord som bæredygtighed og energioptimering også vinder indpas. Disse elementer indgår som en del af Selvstyrets vision for byggerier, hvor der samtidigt arbejdes mod en øget effektivitet og kvalitet i byggeriet. Noget, som REDAir MULTI-løsningen fra ROCKWOOL opfylder med sit nye tidsbesparende og uorganiske facadesystem.
 
Fakta om byggeriet
Boligbyggeriet i Pinguaraq er det første af sin art i Grønland, hvor hovedvægten er lagt på brug af ikke-organiske materialer.

Byggeriet bygges ud fra et "islandsk" koncept, hvor man støber en betonkerne, som efterfølgende beklædes med isoleringsmateriale. Herefter afsluttes med facadebeklædningen.  Alt sammen en del af "plug and play"-systemet  REDAir MULTI fra ROCKWOOL.

Boligbyggeriet kommer til at bestå af i alt 48 boliger fordelt på fire ens tårne, hvor størrelsen på boligerne ligger mellem 45-75 kvadratmeter.

Byggeriet forventes at stå færdigt ultimo 2017.

ROCKWOOL  A/S har leveret omkring 3.400 m2 REDAir MULTI og ligeledes REDAir LINK til alle vinduer og døre i alle byggerier.


ROCKWOOL – Nyt facadesystem halverer projekteringstiden og minimerer monteringsfejl




Med lanceringen af et nyt facadesystem kan arkitekter, entreprenører og montører vinke farvel til langt de fleste udfordringer ved traditionelle facadesystemer

Det er slut med at tilpasse isoleringen omkring det bærende system, slut med at holde styr på mange forskellige komponenter og slut med at bekymre sig om vedligeholdelse af facadens bærende system efterfølgende. Det er ROCKWOOL koncernen som står bag systemet REDAir MULTI, der med et integreret plug’n play stålskinnesystem gør projekteringen og monteringen legende let.
 
I dag lancerer ROCKWOOL koncernen facadesystemet REDAir MULTI. Det er et system med skinner, beslag, isolering og skruer der leveres i ét samlet system. Det hele er tænkt sammen fra første skitse hos arkitekten, til montagen og facadens levetid. Og målet er at lette byggeprocessen fra den første design idé til den sidste skrue er sat i – både hvad angår tid og kompleksitet.
 
Projekterings- og monteringstid normeret til det halve
De få komponenter og de sammentænkte beslag, skruer og isolering gør det let for arkitekter at projektere med det nye REDAir MULTI. Plug’n play funktionen betyder også, at montørerne skal bruge halvt så lang tid som ved montering af traditionelle facadesystemer. Endelig er REDAir MULTI en god nyhed for bygherren, der kan færdiggøre byggeriet effektivt og hurtigt og få det fulde udbytte af isoleringen med det samme.
 
”Det er en stor lettelse af arbejdsprocessen fra projekt til færdig byggeri. Systemets alt-i-ét løsning tankegang passer godt ind i og er kærkommen i byggebranchen, hvor tid er penge. Vores montører har testet systemet og peger samstemmende på enkeltheden” siger direktør Jørgen H. Mathiesen fra Kai Andersen A/S.
 
Monteringsfejl bliver minimeret
Normalt forbinder man hurtige processer med risiko for fejl. Men REDAir MULTI og elementerne, som er tænkt sammen fra A-Z, minimerer monteringsfejl.
 
”Vi har bestræbt os på ikke at overlade noget til tilfældighederne ved at skabe et system, hvor elementerne næsten ikke kan sættes forkert sammen. Det håber vi, giver højere tempo og mindre bekymring for fejl i byggeprocessen" siger produktchef hos ROCKWOOL koncernen, Hans Henrik Ter-Borch.
 
ROCKWOOL koncernen har i forvejen løsningen REDAir FLEX facadesystem i samme produktfamilie som REDAir MULTI.

Uorganisk system kræver ingen vedligeholdelse
REDAir MULTI er 100 procent uorganisk og kræver derved ingen vedligeholdelse. Også den egenskab er i tråd med ROCKWOOL koncernens ønske om at lette byggeprocesser og den efterfølgende vedligeholdelse af bygninger.
 
REDAir MULTI kommer på markedet i marts 2017, og kan forhandles igennem landets trælaster.
 
Fakta om ROCKWOOL REDAir MULTI:
REDAir MULTI er en del af ROCKWOOL koncernens REDAir produktfamilie, som også indeholder facadesystemet FLEX og LINK
REDAir MULTI består af:
galvaniseret stål skinne med indbygget friktionselement for at fastgøre isoleringen
stålplade til at justere og korrigere facaden for skævheder
klips, fixbeslag og glidbeslag
REDAir MULTI
Er 100 procent uorganisk og derfor vedligeholdelsesfri
Giver frit valg af beklædningstype
Betyder større opretningsmulighed for regnskærmen
Giver ingen begrænsninger i byggehøjde


Art Andersen Cph – Dynamiske facader bliver næste store fokus for energioptimering af bygninger




Energikravene til byggeriet strammes konstant, og det er ikke nok kun at installere solceller på taget
Man bliver nødt til at regulere selve energitransporten over klimaskærmen, og flere forskere peger på integration af dynamiske facader som løsning til at nedbringe bygningers energibehov til bygningsdrift og således CO2-udslippet i bygningsmassen. En af landets førende forskere på området er enig, men påpeger samtidig to store udfordringer, som skal imødekommes, før dynamiske facader for alvor vinder indpas i byggebranchen. - Solceller kan ikke længere levere nok point til energiregnskabet, lyder det fra Frederik Winther, som er ph.d. og chefspecialist hos Rambøll. Han mener, at teorien bag traditionel solafskærmning simpelthen er forældet i forhold til de behov, der eksisterer i dag – det værende behov for både at sænke bygningens energibehov, samtidig med at der opretholdes et godt indeklima, termisk, atmosfærisk og optisk. Samtidig mener han heller ikke, at mere eller bedre isolering i klimaskærmen vil løse problemet, for selvom det umiddelbart ville reducere varmebehovet, ville det også øge behovet for køling, når bygningen ikke er i stand til at komme af med varmen. I stedet peger han meget overbevist på klimaskærmen i samspil med dynamiske facader som middel til at få bygninger til at leve op til de skærpede energikrav: - Tiden er inde til, at vi kigger på andre, mere innovative løsninger til byggeriet, og her er jeg overbevist om, at fokus kommer til at ligge på klimaskærmens rolle, og hvordan vi kan regulere energitransporten på mere intelligent vis ved hjælp af dynamiske facader, siger han. Reducerer energiforbrug med 50 % Dynamiske facader består af bevægelige rammer, som monteres på facaden ved vinduerne, og omfatter langt flere teknologiske egenskaber end fx traditionel solafskærmning. De bevægelige rammer kontrollerer på intelligent og dynamisk vis energitransporten over facaden, solindfaldet, massetransporten og energilagringen. Både rummets energibehov til almen bygningsdrift tilgodeses, samtidig med at klimaskærmen tilpasser sin funktion og sine karakteristika i forhold til det ønskede indeklima. På den måde minimeres behovet for både opvarmning og køling. I sit virke som ph.d. og chefspecialist har Frederik Winther gennem mange år forsket i effekten af dynamiske facader og regulering af den energi, der strømmer – eller ikke strømmer – over klimaskærmen. Han mener, at tankegangen omkring dynamiske facader relaterer sig fundamentalt til, hvordan vi som mennesker styrer vores kropstemperatur ved at tage det rette tøj på ved pågældende udeklima: - Hvis der er koldt, tager vi som mennesker en frakke på for at holde på varmen. Hvis der senere bliver varmt, skal vi kunne tage jakken af for at komme af med varmen og bevare en behagelig kropstemperatur. Vi tager sågar solbriller på, hvis der er for meget sol, eller hvis den blænder. Det samme princip gælder for bygninger: Vi skal give en bygning mulighed for at tage den rigtige frakke på til enhver given lejlighed, forklarer Frederik Winther. Flere undersøgelser viser, at dynamiske facadesystemer kan optimere energistrømmen gennem facaden og give besparelser på over 50 % af en bygnings energibehov, takket være den intelligente styring. Det er jo helt fantastiske tal, så hvorfor ser vi ikke byggebranchen kaste sig over denne banebrydende teknologi i de mange nybyggerier? Ifølge Frederik Winther er der to primære udfordringer, som først skal løses. 1. store udfordring: Arkitekter og ingeniører vil komme til at dele ansvar Han mener, at vi for det første skal ændre syn på ansvarsområderne i designet af en bygning. Som forholdene er i dag, har arkitekten ansvaret for facaden, mens ingeniøren har ansvaret for indeklimaet. Hvis ingeniøren begynder at stille krav til arkitekturen, bevæger han sig ind på arkitektens område og omvendt, og det er ikke altid lige populært. Arkitektens og ingeniørens forskellige områder er i dag meget adskilte, og det ville være et stort skridt på vejen, hvis producenter af dynamiske facadesystemer i stigende grad tilgodeser begge parters ønsker til produktet. Så kan ingeniøren gøre brug af dynamiske facaders energibesparende teknologier, uden at arkitekten går på kompromis med det arkitektoniske udtryk. Begge parter skal kunne arbejde med det samme produkt. Et eksempel på et dynamisk facade-system med arkitektoniske muligheder er Energy Frames fra designlab’et Art Andersen Cph. Energy Frames er markedets eneste vinduesbårne, dynamiske solafskærmningssystem. Art Andersen har lagt en meget stor indsats i at tilbyde et æstetisk sortiment, der giver bred, arkitektonisk frihed med en række forskellige valgmuligheder inden for overflade, materiale og farver. Man kan for eksempel se Energy Frames på den ikoniske FIH Bygningen på Langelinje i København, hvor de bevægelige skodderammer med kipbare lameller konstant ændrer bygningens udtryk. For Art Andersen Cph har det været meget magtpåliggende at inddrage arkitekternes ønsker i det dynamiske facadesystem. - Vi ser, at arkitekturen er i forandring på grund af stadigt skærpede energikrav til byggerier, og som produktdesigner ligger vores helt store udfordring i at forene det forfinede med det robuste for at tilgodese både arkitektens frihed og ingeniørens krav til facadens funktionalitet i det samlede energiregnskab. Derfor har vi skabt Energy Frames således, at både det æstetiske og det tekniske aspekt spiller sammen i ét og samme produkt, fortæller Business Developer i Art Andersen Cph, Michael Felthaus. Energy Frames er udviklet blandt andet ud fra Frederik Winthers dybdegående analyser og algoritmer for sammenhængen mellem solafskærmning, natsænkning og isolering og minimering af en bygnings energibehov. Og han så gerne, at endnu flere begyndte at flette denne teknologi sammen med arkitektoniske muligheder. 2. store udfordring: Afspejlingen af dynamiske facadeteknologier i energiberegningen Den anden udfordring, som ifølge Frederik Winther gør, at byggebranchen endnu ikke har taget skridtet fuldt ud inden for dynamiske facader, er, at de dynamiske facadeaspekter, som blandt andet arbejdes med i Energy Frames, ikke afspejles korrekt i myndighedsprogrammet til beregning af bygningers energibehov. Derfor anvender Energy Frames i høj grad den viden, der er udviklet i forbindelse med ph.d.-projekterne ”Intelligente glasfacader ved det strategiske forskningscenter for energineutralt byggeri”. Herved tilpasses randbetingelserne anvendt i energiberegningen, således at de dynamiske facadeaspekter netop afspejles korrekt i energiberegningen. Men dynamiske facaders teknologi generelt er endnu ikke integreret i beregningskernen. Den lader vente på sig, og det er en flaskehals for udbredelsen af dynamiske facader, mener Frederik Winther: - Når energiberegningsværktøjer endnu ikke formår at inddrage de dynamiske aspekter integreret i facadeteknologien, er dynamiske facader ikke en parameter, som ingeniører og rådgivere ser som en mulighed. Beregningsmodellen er stadig unødig kompleks, og dét lider udbredelsen af dynamiske facader under i dag, siger Frederik Winther. Han påpeger dog, at der i skrivende stund arbejdes hårdt på at få inddraget dynamiske facader i energiberegningsværktøjet, og han forudser endda, at når det er på plads, vil vi se, hvordan det kickstarter anvendelsen af dynamiske facader på samme måde som ved solceller: - Langt størstedelen af analysearbejdet af effekten af dynamiske facaders ydelse på en bygnings energibehov er gjort. Nu mangler vi bare at få denne faktor ind i energiberegningsværktøjet, og så tror jeg, at vi vil se det samme, som vi så ved solceller: Før teknologien blev integreret i energiberegningen, var der ingen, som brugte solceller, men da effekten blev målbar, eksploderede anvendelsen af solceller over ganske få år. På samme måde er en ukompliceret beregning af dynamiske facaders ydelse en vigtig parameter for dynamiske facaders fremmarch i byggebranchen. Alle analyser og selve teorien, der er udviklet til beregning af natsænkning, ligger lige nu hos SBi for nærmere godkendelse og implementering. Indtil det er på plads, bruger facadesystemer så som Energy Frames en konfigurator som guideline på referenceprojekter

ART ANDERSEN – Digitalt værktøj beregner dynamiske facaders potentielle energibesparelse




Et nyt digitalt værktøj gør det nu muligt for ingeniører og arkitekter at beregne og sammenligne energiperformance i en bygning med og uden dynamiske facader. Det er teamet bag facadesystemet Energy Frames, som har udviklet den nye konfigurator i samarbejde med SBI og Rambøll

Store glasarealer på facaden er en velkendt udfordring for ingeniøren, der skal sørge for et optimalt indeklima året rundt med alt, hvad det indebærer af nedkøling, opvarmning og ventilation – vel at mærke samtidig med at energirammen lever op til bygningsreglementet. Det stiller stadigt større krav til de byggetekniske installationer, men det har også været med til at bane vejen for nye, intelligente facadesystemer, som tilbyder alternative løsninger til styring af indeklimaet.

Et af de facadesystemer, der vinder terræn i byggebranchen, er Energy Frames, som er udviklet af designlab’et Art Andersen Copenhagen i samarbejde med SBI og Rambøll. Energy Frames er et vinduesbåren, dynamisk solafskærmningssystem, som via bevægelige rammer og intelligent styring leverer solafskærmning, natsænkning, isolering og dermed minimering af en bygnings energibehov. Fordi der er tale om et forholdsvist nyt facadesystem, har der været stor efterspørgsel fra ingeniører på et digitalt værktøj, som gør det let at visualisere og beregne dynamiske facaders effekt på energiforbruget allerede i projekteringsfasen.

Derfor har Energy Frames nu udviklet en konfigurator på basis af de samme analyser og algoritmer, som ligger til grund for selve styringen til facadesystemet og er udarbejdet af Frederik Winther, ph.d. og chefspecialist hos Rambøll.

Konfiguratoren kan anvendes til beregninger for både nybyggeri og renoveringsprojekter og fungerer således, at man først indtaster designinfo såsom rammetype, størrelse og farve efterfulgt af byggetekniske data såsom rummets størrelse, facadeorientering ift. verdenshjørnerne og vinduesværdierne. Herefter giver konfiguratoren en beregning på den potentielle besparelse ved Energy Frames målt i kWh/m2 pr. år, fordelt på varme, vand, køling, ventilation og lys. Beregningen udgives i en pdf-rapport, som beskriver den totale primærenergibesparelse for rummet, besparelsen på de individuelle energikilder og en sammenligning med Energy Frames over for den eksisterende løsning. Rapporten kan printes ud og anvendes som dokumentation i varmetabsregninger.

- Ingeniører får nu et reelt bud på energibesparelsen, allerede inden Energy Frames er monteret på bygningen, og vi får lov at vise med konkrete tal, at produktet rent faktisk yder det, vi lover. Samtidig er det et godt værktøj til at lege lidt med mulighederne, prøve systemet af på forhånd og danne sig et indtryk af både design og effekt på bygningen, siger Michael Felthaus, business developer i Energy Frames.

 

 


Det skandinaviske vejrlig kræver robuste facader




Vejrliget i Skandinavien stiller høje krav til byggematerialerne. Med en gennemsnitlig relativ luftfugtighed på ca. 90 pct. er vinterhalvåret hård kost for bygningerne, og især lette facader påvirkes nemt af materialernes evne til at håndtere fugt. Spares der på kvaliteten her, opstår der risiko for fugtgener, som kan kræve omkostningstunge renoveringer

Vejrliget i Skandinavien stiller høje krav til byggematerialerne. Med en gennemsnitlig relativ luftfugtighed på ca. 90 pct. er vinterhalvåret hård kost for bygningerne, og især lette facader påvirkes nemt af materialernes evne til at håndtere fugt. Spares der på kvaliteten her, opstår der risiko for fugtgener, som kan kræve omkostningstunge renoveringer.
Forsvarlig håndtering af fugtpåvirkninger er blandt de vigtigste parametre for byggematerialers kvalitet. Det gælder ikke mindst, når materialerne skal anvendes til udendørs facadeløsninger, hvor de døgnet rundt udsættes for skiftende vejrforhold. I et fugtigt, omskifteligt klima som det skandinaviske spiller det derfor en stor rolle, at facadematerialerne har de rette fugthåndterende egenskaber.  
Man får, hvad man betaler for
- Det er vigtigt at være kvalitetsbevidst, når man bygger en let facade. Der kan nemlig være stor forskel på produkternes evne til at håndtere fugt, og når man vælger materialer til lette facader, er der ingen vej udenom: Man får, hvad man betaler for, siger Carsten Rønberg, der er markedsdirektør for Nordeuropa hos producenten Fermacell Gmbh, der bl.a. leverer pladeløsninger til lette facader. Han fortsætter: 
- I den seneste tid har vi set en række uheldige eksempler på, hvad der sker, hvis man ikke prioriterer materialernes kvalitet og undlader at indtænke de fugtige skandinaviske forhold. Her vil man på den korte bane kunne spare nogle penge, men til gengæld risikere at miste besparelsen, når man efter et par år skal renovere facaden for fugtrelaterede skader.
Særlige skandinaviske krav
I et fugtigt klima som det skandinaviske er det vigtigt, at man vælger et gennemtestet produkt, som også holder til det hårde vintervejr. Et eksempel er Powerpanel H20, der er udviklet med fokus på lette facadeløsninger og kan anvendes som vindspærre-plade. Den uorganiske, cementbundne plade tåler opfugtning over længere tid og er dermed særdeles velegnet til det skandinaviske klima, hvor vinterhalvåret skaber en gennemsnitlig relativ luftfugtighed på ca. 90 pct. Carsten Rønberg forklarer:
- De nordiske vejrforhold fordrer, at de anvendte byggematerialer basalt set "har noget at stå imod med", dvs. at de er modstandsdygtige over for et udfordrende klima og vejrlig. Her spiller ikke mindst valget af råvarer til produktionen en vigtig rolle, og derfor bruger vi udelukkende råmaterialer, der har bevist, at de kan holde til de udfordringer, som det skandinaviske klima og de nordiske byggetraditioner byder os.
Fermacells fokus på råvarekvaliteten i produktionen har over de senere år vist sig at være populær blandt byggeriets projekterede og udførende. I hvert fald oplevede virksomheden i perioden 2012-2013 en stigning i salget af Powerpanel H20 på 45 pct., mens stigningen i 2013-2014 lå på hele 65 pct.  
Fakta om Powerpanel H20
Powerpanel H20 er en uorganisk cementbundet letbetonplade med sandwichstruktur og armering på begge sider under dæklagene i form af alkaliresistent glasfibervæv. Pladen er diffusionsåben og ubrændbar og opfylder kravene til materialeklasse A1. Powerpanel H20-pladen er velegnet til udendørs miljøer, eks. som pudsbærende facadeplade. Desuden kan pladen anvendes som vindspærreplade i ventilerede facadekonstruktioner, hvor regnskærmen ikke er 100 pct. tæt.
For yderligere information, kontakt:
Claus Møller Oxild | teknisk chef, Fermacell Scandinavia | T +45 4026 9009 |
E-mail: claus.moeller@xella.com