Geoteknik
Geoteknik: Jordbundsanalyse og Fundering
Geoteknik er en vital disciplin inden for industrien, der fokuserer på undersøgelse og anvendelse af jorden. Ved hjælp af geotekniske undersøgelser vurderes jordens bæreevne, stabilitet og sammensætning. Dette er afgørende for design og konstruktion af fundamenter, tunneler, dæmninger og andre infrastrukturprojekter.
Geotekniske ingeniører anvender en række metoder, herunder boreprøver, laboratorieanalyser og geofysiske undersøgelser, for at indsamle data om undergrunden. Disse oplysninger bruges til at modellere jordens opførsel under belastning, hvilket hjælper med at forudsige og forebygge jordforskydninger, sætningsskader og jordskred.
Geoteknik er en ung videnskab, hvis grundlæggende fysiske og mekaniske sammenhænge blev formuleret og forstået i 1930-60’erne. Geoteknik er den teoretiske baggrund for fundering. Geoteknik omhandler også viden om jordbundsundersøgelser, funderingsløsninger, tilsyn og overvågning, kerneboringer med mere.
Leverandører af Geoteknik:
Andreasen & Hvidberg A/S
Svenstrup Bane Alle 15
9230 Svenstrup J
Tlf.: +45 98 14 32 00
E-mail: post@aogh.dk
Fyns Grundvandssænkning og Brøndboring ApS
Erholmvej 16
5560 Aarup
Tlf.: 64 45 11 61
E-mail: fgs@njgs.dk
GeoConsult ApS
Snedkervej 39
6740 Bramming
Tlf.: 75 10 27 77
E-mail: info@gec.dk
Uretek
Tværvejen 6
5580 Nørre Aaby
Tlf.: +45 70203301
E-mail: info@uretek.dk
pro-måling
Bag Vænget 2
3400 Hillerød
Tlf.: +45 21 670 036
Email
Mere viden:
Geoteknik beskæftiger sig med jord som byggemateriale. Geoteknik er den teoretiske baggrund for fundering. Primært beskæftiger geoteknikken sig med jordens indre opførsel. Det vil sige reaktionen på ydre påvirkninger beskrevet ved mekanikkens og hydraulikkens love. Traditionelt inddeler man de geotekniske problemer i tre hovedområder: brudproblemer (jordens styrke), deformationsproblemer (jordens stivhed) og strømningsproblemer (jordens gennemstrømmelighed for væsker og gasser). Jord opfører sig oftest som et sejt materiale, så brud ikke er direkte synligt, men svarer til store flytninger. Kun i sjældnere tilfælde er bruddet synligt og evt. katastrofalt. Her tænkes på som ved skråningsskred, hvori store jordmasser er involveret.
For at opnå en sikker og økonomisk fundering af et bygværk skal man have kendskab til jordens styrke-, stivheds- og strømningsparametre. Disse egenskaber måles ved forsøg på repræsentative jordprøver fra den aktuelle byggeplads og ved inddragelse af videnskaben geologi, da egenskaberne afhænger stærkt af jordens dannelsesmåde. Generelt gælder det, at forsøg med jord er langt mere omfattende og kostbare end tilsvarende forsøg med menneskeskabte materialer som stål og beton. Der er derfor udført megen forskning, hvorved der på basis af forsøgsserier på en række forskellige jordarter er udviklet generelle jordmodeller. Disse modeller beskriver den fundamentale sammenhæng mellem kræfter og flytninger i jorden, dvs. hvor meget jorden deformeres, når den påvirkes af kræfter. De aktuelle forsøg i forbindelse med et projekt giver den absolutte størrelse af parametrene, så jordmodellen kan anvendes på projektet.