Hærdet glas
Hærdet glas kan anvendes til en lang række formål, hvor ønsket om ekstra stor brudstyrke er til stede. Fælles for disse krav, er ønsket om en glasløsning, der har større modstandsdygtighed overfor temperatur og tryk end ubehandlet glas, samt ufarlige glasskår ved brud, da glasset ved brækage vil granulere i små uskarpe granulater. Hærdet glas er også kendt som sikkerhedsglas og er i dag et lovkrav i mange sammenhænge. Langt de fleste typer af glas, herunder belagte glastyper, kan hærdes
Leverandører af og viden om hærdet glas:
Mirit Glas A/S
Marielundvej 37D
DK 2730 Herlev
Tlf. +45 44 94 44 49
E-mail: post@mirit.dk
Kompetencer: Skueglas, hærdet glas, glasstænger, teknisk glas, glasrør, Blyglas, borosilikatglas, buet glas, Bøjet glas, displayglas, Elektrisk opvarmede glas, floatglas, Glas, Glasblæsning og ætsning, Glasborde, Glasdøre, Glashærdning, Glasindretning, Glaskugler og -perler, Glasrør, Glasrørssikringer, Glasskilte, Glasskår, Glasslibning og -gravering, Glasvarer, Industriglas, Inspektionsluger, jernfattigt glas, Kemisk hærdet glas, keramisk glas, Kvartsglas, Kvartsrør, Laboratorieglas, lamineret glas, Lampeglas, Montrer, Måleglas, Optisk glas, Ornament glas, Ovnglas, Planglas, Rørglas, Safirglas, Sikkerhedsglas, Skibsvinduer, Spejle, Spejlglas, Strålebeskyttelsesglas, Vandglas, Varmeruder
Mere viden om Hærdet glas:
Hærdet glas opnås gennem en hærdeproces hvor glasset hærdes ved at blive ”bagt i en ovn”, som har en temperatur på omkring 700 C’ og herefter nedkøles under tryk med luft. Denne hærdeproces gør, at glasset opnår en brudstyrke som er op mod 7 gange stærkere end før hærdningen.
Hærdet glas kan anvendes til mange forskellige formål, men især der hvor der er et krav om en glasløsning, som har større modstandsdygtighed overfor temperatur og tryk end almindeligt ubehandlet glas. Hærdet glas har den helt klare fordel at glasset ved brud, vil granulere i små mindre skarpe granulater, hvilket igen sikrer at det ikke er muligt, at skære sig direkte på glasset. Der udover medfører glas hærdningen til, at glasset kan klare et noget større tryk før glasset sprænges.
Lyddæmpende glas skal give arbejdsro i Luksusbabys nye domicil

Ved motorvej E45 i Nordjylland er der fuld gang i opførelsen af babytøjsvirksomheden Luksusbabys nye hovedkontor, og i den forbindelse har glasproducenten Glaseksperten netop leveret 141 termoruder med både lyddæmpende energiglas, hærdet emaljeret glas og solreducerende glas, der optimerer arbejdsmiljøet hos virksomheden.
Den aalborgensiske webshop og butik Luksusbaby har fået vokseværk. I øjeblikket er virksomheden derfor i fuld gang med at udskifte deres nuværende 2.300 kvadratmeter lager med 16.000 kvadratmeter erhvervsjord.
I den forbindelse har Glaseksperten netop leveret 141 3-lags termoruder med et samlet areal på 156 kvadratmeter, der skal dække hele facaden. Arbejdsmiljø har ifølge salgsdirektør Jess Gregersen fra Glaseksperten været et vigtigt fokusområde i projektet, og mange af termoruderne er således både solafskærmende og lyddæmpende, ligesom en del også er fremstillet i emaljeret glas, der gør, at man ikke kan kigge ind udefra:
- I vores glasløsninger har vi haft særligt stort fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø. Vi er gået efter at reducere støjen fra E45, som ligger ud til domicilet, med lyddæmpende energiglas. Derudover har vi villet skabe et tempereret indeklima med solafskærmende termoruder, der har en lav udvendig refleksion på ti procent og stor varmeisolering. Derfor er termoruden også opbygget med solreducerende glas udvendigt og lyddæmpende glas indvendigt, fortæller hun og tilføjer:
- Derudover har der været behov for at hindre gennemsyn, og derfor er der produceret 68 hærdet emaljeret termoruder, som sikrer en smuk og praktisk afdækning.
Luksusbabys nye domicil kommer til at rumme i alt fire haller af cirka 2.000 kvadratmeter, hvoraf 450 kvadratmeter bliver afsat til blandt andet administration. Og hos Luksusbaby glæder man sig i høj grad til at flytte ind i det nye hovedkontor, der undervejs i byggeprocessen har fået en opgradering i forhold til valg af glasløsninger:
- Det bliver helt fantastisk at flytte ind i større lokaler. Det bliver på alle områder et stort løft, hvor vi forventer at øge vores effektivitet med mere end 100 procent og give vores kunder nye produkter at vælge mellem, fortæller medejer af Luksusbaby, Morten Grabowski Kjær, og fortsætter:
- Vi havde i første omgang valgt et standardglas uden lydreduktion, men da vi jo ligger langs motorvejen, og dermed er tæt på meget støj, blev vi gjort opmærksomme på, at lyddæmpende glas ville være en god løsning. Det er vi meget tilfredse med, og det er jeg sikker på, at vores medarbejdere også bliver. På den måde får vi nemlig et bedre og mere roligt arbejdsmiljø. Byggeriet af det nye Luksusbaby-hovedkontor blev påbegyndt i oktober 2020 og skal ifølge planen stå klar til indflytning i november 2021.
DTU – Metallisk glas kan reparere sig selv

Metallisk glas er en blanding af forskellige metaller, for eksempel zirkonium, kobber, nikkel og aluminium. Metallisk glas anvendes bl.a. til professionelt sportsudstyr som golfkøller og tennisketsjere og til medicinsk udstyr, eksempelvis operationsinstrumenter, hvor materialets høje styrke er afgørende.
Glastilstanden opnås ved først at gøre metallerne flydende og derefter lynhurtigt køle dem ned. Ved opvarmningen mister metallerne deres krystalstruktur, og i den flydende tilstand opnås en tilfældig, amorf, fordeling af atomerne, som bibeholdes ved hurtig nedkøling. Teknisk set ender metalblandingen dermed som glas, det vil sige amorft faststof.
Metallisk glas har i princippet en høj styrke, men er forholdsvis sprødt, dog ikke helt så sprødt som eksempelvis vinduesglas.
”Metallisk glas har nogle spændende egenskaber, så hvis vi kan gøre dets overflade hårdere og mere modstandsdygtig for revnedannelse, vil det helt klart være interessant at anvende til flere formål, end vi ser i dag,” siger professor Marcel Somers, DTU Mekanik, der står i spidsen for DTU’s andel af et større forskningsprojekt om forskellige typer glas, som er støttet af Villum Fonden.
Ønske om stærkere overflader Marcel Somers forskergruppe havde en formodning om, at overfladen af metallisk glas kunne gøres hårdere og mere resistent over for revnedannelse. Deres hypotese var, at tilsætning af iltatomer i overfladen ved oxidering ville øge hårdheden og opbygge trykspændinger i overfladen, som sikrer, at materialet tåler en højere belastning, inden det begynder at revne.
”Metallisk glas indeholder blandt andet zirkonium, der meget gerne vil samle iltatomer omkring sig. Vi opvarmede derfor det metalliske glas til en forholdsvis lav temperatur, hvor glasfasen kunne bibeholdes, og tilførte en gas med et kontrolleret indhold af ilt. Derefter kunne ilten trænge ind i det metalliske glas,” siger Marcel Somers.
”Iltning” af materialet overraskede
Forskerne opdagede i den proces noget meget overraskende, nemlig at det metalliske glas ikke blot som forventet udvidede sig på grund af iltoptaget og blev hårdere. Men også at små krystaller af rent sølv og kobber fra materialet blev dannet på overfladen. Når der opstod små revner på grund af materialets udvidelse ved iltindsætningsprocessen, så opstod disse kobber- og sølvkrystaller inde i selve revnerne og ”forseglede” effektivt revnen. Materialet fik dermed en selvreparerende effekt.
”Den selvreparerende effekt var en stor overraskelse for os. Den er videnskabelig set yderst spændende og ikke noget, man ofte ser, hvilket den store interesse fra fagfæller inden for området også afspejler. En ulempe ved behandlingen er dog, at den gør den inderste del af materialet, som forbliver glas, relativt sprødt, så det let kan gå i stykker” siger Marcel Somers.
Næste skridt for forskerne bliver derfor at undersøge, om de kan genvinde de oprindelige egenskaber i kernen ved en såkaldt ’foryngelse’ af materialet. Forskere fra Cambridge Universitet har påvist, at en sådan ’foryngelse’ kan opnås ved at nedkøle det metalliske glas til meget lave temperaturer.
”Lykkes det, står vi med et meget unikt materiale, som kan betyde et gennembrud i anvendelsen af metallisk glas,” siger Marcel Somers, der nævner, at bl.a. Apple har udvist interesse for overfladehærdning af metallisk glas til anvendelse i smartphones.
Forskerne på DTU håber at kunne fortsætte arbejdet i samarbejde med bl.a. Nanyang Teknologiske Universitet i Singapore, der også besidder stor ekspertise inden for denne gren af materialeforskning.
Glaseksperten – Nu kan hærdet emaljeret glas for første gang produceres i helt stort format i Danmark
