Isolering

Isolering af boligen kan have stor positiv eller negativ indvirkning på bolig økonomien. Med den rigtige isolering, vil en langt mindre del af varmen "sive" ud af huset og dermed vil varmeregningen kunne minimeres. Det modsatte er naturligvis tilfældet hvis boligen har dårlig isolering

Leverandører af og viden om Isolering:


Accu-Dan A/S

Rødding Tværvej 9
6630 Rødding
Telf.: 74 84 18 00
E-mail: mail@accu-dan.dk

www.accu-dan.dk

Kompetencer: Akustik løsninger, Akustik, Støjdæmpning, Akustik loft, Sandwichpaneler, Lyddæmpende vægge, Lydisolering, Støj væg, Maskinstøj, Støjindkapsling, Hygiejne akustik til fødevareindustrien, Bafler, Flytbare vægge, Støjkabiner, Teknisk Isolering, Skillevægge – vi kommer og hjælper hvor der er unødig støj.

Læs mere om Accu-Dan A/S


B6 Nordic A/S

Tranåsvej 33
9300 Sæby
Tlf.: 99 89 10 50
E-mail: b6@b6nordic.dk

www.b6.dk

Kompetencer:  Hygiejne Lydbafler, Akustik, Akustik materialer, Lydisolering, Lydabsorbering, Støjdæmpning, Akustik løsninger til industrimaskiner, Kontor Akustik, Lyddæmpende skærmvægge, Vibrationsdæmpning, Strukturlyd, Termisk isolering, Overflader, Gummi, EPDM, Neopren, Speciel løsninger til Lydisolering og Absorbering mm.

Læs mere om B6 Nordic A/S


DANSK TRÆFIBERISOLERING A/S


Tlf: 21 44 80 21
Mail: info@traefibersiolering.dk

www.traefiberisolering.dk

Kompetencer: Træfiberisolering, isolering, indblæst træfiberisolering, løsuld, bæredygtig isolering

Læs mere om DANSK TRÆFIBERISOLERING A/S


Hotpaper

hotpaper

Agerhatten 9
5220 Odense Sø
Telf: 70 277 699
E-mail: info@hotpaper.dk

www.hotpaper.dk

Kompetencer: Indeklima, hulmursisolering,  loftisolering,  papirisolering, efterisolering, efterisolering hulmur, ventilation

Læs mere om Hotpaper


ISOVER - Saint-Gobain Denmark A/S


Østermarksvej 4
6580 Vamdrup

Telefon: 72 17 17 17
E-mail: isover@isover.dk

web

Kompetencer: Isolering, isoleringsmaterialer, bygningsisolering, teknisk isolering, tagisolering, Facadeisolering, løsuld, dampspærre, brandisolering, lydisolering, termisk isolering

Læs mere om ISOVER – Saint-Gobain Denmark A/S


Jackon AS

Jackon

Lundagervej 20
8722 Hedensted
Tlf:76 74 16 11
E-mail:ordre@jackon.dk

www.jackon.dk

Kompetencer: Drænplade, Isolering, Terrændæk

Læs mere om Jackon AS


SKANACID A/S


Lunikvej 7
2670 Greve
Tlf: 39 40 13 14
E-mail: mail@skanacid.dk

www.skanacid.dk

Kompetencer: Vakuumisolering, Aerogel isolering, Højtemperaturisolering, Foamglas isolering, Renrum-isolering, T-FIT, TechLite, Korrosion under isolering, CUI, Keramisk isolering, Beregning af isolering, Superwool, Brandisolering, Afstandsisolering, Glasklæde, Mica, Vacupor

Læs mere om SKANACID A/S


Mere viden om isolering:

Isolering af boligen kan have stor positiv eller negativ indvirkning på bolig økonomien. Med den rigtige isolering, vil en langt mindre del af varmen "sive" ud af huset og dermed vil varmeregningen kunne minimeres. Det modsatte er naturligvis tilfældet hvis boligen har dårlig isolering. Især for huse af ældre dato, er der med garanti store besparelser at hente ved at opgradere sin isolering og sørge for at isolere loft, tag, vægge, gulve og rør. Disse isolerings tiltag kan med garanti gøre en forskel på varmeregningen og naturligvis også for miljøet.

Isolering af loftet
Isolering af loftet er et stop af varmens flugt opad og en god loft isolering med stenuld er en rigtig god investering. Er isoleringen slidt, sjusket og eksempelvis sammenfaldet eller ikke så højt, så er det en rigtig god idé at få lagt et nyt lag isolering ovenpå. Isolering på loftet bør være mindst 300 mm. Det er relativt let selv at isolere et loft. Man kan enten lægge isolerings måtter ud i mål eller i ruller. Isolerings måtterne er lettest at transportere op på loftlemmen, men isolering rullerne giver den tætteste isolering, da de naturligt minimerer antallet af samlinger. Før man lægger isolering på loftet, er det en god idé at tjekke om alle dampspærre er hele og tætte.

Isolering af taget
Hvis boligen er af ældre dato, så har taget formentlig ingen eller kun en meget ringe isolering. En gammel isolering kan med tiden blive rigtig dårlig og ineffektiv, hvilket medfører at der "flygter" dyrebare varmepenge ud af taget. Med en ny tyk isolering af taget, kan man samtidig fremtidssikre huset. Står man foran at skulle udskifte tag, så skal isoleringen nemlig opfylde samme krav som på nye huse.

Isolering af gulvet
Isolering af gulvet sørger for at varmen ikke suser ned i fundamentet eller undergrunden og et koldt gulv med træk og fugt er ikke bare skidt for fødderne og indeklimaet, det er også årsag til et stort varmetab, som koster mange penge. I mange huse kan det godt lade sig gøre at isolere gulvet nedefra, uden at der bliver for lavt til loftet. Det kræver dog, at man brækker det gamle gulv op og lægger et nyt, hvor man lægger en god isolering neden under.

Isolering af væggen
Isolering af væggen supplerer som den sidste flade i boligen både gulv og loft og forhindrer dermed varmens sidste flugt mulighed. En god tommelfingerregel siger, at fladerne på husets indervægge ikke må kunne blive koldere end 16-17°C i et opvarmet rum. Bliver væggene koldere, så slipper varmen direkte ud af boligen gennem væggene. Dette vil blandt andet give en fornemmelsen af træk i boligen. Den bedste metode til isolering af vægge, er ved at isolere væggene udefra - hvilket for eksempel kan gøres med facadebatts. Dette sikrer mod kuldebroer, fugt og skimmel - samtidig med at man effektivt bremser et potentielt stort varmetab


Hunton åbner ny fabrik til produktion af lokal og bæredygtig træfiberisolering


15.mar 2019


Hunton har åbnet det nye produktionsanlæg for lokal træfiberisolering i Gjøvik. Fabrikken blev indviet af statsminister Erna Solberg.
Den førende leverandør af bæredygtige byggeløsninger, Hunton, har i de senere år haft et ønske om at flytte produktionen af ​​isolationsproduktet Nativo® Træfiberisolering hjem til Norge. Fra i dag kan virksomheden nu tilbyde komplet norsk isolation til det nordiske marked.
– Hunton øger produktionen, forbedrer teknologien og effektiviteten. De viser, at det er både muligt og rentabelt at vælge Norge som produktionssted. At produktionen bliver taget hjem igen betyder også, at det bliver mere miljøvenligt generelt. Vedvarende energi og lokale råmaterialer giver grønnere produktion, sagde statsminister Erna Solberg i sin tale under åbningen.
– De forhold som Gjøvik Kommune tilbyder, gør Innlandet til et glimrende sted at drive industri. Her er rammevilkårene gode for at producere førsteklasses norske produkter til et stadig mere krævende nordisk marked, siger administrerende direktør i Hunton, Arne Jebsen.
Fabrik bygget med Hunton produkter
I efteråret 2016 startede opførelsen af ​​det 3200 kvadratmeter store produktionsanlæg i Skjerven industripark ved Gjøvik. I bygningen er der brugt materialer som massivtræ og træfiberisolering. Åbningen af ​​den norske fabrik i dag er en vigtig milepæl i Huntons 130 års historie med stor betydning for den norske eksportindustri og lokal værdiskabelse i Innlandet.
– Som virksomhedsejer har du et stort ansvar, ikke kun for vores medarbejdere, vores naboer, kunder og leverandører, men også for kommende generationer. Vi tager miljø- og klimaudfordringerne meget alvorligt i Hunton, mens vi samtidig tjener penge, siger formand og medejer i Hunton, Frederik Mowinckel.
Selve produktionsanlægget har en kapacitet på op til 40.000 tons lokal træfiberisolering om året, både i form af isoleringsmåtter og løsuld. Det langsigtede mål er at nå en omsætning på 250-300 mio. Kr. om året med fuld kapacitet.
– Regeringens politik er at øge konkurrenceevnen for at skabe værdi og innovation. Så der kan udvikles bæredygtige og miljøvenlige produkter og løsninger. Men det er industrien, der skaber værdien og arbejdspladserne, sagde statsministeren.
Lokal og naturlig isolering
Nu da hele produktionen af ​​Nativo Træfiberisoleringen er flyttet hjem til Gjøvik, har isoleringen modtaget Huntons eget kvalitetsmærke "Norwegian made". Dette er en bekræftelse af, at isoleringen er lavet af træflis fra norske skove - et fornybart, lokalt og bæredygtigt råmateriale. Isoleringen bidrager således ikke kun til et godt indeklima, men også til et lavere CO2-fodaftryk
– Hunton har gennem imponerende 130 år vist kreativitet og mod, de har altid udviklet sig og udviklet nye produkter. Det viser, at for dem, der ser og tør satse, er der altid industrielle muligheder, sagde Erna Solberg i sin tale under åbningen og lykønskede Hunton og Gjøvik-regionen med den nye fabrik.

Knauf Insulation – Hejco Gruppen A/S anvender EcoBatt fra Knauf Insulation til opførelse af 18 nye bygninger i Odense


07.maj 2018


Hejco Gruppen A/S i Vejle på Jylland i Danmark vokser, så det knager. Lige nu bygger de 18 bygninger i Odense med fire lejligheder i hver

Som murisolering har de valgt Knauf Ecobatt.

– Vi er meget tilfredse med Knauf Insulation og deres produkter, fortæller projektleder Per Madsen. I sidste ende var det prisen, der afgjorde det.

Per Madsen fortæller, at Hejco Gruppen A/S tidligere købte eksisterende ejendomme. For to år siden begyndte de at bygge nye huse.
– Nu kan vi bygge præcist med de specifikationer, vi vil, siger han.
Lige nu er de i gang med et projekt på Gyldenhusvej i Odense på Fyn.
– Her bygger vi 72 lejligheder, forklarer Per. Det drejer sig om lejligheder på henholdsvis 2, 3 og 4 værelser med et areal på mellem 69 og 151 kvadratmeter. Projektet startede i maj 2017 og forventes at være klart i løbet af september 2018.

For at klare energikravene har Hejco Gruppen A/S til murisolering valgt Knauf Ecobatt 240 mm med lambdaklasse 32.
– Vi har tidligere anvendt materiale fra Knauf Insulation og har altid været tilfredse med både virksomheden og produkterne. For os er slutprisen det vigtigste, og det var i sidste ende prisen, der afgjorde, at vi valgte Knauf Insulation, siger Per.


Knauf Insulation – Historie – Hem1 skiftede til Ecobatt


01.feb 2018


Siden 2012 har producenten af enfamiliehuse, Hem1, brugt EcoBatt fra Knauf Insulation

– Det har betydet store fordele for os, både med hensyn til arbejdsmiljø og i produktionen, siger Andreas Lindgren, produktionsleder hos Hem1, og tilføjer:
– Jeg er faktisk overrasket over, at der ikke er flere byggefirmaer, der er gået over til Knauf Insulation.
Næste år fejrer Hem1 20-års jubilæum. Virksomheden er godt etableret på markedet og har en klar niche: maksimal frihed for kunden i valg af hus og færdiggørelse, alt lige fra totalentreprise til levering af grundkonstruktion.
– Med hjælp fra vores arkitekter og sælgere kan man bygge lige den bolig, man ønsker, og for dem, der ønsker det, kan vi også tilbyde to typehuse, siger Andreas Lindgren.

Fleksibiliteten gennemsyrer også produktionen, hvor fabrikken i Karlskrona er vokset pænt, ikke mindst i taghøjden, som giver Hem1 mulighed for at opbygge vægelementer på ti meter og lidt mere.
– På den måde får vi færre elementer i monteringsfasen og færre samlinger. Faktum er, at vores huse ser ud som huse i let trækonstruktion, som opføres på stedet med kun enkelte samlinger.

Skiftede isolering
Andreas fortæller, at man for et par år siden kæmpede med et problem i produktionen.
– Den isolering, der blev brugt på det tidspunkt, støvede så meget, at luftudsugningen ved båndsaven ikke rigtigt var nok. Den skulle skiftes ud med en mere effektiv, fordi støvet besværliggjorde arbejdet og generede medarbejderne. Derudover klagede tømrere over, at isoleringen kløede.

Noget måtte der gøres, og i den forbindelse kom Andreas i kontakt med Knauf Insulation.
– Vi blev informeret om deres produkter, besluttede at teste dem og... Ja, nu lå det ikke i kortene, at vi skulle skifte til noget andet, men jeg er vældig tilfreds med skiftet, siger Andreas Lindgren.
– Problemet med støvet forsvandt, så vi slap også for at udskifte udsugningen ved båndsaven, hvor isoleringen skæres til. Og jeg hører heller ingen klage over, at det klør, fortsætter Andreas.

Skræddersyet glasuld
Andreas Lindgren fremhæver også det miljømæssige aspekt.
– Det er jo en fordel både for os og vores kunder, at isoleringen har et bindemiddel uden tilsat formaldehyd. Det føles godt, helt enkelt.

En anden fordel for Hem1 er, at de kan få glasulden leveret i nøjagtig de ønskede dimensioner. Standardlængden er 1160 mm, men Hem1 får lidt længere plader.
– Så passer de perfekt ind i vores vægelementer, og vi slipper for at samle mindre dele. Det tjener både vi og kunden på.


PUR-sektionen på Building Green: Nøgleordene er højeffektiv og bæredygtig isolering
Plastindustriens PUR-sektion er igen på plads, som udstiller til Building Green-messen i Forum. PUR-sektionen er på standen repræsenteret ved medlemsvirksomheder, der står klar til at fortælle om materialets lave lambda-værdier og lave CO2 emission

Plastindustriens PUR-sektion er igen med, når det går løs med Building Green-messen, som foregår den 1.-2. november i Forum på Frederiksberg.

I år har PUR-sektionen opgraderet det grafiske udtryk på standen, men der er stadigvæk primært fokus på de byggetekniske fordele ved at anvende polyurethan- eller polyisocyanurat- (PUR/PIR) isolering. De forskellige produkter bliver brugt i byggeriet udformet som isoleringsplader, isoleringsblokke, sandwichpaneler og som isloerende kerne i bærende byggeelementer.

En af fordelene ved at repræsentere materialet i fællesskab er at messedeltagerne kan få svar på næsten alt vedrørende celleplast-isolering – som polyurethan- eller polyisocyanurat- (PUR/PIR) isoleringen også kaldes – ved at besøge en enkelt stand bemandet med branchens specialister.

Rasmus Grusgaard, der er sekretær for PUR-sektionen, forventer, at der også i år vil være stor interesse for at få mere information om plastmaterialernes egenskaber med fokus på bæredygtighed og høj isoleringsevne:

- Alle former for isolering kan være med til at forberede bygningers energieffektivitet og at reducere CO2-udledningen. PUR/PIR gør det bare med et meget højt energimæssigt effektivitetsniveau, og det er særligt interessant i forhold til de skærpede energikrav i BR20. Derfor tror jeg, at vi kommer til at opleve en stigende interesse for at vide mere om celleplastisolering i byggeriet fremover. Det tror jeg også vil afspejle sig i løbet af Building Green i lighed med de tidligere år.

Det vil også være muligt at få et faktaark på dansk med yderligere information om de nye miljøvaredeklerationer.

Faktaarket beskriver bl.a., hvordan LCA-studier viser, at den absolut vigtigste livscyklusfase for isoleringsprodukter er brugsfasen. En PUR/PIR isoleringsplade kan således i løbet af dens levetid spare mere end 135 gange den energi, der er blevet brugt til at fremstille den.

Plastindustriens PUR-sektion er at finde på stand nr. 49, og der vil bl.a. være virksomhedsrepræsentanter fra DC-System Insulation A/S, Kingspan Insulation A/S, Covestro A/S, og Tinby A/S, IKO, DOW og BASF

Plastindustriens PUR-sektion
Sektionens medlemsvirksomheder spænder fra mindre, lokale virksomheder til store globale aktører samt råvare- og maskinleverandører.

PUR-sektionens deltagelse på Building Green bliver støttet af en række af sektionens medlemmer:

• Covestro A/S
• DC-System Insulation A/S
• Dow Formulated System
• IKO BV
• Kingspan Danmark A/S
• LOGSTOR A/S
• Nortec-Cannon A/S
• Tinby A/S
• United Foam ApS
• BASF
• DOW

Den europæiske organisation PU Europe er også samarbejdspartner i forhold til PUR-sektionens messedeltagelse.

Læs mere om PUR-isolering

 


DTU sparer 1,5 GWh årligt med pudeisolering
En isolering af DTU’s varmecentraler giver en årlig besparelse på 1,5 GWh

Investeringen er tilbagebetalt på 33 måneder og har skåret to procent af det samlede energiforbrug på DTU.

Der er store økonomiske og energimæssige besparelser at hente ved isolering af rør, flanger, ventiler og pumper. Det viser erfaringerne fra DTU, som har fået isoleret sine varmeinstallationer på flere end 100 decentrale varmecentraler. Fra 2014-2015 blev der monteret cirka 2.300 ISOCARE-puder på samtlige DTU’s varmecentraler, og det er beregnet til at give en besparelse på 1,5 GWh årligt.

DTU’s varmeforsyning sker med fjernvarme og naturgas, som fra en stor primær varmecentral fordeles ud til flere end 100 decentrale varmecentraler, hvor af mange oprindelig er etableret i 1960erne. Det betød, at de mange varmecentraler havde pumper, flanger, rør og ventiler, som ikke var isoleret tilstrækkeligt. Derfor blev det besluttet, at der skulle ske en isolering af de mange installationer. Opgaven kom i udbud, som blev vundet af Steffca, der løste den store isoleringsopgave med sine ISOCARE-puder.

»Når det gælder indendørsinstallationer, vil jeg altid fra nu af anbefale en pudeløsning som ISOCARE sammenlignet med præisolerede kapper til pumper og den slags. Når vi skal ind og skifte komponenter på varmeanlæggene, er det meget nemt at fjerne de skræddersyede ISOCARE-puder og bagefter sætte dem på igen. Puderne er lukket med velcro, så vi skal ikke engang bruge værktøj. Nogle steder havde vi nogle præfabrikerede kapper og spændebånd, men de sad ikke ordentligt. Derfor valgte vi at få dem udskiftet med ISOCARE-puder,« siger Tommy Kristiansen, maskinmester, DTU Campus Service.

På baggrund af Steffcas og DTU’s beregninger for en enkelt varmecentral beregnede HMN den samlede energibesparelse på alle varmecentralerne til 1,5 GWh varme per år. Det blev grundlaget for en aftale om salg af energibesparelserne til HMN, som dermed gav DTU et tilskud til investeringen og forkortede tilbagebetalingstiden, der er beregnet til 33 måneder.
»Den tilbagebetalingstid på 33 måneder, som vi forventer, er fornuftig og acceptabel, når man tænker på pudernes forventede levetid. ISOCARE-puderne når at tjene sig ind mange gange i deres levetid,« siger Tommy Kristiansen.

FAKTABOKSE

Isolering med ISOCARE på DTU
- Installationer på over 100 decentrale varmecentraler er isoleret.
- Varmecentralerne forsyner 460.000 kvadratmeter på DTU.
- Rør, flanger, ventiler og pumper er blevet isoleret med ISOCARE-puder.
- Der er i alt anvendt cirka 2.300 ISOCARE-puder.
- Tilbagebetalingstid er beregnet til 33 måneder.
- Årlig besparelse er beregnet til 1,5 GWh.
- Energibesparelsen er solgt til HMN.
- Energibesparelsen svarer til 2 procent af DTU’s samlede energiforbrug.

Fordele ved ISOCARE

• Reduktion af varmetab fra rør, pumper, ventiler, flanger mv.
• Reduktion af energiforbrug i produktion og energiforsyning.
• Reduktion af rumopvarmning og dermed mindre behov for køling.
• Færdig energiberegning på forhånd.
• Robuste materialer og gennemtænkt kvalitetsdesign som tåler højtemperaturmiljøer.
• Nem, hurtig og brugervenlig montering og demontering uden brug af værktøj
– der tager hensyn til service og vedligehold.
• Skræddersyede løsninger sikrer optimal reduktion af varmetab.
• Typiske temperaturer ved ISOCARE-løsninger til fjernvarme er 80-100 grader celsius, men ISOCARE anvendes også ved lavtryksdamp op til 220 grader celsius.
• Attraktive tilbagebetalingstider.
• Testet og med prøverapport fra Teknologisk Institut.
• Anvendt af virksomheder i hundredvis af energibesparelsesprojekter – ofte i samarbejde med
energiselskaber og energirådgivere.


BASF lancerer ny generation af miljøvenlig skumisolering
Opnå et energieffektivt og æstetisk spændende byggeri

Elastospray® LWP-systemerne er resultatet af den konsekvente løbende udvikling af gennemprøvede skumisoleringer fra BASF. Skumisoleringssystemerne er ikke kun mere miljøvenlige, men har også en enestående isoleringsevne takket være den lukkede cellestruktur. De førsteklasses produktegenskaber gør Elastospray® LWP til det primære valg til alle formål, der kræver hurtige, enkle, omkostningseffektive og bæredygtige byggemetoder. Materialet er velegnet til næsten alle områder i klimaskærmen og imponerer først og fremmest med sin lave varmeledningsevne, der skyldes materialets lukkede cellestruktur og lufttæthed, samtidig med at isolering uden kuldebroer muliggøres.

Hurtig reaktion på EU-direktiv
I sit forsøg på at bremse klimaændringerne har EU en målsætning om en drastisk reduktion af fluorholdige gasser (F-gasser), der har et væsentligt potentiale for global opvarmning. Den tilhørende EU-forordning har til formål at reducere udledningen af F-gasser i hele Europa med to tredjedele inden 2030. For branchen betyder det, at hydrofluorcarboner (HFC'er), der traditionelt bruges som blæsemiddel i sprayskum, skal udskiftes med mere miljøvenlige alternativer. "Klimaændringer er en af vor tids største udfordringer. Hos BASF bestræber vi os på løbende at udvikle nye produkter, der er med til at reducere udledningen af drivhusgasser og fremmer en bæredygtig ressourceanvendelse", forklarer Jesper Bjerregaard, Director Marketing Construction hos BASF Performance Materials. Med den hurtige udvikling og lancering af produktlinjen Elastospray® LWP i løbet af 2017 er BASF blandt frontløberne i branchen.


Knauf Insulation – Ny app guider dig til den rette isolering
Den kom lige før årsskiftet – Knauf Insulations smarte app på svensk, som guider dig til den rette isolering i alle bygningens rum og dele

Og i 2017 kommer appen "Knauf Insulations Nordics" også på norsk, dansk og finsk.

– Vi vil gøre det nemmere for vores brugere. Derfor har vi udviklet en app, som giver hurtige og korrekte svar på mange af de spørgsmål vedrørende isolering, som en entreprenør stiller sig selv, siger Kenneth Ingemarsson, teknisk chef hos Knauf Insulation Norden, og fortsætter.
– Vi ser appen som et naturligt supplement til vores kundeservice, vores tekniske support og vores websted. Jeg er overbevist om, at vores kunder vil få glæde af den.

Ved hjælp af appen kan man bl.a. beregne behovet for isolering i alle bygningens dele og rum. Her får man også hurtigt fakta om U-værdi, akustik og brandmodstandsevne. I appen får man desuden information om alle produkter fra Knauf Insulation, oversættelsestabel samt kontaktoplysninger til nærmeste forhandler.

Appen "Knauf Insulation Nordics" findes til både iPhone- og Android- telefoner. Og den er naturligvis også gratis. 

Knauf Insulation er en del af Knauf Group, en familieejet global byggematerialekoncern med en årlig omsætning på mere end €5 mia. Som en af verdens førende producenter af isolering er vi aktive i over 35 lande og har mere end 40 produktionsanlæg, der fremstiller glasuld, stenuld, ekstruderet polystyren (XPS), ekspanderet polystyren (EPS) og ekstruderet polyethylen (XPE). Med over 5.500 medarbejdere er vi specialister i fremstilling, forskning og udvikling af isolering. Vi tilbyder avancerede løsninger inden for energieffektivitet til byggerier i hele verden.

Læs mere om os og vores produkter HER


SLENTITE – til æstetiske, energieffektive og komfortable boliger
Hvordan konstruerer vi fremtidens bygninger? Og hvordan skaber vi balance mellem energieffektivitet, arkitektoniske ambitioner og den bedst mulige komfort?

Disse spørgsmål besvarede BASF med SLENTITE®. Forskellige anvendelsesområder blev præsenteret på BAU 2017 i München i perioden den 16-21 januar.

Funktionel glasisolering til facader med fortræffelig energieffektivitet og æstetik
SLENTITE® er det første aerogelbaserede isoleringsmateriale, der bringes på markedet som robuste paneler. Det højeffektive materiale består af 90 % luft og har en forbløffende høj isoleringsværdi, som betyder, at isoleringen kan gøres 25-50 % tyndere. Samtidig har polyurethan-aerogelen en struktur med åbne porer, som sikrer en fortræffelig fugtregulering – en af de vigtigste forudsætninger for et behageligt indeklima.

Disse egenskaber gør det tynde materiale perfekt til optimering af andre anvendelser. Derfor bliver SLENTITE® nu anvendt i Okalux HPI High Performance isoleringsglasmoduler fra Okalux. I disse uigennemsigtige facadeelementer bruges materialet som varmeisolering i hulrummet mellem glasruderne.
"Den fremragende U-værdi betyder, at glasisoleringen opfylder alle de krav, der stilles til klimaskærmens varmeisolering," siger Marc Fricke, projektleder for SLENTITE hos BASF Polyurethanes. Okalux-elementerne giver masser af designfrihed og er nemme at integrere i traditionelle facadesystemer. "Ud over de fortræffelige isoleringsegenskaber er vi virkelig begejstrede over, at SLENTITE® er så nemt at håndtere," forklarer Frank Schneider, udviklingschef for Okalux. "Det gør det ikke kun nemt for os at konstruere vores elementer; isoleringen er også upåvirket af aldring i hele produktets levetid."


CBI Danmark A/S bidrager til høj standard i isoleringsbranchen
Pressen sætter i disse dage spot på problemer i isoleringsbranchen. Hos CBI Danmark A/S tager vi på det skarpeste afstand fra misbrug af tilskudsordninger, mangelfuld rådgivning og dårligt håndværk

Høj moral, uddannelse og certificering er vejen frem

CBI Danmark er landets førende leverandør af papirisolering og har indgået partnerskaber med mere end 70 certificerede isolatører, også kaldet +Partnere. ”Ambitionen har fra start været at skabe en værdibaseret alliance, os og vore partnere imellem. Vore +Partnere skal kunne identificere sig med vores klart beskrevne værdibegreber. De skal kunne se dem selv navigere deres virksomhed inden for rammerne af ”ordentlighed og redelighed,” og skal til enhver tid kunne indestå for ”at gøre ved andre, som vi ønsker, der bliver gjort imod os.” I CBI Danmark tror vi på, at man ved værdifællesskab skaber langsigtede relationer og partnerskaber baseret på tillid og høj moral,” siger direktør Per K. Thomsen.

”Uddannelse og certificering er vejen frem, når man ønsker at sikre godt og ordentligt håndværk, det rigtige materialevalg til opgaven og korrekt vejledning i forhold til tilskudsordning,” mener Per K. Thomsen:

”Når isolatørerne får den rette viden om materialevalg samt praktisk erfaring, leverer de også en bedre vare. Så simpelt er det. Derfor insisterer vi på at uddanne vores isolatører grundigt. Der skal ikke herske tvivl om, at CBI Danmarks +Partnere stiller sig kritisk overfor materialevalg til de konkrete opgaver; og de forsøger ikke at opfylde en hulmur, hvor der er gammel isolering, med materialer som ikke kan anvendes til formålet.”

”Vi er i dag Danmarks største distributør af papirisolering, men er det ikke det rette produkt til opgaven, forhandler vi andre materialer - vi og vore partnere, er ikke religiøse i forhold til produkt - vi ønsker kun ærlig og reel rådgivning - selv om vores hovedprodukt ikke vinder opgaven,” tilføjer Per K. Thomsen.

Snyd med energitilskud

Et af kritikpunkterne i pressen i disse dage er, at visse isolatører snyder med indberetningerne til Energistyrelsen for at få udbetalt et højere energitilskud i forbindelse med isoleringsopgaven.

Som leverandør forsøger CBI Danmark at gøre alt for at undgå risiko for snyd:

”Vi har deltaget i udviklingen af et CRM system, der udover tidsbesparelse i isolatørens hverdag også håndterer tilskudsprocessen. Vi har ikke selv indtægter ved energitilskudsordningerne, men har udelukkende bidraget til systemet for at skabe administrative tidsbesparelser for vore partnere.”
Systemet fungerer bl.a. ved at der kræves billeddokumentation. Det holder indberetningerne op mod BBR-registreringerne og bidrager dermed til, at risikoen for menneskelige fejl og bevidst snyd minimeres:

”Det handler ikke om at sikre, at vores +Partnere ikke snyder, for det har vi ingen grundt til at tro, at de gør, men det skal vise omverdenen, at vi og vore partnere gør alt for at minimere selv den mindste risiko,” siger Per K. Thomsen.

Forslag til fremtiden

”Der bør stilles krav til, at isolatører uddanner sig på linje med eksempelvis i VVS- og El branchen. Bryder man reglerne, så mister man retten til at isolere flere huse. Det ville fjerne mange, som ikke interesserer sig for godt håndværk, men kun en hurtig forretning.
Energitilskud fungerer i dag som et konkurrence parameter, men er sat i verden som en økonomisk hjælp til den private for at investere i energirenovering. Man kunne måske overveje, at husejerne kunne få beløbet direkte og helt uden om 3. part.

På branchens vegne er jeg utroligt ked af historierne om lav standard og hurtig gevinst. Der er mange, der hver dag opfører sig ordentligt og redeligt - alle bliver imidlertid placeret i et dårligt lys, når nogle få springer over, hvor gærdet er lavest,” slutter Per K. Thomsen


Supafil Frame – Et naturlig valg på verdens største skole i træ
Den nye skole i finske Pudasjärvi vækker opmærksomhed, allerede inden den er færdig. Det bliver ikke kun verdens største skolebyggeri, opført i træ, hele byggeriet har også en tydelig miljøprofil i alt fra materialevalg til det fysiske arbejdsmiljø

Valget af isolering - Supafil Frame fra Knauf Insulation - byggede på en kombination af gode isoleringsegenskaber, og at det er miljøcertificeret i henhold til Breeam. Det valgte isoleringsmateriale understøtter projektets helhedsøkonomi og optimeringen af livscyklusomkostningerne.

Skolebyggeriet i Pudasjärvi er ikke særligt usædvanligt i forhold til dets størrelse. Arealet er cirka 9.800 kvadratmeter med plads til omtrent 800, når skolen står færdig i 2016. Det unikke ved byggeriet, er at bygningen bliver opført i træ.

Baggrunden er problemet med dårligt indeklima i skolerne, som har været livligt diskuteret i Finland i den senere tid. I Pudasjärvi faldt valget derfor på træ, og i lighed med andre materialer, blev der gennemført en grundig prøvning, blandt andet livscyklusanalyser.

Kort sagt, allerede på planlægningsstadiet blev der valgt materialer og metoder med sigte på at få det bedst mulige miljø til læring og undervisning. Og rundt om i Finland følger man med stor interesse, hvordan skolebyggeriet i Pudasjärvi skrider frem.

Isoleringen blev nøje undersøgt
Valget af isolering blev naturligvis sat under lup. Gode isoleringsegenskaber
var ikke nok. Kravet var nemlig
også, at isoleringen var certificeret i henhold til Breeam (se faktarude), og hovedentreprenøren, Lemminkäinen, havde ønsker til metode og udførelse.

Valget faldt på Supafil Frame fra Knauf Insulation, og ifølge Kimmo Similä, arbejdsleder i Lemminkäinen, var det et indlysende valg.

- Granulat isolering er den eneste måde at isolere et sådant byggeprojekt på, og vi har ydermere kun gode erfaringer med Supafil Frame og granulatisoleringsentreprenøren Oulun Taloeristys Oy, siger Kimmo Similä og fortsætter:

- Hvis man betragter isolering som helhed, ser jeg ikke noget andet fornuftig alternativ
 end granulat isolering fra Knauf Insulation.

Mange fordele
Ifølge Kimmo er fordelene mange. Det ville stort set være umuligt at hente al den isoleringsuld, der er nødvendigt til skolen, i form af ruller. Det ville desuden kræve arbejdskraft, som der er behov for til andre opgaver på byggeriet.

For mig er det en stor lettelse, at en udenforstående og kompetent entreprenør står for isoleringen. De arbejder efter en stram tidsplan, hvilket gør at vi kan koncentrere os fuldstændig om øvrigt byggeri - og det er der en hel del af, griner Kimmo.

Han peger også på, at logistikken på arbejdspladsen bliver betydelig mere fleksibel, da alt isoleringsmateriale varetages af entreprenøren. De sørger også for, at isoleringen bliver håndteret og opbevaret på en korrekt måde.

- Der er heller ikke spild af isoleringsmaterialet, så vi betaler kun for det, der installeres. Alt det giver sammenlagt en stor fordel sammenlignet med andre isoleringsmetoder.

Fakta Breeam
Breeam, Building Research Establishment Environmental Assessment Method, er et system, der hurtigt, nemt og præcist kan give svar på, hvordan de enkelte produkter og hele byggeriet påvirker miljøet.

Det giver alle aktører - fra opdragsgivere og arkitekter til brugere - et værktøj til at styre byggeprocessen i en miljøvenlig og bæredygtig retning og til også at få det færdige byggeri miljøklassificeret.

I dag er Breeam det mest udbredte miljøcertificeringssystem i Europa. Globalt er 200.000 bygninger blevet certificeret i henhold til ordningen, og en million bygninger er registreret til at blive certificeret.
I Breeam-systemet foretages en vurdering af miljøindsatsen ud fra ni kriterier: energi, vand, transporter, materialer, affald, ledelse/styring, sundhed og trivsel, forurening samt arealanvendelse og økologi


God isolering sparer modediktatoren Jim Lyngvild for mange penge
Da Jim Lyngvild opførte sit og mandens drømmehus, vikingeborgen Ravnsborg på Fyn, var det med et stort ønske om at fylde hulmurene op med super isolering og dermed bruge færre penge på opvarmning af huset. Her 2 år efter byggeriet står færdigt, kan tallene gøres op, og det er ikke småpenge, der er sparet.

"Vi kom fra et gammelt bindingsværkshus, hvor isolering af svingende kvalitet gjorde, at vi frøs hver vinter, og at varmeudgifterne nærmede sig 60.000 kr. om året. Det var vi rigtig trætte af, og derfor skulle Ravnsborg også have en super isolering. Vi regnede med at skulle betale nogenlunde det samme i varme på Ravnsborg, bl.a. fordi det er væsentligt større end vores gamle hjem. Men en kombination af god isolering, solceller og jordvarme, har bragt vores varmeudgifter ned på 27.000 kr. pr. år, hvilket har overrasket os positivt," forklarer Jim Lyngvild begejstret.
Hus isoleret med Papiruld
Jim Lyngvild og hans mand Morten har fra starten været dybt involveret i byggeprocessen og har selv stået for bl.a. en del af isoleringsarbejdet. Her var der planlagt traditionel isolering i måtter, men fordi trækonstruktionen er så speciel og har rigtig mange bjælker og snørklede hulrum i væggene, var der ikke meget plads mellem yder- og indervæg til isolering i standardmål. "Vi hader at isolere, og da vi havde stået en ½ dag og isoleret med måtter, kiggede vi på hinanden og blev enige om at vælge en lettere løsning," siger Jim Lyngvild. Tømrersjakket kendte til Papiruld og Jim kontaktede Papiruld Danmark A/S for en pris og løsning. 
Intet mindre end fantastisk
"Det har været intet mindre end fantastisk og nok den største overraskelse i hele byggeprocessen," siger Jim Lyngvild. Isoleringsarbejdet i hulmuren på ca. 200 m2 er udført af en Papiruld Danmarks autoriserede isolatører på Fyn, Tømrermester Frands Jeppesen, og blev udført af én mand på 5 dage og forløb uden problemer. "Vi har efterfølgende fået termograferet hele huset, og der er ikke fundet ét eneste sted, hvor isoleringen ikke var tilstrækkelig. Og min mand og jeg sparede flere ugers kløende og irriterende isoleringsarbejde," slutter Jim Lyngvild.