Isolering
Isolering af boligen kan have stor positiv eller negativ indvirkning på bolig økonomien. Med den rigtige isolering, vil en langt mindre del af varmen "sive" ud af huset og dermed vil varmeregningen kunne minimeres. Det modsatte er naturligvis tilfældet hvis boligen har dårlig isolering. Lav beregninger på strømmende medier, varmetab, temperatur i tanke, udvendig og indvending kondens, frostbeskyttelse, lyddæmpning og økonomi - Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af og viden om Isolering:
Accu-Dan A/S
Jernet 33C
6000 Kolding
Tlf.: 74 84 18 00
E-mail: mail@accu-dan.dk
Kompetencer: Akustik løsninger, Akustik, Støjdæmpning, Akustik loft, Sandwichpaneler, Lyddæmpende vægge, Lydisolering, Støj væg, Nedsænket akustikloft , Støjvæg, Maskinstøj, Støjindkapsling, Hygiejne akustik til fødevareindustrien, Bafler, Flytbare vægge, Støjkabiner, Teknisk Isolering, Skillevægge, Skum – vi kommer og hjælper hvor der er unødig støj.
Hotpaper
Agerhatten 9
5220 Odense Sø
Telf: 70 277 699
E-mail: info@hotpaper.dk
Kompetencer: Indeklima, hulmursisolering, loftisolering, papirisolering, efterisolering, efterisolering hulmur, ventilation
LITSEN ApS
Speditørvej 7
9000 Aalborg
Tlf.: 53 38 30 00
E-mail: info@litsen.dk
Kompetencer: Isolering, teknisk isolering, varmeisolering, køleisolering, brandisolering, aluprofiler
Norisol A/S
Smedeland 11
2600 Glostrup
Tlf.: 70 11 77 44
E-mail: info@norisol.dk
Kompetencer: Teknisk isolering: Isoleringsmaterialer, energioptimering, varmeisolering, kuldeisolering, brandisolring, støjdæmpning, tankisolering, marineisolering og HVAC-isolering,
Stilladser: Industristilladser, midlertidige adgangsløsninger, facadestilladser, rullestilladser, hængestilladser og inddækninger
Panelbyg ApS
Industriparken 16
6880 Tarm
Tlf.:88 32 17 70
E-mail: info@panelbyg.dk
Kompetencer: sandwichpaneler, isolering, hulmursisolering, galvaniseret rionet, befæstelse, skruer, vakuumlifte, gitter, teknisk skum, ståltage, panelskruer, stålåse, stålplader
SKANACID A/S
Lunikvej 30A
2670 Greve
Tlf: 39 40 13 14
E-mail: mail@skanacid.dk
Kompetencer: Vakuumisolering, Aerogel isolering, Højtemperaturisolering, Foamglas isolering, Renrum-isolering, T-FIT, TechLite, Korrosion under isolering, CUI, Keramisk isolering, Beregning af isolering, Superwool, Brandisolering, Afstandsisolering, Glasklæde, Mica, Vacupor, Varmevekslere, Beskyttelse mod strålevarme, Isoleringsteknik, Afstandsringe, Isolering marine
Sundolitt A/S
Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf.: 70 11 10 20
E-mail: sundolitt.kundeservice@sundolitt.com
Kompetencer: Radon, radonspærre, radonsikring, perler, vintermåtter, pladeprodukter, EPS isolering, XPS isolering, trinlydplade, fundering, gulve, gulvvarme, vægge, kældervægge, hulmursisolering, tage, anlæg og let fyld
Vesti Olsen A/S
Bukkerupvej 92
4340 Tølløse
Tlf.: 59 18 00 22
E-mail: mail@vesti-olsen.dk
Kompetencer: Vi bygger primært i hoved-, og totalentreprise – og vi bygger i HELE Danmark
Halbyggeri, industribyggeri, stålhaller, værkstedsbyggeri, bilhuse, kontorbyggeri, domicilbyggeri, institutionsbyggeri, landbrugsbyggeri, ridehaller og ride stalde.
Mere viden om isolering:
Isolering af boligen kan have stor positiv eller negativ indvirkning på bolig økonomien. Med den rigtige isolering, vil en langt mindre del af varmen "sive" ud af huset og dermed vil varmeregningen kunne minimeres. Det modsatte er naturligvis tilfældet hvis boligen har dårlig isolering. Især for huse af ældre dato, er der med garanti store besparelser at hente ved at opgradere sin isolering og sørge for at isolere loft, tag, vægge, gulve og rør. Disse isolerings tiltag kan med garanti gøre en forskel på varmeregningen og naturligvis også for miljøet.
Isolering af loftet
Isolering af loftet er et stop af varmens flugt opad og en god loft isolering med stenuld er en rigtig god investering. Er isoleringen slidt, sjusket og eksempelvis sammenfaldet eller ikke så højt, så er det en rigtig god idé at få lagt et nyt lag isolering ovenpå. Isolering på loftet bør være mindst 300 mm. Det er relativt let selv at isolere et loft. Man kan enten lægge isolerings måtter ud i mål eller i ruller. Isolerings måtterne er lettest at transportere op på loftlemmen, men isolering rullerne giver den tætteste isolering, da de naturligt minimerer antallet af samlinger. Før man lægger isolering på loftet, er det en god idé at tjekke om alle dampspærre er hele og tætte.
Isolering af taget
Hvis boligen er af ældre dato, så har taget formentlig ingen eller kun en meget ringe isolering. En gammel isolering kan med tiden blive rigtig dårlig og ineffektiv, hvilket medfører at der "flygter" dyrebare varmepenge ud af taget. Med en ny tyk isolering af taget, kan man samtidig fremtidssikre huset. Står man foran at skulle udskifte tag, så skal isoleringen nemlig opfylde samme krav som på nye huse.
Isolering af gulvet
Isolering af gulvet sørger for at varmen ikke suser ned i fundamentet eller undergrunden og et koldt gulv med træk og fugt er ikke bare skidt for fødderne og indeklimaet, det er også årsag til et stort varmetab, som koster mange penge. I mange huse kan det godt lade sig gøre at isolere gulvet nedefra, uden at der bliver for lavt til loftet. Det kræver dog, at man brækker det gamle gulv op og lægger et nyt, hvor man lægger en god isolering neden under.
Isolering af væggen
Isolering af væggen supplerer som den sidste flade i boligen både gulv og loft og forhindrer dermed varmens sidste flugt mulighed. En god tommelfingerregel siger, at fladerne på husets indervægge ikke må kunne blive koldere end 16-17°C i et opvarmet rum. Bliver væggene koldere, så slipper varmen direkte ud af boligen gennem væggene. Dette vil blandt andet give en fornemmelsen af træk i boligen. Den bedste metode til isolering af vægge, er ved at isolere væggene udefra - hvilket for eksempel kan gøres med facadebatts. Dette sikrer mod kuldebroer, fugt og skimmel - samtidig med at man effektivt bremser et potentielt stort varmetab
Ved at isolere alle europæiske boligbygninger kan energien til rumopvarmning reduceres med 44 %

En forbedring af isoleringen i alle eksisterende boligbyggerier i EU ville ifølge en ny rapport signifikant bidrage til energisikkerheden i EU og til at indfri EU’s mål om nuludslip i 2050 ved at begrænse energien til rumopvarmning af bygninger med 44 % sammenlignet med 2020.
Se Leverandører af Isoleringsmaterialer her
Rapporten fra Building Performance Institute Europe (BPIE), der er udarbejdet i samarbejde med Knauf Insulation, viser forskningsmodeller, der afslører, hvordan energibesparelser på op til 777 TWh – svarende til elforbruget i Tyskland og Spanien samlet – ville kunne nås ved at renovere EU’s boligbygninger komplet.
David Ducarme, Knauf Insulations Group Chief Operating Officer og Deputy CEO, siger: ”Invasionen af Ukraine har vist, hvor skrøbeligt Europas energisystem er og fremskyndet behovet for den dristige, transformerende og robuste tilgang, som anbefales i denne rapport.”
”Ved simpelt hen at isolere alle boligbygninger i Europa kan vi reducere den energi, der skal bruges på rumopvarmning med 44 %. Denne rapport viser den gyldne mulighed, som Europa må udnytte nu for at sikre sin energiuafhængighed og yde et betydeligt bidrag til klimahandlingen.”
Rapport viser en tydelig vej fremad
Inden invasionen stod Rusland bag mere end 40 % af EU’s samlede gasforbrug, 27 % af olieimporten og 46 % af kulimporten. Derudover er bygninger samlet ansvarlige for 40 % af Europas energiforbrug og 36 % af udslippet af drivhusgasser.
Quentin Galland, Knauf Insulations Group Public & Regulatory Affairs Director, siger: ”Knauf Insulation har løbende arbejdet på at sætte energieffektivitet og bygningsrenovering højt på enhver politisk dagsorden, men nu er kravet til at handle større end nogensinde. Og denne rapport viser en tydelig vej fremad – vi er nødt til hurtigt at skrue op for renoveringen af alle boligbygninger frem mod 2050.”
”Knauf Insulation bakker fuldt op om rapportens konklusioner om at renovere alle bygninger samt at gøre revideringen af direktivet om bygningers energimæssige ydeevne (EPBD) og mindstenormerne for energimæssig ydeevne (MEPS) mere effektive i forhold til at fremme den ”gennemgribende renovering”, der er et udtryk for markante, kvantificerbare energibesparelser i bygninger.”
Oliver Rapf, BPIE Executive Director: ”Bygninger skal behandles som vital infrastruktur, der bidrager til EU’s energisikkerhed og klimaneutralitet. Gennemgribende renovering bør være en af EU’s højeste prioriteter i energikrisen.
De endelige forhandlinger om EPBD i de kommende måneder bør definere gennemgribende renovering som standarden og munde ud i renoveringskrav, der leverer i forhold til denne standard, er fair og understøttet af attraktiv økonomisk support til alle, der brug for det.”
Sundolitt – Arkitektens bæredygtige drøm lukkede lyset ind

Ønsket om bæredygtigt byggeri har ramt familien Danmark.
I Smørum gav valg af Sundolitt Grøn Standard fundament Arkitekt MAA Martin Kallesø helt nye arkitektoniske muligheder for at skabe et unikt og moderne bæredygtigt enfamiliehus, der samtidig er en moderne fortolkning af de omkringliggende gårde.
248 m2 stort familiehus med store glaspartier, der lukker lyset ind fra husets gårdrum og som taler ind i områdets gamle gårdmiljøer. Arkitekt Martin Kallesø byder velkommen i det unikke enfamilies hus i Smørum der er opført på Sundolitt Grøn Standard, et bæredygtigt fundament, bestående af luft og 2% polystyren. Fundamentet er hurtigt at lægge, sikrer en effektiv isolering effekt, og giver helt nye arkitektoniske muligheder for at etablere store vinduespartier, der skabe transparens og kobler inde- og uderum. Sædvanligvis er ønsket om så store vinduespartier udfordret af energiramme beregninger og byggereglementer, men i Smørum så arkitekten muligheden for at åbne huset op med Grøn Standard fundamenter:
Arkitekt MAA, Martin Kallesø fortæller:
"I forbindelse med projekteringen af tegnestuens enfamiliehus-projekt i Smørum faldt mit valg ret hurtigt og nemt på Grøn Standard fundament. Det er der flere årsager til. Dels indså jeg hurtigt at Grøn Standard var nemt at håndtere for entreprenøren grundet den lette vægt dels betød den lette vægt en mere effektiv arbejdsdag for håndværkerne og ikke mindst en ret kort byggeperiode med hensyn til opbygning af fundamentet. Derudover var der naturligvis den mest indlysende årsag, at Grøn Standard tillod mig at arbejde med meget store vinduespartier i husets gårdhave, som er hele husets omdrejningspunkt - uden at det gav mig et forklaringsproblem med husets varmetab.
At Grøn Standard ydermere reducerer CO2 aftrykket med flere tons til sammenligning med et mere traditionelt parcelhus er jo kun en fordel. Så på denne måde blev huset bæredygtigt på flere parametre; både på CO2 aftryk og i forhold til sin kontekst, idet husets form blev en moderne fortolkning af de nærliggende gamle bindingsværkgårde i lokalområdet"
Beregninger foretaget af et rådgivende ingeniørfirma viser, at et større dansk typehusfirma alene ved valg af Grøn Standard fundering kan spare klimaet for godt 2.900 tons CO2 om året.
Norisol – Førende Isoleringsvirksomhed opruster i Midtjylland

Norisol har oprettet en afdeling i det midtjyske – tæt på Aarhus og har nu 8 afdelinger i hele Danmark.
Vores nye afdeling i Aarhus-området er nu færdigetableret og klar til at servicere kunder i det Midtjyske. Afdelingen vil primært koncentrere sig om isolering af HVAC-installationer for VVS, ventilation og industrikunder.
"Vi har fået en fantastisk start i vores nye Aarhus-afdeling, hvor vi både oplever en god efterspørgsel hos kunderne og har formået at tiltrække dygtige og erfarne medarbejdere fra lokalområdet." Udtaler Regionsdirektør Daniel Lowe.
Og netop medarbejderne er nøglen til, at det nu er muligt at indtage et større geografisk marked i Jylland. Pt. er der 7 medarbejdere tilknyttet afdelingen, som alle er erfarne montører, der kan udføre alle standardopgaver indenfor VVS, ventilation og dertilhørende opgaver, som brandlukninger og spjældopgaver.
Hertil tilføjer Daniel Lowe: "Norisol er kendt for kvalitet, fleksibilitet og kundetilfredshed. Og derfor har vi også langvarige kunderelationer, som har fulgt os i årtier. Vi ser meget frem til at etablere nære kunderelationer i Midtjylland, som også kan vare længe. For os handler det om at have et godt partnerskab, hvor vi er fælles om projekterne og tager ansvar for at de bliver gennemført bedst muligt."
Vores værksted i Fredericia står for fremstilling af aluminiums- og stålbeklædninger, som oftest leveres fra dag til dag. Vi råder over alt moderne udstyr til forarbejdning af alle typer tyndplade.
Vi foretager også udskærings- og tilpasningsopgaver, som ikke kan klares mekanisk. Her træder vores dygtige medarbejdere på værkstedet til med en imponerende håndværksmæssig tilgang.
I spidsen for det erfarne hold i Aarhus står Projektleder Aage Dall, som har været i branchen i 28 år.
Aarhus-afdelingens adresse er: Høgemosevej 29, 8380 Trige.
CBI Danmark føjer Hunton træfiberisolering til kurven

CBI står for Cellulose Baseret Isolering, og navnet kommer af, at virksomheden siden 2009 har været leverandør af Isocell papirisolering, som er et cellulose-baseret produkt. Et produkt, hvor efterspørgslen bliver større og større år for år. Det samme er tilfældet for træfiberisolering, som også benytter biprodukter fra tømmerstokken. Norske Hunton Fiber og CBI Danmark ser derfor synergier ved et samarbejde.
Et naturligt valg
Det falder direktør Per K. Thomsen meget naturligt at indgå et samarbejde med Hunton om - gennem det danske selskab Dansk Træfiberisolering - at blive dansk forhandler af deres træfiber granulat og batts: ”Det spiller rigtigt godt sammen med vores andre produkter, og det giver god mening at kunne tilbyde vores kunder hele paletten. Samtidigt har vi ekspertisen til disse materialer i virksomheden. Vi har en flok engagerede og passionerede medarbejdere, som er specialister i cellulose-baseret isolering og klimaskærmen i det hele taget - vi har både den tekniske viden og salgskapaciteten i huset. Folk vil gerne bygge bæredygtigt med så lavt et CO2 aftryk som muligt; og her er der brug for professionel vejledning, dokumentationer og beregninger. Alt sammen noget, vi tilbyder, så man er tryg ved, at alle forskrifter og standarder overholdes.”
Huntons administrerende direktør, Arne Jebsen, er glad for det nye samarbejde: ”Hunton og vores datterselskab DTI ser samarbejdet med CBI Danmark som meget positivt, og det vil styrke vores position i Danmark. CBI har stærke kompetencer og stor erfaring indenfor vores produktområde; og ikke mindst et stort netværk af isolatører. Vi ser frem til, at vi i fællesskab skal udvikle det danske marked endnu mere med bæredygtige produkter, hvor træ er udgangspunktet”
Dag til dag-levering
CBI Danmark er lagerførende i Hunton Nativo granulat til indblæsning og Hunton Nativo træfiber batts i 45, 70, 95 og 145 mm. Derudover kan andre Hunton produkter leveres ved forespørgsel.
”En stor fordel er, at vi kan levere vores lagervarer dag til dag til de danske trælaster og dermed sikre tilgængeligheden for håndværkerne,” siger Per K. Thomsen, der allerede har sendt de første paller træfiber ud til byggebranchen. ”Og jeg glæder mig til at sende endnu flere afsted,” afslutter en tilfreds direktør, der ser frem til et godt samarbejde med norske Hunton.
Hunton åbner ny fabrik til produktion af lokal og bæredygtig træfiberisolering

Knauf Insulation – Hejco Gruppen A/S anvender EcoBatt fra Knauf Insulation til opførelse af 18 nye bygninger i Odense

Knauf Insulation – Historie – Hem1 skiftede til Ecobatt

– Det har betydet store fordele for os, både med hensyn til arbejdsmiljø og i produktionen, siger Andreas Lindgren, produktionsleder hos Hem1, og tilføjer:
– Jeg er faktisk overrasket over, at der ikke er flere byggefirmaer, der er gået over til Knauf Insulation.
Næste år fejrer Hem1 20-års jubilæum. Virksomheden er godt etableret på markedet og har en klar niche: maksimal frihed for kunden i valg af hus og færdiggørelse, alt lige fra totalentreprise til levering af grundkonstruktion.
– Med hjælp fra vores arkitekter og sælgere kan man bygge lige den bolig, man ønsker, og for dem, der ønsker det, kan vi også tilbyde to typehuse, siger Andreas Lindgren.
Fleksibiliteten gennemsyrer også produktionen, hvor fabrikken i Karlskrona er vokset pænt, ikke mindst i taghøjden, som giver Hem1 mulighed for at opbygge vægelementer på ti meter og lidt mere.
– På den måde får vi færre elementer i monteringsfasen og færre samlinger. Faktum er, at vores huse ser ud som huse i let trækonstruktion, som opføres på stedet med kun enkelte samlinger.
Skiftede isolering
Andreas fortæller, at man for et par år siden kæmpede med et problem i produktionen.
– Den isolering, der blev brugt på det tidspunkt, støvede så meget, at luftudsugningen ved båndsaven ikke rigtigt var nok. Den skulle skiftes ud med en mere effektiv, fordi støvet besværliggjorde arbejdet og generede medarbejderne. Derudover klagede tømrere over, at isoleringen kløede.
Noget måtte der gøres, og i den forbindelse kom Andreas i kontakt med Knauf Insulation.
– Vi blev informeret om deres produkter, besluttede at teste dem og... Ja, nu lå det ikke i kortene, at vi skulle skifte til noget andet, men jeg er vældig tilfreds med skiftet, siger Andreas Lindgren.
– Problemet med støvet forsvandt, så vi slap også for at udskifte udsugningen ved båndsaven, hvor isoleringen skæres til. Og jeg hører heller ingen klage over, at det klør, fortsætter Andreas.
Skræddersyet glasuld
Andreas Lindgren fremhæver også det miljømæssige aspekt.
– Det er jo en fordel både for os og vores kunder, at isoleringen har et bindemiddel uden tilsat formaldehyd. Det føles godt, helt enkelt.
En anden fordel for Hem1 er, at de kan få glasulden leveret i nøjagtig de ønskede dimensioner. Standardlængden er 1160 mm, men Hem1 får lidt længere plader.
– Så passer de perfekt ind i vores vægelementer, og vi slipper for at samle mindre dele. Det tjener både vi og kunden på.
PUR-sektionen på Building Green: Nøgleordene er højeffektiv og bæredygtig isolering

Plastindustriens PUR-sektion er igen med, når det går løs med Building Green-messen, som foregår den 1.-2. november i Forum på Frederiksberg.
I år har PUR-sektionen opgraderet det grafiske udtryk på standen, men der er stadigvæk primært fokus på de byggetekniske fordele ved at anvende polyurethan- eller polyisocyanurat- (PUR/PIR) isolering. De forskellige produkter bliver brugt i byggeriet udformet som isoleringsplader, isoleringsblokke, sandwichpaneler og som isloerende kerne i bærende byggeelementer.
En af fordelene ved at repræsentere materialet i fællesskab er at messedeltagerne kan få svar på næsten alt vedrørende celleplast-isolering – som polyurethan- eller polyisocyanurat- (PUR/PIR) isoleringen også kaldes – ved at besøge en enkelt stand bemandet med branchens specialister.
Rasmus Grusgaard, der er sekretær for PUR-sektionen, forventer, at der også i år vil være stor interesse for at få mere information om plastmaterialernes egenskaber med fokus på bæredygtighed og høj isoleringsevne:
- Alle former for isolering kan være med til at forberede bygningers energieffektivitet og at reducere CO2-udledningen. PUR/PIR gør det bare med et meget højt energimæssigt effektivitetsniveau, og det er særligt interessant i forhold til de skærpede energikrav i BR20. Derfor tror jeg, at vi kommer til at opleve en stigende interesse for at vide mere om celleplastisolering i byggeriet fremover. Det tror jeg også vil afspejle sig i løbet af Building Green i lighed med de tidligere år.
Det vil også være muligt at få et faktaark på dansk med yderligere information om de nye miljøvaredeklerationer.
Faktaarket beskriver bl.a., hvordan LCA-studier viser, at den absolut vigtigste livscyklusfase for isoleringsprodukter er brugsfasen. En PUR/PIR isoleringsplade kan således i løbet af dens levetid spare mere end 135 gange den energi, der er blevet brugt til at fremstille den.
Plastindustriens PUR-sektion er at finde på stand nr. 49, og der vil bl.a. være virksomhedsrepræsentanter fra DC-System Insulation A/S, Kingspan Insulation A/S, Covestro A/S, og Tinby A/S, IKO, DOW og BASF
Plastindustriens PUR-sektion
Sektionens medlemsvirksomheder spænder fra mindre, lokale virksomheder til store globale aktører samt råvare- og maskinleverandører.
PUR-sektionens deltagelse på Building Green bliver støttet af en række af sektionens medlemmer:
• Covestro A/S
• DC-System Insulation A/S
• Dow Formulated System
• IKO BV
• Kingspan Danmark A/S
• LOGSTOR A/S
• Nortec-Cannon A/S
• Tinby A/S
• United Foam ApS
• BASF
• DOW
Den europæiske organisation PU Europe er også samarbejdspartner i forhold til PUR-sektionens messedeltagelse.
BASF lancerer ny generation af miljøvenlig skumisolering

Elastospray® LWP-systemerne er resultatet af den konsekvente løbende udvikling af gennemprøvede skumisoleringer fra BASF. Skumisoleringssystemerne er ikke kun mere miljøvenlige, men har også en enestående isoleringsevne takket være den lukkede cellestruktur. De førsteklasses produktegenskaber gør Elastospray® LWP til det primære valg til alle formål, der kræver hurtige, enkle, omkostningseffektive og bæredygtige byggemetoder. Materialet er velegnet til næsten alle områder i klimaskærmen og imponerer først og fremmest med sin lave varmeledningsevne, der skyldes materialets lukkede cellestruktur og lufttæthed, samtidig med at isolering uden kuldebroer muliggøres.
Hurtig reaktion på EU-direktiv
I sit forsøg på at bremse klimaændringerne har EU en målsætning om en drastisk reduktion af fluorholdige gasser (F-gasser), der har et væsentligt potentiale for global opvarmning. Den tilhørende EU-forordning har til formål at reducere udledningen af F-gasser i hele Europa med to tredjedele inden 2030. For branchen betyder det, at hydrofluorcarboner (HFC'er), der traditionelt bruges som blæsemiddel i sprayskum, skal udskiftes med mere miljøvenlige alternativer. "Klimaændringer er en af vor tids største udfordringer. Hos BASF bestræber vi os på løbende at udvikle nye produkter, der er med til at reducere udledningen af drivhusgasser og fremmer en bæredygtig ressourceanvendelse", forklarer Jesper Bjerregaard, Director Marketing Construction hos BASF Performance Materials. Med den hurtige udvikling og lancering af produktlinjen Elastospray® LWP i løbet af 2017 er BASF blandt frontløberne i branchen.
Knauf Insulation – Ny app guider dig til den rette isolering

Og i 2017 kommer appen "Knauf Insulations Nordics" også på norsk, dansk og finsk.
– Vi vil gøre det nemmere for vores brugere. Derfor har vi udviklet en app, som giver hurtige og korrekte svar på mange af de spørgsmål vedrørende isolering, som en entreprenør stiller sig selv, siger Kenneth Ingemarsson, teknisk chef hos Knauf Insulation Norden, og fortsætter.
– Vi ser appen som et naturligt supplement til vores kundeservice, vores tekniske support og vores websted. Jeg er overbevist om, at vores kunder vil få glæde af den.
Ved hjælp af appen kan man bl.a. beregne behovet for isolering i alle bygningens dele og rum. Her får man også hurtigt fakta om U-værdi, akustik og brandmodstandsevne. I appen får man desuden information om alle produkter fra Knauf Insulation, oversættelsestabel samt kontaktoplysninger til nærmeste forhandler.
Appen "Knauf Insulation Nordics" findes til både iPhone- og Android- telefoner. Og den er naturligvis også gratis.
Knauf Insulation er en del af Knauf Group, en familieejet global byggematerialekoncern med en årlig omsætning på mere end €5 mia. Som en af verdens førende producenter af isolering er vi aktive i over 35 lande og har mere end 40 produktionsanlæg, der fremstiller glasuld, stenuld, ekstruderet polystyren (XPS), ekspanderet polystyren (EPS) og ekstruderet polyethylen (XPE). Med over 5.500 medarbejdere er vi specialister i fremstilling, forskning og udvikling af isolering. Vi tilbyder avancerede løsninger inden for energieffektivitet til byggerier i hele verden.
Læs mere om os og vores produkter HER
SLENTITE – til æstetiske, energieffektive og komfortable boliger

Disse spørgsmål besvarede BASF med SLENTITE®. Forskellige anvendelsesområder blev præsenteret på BAU 2017 i München i perioden den 16-21 januar.
Funktionel glasisolering til facader med fortræffelig energieffektivitet og æstetik
SLENTITE® er det første aerogelbaserede isoleringsmateriale, der bringes på markedet som robuste paneler. Det højeffektive materiale består af 90 % luft og har en forbløffende høj isoleringsværdi, som betyder, at isoleringen kan gøres 25-50 % tyndere. Samtidig har polyurethan-aerogelen en struktur med åbne porer, som sikrer en fortræffelig fugtregulering – en af de vigtigste forudsætninger for et behageligt indeklima.
Disse egenskaber gør det tynde materiale perfekt til optimering af andre anvendelser. Derfor bliver SLENTITE® nu anvendt i Okalux HPI High Performance isoleringsglasmoduler fra Okalux. I disse uigennemsigtige facadeelementer bruges materialet som varmeisolering i hulrummet mellem glasruderne.
"Den fremragende U-værdi betyder, at glasisoleringen opfylder alle de krav, der stilles til klimaskærmens varmeisolering," siger Marc Fricke, projektleder for SLENTITE hos BASF Polyurethanes. Okalux-elementerne giver masser af designfrihed og er nemme at integrere i traditionelle facadesystemer. "Ud over de fortræffelige isoleringsegenskaber er vi virkelig begejstrede over, at SLENTITE® er så nemt at håndtere," forklarer Frank Schneider, udviklingschef for Okalux. "Det gør det ikke kun nemt for os at konstruere vores elementer; isoleringen er også upåvirket af aldring i hele produktets levetid."
CBI Danmark A/S bidrager til høj standard i isoleringsbranchen
Høj moral, uddannelse og certificering er vejen frem
CBI Danmark er landets førende leverandør af papirisolering og har indgået partnerskaber med mere end 70 certificerede isolatører, også kaldet +Partnere. ”Ambitionen har fra start været at skabe en værdibaseret alliance, os og vore partnere imellem. Vore +Partnere skal kunne identificere sig med vores klart beskrevne værdibegreber. De skal kunne se dem selv navigere deres virksomhed inden for rammerne af ”ordentlighed og redelighed,” og skal til enhver tid kunne indestå for ”at gøre ved andre, som vi ønsker, der bliver gjort imod os.” I CBI Danmark tror vi på, at man ved værdifællesskab skaber langsigtede relationer og partnerskaber baseret på tillid og høj moral,” siger direktør Per K. Thomsen.
”Uddannelse og certificering er vejen frem, når man ønsker at sikre godt og ordentligt håndværk, det rigtige materialevalg til opgaven og korrekt vejledning i forhold til tilskudsordning,” mener Per K. Thomsen:
”Når isolatørerne får den rette viden om materialevalg samt praktisk erfaring, leverer de også en bedre vare. Så simpelt er det. Derfor insisterer vi på at uddanne vores isolatører grundigt. Der skal ikke herske tvivl om, at CBI Danmarks +Partnere stiller sig kritisk overfor materialevalg til de konkrete opgaver; og de forsøger ikke at opfylde en hulmur, hvor der er gammel isolering, med materialer som ikke kan anvendes til formålet.”
”Vi er i dag Danmarks største distributør af papirisolering, men er det ikke det rette produkt til opgaven, forhandler vi andre materialer - vi og vore partnere, er ikke religiøse i forhold til produkt - vi ønsker kun ærlig og reel rådgivning - selv om vores hovedprodukt ikke vinder opgaven,” tilføjer Per K. Thomsen.
Snyd med energitilskud
Et af kritikpunkterne i pressen i disse dage er, at visse isolatører snyder med indberetningerne til Energistyrelsen for at få udbetalt et højere energitilskud i forbindelse med isoleringsopgaven.
Som leverandør forsøger CBI Danmark at gøre alt for at undgå risiko for snyd:
”Vi har deltaget i udviklingen af et CRM system, der udover tidsbesparelse i isolatørens hverdag også håndterer tilskudsprocessen. Vi har ikke selv indtægter ved energitilskudsordningerne, men har udelukkende bidraget til systemet for at skabe administrative tidsbesparelser for vore partnere.”
Systemet fungerer bl.a. ved at der kræves billeddokumentation. Det holder indberetningerne op mod BBR-registreringerne og bidrager dermed til, at risikoen for menneskelige fejl og bevidst snyd minimeres:
”Det handler ikke om at sikre, at vores +Partnere ikke snyder, for det har vi ingen grundt til at tro, at de gør, men det skal vise omverdenen, at vi og vore partnere gør alt for at minimere selv den mindste risiko,” siger Per K. Thomsen.
Forslag til fremtiden
”Der bør stilles krav til, at isolatører uddanner sig på linje med eksempelvis i VVS- og El branchen. Bryder man reglerne, så mister man retten til at isolere flere huse. Det ville fjerne mange, som ikke interesserer sig for godt håndværk, men kun en hurtig forretning.
Energitilskud fungerer i dag som et konkurrence parameter, men er sat i verden som en økonomisk hjælp til den private for at investere i energirenovering. Man kunne måske overveje, at husejerne kunne få beløbet direkte og helt uden om 3. part.
På branchens vegne er jeg utroligt ked af historierne om lav standard og hurtig gevinst. Der er mange, der hver dag opfører sig ordentligt og redeligt - alle bliver imidlertid placeret i et dårligt lys, når nogle få springer over, hvor gærdet er lavest,” slutter Per K. Thomsen
Supafil Frame – Et naturlig valg på verdens største skole i træ

Valget af isolering - Supafil Frame fra Knauf Insulation - byggede på en kombination af gode isoleringsegenskaber, og at det er miljøcertificeret i henhold til Breeam. Det valgte isoleringsmateriale understøtter projektets helhedsøkonomi og optimeringen af livscyklusomkostningerne.
Skolebyggeriet i Pudasjärvi er ikke særligt usædvanligt i forhold til dets størrelse. Arealet er cirka 9.800 kvadratmeter med plads til omtrent 800, når skolen står færdig i 2016. Det unikke ved byggeriet, er at bygningen bliver opført i træ.
Baggrunden er problemet med dårligt indeklima i skolerne, som har været livligt diskuteret i Finland i den senere tid. I Pudasjärvi faldt valget derfor på træ, og i lighed med andre materialer, blev der gennemført en grundig prøvning, blandt andet livscyklusanalyser.
Kort sagt, allerede på planlægningsstadiet blev der valgt materialer og metoder med sigte på at få det bedst mulige miljø til læring og undervisning. Og rundt om i Finland følger man med stor interesse, hvordan skolebyggeriet i Pudasjärvi skrider frem.
Isoleringen blev nøje undersøgt
Valget af isolering blev naturligvis sat under lup. Gode
isoleringsegenskaber
var ikke nok. Kravet var nemlig
også, at
isoleringen var certificeret i henhold til Breeam (se faktarude),
og hovedentreprenøren, Lemminkäinen, havde ønsker til metode og
udførelse.
Valget faldt på Supafil Frame fra Knauf Insulation, og ifølge Kimmo Similä, arbejdsleder i Lemminkäinen, var det et indlysende valg.
- Granulat isolering er den eneste måde at isolere et sådant byggeprojekt på, og vi har ydermere kun gode erfaringer med Supafil Frame og granulatisoleringsentreprenøren Oulun Taloeristys Oy, siger Kimmo Similä og fortsætter:
- Hvis man betragter isolering som helhed, ser jeg ikke noget andet fornuftig alternativ end granulat isolering fra Knauf Insulation.
Mange fordele
Ifølge Kimmo er fordelene mange. Det ville stort set være umuligt
at hente al den isoleringsuld, der er nødvendigt til skolen, i form
af ruller. Det ville desuden kræve arbejdskraft, som der er behov
for til andre opgaver på byggeriet.
For mig er det en stor lettelse, at en udenforstående og kompetent entreprenør står for isoleringen. De arbejder efter en stram tidsplan, hvilket gør at vi kan koncentrere os fuldstændig om øvrigt byggeri - og det er der en hel del af, griner Kimmo.
Han peger også på, at logistikken på arbejdspladsen bliver betydelig mere fleksibel, da alt isoleringsmateriale varetages af entreprenøren. De sørger også for, at isoleringen bliver håndteret og opbevaret på en korrekt måde.
- Der er heller ikke spild af isoleringsmaterialet, så vi betaler kun for det, der installeres. Alt det giver sammenlagt en stor fordel sammenlignet med andre isoleringsmetoder.
Fakta Breeam
Breeam, Building Research Establishment Environmental Assessment
Method, er et system, der hurtigt, nemt og præcist kan give svar
på, hvordan de enkelte produkter og hele byggeriet påvirker
miljøet.
Det giver alle aktører - fra opdragsgivere og arkitekter til brugere - et værktøj til at styre byggeprocessen i en miljøvenlig og bæredygtig retning og til også at få det færdige byggeri miljøklassificeret.
I dag er Breeam det mest udbredte miljøcertificeringssystem i Europa. Globalt er 200.000 bygninger blevet certificeret i henhold til ordningen, og en million bygninger er registreret til at blive certificeret. I Breeam-systemet foretages en vurdering af miljøindsatsen ud fra ni kriterier: energi, vand, transporter, materialer, affald, ledelse/styring, sundhed og trivsel, forurening samt arealanvendelse og økologi
God isolering sparer modediktatoren Jim Lyngvild for mange penge

"Vi kom fra et gammelt bindingsværkshus, hvor isolering af
svingende kvalitet gjorde, at vi frøs hver vinter, og at
varmeudgifterne nærmede sig 60.000 kr. om året. Det var vi rigtig
trætte af, og derfor skulle Ravnsborg også have en super isolering.
Vi regnede med at skulle betale nogenlunde det samme i varme på
Ravnsborg, bl.a. fordi det er væsentligt større end vores gamle
hjem. Men en kombination af god isolering, solceller og jordvarme,
har bragt vores varmeudgifter ned på 27.000 kr. pr. år, hvilket har
overrasket os positivt," forklarer Jim Lyngvild begejstret.
Hus isoleret med Papiruld
Jim Lyngvild og hans mand Morten har fra starten været dybt
involveret i byggeprocessen og har selv stået for bl.a. en del af
isoleringsarbejdet. Her var der planlagt traditionel isolering i
måtter, men fordi trækonstruktionen er så speciel og har rigtig
mange bjælker og snørklede hulrum i væggene, var der ikke meget
plads mellem yder- og indervæg til isolering i standardmål. "Vi
hader at isolere, og da vi havde stået en ½ dag og isoleret med
måtter, kiggede vi på hinanden og blev enige om at vælge en lettere
løsning," siger Jim Lyngvild. Tømrersjakket kendte til Papiruld og
Jim kontaktede Papiruld Danmark A/S for en pris og
løsning.
Intet mindre end fantastisk
"Det har været intet mindre end fantastisk og nok den største
overraskelse i hele byggeprocessen," siger Jim Lyngvild.
Isoleringsarbejdet i hulmuren på ca. 200 m2 er udført af en
Papiruld Danmarks autoriserede isolatører på Fyn, Tømrermester
Frands Jeppesen, og blev udført af én mand på 5 dage og forløb uden
problemer. "Vi har efterfølgende fået termograferet hele huset, og
der er ikke fundet ét eneste sted, hvor isoleringen ikke var
tilstrækkelig. Og min mand og jeg sparede flere ugers kløende og
irriterende isoleringsarbejde," slutter Jim Lyngvild.