Isoleringsmaterialer

Isoleringsmaterialer - isoleringsmaterialer skal placeres tæt op ad hinanden, omkring konstruktioner og gennemføringer. Herved undgår man kuldebroer, det vil sige steder på indvendige vægge eller lofter, hvor overfladetemperaturen er lavere end rumtemperaturen. Leverandører af isoleringsmaterialer finder du i listen på denne side. Lav beregninger på strømmende medier, varmetab, temperatur i tanke, udvendig og indvending kondens, frostbeskyttelse, lyddæmpning og økonomi - Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af og viden om Isoleringsmaterialer:


ACA Industry ApS

Neder Hollufvej 69
5220 Odense SØ
Tlf.: +45 24 82 25 82
E-mail: info@acaindustry.com

www.acaindustry.dk

Kompetencer: Gips recycling, Neddeling af træ, Neddeling af mineraluld, Genanvendelse af organisk madaffald, Nedbrydningstræ, Gipsaffald, Biomasse, Genanvendelse af Plastik flasker, Neddeling af paller, Mineraluld til genanvendelse, Neddeling til biomasse, Biomasse, Neddeler til biomasse, Neddeling af biomasse, Genanvendelse af organisk madaffald, Genanvendelse til biomasse

Læs mere om ACA Industry ApS


AiRFORCE

Håndværkervej 10
8881 Thorsø
Tlf.: +45 58 58 58 54
E-mail: info@airforce.dk

www.airforce.dk

Kompetencer: DBI-godkendt installatør for mekanisk brandventilation og overtryksventilation. Leverandør af komplette løsninger indenfor mekanisk brandventilation, overtryksventilation, parkeringsventilation, røgudluftning, brandsikring af ventilationsanlæg, boligventilation, komfortventilation og kølebafler

Læs mere om AiRFORCE


Norisol A/S

Smedeland 11
2600 Glostrup
Tlf.: 70 11 77 44
E-mail: info@norisol.dk

www.norisol.com

Kompetencer: Teknisk isolering: Isoleringsmaterialer, energioptimering, varmeisolering, kuldeisolering, brandisolring, støjdæmpning, tankisolering, marineisolering og HVAC-isolering,
Stilladser: Industristilladser, midlertidige adgangsløsninger, facadestilladser, rullestilladser, hængestilladser og inddækninger

Læs mere om Norisol A/S


Panelbyg ApS

Industriparken 16
6880 Tarm
Tlf.:88 32 17 70
E-mail: info@panelbyg.dk

www.panelbyg.dk

Kompetencer: sandwichpaneler, isolering, hulmursisolering, galvaniseret rionet, befæstelse, skruer, vakuumlifte, gitter, teknisk skum, ståltage, panelskruer, stålåse, stålplader

Læs mere om Panelbyg ApS


SKANACID A/S

Lunikvej 30A
2670 Greve
Tlf: 39 40 13 14
E-mail: mail@skanacid.dk

www.skanacid.dk

Kompetencer: Vakuumisolering, Aerogel isolering, Højtemperaturisolering, Foamglas isolering, Renrum-isolering, T-FIT, TechLite, Korrosion under isolering, CUI, Keramisk isolering, Beregning af isolering, Superwool, Brandisolering, Afstandsisolering, Glasklæde, Mica, Vacupor, Varmevekslere, Beskyttelse mod strålevarme, Isoleringsteknik, Afstandsringe, Isolering marine

Læs mere om SKANACID A/S


Sundolitt A/S

Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf.: 70 11 10 20
E-mail: sundolitt.kundeservice@sundolitt.com

www.sundolitt.com/da

Kompetencer: Radon, radonspærre, radonsikring, perler, vintermåtter, pladeprodukter, EPS isolering, XPS isolering, trinlydplade, fundering, gulve, gulvvarme, vægge, kældervægge, hulmursisolering, tage, anlæg og let fyld

Læs mere om Sundolitt A/S


Techflex Danmark


Marielundvej 45 B
2730 Herlev
Tlf.: 70 22 38 11
E-mail: info@techflex.dk

www.techflex.dk

Kompetencer: Kabelstrømper, Kabelbeskyttelse, Krympeflex, Opmærkning, Kabelbindere, Kabelsokker, Krympemuffer, Krymperør, Krympeslanger, Teflon slanger, Flet strømper, Medicinske slanger, Velcro stropper, Velcro bånd, Krympeflex med skærm, Kabel organisering, Aramid strømpe, Skærm strømpe, Kabelstrømpe med skærm, Stål strømper, Kobber strømper, Anti-statisk strømpe, Fortinnet kobber strømpe, Brandsikre strømper, Glasfiber strømper, Reflekterende strømper, Elektrisk isolering, Akryl strømper, Vinyl strømper, Silicone strømper, brandhæmmende strømper, varmeknive, varmeskjold

Læs mere om Techflex Danmark


Vesti Olsen A/S


Bukkerupvej 92
4340 Tølløse
Tlf.: 59 18 00 22
E-mail: mail@vesti-olsen.dk

www.vesti-olsen.dk

Kompetencer: Vi bygger primært i hoved-, og totalentreprise – og vi bygger i HELE Danmark

Halbyggeri, industribyggeri, stålhaller, værkstedsbyggeri, bilhuse, kontorbyggeri, domicilbyggeri, institutionsbyggeri, landbrugsbyggeri, ridehaller og ride stalde.

Læs mere om Vesti Olsen A/S


Mere viden om isoleringsmaterialer:

Tagpaptage - en bygherrevejledning med konstruktionseksempler og ansvarsregler - isoleringsmaterialer
Tagpapbranchens oplysningsråd (TOR) og Dansk Byggeri har med udgangspunkt i tagpaptages specielle forhold udgivet en ny vejledning, som beskriver forholdene ved udskiftning og renovering af tage med tagdækning af tagpap og tagfolie. De lovmæssige krav til rentabel efterisolering gennemgås og de fugt- og varmetekniske krav præciseres i vejledningen, som har titlen:
Bygherrevejledning - Renovering af tage med tagpap og tagfolie, energibesparelse og efterisolering

Krav om lovmæssig rentabel energibesparelse og efterisolering.
Lovgrundlaget for kravet om rentabel energibesparelse findes i BR10 kap. 7.4 stk.1 og 2. Her fastslås, at der skal gennemføres en rentabel energibesparelse, hvis klimaskærmen (f.eks tagpaptaget) ombygges eller ændres (Se www.bygningsreglement.dk).

Ved ændring af tagdækningen med tagpap/folie er hovedreglen den, at der skal udføres en efterisolering svarende til en U-værdi på 0,15W/m2/K eller lavere. Det giver typisk en samlet isoleringstykkelse på 250-300 mm. Hvis der i forvejen er en samlet isoleringstykkelse på 200 mm eller mere er det ikke rentabelt. Vejledning indeholder en oversigt om disse forhold og fortæller mere specifikt om rentabilitet. Hvis et indgreb i tagfladen er en reparation, som omfatter mindre end 50 % af tagfladen bortfalder kravet om efterisolering.

Ansvar
Over for kommunen er bygningsejeren ansvarlig for, at bygningen opfylder kravene i byggeloven (jf. § 17 i byggeloven) herunder også BR10. Bygningsejerens ansvarsforhold, hvor den lovpligtige efterisolering i forbindelse med en tagrenovering ikke er gennemført, beskrives udførligt i vejledningen.

Fugtforhold
Forskellen på koldt eller varmt tag beskrives kort, og der vises konstruktionseksempler på de forskellige tagopbygninger med efterisolering.

Ved udvendig efterisolering af et koldt tag er der en række fugttekniske forhold, der skal iagttages. Den udvendige isolering skal således ved normal fugtbelastningsklasse f.eks. have en isoleringstykkelse på 150% af den eksisterende. Det betyder, at ved en eksisterende isolering på 100 mm, skal den nye udvendige isolering være mindst 150 mm, for at undgå fugtproblemer i tagkonstruktionen. Tegninger i vejledningen viser også, hvordan man kan undgå en forhøjet sternkant ved at afslutte med en reduceret isoleringstykkelse ved tagkanten.

Viden fra BEVI - Temperaturklasser for isoleringsmaterialer - Temperaturklasser på isoleringsmaterialer i henhold til EN 60085, se mere her


ROCKWOOL – 9 % lettere: Isoleringsmateriale har været på skrump op til byggerimessen


09.mar 2023


Snart slår BYGGERI’23 dørene op, og den danske byggebranche kan igen samles i Fredericia. I samme ombæring kan ROCKWOOL Danmark for første gang fremvise en helt ny generation af isoleringsbatts, der takket være banebrydende teknologi er hele 9 % lettere ved samme isoleringsevne. Den lavere densitet vil have positiv effekt både på arbejdet med isoleringsmaterialet ude på byggepladserne og ikke mindst på klimaaftrykket. 

Om kort tid lyder startskuddet til den længe ventede byggerimesse, der de seneste år har holdt en ufrivillig corona-pause. En af de mange udstillere, der i den grad ser frem til igen at kunne møde kunderne er ROCKWOOL Danmark. Glæden skyldes ikke mindst, at man på messen vil kunne løfte sløret for en helt ny generation af isoleringsbatts, der takket være en ny og banebrydende teknologi er imponerende 9 % lettere end de nuværende produkter.

Forbedringerne er til at tage og føle på

Produkternes lavere densitet medfører en række mærkbare fordele for kunderne.

- De udførende vil helt bestemt kunne mærke, at produkterne er blødere og mere fleksible at arbejde med i forhold til, hvad de har været vant til. Især for kunder indenfor murer- og tømrerfaget vil det gøre det nemmere at arbejde med stenulden, når den skal monteres, fortæller produktchef hos ROCKWOOL Jesper Svensson og fortsætter:

- Vi har både de nye og de eksisterende produkter tilgængelige på standen i Fredericia, så de besøgende vil tydeligt kunne mærke forskellen. Et vigtigt budskab er også, at den lettere isoleringsbatt både har samme isoleringsevne og ikke giver køb på stenuldens velkendte egenskaber, såsom brandsikkerhed, holdbarhed og cirkularitet. På de parametre er den nye generation heldigvis helt som den gamle.

Endnu et skridt mod den grønne omstilling

Isoleringens lavere vægt har den store fordel, at materialets klimaaftryk også reduceres endnu mere, hvilket er et vigtigt parameter for kunderne, ikke mindst efter indførslen af bygningsreglementets nye klimakrav.

De nye produkter med lavere klimaaftryk kommer i forlængelse af, at ROCKWOOL sidste år kunne tilbyde nye produktspecifikke EPDer, der samtidig fremviste en gennemsnitlig halvering af produkternes CO2-aftryk takket være en mindre klimabelastende smelteteknologi. Desuden er man i gang med at udbygge den unikke returordning Rockcycle, der sikrer genanvendelse af brugt og overskydende isoleringsmaterialet direkte til nyt materiale. Begge disse tiltag vil de besøgende på messen også kunne høre mere om.

I første omgang er det produkterne Murbatts 34 og Flexibatts 34, der har slanket sig, men planen er, at flere af ROCKWOOLs produkter i fremtiden også skal på kur.

- Med den nye teknologi er vi i stand til at producere et lettere stenuldsprodukt med samme gode isoleringsevne, og den produktionsteknologi vil bestemt også kunne anvendes til andre produkter. Derfor er vores ambition med tiden at føje flere af vores produkter til den nye generation, slutter Jesper Svensson.


Vokseværk hos isoleringsproducenten Jackon Danmark A/S i Hedensted
Stor efterspørgsel på specialvarer, produktion af nye produkter, øget tryk på produktion af standardisoleringsmaterialer samt smidig transport har været udslagsgivende for beslutningen om en udvendig lagerudvidelse på godt 5000 m2 fliseareal hos Jackon i Hedensted.

Hos isoleringsproducenten Jackon er der fuld tryk på alle kedler. Fabrikken producerer isoleringsmaterialer i EPS (ekspanderet polystyren) og lagerfører samtidig produkter fra virksomhedens øvrige fabrikker, der er at finde i store dele af Europa. I et marked med øget efterspørgsel - også på specialvarer - samt en forventning om korte leveringstider, finder virksomheden det aktuelt at investere i en udvidelse af det udvendige lagerareal med 5000 m2.

”Vi oplever i stigende grad, at kunderne efterspørger specialtykkelser i EPS og med hurtig levering. Samtidig udvider vi hele tiden vores produktsortiment, hvilket naturligt øger behovet for mere lagerplads. Hos Jackon ønsker vi at være en interessant og fleksibel leverandør for vores kunder – også fremadrettet. Dette er lagerudvidelsen en sikring af. Vi har oplevet stor fremgang og vækst de seneste år, både når det gælder bygge- og industrivarer. Det skal vores lager kunne håndtere – også på sigt,” siger Torben Sørensen, salgschef hos Jackon Danmark A/S.

Produktionsdirektør i Jackon Skandinavien, Jesper Vind Andreasen, fortsætter:

”Vi er i gang med at klargøre os til den videre rejse med mulighed for maskinudvidelse og volumenøgning af varer. I forbindelse med udvidelsen får vi ikke kun mere lagerplads, vi får også bedre logistik, når vores transportfirma henter varer. Bl.a. vil der blive etableret en ny udkørsel, som sikrer et ensrettet og smidigt transportflow.”

Byggetilladelsen er givet af Hedensted Kommune, og lagerudvidelsen forventes at blive færdig i løbet af sommeren.


Rockwool tager initiativ til klimavenlig transport på Sjælland
Rockwool har en klar ambition om at være med i front, når det gælder den grønne omstilling. Det nyeste tiltag er at medvirke til lavere CO2-udledning i transportsektoren.
To nye biogas-lastbiler skal stå for 20% af leverancerne af ROCKWOOL-isolering til de sjællandske kunder.

Midt i november rullede to nye ROCKWOOL-lastbiler ud på Sjælland. I sig selv ikke noget særsyn hos stenuldsproducenten, der dagligt sender store mængder isoleringsmateriale ud til kunder i hele landet fra de to danske fabrikker. Ikke desto mindre er der noget særligt ved netop disse to lastbiler; i tanken er der nemlig komprimeret biogas.

Med en daglig kørsel på 6-700 kilometer primært i Københavnsområdet kommer de to køretøjer til at overtage cirka 20% af kørslen med isolering ud til ROCKWOOLs mange kunder på Sjælland. De to lastbiler har sagt farvel til at brænde diesel af og kører udelukkende på biogas, som jo reducerer CO2-udledningen betydeligt, og dermed er det endnu et bidrag til ROCKWOOL Nordics’ indsats for lavere CO2-udledning.

Test af nye klimavenlige løsninger

Reduktionen af CO2 fra varetransport er ikke et nyt fokus fra den globale stenuldsproducent, men derimod et konkret resultat af længere tids arbejde med at skifte til klimavenlige transportløsninger.

- Vi har længe arbejdet med grøn transport, både i samarbejde med transportører og direkte med de lastvognsproducenter, der er længst fremme på området, og nu har vi besluttet at teste biogasløsningen af. På den måde bliver vi klogere og får mere erfaring, som vi så kan bruge til at udvide initiativet til at omfatte mere af vores danske og nordiske transport, fortæller Michael Rasmussen, logistikdirektør hos ROCKWOOL Nordics.

Det er ikke kun på vejtransporten, at ROCKWOOL har implementeret biogas som middel til at reducere CO2-udledningen. Også på de to danske fabrikker blev der i starten af 2021 skiftet til biogas i fremstillingen af stenuld. Sammen med løbende energieffektiviseringer har det reduceret ROCKWOOLs danske CO2-udledning med hele 70% i 2021 sammenlignet med 1990.

- Vi ser også på, hvad vi gøre for at reducere påvirkningen, når vi transporterer vores produkter. Og her er det en udfordring at finde ud af, hvilken vej pilen peger i forhold til fremtidens klimavenlige løsninger for den tunge transport, men vi tror på, at biogas på nuværende tidspunkt er et anvendeligt alternativ, fortsætter Michael Rasmussen.

Et strategisk samarbejde mod en grønnere fremtid

De to lastbiler drives af Frode Laursen A/S, som i næsten 50 år har været ROCKWOOLs foretrukne samarbejdspartner på transportområdet. Det lange partnerskab har igennem årene også udviklet sig til et strategisk samarbejde, hvor de to virksomheder går sammen om at implementere mere miljørigtige løsninger.

- Som transportør er vi nødt til hele tiden at tænke i alternative drivmidler, både i forhold til her og nu og fremtiden. Der er det en stor fordel at have en kunde, der også har stor fokus på grøn omstilling og ikke mindst er villig til at investere i det sammen med os. Vi tror på, at man får den bedste og grønneste transportforretning og ydelse ved at arbejde tæt sammen, siger Frank Wolf-Jürgensen, salgsdirektør hos Frode Laursen A/S.


ROCKWOOL og Frode Laursen bygger 39.000 m2 nyt bæredygtigt logistikcenter
Et næsten 40.000 m2 stort logistikcenter tager i øjeblikket form midt i Sverige. Bæredygtighed har lige fra begyndelsen været et centralt krav for bygherre; transportvirksomheden Frode Laursen. Målet er at reducere anlæggets miljøpåvirkning både i byggefase og i drift. ROCKWOOLs energieffektive og genanvendelige løsninger samt ny, klimavenlig produktion gjorde stenuldsisoleringen til det oplagte valg.

Det store, moderne anlæg er et centralt nordisk knudepunkt, der skal servicere dagligvarehandlen i hele Norden. I etableringsfasen er der fokus på bæredygtighed i valget af materialer, og i driften skal der bruges 100% vedvarende energi. Anlægget inkluderer både lager- og logistikområder, en administrationsbygning og en tilknyttet vaskehal til lastbiler, hvor alt brugsvand genanvendes.

- Vores ambitioner har været skarp fokuseret på at reducere miljøpåvirkningen både under opførelsen af anlægget og i selve driften. Derfor har vi under hele projektet gjort os overvejelser om, hvilke konkrete løsninger vi kan anvende for at spare på energi, vand og øvrige ressourcer,” siger Jakob Gundal Nikolajsen, der er bygningschef hos Frode Laursen, og fortsætter:

- Vi har i mange år haft et tæt samarbejde med ROCKWOOL. Omstillingen til fossilfrie energikilder på de nordiske fabrikker betyder en mere bæredygtige produktion af mineraluld, som passer godt, fordi vi hele tiden jagter bæredygtighedsprincipper i vores måde at bygge på.

Til projektet har ROCKWOOL leveret stenuldsisolering til bl.a. tag, vægge og facader, der både øger brandsikkerheden og giver en stabil konstruktion. Samtidig passer stenuldens genanvendelighed perfekt ind i byggeriets bæredygtige agenda.

Ét system, mange fordele
Selve administrationsbygningen opføres i ROCKWOOLs komplette vægsystem RockZero. Det er et effektivt system af bærende vægge, der både sikrer hurtig montage, maksimal udnyttelse af kvadratmeter og en konstruktion helt uden kuldebroer.

- RockZero-systemet er en diffusionsåben konstruktion, som er mere åndbar og derfor både giver et langt bedre indeklima og en langt bedre akustik, der kommer dem, der skal arbejde i bygningen til gode. Derudover er RockZero en brandsikker løsning, og hele konstruktionen er uorganisk, hvilket gør, at der ikke opstår fugt og skimmelsvamp,” fortæller Jakob Sjøl, projektsalgschef i ROCKWOOL Nordics.

Foruden de monteringsmæssige fordele og slankere vægge, der giver flere nettokvadratmeter, har RockZero-systemet også en høj isoleringsværdi, der giver besparelser på energiforbruget og dermed nedbringer driftsomkostninger.

Fokus på en grønnere fremtid
Frode Laursen blev for nylig udnævnt til Årets Transportfirma i Danmark for deres grønne omstilling, og de anvendte løsninger i opførelsen af det store, moderne logistikcenter, viser også hvordan virksomheden arbejder med bæredygtighed på alle niveauer. Det nye anlæg drives med 100% vedvarende energi, intelligent energiovervågning og -kontrol, LED-belysning til lavt energiforbrug, regnvand og varmegenvinding.

Det er spændende i et projekt så stort som det her, at man tager innovative produkter og bruger dem til at lave et samlet bæredygtigt byggeri, der løfter nogle af de udfordringer, vi ser fremadrettet ift. miljø og natur. Den tætte dialog med både bygherre og entreprenøren, der bygger med RockZero-systemet, har gjort, at vi i fællesskab har kunne finde en god løsning, der lever op til høje de miljøkrav i byggeriet. Det har været et godt og spændende samarbejde over hele linjen”, fortæller Jakob Sjøl om projektet.

Det nye logistikcenter skal stå klar i Eskilstuna i starten af 2022.


Brug energien de rigtige steder! – lad Mouldshop hjælpe med isoleringspladerne
Det er de færreste værktøjsmagere, der bliver motiveret af at bearbejde isoleringsplader til værktøjerne. Ofte er glasfibrene i isoleringsplader en belastning for både det skærende værktøj, bearbejdningsmaskiner, kølevand og ikke mindst medarbejdernes arbejdsmiljø. Derfor har Mouldshop gennem de senere år hjulpet et stigende antal kunder med færdigbearbejdede isoleringsplader – præcist efter tegning tilpasset det enkelte værktøj.

Med branchens bredeste materialeprogram kan Mouldshop via fabrikken i Tyskland dække alle tænkelige behov for isolering i værktøjer. Ikke blot de gængse trykstyrker som 600 N/mm2 og 320 N/mm2 – men også materialer, der tåler helt optil 1000 °C eller et tryk på 750 N/mm2.

Med 13 forskellige materialemuligheder tør vi godt kalde os branche-eksperter!

Isoleringsplader er en blanding af et isolerende resin-materiale og et glasfiber-materiale, der giver styrken. Jo større indhold af resin-materiale, desto bedre isoleringsevne – men samtidig et lavere indhold af glasfiber og dermed lavere trykstyrke.

Hvilken materialetype er så det optimale valg? Det er ikke uden grund, at der i værktøjs- og plastbranchen hovedsagligt bruges 2 materialekvaliteter til isoleringsplader. Disse materialer tåler optil 200 °C og har en fornuftig isoleringsevne – men der er altid mulighed for at optimere på materialevalget, hvis man ønsker særlige egenskaber. Typisk er der ved trykstøbning brug for højere temperaturbestandighed og trykstyrke – og med den rette isoleringsplade kan man sågar skrue ned for effekten på vand- eller olievarmeren, så den ikke længere skal varme både værktøjer og maskinplaner.

Alle materialetyper kan efterfølgende belægges med PTFE, som er en lækker stort teflonoverfalde, der gør pladerne afvisende for blandt andet olie og smuds – og samtidig indkapsler glasfibrene, så pladerne bliver mere berøringsvenlige på værkstedet. Samtidig giver det hele formen en ekstra finish, når isoleringsplader på for- og bagside fremstår helt rene og sorte.

Gode priser, hurtige leveringstider og kompetent rådgivning
Mouldshop leverer færdigbearbejdede isoleringsplader til den danske værktøjs- og plastbranche uge efter uge. Prisniveauet er ganske komfortabelt – men selvfølgelig dyrere end at købe en ”standard” isoleringsplade uden yderligere bearbejdning. Leveringstiden på pladerne er også bedre end nogensinde – og de fleste specialfremstillede plader er i dag leveret på max 3 uger fra fabrikken i Tyskland. Fabrikken tilbyder desuden at levere komplet med rejfninger og undersænkninger, så pladen er klar til montage, når den pakkes ud.

Vi leverer selvfølgelig også standard isoleringsplader fra lageret i Tyskland – til meget attraktive priser. Klik ind på vores webshop og se dine aktuelle priser på standard isoleringsplader.

For priser og leveringstider på specialfremstillede isoleringsplader, ser vi frem til at modtage din tegning. Vi kan hjælpe dig med at bruge energien de rigtige steder!


Nyt industrisamarbejde skal udbrede aerogel-isolering i Europa
Den nordjyske plastspecialist Induflex og den sjællandske isoleringsekspert Skanacid vil udbrede nano-isoleringsmaterialet aerogel i Europa. De to virksomheder vurderer, at der er store besparelser at hente for virksomheder, der arbejder med elektronikprodukter, robotter, power-to-X og brændselsceller.

I Støvring arbejder Induflex A/S med automatiseret skæreteknologi og bearbejdning af blandt andet isoleringsmaterialer. I Greve arbejder Skanacid A/S med innovative materialer som teknisk isolering og pakninger. Sammen har de to virksomheder leveret projektering, beregning, skæring og fremstilling af isoleringsemner i godt tre år. Nu vil de udbrede kendskabet til nano-isoleringsmaterialet aerogel gennem den nye platform Aerogel Solution.

”Jeg oplever, at det for virksomhederne kan være besværligt at finde den rigtige isoleringstekniske løsning samt at få tilpasset den til deres produktion. Med dette industrisamarbejde kan vi sammensætte og skræddersy materialet til den enkelte kunde og dermed løse mange af de termiske problemstillinger hos virksomhederne,” fortæller Kim Eriksen, administrerende direktør i Skanacid.

Nye materialetyper giver nye muligheder

Kim Eriksen begyndte at arbejde med aerogels i 2004 og har gennem sit arbejde opbygget viden om materialernes stærke og svage sider.”Aerogel er et fascinerende materiale. De fleste forbinder det nok med NASA, der i mange år har anvendt det i deres rumfartøjer og rumdragter. Det har et indhold af luft på op mod 99,8 % og en lav varmeledningsværdi på 0,018 ved 25 °C, hvilket gør, at det fylder utrolig lidt i forhold til andre isoleringsmaterialer. Derfor er det særligt velegnet til applikationer, hvor der lidt plads og krav om gode isoleringsevner eller lav vægt ved både ekstremt høje og lave temperaturer. Selve aerogel-teknologien er ikke ny, det blev opfundet i 1931, men mulighederne med aerogel er vokset, da vi nu også kan levere en gel, som er støbebar, en papirversion og et løst produkt kaldet beads,” fortæller Kim Eriksen.

Plug and play aerogel-løsninger

Selve bearbejdningen af de kundetilpassede aerogel-løsninger foregår hos plastvirksomheden Induflex i nordjyske Støvring. Induflex har mere end 30 års erfaring med bearbejdning af en lang række plast- og kunststoffer. Salgschef i Induflex, Rasmus Hosbond Sørensen, fortæller: ”Vi har løbende udvidet vores kompetencer i takt med efterspørgslen på isoleringsmaterialer og med bearbejdningen af de forskellige typer aerogel, kan vi tilbyde vores kunder plug and play-løsninger til helt nye anvendelsesområder.”

Lancerer ny platform

For at sætte skub i udbredelsen af viden om anvendelsesmulighederne med aerogel har de to virksomheder netop lanceret en ny fælles platform. ”Vi har oprettet en hjemmeside under navnet Aerogel Solution, som kun er dedikeret til disse nye aerogel-løsninger og vores samarbejde med Skanacid. Jeg tror, der er store gevinster at hente for mange virksomheder, der indtil nu ikke har set aerogel-løsninger som en mulighed. Vi vil gerne vise dem det store potentiale for f.eks. energibesparelser, der er ved aerogel,” fortæller Rasmus Hosbond Sørensen. 


Succesfuld produktion af isoleringsløsninger af 100% recycled EPS!
BEWi, en førende leverandør af emballage, komponenter og isoleringsløsninger meddeler, at virksomheden med succes har gennemført produktion af formstøbte byggematerialer fremstillet af 100% genanvendt ekspanderet polystyren (EPS). Forsøgene blev udført på virksomhedens produktionsanlæg på Frøya i Norge – hvor koncernen startede sin første produktion i 1980.

Succesen betyder, at virksomhedens nye produktsortiment GreenLine snart inkluderer et komplet sortiment af bæredygtige bygningsisoleringsløsninger, fra plader i forskellige dimensioner til fundamentsystemer.

”Dette er et gennembrud for hele Industrien ”siger Karl Erik Olesen, administrerende direktør i BEWi Denmark. ”Hos BEWi er bæredygtighed kernen i vores innovation, både inden for materialer og produktudvikling. Vi stræber efter at tilbyde løsninger, der strækker sig længere end produktlevering og har et bæredygtig dna. Vi er stolte af at kunne tilbyde vores kunder løsninger fra recyclede  materialer ”fortsætter Olesen.

BEWi har tidligere lanceret sin Recycled Inside, som er EPS fremstillet af op til 100% recycled materiale. Indtil nu har produktionen været koncentreret til isoleringsplader, der er fremstillet ved blokstøbning. Ved at gennemføre produktionsforsøg med formstøbte byggematerialer fra 100% recycled EPS er BEWi et skridt tættere på at kunne tilbyde et komplet produktsortiment fra recycled materiale.

BEWi har et ambitiøst mål om at håndtere 60.000 tons EPS-affald årligt. Affaldet kommer fra både bygnings- og emballageindustrien. Efter indsamling behandler BEWi affaldet til nyt EPS på sine egne anlæg og derved kan BEWi lukke hele loopet.


Sundolitt leverer 1.500 m3 EPS Letfyld-blokke til pandemi-hospital på rekordtid
Corona-pandemien har været så hård ved Spanien, at landet har brugt 100 millioner Euro på at haste-opføre et pandemi-hospital. Sundolitt har sørget for trykaflastning.

De færreste kan levere 1.500 m3 EPS på en uge. Men det var bestillingen til Sundolitts spanske afdeling, da Madrids nye epidemi-hospital, Isabel Zenda Pandemic Hospital, skulle bygges. Det 80.000 kvadratmeter store hospital blev bygget op i og omkring gamle retsbygninger, hvilket gav en del udfordringer.

Under de gamle bygninger var der tunneler til sikker transport af personer til og fra retssager. Nu var de blevet en sikkerhedsrisiko i stedet. For de ville ikke kunne bære vægten af jord og grus mellem de nye pavilloner og de gamle bygninger. Og det ville tage for lang tid at fjerne tunnelerne eller fylde dem op.

“Løsningen blev at indbygge EPS Letfyld-blokke over tunnelerne. Det giver en lettere opbygning og fordeler trykket, så tunnelerne ikke risikerer at give efter for vægten ovenpå,” forklarer Hans Peder Knudsen, vicedirektør i Sundolitt.

Presset på tid

Spaniens sundhedssystem har været hårdt presset af Covid-19 med over 48.000 døde til dato og mange indlagte – herunder også på intensiv. Derfor ville regionen udvide kapaciteten på bare 100 dage. Behovet var EPS Letfyld-blokke med en trykstyrke på 150 kN/m2. Da det ikke er standarden på det spanske marked, blev opgaven umulig for Sundolitts konkurrenter at løfte.

“Kravet var, at alt EPS skulle leveres i løbet af en uge. Gerne mindre. Det satte os på en prøve som aldrig før, men med Sunde Group og vores danske kolleger i baghånden fik vi hurtigt sendt den nødvendige dokumentation og leveret alt materialet til stor tilfredsstillelse for os alle,” siger Hans Peder Knudsen.

Entreprisen blev løst af Sacyr Construcción, der i 2020 har løst en række projekter for at lette kampen mod Covid-19. Det nye hospital blev indviet 1. december og har 1.056 sengepladser.


Sundolitt – Hoffmann sikrer 82 rækkehuse mod opstigende fugt i Næstved
Hoffmann A/S sikrer nu 82 rækkehuse mod opstigende fugt ved brug af Grøn Standard fundamenter i Galumparken. Rækkehusene genopføres efter opstigende fugt i deres oprindelige fundament, der blev støbt tilbage i 1980erne.

Noget gik galt, da der blev opført rækkehuse i Gaulumparken i de tidlige 1980’ere. Opstigende fugt fik frit spil på grund af flere fejl i funderingerne og manglende fugtspærrer. Nogle huse kunne renoveres, men 82 huse måtte rives ned og genopbygges i en totalentreprise, der blev vundet af Hoffmann A/S

For at sikre mod problemer med optrængende fugt i de nye huse, har Hoffmann nu valgt en drænende sandpude og et Grøn Standard-fundament fra Sundolitt.

Selvom fundament-løsningen holder fugt ude af huset, drypper den på regnskabet:

“Jeg vil tro, jeg sparer mellem en halv og en hel million på den her løsning, så det er bestemt et parameter, der var med til at vinde sagen,” fortæller Peter Petersen, afdelingschef i Hoffmann A/S.

Grønne fundamenter som salgsparameter

BoligNæstved, der er bygherre på projektet, indbød fem entreprenører til at give pris på entreprisen. Derfor var Hoffmann nødt til at være meget skarpe på prisen. Ved at spare på stål og beton og bruge rent isoleringsmateriale sparede de både mandetimer og tonsvis af CO2.

De 82 rækkehuse for BoligNæstved er ét projekt af mange, hvor Hoffmann har tænkt Grøn Standard-fundamenter fra Sundolitt ind fra starten. Det er et salgsparameter, at bygge med grønne fundamenter, og at det giver en bedre arbejdsrytme, fordi alt laves i én arbejdsgang. De gør det let at leve op til bygherrens optimistiske tidsplan, fordi de i kombination med præfabrikerede træ-elementer minimerer betydningen af vintervejret på byggepladsen.


SOPREMA, en af verdens førende leverandører af vandtætning og isolering foretager kraftige investeringer på det danske marked
Stor rebranding: Apurit starter et nyt kapitel under moderselskabet SOPREMAs navn

Apurit, der er beliggende i Hedensted, er en velkendt virksomhed blandt danske tagdækkere og arkitekter. Virksomheden fokuserer på tagmaterialer, men den er også specialiseret i opklodsning til terrasser. Virksomheden har cirka 20 ansatte. Hvad er deres styrke? En dedikeret og kundeorienteret service samt en stor teknisk viden kombineret med enestående logistik efter kundens behov. Den 20. januar begynder den danske leverandør af tagmaterialer Apurit på et nyt kapitel. Virksomheden, der for nylig blev en del af SOPREMA Group, har besluttet sig for at fortsætte under moderselskabets navn. Apurit får nu mulighed for at styrke sin stilling på det danske marked yderligere under det nye navn SOPREMA A/S.

Et navn med store fordele

SOPREMA er en af verdens førende leverandører af vandtætning og isolering, og derfor kan man regne med at få et godt og internationalt ry. Som en 100 % familieejet virksomhed tager SOPREMA sig fantastisk godt af sine 8.000 medarbejdere. Vidste du, at suffikset ‘MA’ i SOPREMA står for Mammoth, som er navnet på det allerførste produkt, de solgte i 1908? Siden da har virksomhedens ejer, franskmanden Pierre-Etienne Bindschedler (oldebarn til grundlæggeren) haft en stor forkærlighed for mammutter. I verdenspressen, fx The New York Times, er han kendt for at have købt et 10.000 år gammelt mammutskelet af det historiske museum for 645.000 dollars. 

Nu kan SOPREMA A/S udvide sit produktsortiment og sin ekspertise, især inden for fugtbeskyttende materialer og isolering. De danske kunder får nu større adgang til flere produkter fra bitumenbaseret, flydende og syntetisk vandtætning til isolering af 100 % naturlige træfibre.

En ny bygning på et helt nyt sted

Det er ikke kun firmanavnet, der ændres den 20. januar, det gælder også virksomhedens adresse. Fra nu af finder man hovedkontoret på Vejlevej 21, 8722 Hedensted. Det er kun tre kilometer fra de gamle lokaler. Denne nye bygning er fremtidssikret og er på i alt 5.725 m2. Navneændringen er også det perfekte tidspunkt til at lancere den helt nye hjemmeside soprema.dk, tilstedeværelsen på de sociale medier og brochurer.

Åbent hus

For at fejre denne vigtige begivenhed, holder SOPREMA A/S åbent hus den 27. marts 2020 og vil i denne forbindelse gerne invitere alle til at komme og se den helt nye bygning og møde medarbejderne hos SOPREMA A/S! Derudover fejrer Gert W. Nielsen, Ole Rand og Jørgen Albrechtsen deres ti års jubilæum. Nu går vi en ny fremtid i møde!


Mærk fremtiden med ISOVER på Building Green 2018
Danmark fungerer som et fremtidslaboratorium for Saint-Gobain koncernen. Sådan lød det fra Saint-Gobains globale topchef, Pierre-André de Chalendar, til den danske presse, da han i august måned deltog ved den franske præsident Emmanuel Macron’s besøg i Danmark

I Saint-Gobain ligger Danmark helt øverst på en række centrale nøgletal, der blandt andet drejer sig om bæredygtig udvikling og genbrug af byggematerialer.

Og Danmark og det øvrige Norden er godt rustet til at tage førertrøjen på. Med 13.000 ansatte i Norden og Baltikum er regionen den tredje mest omsættende for Saint-Gobain, og er et af de steder, hvor den bæredygtige udvikling bliver prioritet højst. I alt er 4.000 mennesker på tværs af den globale organisationen ansat til at udvikle og forske og de har alle bæredygtighed med helt fremme i deres arbejde.

Årets temaer på Building Green er ”Livskvalitet i bygningen” og ”Social bæredygtighed”.

For ISOVER er det højeste prioritet, at bæredygtighed, komfort og livskvalitet tænkes ind i alle nybyggerier og i alle bygninger, der skal renoveres. Vi arbejder derfor kontinuerligt og målrettet med vores løsninger og systemer, både som forskere og som praktikere, for at sikre, at vi kan blive ved med at forbedre den måde, vi bygger på – til gavn for både mennesker og miljø.

Mød fremtiden sammen med Saint-Gobain

Vi mener, at udviklingen af komfort og bæredygtighed er afgørende for fremtidens byggeri. Som en af verdens største leverandører af materialer til byggebranchen ser vi det som vores ansvar at være med til at flytte byggeriet i den retning.

På Building Green kan du blandt andet opleve disse løsninger fra Saint-Gobain:

Den nye generation glasuld

ISOVER er på banen med den nye generation glasuld. En bæredygtig løsning bestående af op i mod 75% genbrugsglas, som samtidig reducerer energiforbruget i produktionen. Den nye generation glasuld har modtaget Eurofins Indoor Air Comfort Gold certifikat. Certificeringen dokumenterer, at produktet har en lav emission og bidrager til et bedre indeklima både for håndværkeren under installationen, men også for brugerne af bygningen.

Fremtidens facade

ISOVER er ikke de eneste, der byder på en ny innovativ og bæredygtig løsning. Vores kollegaer hos Weber har udviklet NOx Redux, en ny facadepuds der nedbryder NOx, også kaldet kvælstofoxider, fra luften. NOx Redux har kapacitet til at reducere NOx svarende til forureningen fra mere end 5.000 kørte km ved at pudse en 100 m2 facade. Her kan vi virkelig snakke om en bæredygtig løsning, der er til stor gavn for miljøet, og for de mennesker der hver dag er udsat for luftforurening fra trafikken.

Styr på indeklimaet

aereNmore viser vejen mod bedre indeklima med deres kombination af lyd, lys og luft i en samlet loftsløsning. Med aereNmore får du en komplet indeklimaløsning med fokus på tre vigtige komfortparametre, der bliver skræddersyet til dit projekt. Med denne løsning skaber du nemt et godt indeklima i dine byggeprojekter som f.eks. skoler og på kontorer.

Det og meget andet glæder vi os til at fortælle mere om! Kom forbi stand nr. 64 og mød

ISOVER, Gyproc, Weber, Ecophon, SageGlass, Glassolution, aereNmore og Vetrotech.

Building Green 2018 afholdes i Forum den 31. oktober og 1. november


Rockwool – Derfor er brandsikkerhed helt afgørende i sygehusbyggeri
I Region Nordjylland er byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital i fuld gang. Når sidste skrue bliver sat fast i 2020, får de kommende medarbejdere og patienter omkring 170.000 m2 at bevæge sig på
På grund af bygningernes funktion er brandsikkerhed helt afgørende, mener brandeksperten Peter Hofman-Bang, der også peger på isoleringens vigtige rolle heri. I den nordlige del af Jylland er byggemaskiner, håndværkere og rådgivere i fuld gang med at udforme det, der ender med at blive det nye Universitetshospital i Aalborg. Det nuværende universitetshospital ligger i dag på flere matrikler, men de fleste funktioner vil for fremtiden blive samlet på én, når Nyt Aalborg Universitetshospital slår dørene op i 2020. Og når så mange mennesker vil have deres daglige gang under samme tag, stiller det store krav til brandsikkerheden i bygningen. Brandsikkerhed alfa omega i offentlige bygninger som sygehuse I valget af byggematerialer har brandsikkerhed været en topprioritet, og derfor blev det en brandsikker stenuldsløsning fra ROCKWOOL, der skal isolere taget på det store byggeri. Og det er et fornuftigt valg, mener brandekspert Peter Hofman-Bang, overingeniør hos SikkerhedsBranchen: "I byggeriet af et hospital er det helt afgørende, at der er fokus på brandsikkerhed - både i forhold til trygheden og sikkerheden på hospitalet, men også i forhold til driften hvor selv mindre forstyrrelser kan koste liv og velfærd for patienterne. Bygningsreglementet siger meget tydeligt, at brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele dens levetid. Med ubrændbar stenuldsisolering som i Nyt Aalborg Universitetshospital er der høj grad af sikkerhed for, at man ikke kommer til at kompromittere brandsikkerheden ved eksempelvis installationsgennemføringer i brandsektionsadskillende vægge", siger Peter Hofman-Bang, og tilføjer: "Med valget af ubrændbar isolering er det desuden nemmere at overholde det nye Bygningsreglements bestemmelser om brandsikkerhed i byggeriet under opførelsen, herunder sikkerheden ved de ofte betydelige oplag af isoleringsmaterialer." Andre hospitalsbyggerier bekræfter tendensen Det er dog ikke kun i hospitalsbyggeriet i Aalborg, at brandsikre byggematerialer er blevet valgt til. Også i andre danske hospitalsbyggerier har man valgt brandsikre stenuldsløsninger fra ROCKWOOL for at beskytte patienter, medarbejdere og bygning i tilfælde af brand. Det tæller eksempelvis Skejby Hospital, Rigshospitalet og Nyt Herlev Hospital, hvor brandsikkerhed har været en topprioritet hos arkitekter og bygherrer. Dette understreges af Matthias Lehr, én af arkitekterne bag Herlev Hospital, hvortil ROCKWOOL har leveret sit brandsikre terrassesystem: "Med hensyn til tagterrassen på Nyt Herlev Hospital var både Region Hovedstaden som bygherre og vi som arkitekter meget opsat på, at den skulle bygges af brandsikker isoleringsløsning. Det er afgørende på et hospital, hvor rigtig mange patienter og medarbejdere har deres daglige gang. Derfor faldt valget på TOPROCK Terrace System, som både har den hårdhed en tagterrasse kræver og samtidig er brandsikker." Så sent som i juni måned opstod der en omfattende brand på Holbæk Hospital, hvor omkring 100 brandmænd måtte trække i arbejdstøjet og slukke den voldsomme brand, der spredte sig over 4000-5000 kvadratmeter. Heldigvis kom ingen til skade, men hospitalet kunne ikke modtage patienter i syv timer.

SKANACID – Hygiejnevenlige isoleringssystemer
Skanacid A/S præsenterer to nye isoleringssystemer på det danske marked: T-FIT Clean og TechLite. Systemerne anvendes i medicinal-, fødevareindustrien samt renrum; applikationer, der alle stiller store krav til isoleringsmaterialerne
  • T-FIT Clean løser de mest nødvendige isoleringstekniske opgave i rene produktionsanlæg - helt op til klasse 4. Isoleringsmaterialet forhindrer kondens på udstyret, sikrer at personalet ikke brænder sig og sparer på energien. Materialet kan anvendes fra -80°C til +160°C. Det leveres både til ASME BPE, ISO og DIN rørstandarder. Det er fremstillet af Zotek F42 HT LS skum, der er et Kynar PVDF FDA godkendt materiale. Det er det eneste isoleringsmateriale, der lever op til og er anbefalet af FM 4910 renrumsprotokol.
Det leveres i rørskåle, bøjninger, t-stykker og tilhørende fugemasse og tape. T-FIT Clean er testet, gennem flere år, af førende danske virksomheder i medicinalindustrien, og er i dag deres fortrukne valg i områder med høje krav til hygiejne.
  • T-FIT Process er en ny variant af Zotek N skum til mere industrielle miljøer. Det kan anvendes på emner fra -80°C til +205°C og leveres med armeret alufolie beklædning. Det er et ekstra robust produkt med gode termiske egenskaber.
  • T-FIT Hygiejne er fremstillet af Zotek F38 HT skum og er rettet mod fødevareproduktion og de specielle krav og standarder, der her skal opfyldes. Det kan anvendes til emner fra -80°C til +160°C.
  • TechLite isoleringssystemer er fremstillet af ikke klorholdig melamin-skum med fabriksmonteret udvendig kraftig PVC beklædning. Systemerne er målrettet rene produktionsområder for opretholdelse af kritiske procestemperaturer, varme- køle- og frostisolering samt lydisolering. Det kan anvendes til emner fra -40°C til +175°C.
TechLite fremstiller systemer til rør-, tank-, skibs og kanalisolering samt til en bred vifte af kommercielle, industrielle, militære og højteknologiske applikationer. Også denne løsning er velegnet til renrum og lignende områder, hvor sanitære egenskaber vægtes højt. TechLite er fremstillet af gennemtestet melamin-skum, der er en høj temperaturbestandig letvægtsskum, som består af en åben cellestruktur. Produktet er yderst omkostningseffektivt, hurtigt at installere, rengøringsvenligt og miljømæssigt sikkert. I modsætning til T-FIT leveres produktet i mange isoleringstykkelser så Norm og ønskede energibesparelsesmål kan tilgodeses. TechLite leveres i flere serier men 879 i lys grå og hvid er klart de foretrukne.
  • TechLite 879 serien er et isoleringssystem specifikt udviklet til renrum og Bio-Pharma forarbejdningsmiljøer. Den mest populære serie i Skandinavien, Den har fremragende antibakterielle og rengøringsvenlige overflader. Dette system er beklædt med en glat, blank, hård PVC kappe.
Anvendelsen er primært i rene områder med lavere klassificering. Det er klart en fordel, at produktet tåler hårdfør behandling, spuling og afvaskning. TechLite 879 serien leveres ligeledes i mange isoleringstykkelser så energiforbruget også kan tilgodeses.       

Knauf Insulation – Isoleringsmaskinen har fundet opskriften på succes
- Høj kvalitet, personlig service og lokalt samarbejde
Isoleringsmaskinen A/S fremstiller nogle af verdens mest effektive isoleringsmaskiner. Virksomhedens succes skyldes lige så meget satsningen på personlig service og lokalt samarbejde, mener administrerede direktør Lars Christiansen. Sammen med Knauf Insulation driver de desuden en skræddersyet uddannelse i et specialbygget showroom i deres lokaler i Sorø. Lars Christiansen startede Isoleringsmaskiner A/S sammen med sin søn Tommy i år 2012. Til at starte med importerede og distribuerede de isoleringsudstyr, men de opdagede hurtigt, at kunderne havde behov for andre typer af isoleringsmaskiner. Derfor begyndte de selv at udvikle og opfylde de behov, de så. Fokus på effektivitet, styrke og brugervenlighed Den første maskine, Lars og Tommy udviklede, var deres i dag mindste, IsoPro1 500. Med stort fokus på effektivitet og styrke fremstillede de derefter markedets kraftigste maskine på 230 volt (10 ampere), Iso Pro1 1000. – Derefter gik det hurtigt fremad, fortæller Lars. I dag har vi fire forskellige modeller, som alle er gennemprøvede, og vi ser meget lyst på fremtiden. Lokalt samarbejde giver høj kvalitet Alle maskiner udvikles og bygges gennem et lokalt samarbejde. – Alle dele kommer fra lokale leverandører, hvilket giver os alle forståelse for hinandens behov, forklarer Lars. Alle sørger for at overholde deadlines og fastholde høj kvalitet. Det gør, at vi kan holde en høj, dansk standard. Lige så vigtigt er den personlige service, mener han. – Vi ved af erfaring, at det er utroligt vigtigt, at maskinerne ikke står stille, og vi har derfor alle reservedele på lager. Derudover kan vi altid bevare spørgsmål, som kan dukke op hos vores kunder. – Vi er aldrig længere væk end en telefonsamtale. Succesfuldt samarbejde med Knauf Insulation Isoleringsmaskinen A/S hjælper også med installation hos kunden og tilbyder en gennemgang af maskinens teknik, brug og vedligeholdelse. Helt fra start af har de også samarbejdet med Knauf Insulation. – Det er et samarbejde, vi sætter stor pris på, siger Lars. Tilsammen afholder vi kurser, hvor vi uddanner isolatører her i vores lokaler i Sorø. Kurserne består af både teori og praktik, og for at den praktiske del skal være så realistisk som mulig, har vi et specialbygget showroom. Altid på forkant Isoleringsmaskinen A/S udvikler hele tiden nye maskiner for at være på forkant med udviklingen. Udover indblæsningsmaskiner har man udviklet en vakuumsuger til industrielle behov. – Den har meget høj kapacitet og kan suge alt fra våd isolering til mørtel samt andet affald, man finder på byggepladser.

Rockwool – Brandsikker tagterrasse skal give patienter et grønt pusterum og kortere indlæggelse
Byggeriet af Nyt Hospital Herlev er i fuld gang. En af de to hospitalsbygninger får en tagterrasse med udsigt til grønne områder, og det kan betyde kortere indlæggelser. Byggeriets størrelse og funktion stiller dog høje krav til brandsikkerheden

Derfor var arkitekten ikke i tvivl om, at tagterrassen skulle bygges med en ny stenuldsløsning fra ROCKWOOL, der optimerer brandsikkerheden både under opførelse og i brug.

I 2007 blev Herlev Hospital udpeget til at være Akuthospital, og hospitalet har i de seneste år fået tilført en række specialer fra de øvrige hospitaler i regionen. Det satte gang i udbygningsplanerne for hospitalet nord for København, og nu - omkring 10 år efter beslutningen blev taget - er der fuld fart på byggeriet.

Det nye hospital kommer blandt andet til at bestå af en akutmodtagelse, som inkluderer grønne gårdhaver. På taget af de bygninger, der forbinder gårdarealerne anlægges to tagterrasser, som kan vise sig at betyde kortere indlæggelser for patienter. Hospitalsforsøg fra blandt andet USA viser nemlig, at patienter med udsigt til natur brugte mindre medicin, klagede mindre og blev hurtigere udskrevet.

Arkitekt: Grønt pusterum og brandsikkerhed skal gå hånd i hånd
Én af arkitekterne bag Nyt Hospital Herlev, Matthias Lehr, fra Henning Larsen Architects fortæller, at tagterrassen skal give patienterne et afslappende pusterum under en indlæggelse uden at give afkald på brandsikkerheden.

"Det er almen anerkendt i arkitektverdenen, at grønne åndehuller er godt for patienter" siger Matthias Lehr med henvisning til, at de fleste hospitaler i Danmark er placeret i grønne omgivelser og tilføjer: "Det var vigtigt for os, at designe tagterrasserne sådan, at selv de sengeliggende patienter kan komme ud og nyde udsigten, høre fuglefløjt og få et fredeligt pusterum fra hospitalets daglige gang."

Og lige netop de sengeliggende patienter og koncentrationen af mange mennesker på ét sted gør brandsikkerheden til topprioritering på et hospital.

"Med hensyn til tagterrassen på Nyt Herlev Hospital var både Region Hovedstaden som bygherre og vi som arkitekter meget opsat på, at den skulle bygges af brandsikker isoleringsløsning. Det er afgørende på et hospital, hvor rigtig mange patienter og medarbejdere har deres daglige gang" siger Matthias Lehr og fortsætter: "Derfor faldt valget på TOPROCK Terrace System, som både har den hårdhed en tagterrasse kræver og samtidig er brandsikker. Og det er noget nyt på markedet. Det sidste var afgørende både for Region Hovedstaden og for os som arkitekter."

Hans Henrik Ter-Borch, som er arkitekt og leder for produktudvikling hos ROCKWOOL, tilføjer:

"Byggeprodukterne på taget har en stor betydning for, hvor hurtigt en brand udvikler og spreder sig. Vi har udviklet TOPROCK Terrace System af stenuld, der både forsinker spredningen af en eventuel brand og beskytter den bærende konstruktion".

Hans Henrik Ter-Borch understreger også, at brandsikkerhed ikke kun er vigtigt, når hospitalet kommer i brug, men også under konstruktionen. Han henviser til, at det ikke er ualmindeligt at se brandulykker under opførelse af tagkonstruktioner med brandbart materiale. Hans Henrik Ter-Borch peger på et af de seneste eksempler fra en industribygning, hvor en bygningsarbejder måtte hejses op med kran, fordi en tagbrand under byggeriet udviklede sig dramatisk på grund af brandbart materiale.

Udover en høj brandsikkerhed har man i udviklingen af TOPROCK Terrace System også tænkt på at minimere vedligeholdelse. Terrasseløsningen fra ROCKWOOL er uorganisk, hvilket betyder lang holdbarhed uden bekymring for råd og svamp


Knauf Insulation – Historie: Løsulden er kommet for at blive
Over halvdelen af Lämmin Koti Oy's omsætning kommer fra salg af Supafil Frame fra Knauf Insulation

– Kunderne er meget overraskede over, hvor nemt det er at isolere, fortæller administrerende direktør Markku Väänänen. 

Lämmin Koti Oy har base i Joensuu og beskæftiger sig i vid udstrækning med salg og installation af løsuld. Ulden leveres til både nybyggeri og renoveringsprojekter rundt om i det nordlige Karelen.

Et af Lämmin Koti Oy's seneste projekter er en seksetagers bygning i Kuopio, som blev bygget i 1970'erne. Al den gamle konstruktion blev fjernet, helt ind til husets grundkonstruktion. Derefter blev væggene rettet op, og glasulden Supafil Frame blev blæst ind i hulrummene. Lämmin Koti Oy's administrerende direktør Markku Väänänen fortæller, at salget gik glat, selvom kunden ikke havde hørt om produktet før.

– Der var tale om gamle konstruktioner, og derfor var overfladen ujævn. En tæt isolering med mineraluldsplader ville have krævet, at overfladen blev glattet ud først. Det problem opstår ikke med løsuld, fordi ulden tilpasser sig tæt til konstruktionen, uanset overfladens struktur og form. Da jeg fortalte kunden, at vi blæser de nødvendige mængder uld ind på én gang med en slange direkte fra bilen uden spild, så blev kunden straks begejstret. 

Én leverandør
Uden på glasulden i beboelsesejendommen installerede vi desuden Aqua Panel Outdoor- facadesystemet fra Knauf Insulation, og huset fik en pæn, pudset facade. Efter projektet har kundernes tilbagemeldinger været helt fantastiske.

– Vi ønskede at fokusere på én produktleverandør, og vi havde tidligere haft gode erfaringer med Aquapanel. Fordelene ved indblæsning af løsuld virkede store, og vi er tilfredse med løsningen som helhed, siger arbejdsleder Ari Karhapää hos byggemarkedet Kumoni Oy. Ifølge Markku Väänänen er den slags ros fra kunderne slet ikke usædvanlig. Kunderne sætter først og fremmest pris på økonomien, hastigheden og enkelheden.

– Med løsulden vi kan groft regnet isolere 150-200 kvadratmeter pr. dag med kun to mænd. Det går langt hurtigere og nemmere end den tidskrævende tilskæring af mineraluldsplader. Og løsulden skal heller ikke opbevares på byggepladsen.

– Det er også af værdi for kunderne, at produktet er fremstillet af genbrugsmaterialer, og at det har en særdeles god brandklasse. 

Godt til nybyggeri
Selvom glasuld til indblæsning er en fremragende løsning til renovering af gamle bygninger, mener Markku Väänänen også, at Supafil Frame er et enestående godt alternativ ved nybyggeri. En stor del af Lämmin Kotis kunder er netop nybyggeri.

I gamle bygninger sprøjtes glasulden som regel ind som efterisolering fra ydersiden, med hjælp fra presenning, mens man i nye bygninger sprøjter den ind indefra under selve byggeriet.

Fra Knauf Insulations produktsortiment har Lämmin Koti Oy kun løsulden Supafil Frame i sit sortiment, men det står til gengæld for cirka halvdelen af virksomhedens omsætning. Väänänen forudser fortsat vækst, fordi han mener, at løsuldens fordele er slået igennem nu.

– Løsulden er ikke blevet markedsført så meget endnu, mener han, og fortæller, at de selv har ageret anderledes.

– Vi er i aktiv kontakt med kunderne. Vi holder personlige møder og informerer også rådgiverne om løsuldens fordele. 

Synker ikke sammen 
Når kunden skal vælge isolering og bliver præsenteret for løsuld, bliver sælgeren nogle gange spurgt, om isoleringen synker ned med tiden. Ifølge Väänänen skyldes det, at gamle huse tidligere blev isoleret med savsmuld, der havde tendens til at synke sammen med tiden og lave et tomrum øverst i væggene.

– Glasulden opfører sig slet ikke som savsmuld. Den har lange fibre, der åbner sig inde i konstruktionerne. Når der er tilstrækkelig meget løsuld i bygningen, lægger fibrene sig så tæt, at de ikke kan synke ned. Det konstateres både i produkterklæringen og i undersøgelsen fra det teknologiske forskningscenter VTT, fastslår Markku Väänänen


Knauf Insulation – EcoBatt 32 lanceres i Danmark
Nu lanceres EcoBatt 32 på det danske marked

 

– I begyndelsen forventer vi en begrænset efterspørgsel – for det meste til specialprojekter – men jeg er overbevist om, at lavlambda-produkter er fremtiden, siger Søren Bendix, Business Development Manager hos Knauf Insulation i Danmark.

På det danske marked har Knauf Insulation to typer isoleringsplader, EcoBatt 37 og 34.

– EcoBatt 37 har stadig det største volumen, men efterspørgslen efter EcoBatt 34 vokser hurtigt, siger Søren Bendix.

Med EcoBatt 32 vil der være tre forskellige produkter med forskellig isoleringsevne. Men ikke på sigt.

– Jeg tror, at EcoBatt 34 bliver standard inden for et par år, og at EcoBatt 32 får en stabil efterspørgsel fra projekter, der kræver bedre energiegenskaber. I betragtning af, at mange forhandlere har konstante udfordringer med begrænset lagerplads, vil EcoBatt 37 gradvist blive udfaset.


Knauf Insulation – EcoBatt isolerer i Havebyen
Selv har Martin Pålsson, arbejdsleder hos Serneke, ingen baggrund som tømrer eller personlige erfaringer med forskellige former for isolering. – Men jeg har tillid til mine kolleger, siger han og fortsætter. EcoBatt35 er en god isolering. Det er naturligvis afgørende. At den så også støver og klør mindre, er selvfølgelig også en stor fordel

Langsomt, men sikkert fortsætter kvarteret Hestra Parkstad i det nordvestlige Borås med at tage form. For godt 20 år siden, i 1994, var bydelen vært for Boligmessen. Hestra skulle have en nordisk karakter, og på boligmessen indbød man arkitekter fra hele Norden til at formgive bydelen.

Men Hestra blev ikke bygget færdig. I maj 2015 tog man det første spadestik til Havebyen Hestra, som bliver bygget af Serneke på vegne af Mjöbäcks Entreprenad og Cernera AB. I sommer stod første etape – ni rækkehuse og 27 lejligheder – klar til indflytning. Kort før begyndte anden etape med yderligere 48 lejligheder.

– Der skal opføres yderligere to etaper. Når alt er klar, består Havebyen af 164 boliger, siger Martin Pålsson.

Grønne værdier
Havebyen belønner, som navnet antyder, islæt af grønne naturværdier, som forstærkes af de mange trædetaljer på facaderne. Der opstår desuden en følelse af forskellighed, fordi husene har fire forskellige typer paneler og males i fire forskellige farver.

Når det gælder opvarmning og isolering har Serneke satset på enkle og effektive løsninger.

- Ydervæggene bygges af Mjöbäck Entreprenad i henhold til anvisningerog krav – de leveres til os som færdige vægelementer. I indervæggene har vi udelukkende EcoBatt35, 45 mm, fra XL Byg her i byen, fortæller Martin Pålsson.

"Kun positive reaktioner"
Og det bliver til en hel del leverancer. I alt handler det om isolering til 3.800 kvadratmeter indervæg og 3.500 kvadratmeter træskelet.

– Vi er som sagt meget tilfredse med EcoBatt. Jeg har kun hørt positive reaktioner: det er nemt at arbejde med, og ulden støver og klør mindre.

– Jeg har ikke selv erfaring med at arbejde med isolering, men det er vigtigt, at tømrerne er tilfredse med materialet, siger Martin Pålsson.

Men den erfaring har kollega og tømrer Henrik "Henke" Abrahamsson.

– Ja, jeg kan godt lide EcoBatt. Jeg er faktisk ikke så følsom over for uld, der klør, men jeg sætter pris på, at den støver så lidt. Det bedste er dog nok dens trækstyrke. Når man har fyldt rummet, kan man trække i ulden og justere den, uden at den går i stykker.

Lige nu foregår salget af boligerne i etape tre af Havebyen, og projektet afsluttes med en sidste fjerde etape.

– Man kan jo aldrig vide, hvad der sker i fremtiden, men for mit vedkommende ser jeg gerne, at vi fortsætter medat arbejde med EcoBatt. Jeg vil have tilfredse kolleger på arbejdspladsen, griner Martin


CBI Danmark valgt til innovativt og bæredygtigt byggeri
Små 50 kilometer syd for København sker der store forandringer. I den lille by Karise er et bæredygtigt og selvforsynende økosamfund ved at skyde op af jorden

Permatopia er navnet. Her vil 90 åndbare og økologiske rækkehuse stå klar til indflytning i slutningen af 2017. CBI Danmark, der er landets største leverandør af papirisolering, er blevet valgt til at stå for isoleringen af husene.

Det store fokus på bæredygtighed har medført en stigende interesse blandt danske boligejere for at energioptimere deres hjem med det formål at udnytte varmen på bedst mulig vis – og samtidig skabe et bedre indeklima. Det er en udvikling, der passer til CBI Danmarks grønne profil.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at vi blev valgt til opgaven, forklarer Martin H. Green, konstruktør og teknisk rådgiver hos CBI Danmark:

”At det lige blev os, der blev valgt til at stå for opgaven, skyldes nok vores troværdighed og den generelle tillid til vores produkt i markedet. Vi er Nordeuropas største leverandør af papirisolering og har gennem årene opsparet et meget stort vidensniveau på dette område.”

Åndbare, holdbare og fremtidssikrede boliger

Permatopia afspejler fremtidens måde at bygge huse på. Det er miljøvenlige træhuse med et sundt indeklima – bygget af bæredygtige materialer og med ambitionen om at genbruge, hvor det er muligt. Her passer Isocell papirisolering fra CBI Danmark lige ind. Det består af 90% genbrugsmateriale og er kendetegnet ved at være fantastisk til at modvirke fugt og skabe et godt indeklima.

De bæredygtige tanker, der ligger bag Permatopia, stemmer godt overens med CBI Danmarks tilgang til isolering og energioptimering. Derfor var virksomheden fra starten meget interesseret i at bidrage:

”Projektet Permatopia er som skabt til os. Moderne åndbare boliger. Det er vores hjemmebane. Og så er vi specialister i denne type træbyggeri. Så ingen tvivl - det ligger lige til højrebenet for os”, siger Martin H. Green.

På grund af projektets specielle karakter er det en lærerig proces for CBI Danmark at være involveret i, fortæller Martin H. Green:

”I dette projekt kommer vi helt ind til kernen i det, vi kan - nemlig at bygge åndbare boliger. Processen giver os en masse viden og erfaring, som vi kan tage med os videre. Vi er blevet klogere på os selv og de kvaliteter, vi besidder.”

 


Knauf Insulation giver nye kunder
Kaustisen Kauppakeskus – en velkendt familievirksomhed i det centrale Österbotten – fejrede 70 år sidste år

Snart bliver roret overtaget af tredje generation købmand, Juha Jylhä, som i øjeblikket er ansvarlig for virksomhedens indkøb og salget til erhvervskunder. Selv kalder han sig for altmuligmand.
Juha Jylhä har siden 2010 gjort en banebrydende indsats for at indføre Knauf Insulations isolering. Kaustisen Kauppakeskus er også en af de isenkrambutikker, der sælger Knauf Insulations glasuldsprodukter fra sit eget lager.
– Jeg tænkte, at når man først har kastet sig ind i legen, så kan man lige så godt gøre det ordentligt, griner Juha Jylhä, men bliver alvorlig igen og fortæller, at butikken altid har et vist antal Knauf Insulation-produkter på lager.
– Ja, vi prioriterer god service til vores kunder.

Ifølge Juha Jylhä traf man beslutningen om at få isolering fra Knauf Insulation ind som en del af butikkens sortiment på basis af, at deres produkter er et godt supplement til de øvrige mineraluldsprodukter på det finske marked.
– Med Knauf Insulation er der virkelig blevet konkurrence på markedet. Vi ville gerne være med, da de satsede på Finland, og det har vi aldrig fortrudt.

Miljøinteresse 
Juha Jylhä vurderer, at isoleringen fra Knauf Insulation har klare fordele.
– Det indlysende er miljøprofilen, at isoleringen er lavet hovedsageligt af genbrugsglas og har et bindemiddel uden tilsat formaldehyd. Produktet skiller sig også ud på en positiv måde hvad angår forholdet mellem pris og kvalitet, varmebestandighed, håndterbarhed og at isoleringen er godt komprimeret, hvilket giver logistiske fordele.
Juha Jylhä siger, at det er en fornøjelse at sælge Knauf Insulations produkter, og at de også har fået en loyal kundekreds.
– Min opfattelse er, at de, som har prøvet Knauf Insulations produkter, bliver tilfredse, opsummerer Juha Jylhä.
Ifølge Juha Jylhä er det en yderligere fordel, at Knauf Insulation er et etableret og velkendt mærke.
– I Finland er det kendt som et gammelt og pålideligt tysk mærke i byggebranchen. Det gør det lettere for os som forhandlere. 

EcoBatt 35 som spydspids 
Arbejdet med isolering fra Knauf Insulation har givet resultater i Kaustby og har haft en positiv indvirkning på både omsætningen og antallet af nye kunder.
– Knauf Insulations andel af alle de mineraluldsprodukter, vi sælger, er cirka 80 procent. Omkring halvdelen af det er EcoBatt 35, siger Juha Jylhä.

80 procent af glasulden fremstillesaf genbrugsglas og har den højeste brandklasse A1. EcoBatt 35 har cirka fem procent bedre isoleringseffekt sammenlignet med lambda 37 ved samme tykkelse.
Juha Jylhä fortæller, at Kaustisen Kauppakeskus takket være EcoBatt-produkterne har kunnet profilere sig i forhold til konkurrenterne.
– De har givet os et betydeligt antal nye og langvarige kunderelationer. De har også givet os en helt ny gruppe af kunder, byggebranchen. Gennem disse nye kundekontakter har vi også været i stand til at øge salget af andre produktgrupper.


Knauf Insulation – en pålidelig partner
Samarbejdet med Knauf Insulation er godt, mener Jari Salomaja, der blandt andet er tilfreds med det fælles arbejde med markedsføring

Kendskabet til isolering fra Knauf Insulations bliver større og større i det sydvestlige Finland. Puumerkki oplever Knauf som en engageret og aktiv samarbejdspartner.

Puumerkki har gennem årene fået et stærkt fodfæste inden for træbyggeri i det sydvestlige Finland ('Egentlige Finland'). Virksomheden henvender sig til byggefirmaer, forhandlere, boligindustrien og industriel anvendelse af træ i Finland og Baltikum.

Men verden ændrer sig, og derfor er selskabet også nødt til at ændre sig. Selv et firma, der har specialiseret sig i træbaserede byggematerialer, skal kunne tilbyde et stadig mere varieret produktsortiment.

– I fremtiden vil folk kunne købe flere produkter på et og samme sted. Størstedelen af vores salg består stadig af tømmer og brædder, men vores hensigt er at vokse på byggeområdet med en række andre produkter. Isolering er en af disse produktgrupper, siger sælger Jari Salomaja, som hos Puumerkki er ansvarlig for varesalg til byggefirmaer i det sydvestlige Finland.

Mange kvadrater i en pakke
Puumerkki har gennem nogle år solgt og opbevaret Knauf Insulations isoleringsprodukter i den sydvestfinske region. Produkterne sælges især til byggefirmaer, og ifølge Jari Salomaja er det en stor fordel, at Knaufs isolering er effektivt pakket, og at der kan være mange kvadrater i en pakke.

– Effektiv emballering muliggør en effektiv opbevaring og reducerer transportomkostningerne. Eftersom vi har plads til tilstrækkeligt med produkter på vores lager, behøver kunden ikke selv opbevare produkterne. Vi kan hurtigt levere endda store mængder isolering til byggearbejdspladserne, siger han.

Også isoleringens kvalitet får ros af Salomaja. Knauf Insulations uld er nem at håndtere, har en god isoleringsevne og klarer fugt godt. Også brandklasse A1 taler for at vælge Knaufs isolering til forskellige sammenhænge.

Bevidstheden øges gennem samarbejde
Jari Salomaja siger, at Knauf Insulation er en meget vigtig samarbejdspartner for Puumerkki. Ifølge ham kender man i det sydvestlige Finland Knauf ganske udmærket fra tidligere, primært for deres gipsplader. Nu er man i byggebranchen også begyndt at forbinde virksomheden med isolering.
Det er dog ikke noget, der er sket helt at sig selv. Puumerkki har aktivt ført salgskampagner og har gennemført markedstiltag sammen med Knauf Insulation.

– For eksempel har vi iBjörneborg om kort tid en præsentation af Knauf Insulation, og det er hensigten også at organisere en lignende i Åbo.

Ifølge Salomaja har Knauf Insulations stærke engagement i samarbejdet med Puumerkki betydet, at det har været nemt for Puumerkki at engagere sig med Knauf Insulation. Fordelene er gensidige.

– Fordi vi har en god kontakt til virksomhederne i regionen inden for træbyggeri og kender vores kunder godt, så tror jeg, vi er en vigtig distributør for Knauf Insulation. Når vi er i kontakt med kunderne vedrørende spørgsmål om træmaterialer, kan vi også tilbyde isoleringsprodukter, siger Salomaja.


Knauf Insulation – Historie: Skoglunds vælger Knauf Insulations EcoBatt35: Økonomien og tømrerne styrer
Det ene projekt afløser det andet for byggefirmaet Skoglunds i Leksand: nye lejligheder og nyt bankkontor i Leksand og opførelsen af et stort forlystelsessted i Falun. Der er en fællesnævner: EcoBatt35 fra Knauf Insulation

– Vi ser på værdier som driftsøkonomi, brandsikring og lydisolering. Og så vil 95 procent af tømrerne gerne have EcoBatt, fordi det kløer mindre og er nemt at arbejde med, siger Sivert Andersson, arbejdsleder hos Skoglunds.
EcoBatt er ikke nyt for Skoglunds. Isoleringen har været anvendt før ved bl.a. opførelsen af Mora Resecentrum og ombygningen af Leksands Sparbank i Rättvik samt Brf Rosens lade i Leksand.

– Den var rigtig god der, og med den nye, lavere lambda-værdi er valget endnu nemmere, siger Sivert Andersson, der køber al isoleringen hos AB Karl Hedin i Leksand.

Efter ombygningen af sparekassens filial i Rättvik forestår ombygningen af Leksands Sparbanks hovedkontor på den meget passende adresse Sparbanksgatan 1 i Leksand. Huset i tre plan skal tilpasses i tre etaper til dagens virkelighed, hvilket betyder mindre håndtering af kontanter og mere plads til møder.
– Det er naturligvis vigtigt med et lavt støjniveau, så vi har 70 centimeter EcoBatt i indervæggene, siger Sivert Andersson.

Ved bredden af elven
Samtidig opfører Skoglunds nye lejligheder på den anden side af Österdalälven. Sommeren 2014 var 16 lejligheder klar til indflytning i Brf Rosen lige ved bredden af elven. Den succes bliver nu fulgt op med yderligere otte lejligheder i Brf Liljan lige ved siden af. I november blev fundamentet støbt, og indflytningen er beregnet til sommer.
– Driftsøkonomien bliver kun vigtigere og vigtigere, når man bygger nyt. I ydervæggene lægger vi 170 mm EcoBatt35, siger Sivert Andersson.

Også i Falun har Skoglunds et interessant projekt som medejer i Falun Bowling & Krog. På Myntgatan i Falun opføres et 2.500 kvadratmeter stort forlystelsesområde med blandt andet ti bowlingbaner, natklub med plads til 900 personer, restaurant, bar og lounge, som skal stå klart i efteråret 2017.

– Her bliver lydisoleringen sammen med driftsøkonomien et vigtigt aspekt. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at det bliver EcoBatt, siger Sivert Andersson


Knauf Insulation – Espen tvivlede på løsuld – men blev modbevist
Espen Rudshaug, projektleder hos Skanska Bolig, tvivlede på løsuld som isoleringsmetode

Testresultater og referencemateriale overbeviste ham. Lavenergi- og passivhusene i den nye Finstad Park i Ski blev isoleret med Supafil Frame fra Knauf Insulation.

– Jeg er virkelig tilfreds – og glad for at jeg blev modbevist.

Finstad Park i Ski, cirka 30 kilometer syd for Oslo, er et stort byggeprojekt, der omfatter ti bygninger og i alt 262 lejligheder. Der har i gennemsnit arbejdet 70 personer på byggepladsen gennem fire år, og i 2017 afsluttes hele projektet med de sidste fire passivhuse.

Projektet begyndte med tre huse, som blev opført efter de nuværende myndighedskrav (TEK10), derefter blev der opført tre lavenergihuse (der vil have 25 procent lavere energiforbrug end de nuværende), og til sidst de fire passivhuse. Det faktiske resultat blev bedre end dette.

– Standardhusene er 25 procent mere energieffektive end standardkravene. Og lavenergihusene har en udnyttelse af energien på 78–79 procent, altså lige på grænsen til de 80 procent energiudnyttelse, som er kravet for passivhuse, siger Espen Rudshaug.

Først tvivlende
En vigtig forklaring er, at alle husene er bygget med de samme ydervægge med et tykt, bærende stålskelet, der giver plads til meget isolering. Husene adskiller sig, enkelt fortalt, ved vinduernes isoleringsevne og graden af effektiv varmegenvinding i ventilationen.

– Først var jeg tvivlende over for løsuld. Mit store fokus er på kvaliteten, og jeg var bekymret for, om løsulden ville pakke sig sammen med tiden og efterlade den øverste del af væggene med dårlig isolering, siger Espen Rudshaug.
Derfor satte han sig ind i den grundige dokumentation, der findes om virkningerne af Supafil Frame. Derudover undersøgte han referencemateriale, blandt andet i Trondheim.

– Akkurat som alle andre er jeg naturligvis glad for, at løsuld sparer tid og ikke er årsag til unødvendigt spild. Desuden er mine tømrere ikke helt vilde med at arbejde med traditionel isolering, siger Espen smilende.

Kvaliteten først
Men det er kvaliteten i arbejdet, der er det vigtigste, og også der er Espen tilfreds. Selvom han forsikrede sig om, at arbejdet blev udført, som han ønskede.

– Jeg ville ikke have byggeelementerne leveret isolerede og færdige, jeg ville blæse isoleringen ind på stedet. Jeg mener stadig, at der er større risiko for, at isoleringen pakker sig sammen under transport på en lastbil.
Isoleringen blev altså udført på stedet af Ringsaker Takelement, som fremstillede vægelementerne, og løsuldsentreprenørerne Frogner Isolering i Løken og Norsk Husisolering. Alle brugte de Supafil Frame fra Knauf Insulation.

– Jeg er særligt tilfreds med, hvordan løsulden fordeler sig i alle krinkelkrogene i vægelementerne. Det giver en garanteret effektiv isolering.


Træfiberisolering redder fugtskadet tagkonstruktion på Bornholm
Entreprenør vælger træfiberisolering fra KKS™Woodfiber til Bornholmsk institution

Den Bornholmske entreprenør Quali-Byg har isoleret institutionen Grennessminde med træfiberisolering KKS™Woodfiber, som er cradle to cradle certificeret. Valget faldt på KKS™Woodfiber, fordi træfiberisoleringen er særlig god til at håndtere fugt, så man undgår kondensskader. Træfiberisolering har længe været foretrukket til fredede bygninger i Danmark, og den vinder nu frem i mere ordinære byggerier, hvor man enten ønsker et godt indeklima, en effektiv efterisolering eller hvor fugt og træværk er en udfordring.

På Grennessminde var 780 m2 loft og tagkonstruktion beskadiget af regnvand, og løsningen blev at udskifte hele taget og loftet. Spærrerne i tagkonstruktionen kunne derimod godt bevares, hvis man tog hensyn til fugtigheden i materialerne. Her var KKS™Woodfiber et oplagt valg, forklarer Erik Damsgaard fra Quali-Byg, som stod for isoleringsarbejdet:

”Efter at nogle dele af spærrerne var behandlet for fugtskader, dækkede vi loftet med 300 mm KKS™Woodfiber. Fibrene er særligt egnede her, for de håndterer fugten fint.”

Træfiberisoleringen blev blæst ind på det 780 m2 store loft i løbet af tre dage, og entreprenøren Erik Damgaard, Quali-Byg, kunne glæde sig over det gode arbejdsmiljø under udførelsen af opgaven. Træfibrene støver nemlig meget lidt, de er nemme at blæse ind og de er generelt nemme at håndtere for isolatøren.


Isocell papirisolering klarer sig til et 12 tal i konkurrence med mineraluld
Korrekt komprimeret papirisolering klarer sig godt i konkurrence med mineraluld i trævægge

Det viser en sammenligningstest udført af Danmarks viden center for brand og sikring, DBI.

En brandteknisk sammenligningstest af en isoleret gipsvæg med træskelet, hvor DBI har sammenlignet Isocell papirisolering fra CBI Danmark A/S med to typer mineraluld, viser, at papirisolering opnår det samme resultat som mineraluld.

De tre typer isolering blev testet i en 3 x 3 meter væg udarbejdet af DBI, hvor trækonstruktionen blev opbygget som en REI60 væg. Træskelettet opdelte væggen i 12 felter, så der var 4 felter med hver type isolering. Væggen blev udsat for 90 minutters standardbrand i henhold til EN 1364-1 i DBI´s testovn. Isocell klarede sig mere end 30 min. bedre, end hvad konstruktionen som standard skulle.

Papirisolering er ikke bare papirisolering
Dan Lauridsen, ingeniør fra DBI´s brandprøvningsafdeling, konkluderer, at granuleret papir i den rette kvalitet og med den rette densitet beskytter trækonstruktionen mindst lige så godt som mineraluld. Han understreger dermed også, at papirisolering ikke bare er papirisolering, da de forskellige produkter kan variere meget i kvalitet og egenskaber. Så man skal have sig for øje, at der her er tale om Isocell papirisolering. Han slår ligeledes fast, at testen dermed kan fjerne barrieren for brug af papirisolering i visse typer af adskillende konstruktioner lavet i træ.
”Testen var en udviklingsprøvning og ikke en komplet klassifikationsprøvning med henblik på at brandklassificere konstruktionen. Forsøget viser, at der er god grund til at teste sådanne konstruktioner, fordi de efter alt at dømme vil kunne få samme brandklassifikation som en tilsvarende væg isoleret med mineraluld,” fortæller Dan Lauridsen.

Bæredygtige totalløsninger
Per K. Thomsen, direktør ved CBI Danmark A/S, er naturligvis glad for resultatet og fortæller, at testen vil være banebrydende og medvirkende til stort vækst potentiale. ”CBI Danmark har arbejdet med flere elementproducenter omkring at automatisere isoleringsprocessen og en af barriererne var brandegenskaberne. Med et Isoblow Element indblæsningsanlæg til fabrikkerne kan vi garantere produktivitet, forbedret arbejdsmiljø og en bæredygtig totalløsning; og nu også med de nødvendige brandtekniske egenskaber,” siger Per K. Thomsen.

”Vi får flere og flere positive tilkendegivelser pga. vores bæredygtige totalløsninger med papirisolering, men også reaktioner på de byggetekniske elementer, der betyder, at man ikke kan anvende papirisolering pga. brandegenskaberne. Derfor er vi glade for testen, som har givet os mulighed for at imødegå den forkerte opfattelse af brandsikkerheden. Vi kan nu indgå i strategisk samarbejde med producenter af træelementer til bæredygtigt lavenergibyggeri m.m.. Og vi vil naturligvis også gå videre med brandklassifikation og certificering af Isocell papirisolering,” slutter Per K. Thomsen.

For yderligere information kontakt venligst Per Kragelund Thomsen på tlf. 20 68 69 94


Knauf Insulation – Nyt system gør det nemmere for husindustrien
Nu lancerer Knauf Insulation en effektiv og fleksibel isoleringsløsning til byggefirmaer. Med Supafil Max Frame System får producenten et skræddersyet system til isolering af væg-, gulv- og tagelementer.
Supafil Frame er en løsuld fra Knauf Insulation med en lambdaværdi på ned til 0,034 afhængigt af den udlagte tæthed. For entreprenører, der anvender løsuld, har den mange andre fordele - den er f.eks. miljøvenlig og produceres af genbrugsglas, den kan bruges til både åbne lofter og i lukkede konstruktioner, og endelig kan den udlægges hurtigt. Brug for tagrensning? Nu lanceres Supafil Max Frame, som er udviklet specielt til industrielt hus- og modulbyggeri. Det er et system, der kan skræddersys til byggefirmaet med indblæsningsmaskine, rammer til effektiv indblæsning af ulden i de forskellige fag i konstruktionen samt store baller på 174 kilo, som tager mindre tid at påfylde. Mindre arbejde - Med Supafil Max Frame System går processen hurtigere og kræver mindre manuelt arbejde. Og fordi løsulden passer til alle konstruktioner, behøver byggefirmaet kun at have én slags løsuld, siger Daniel Tholén, produktchef hos Knauf Insulation Nordic, og fortsætter: - Vi har allerede modtaget forespørgsler om systemet, så branchen viser tydeligt, at den er åben for nye, innovative og effektive løsninger. Byggefirmaer kan også vælge kun at købe ballerne med løsuld og bruge eksisterende udstyr. Selv i den situation sparer man tid, fordi de væsentligt større baller kræver mindre håndtering

Kom vandskader i kælderen til livs med indvendig efterisolering
Efterårets ekstreme nedbør har forårsaget talrige vandskader. Vandskader, som for manges vedkommende kunne være undgået med uorganiske materialer på kældervæggene frem for f.eks. træ og gips. Det fortæller byggefirmaet Finn A. Christensen A/S, som anbefaler at nedbringe risikoen for vandskader via indvendig efterisolering af kældervæggene med uorganiske kapillaraktive isoleringsplader. En løsning, der samtidig medvirker til at forbedre husets energiforbrug.

Nordjylland blev hårdest ramt, da voldsom regn og skybrud d. 16. oktober i år væltede ned over Danmark. I Frederikshavn og omegn måtte flere boligejere evakueres fra deres hjem, og hundredvis af kælderrum stod under vand. Nu er genopbygningsarbejdet i gang, og det mærkes hos de lokale håndværkere, som især kaldes ud for at renovere kælderrum, hvor gamle forsatsvægge i træ og gips har fået en hård medfart af de store vandmængder.

Uorganiske materialer mindsker skadesrisikoen
- Når man beklæder sine tørre kældervægge med organiske materialer som f.eks. træ og gips, er der høj risiko for vandskader, når der kommer en oversvømmelse. I de fleste tilfælde skal hele beklædningen simpelthen udskiftes. Dels fordi den bliver skjoldet og grim, dels fordi der nemt opstår problemer med råd og skimmelsvamp efterfølgende, fortæller Dennis Godtliebsen, som står i spidsen for murerafdelingen i byggefirmaet Finn A. Christensen A/S i Frederikshavn, der også fungerer som håndværkertaksator for forsikringsselskaber.

Finn A. Christensen A/S har p.t. mere end 200 lokale forsikringssager i ordrebogen ud over firmaets øvrige daglige opgaver. Dennis Godtliebsen forklarer, at han har set mange tilfælde af oversvømmede kældre, hvor en uorganisk vægbeklædning ville have mindsket skadesomfanget betydeligt.

- Jo flere gange kælderen udsættes for oversvømmelser, jo mindre tilbøjelige er forsikringsselskaberne til at ville betale for udbedring af skaderne. Derfor anbefaler jeg til enhver tid at beklæde tørre kældervægge med uorganiske YTONG Multipor-isoleringsplader. Så er problemet med vandskader løst én gang for alle, og man mindsker samtidig husets energiforbrug til opvarmning, understreger han.

Åndbare kældervægge er en god investering
YTONG Multipor-isoleringsplader består af 100 pct. uorganisk, kapillæraktivt og diffusionsåbent materiale, der bidrager til et godt indeklima. Det gør, at de egner sig særligt godt til efterisolering af tørre kældervægge. Isoleringspladerne er nemlig i stand til at optage og afgive fugt, så de i tilfælde af en oversvømmelse ikke tager skade, forklarer Dennis Godtliebsen:
 
- Isoleringspladerne udtørres i takt med fugtbalancen i kælderen, uden at der kommer skjolder eller aflejringer på overfladen, og deres isolerende effekt bibeholdes. Problematikken med skimmelsvamp og råd er samtidig løst, da isoleringspladerne - i modsætning til organiske materialer - ikke giver grobund for disse. Han fortsætter:

- Man får med andre ord åndbare vægge, for isoleringspladerne regulerer af sig selv fugtniveauet i kælderrummet. Det giver generelt et mere behageligt og tørt indeklima i kælderen og gør, at isoleringspladerne også kan anbefales til efterisolering af kældre i områder, hvor risikoen for en oversvømmelse måske ikke er så høj.

Vælger du at efterisolere kældervæggene med YTONG Multipor-isoleringsplader, vil evt. udgifter, som ikke dækkes af forsikringsselskabet, ifølge Dennis Godtliebsen hurtigt tjene sig selv hjem pga. sparede opvarmningsudgifter. Derudover er der hjælp at hente hos landets kommuner, der for flestes vedkommende giver tilskud til efterisolering.


CBI Danmark A/S vinder stor isoleringsopgave i Ballerup
20.000 m2 lofter skal efterisoleres med ISOCELL papirisolering fra CBI Danmark A/S, når Boligforeningen AAB’s tagrenovering af 19 boligblokke i Ballerup igangsættes.

CBI Danmark A/S er stolte over at skulle levere ISOCELL papirisolering i forbindelse med AAB's tagrenovering og efterfølgende efterisolering af tagrummene på 19 boligblokke i Ballerup.
"Især med øje for AAB's filosofi om at ville tilbyde det bedst mulige hjem og miljø til deres beboere," udtaler direktør Per Kragelund Thomsen, CBI Danmark A/S. Isocell papirisolering har nemlig, ud over en rigtig god isoleringsevne, også en grøn profil skabt på grundlag af gårsdagens aviser. Et ægte genbrugsprodukt, der vinder voldsomt ind på markedet i disse genbrugstider. Og samtidigt et isoleringsprodukt, der skåner miljøet for Co2.
 
Kuben Management A/S varetager bygherre- og arkitektrådgivningen på opgaven. En virksomhed, hvor miljømæssig ansvarlighed og innovativ forbedring er vigtige hovedværdier. Værdier, som CBI Danmark føler stor erkendelse ved at blive sat i forbindelse med.

B. Nyegaard Sørensen A/S er hovedentreprenør på projektet, og med deres over 25 års erfaring indenfor boligbyggeri og -renovering, er CBI Danmark A/S sikre på, at projektet vil blive styret med professionalisme og kvalitet.
Selve udførelsen af isoleringen er lagt i hænderne på en af CBI Danmarks dygtige certificerede isolatører fra det landsdækkende netværk.
 
For yderligere information kontakt venligst Per. K. Thomsen på tlf. 97 12 65 00


weber.therm plus ultra – en førsteklasses isoleringsløsning fra Weber
Produktet anvendes til isolering af både nye og gamle huse på underlag af murværk, beton, Leca® blokke eller porebeton – og er markedets slankeste og mest effektive løsning.

weber.therm plus ultra - en førsteklasses isoleringsløsning fra Weber

Produktet anvendes til isolering af både nye og gamle huse på underlag af murværk, beton, Leca® blokke eller porebeton - og er markedets slankeste og mest effektive løsning.

Det højisolerende, ultraslanke system til udvendig facadeisolering består af weber.therm RS022 plus ultra-isoleringsplader og mineralsk puds og afsluttes med en farvet overfladebehandling fra Weber.

Maksimal isoleringsevne - minimal tykkelse
weber.therm plus ultra kan bruges til alle byggerier - boliger og erhvervsejendomme - og er særligt velegnet til facadeisolering af bygninger, hvor en slank systemopbygning er et krav.

Efterisolering med slanke løsninger betyder, at man i mange tilfælde kan undgå at ændre eksisterende udhæng og tagkonstruktioner, hvilket betyder store besparelser. Ligeledes undgår man at flytte indvendige elinstallationer og rør, fordi isoleringen foretages udvendigt.

Systemet kan også anvendes til renovering af både nye og gamle facader, der er beskadigede og revnede.
Om facadeisoleringssystemet siger Mads Trøst, produktchef, Weber:
- Vores højeffektive og meget slanke facadeisoleringssystem, weber.therm plus ultra, har en førsteklasses isoleringsværdi på 0,20 W/m·K - og dermed en unik isoleringsevne. Den slanke løsning gør, at man kan bevare det oprindelige udtryk på huset og alligevel spare mest mulig energi. Interessen for løsningen er overvældende. Og det er jo meget positivt - både for miljøet og for kundernes tegnebøger!

FAKTA - weber.therm plus ultra •Til renovering og nybyggeri· Ultraslank løsning - hele 46 % mindre end andre systemer
• Førsteklasses isoleringsværdi Lambda = 0,020 W/m·K
• ETA-godkendt system (European Tecnical Approval), der giver sikkerhed for lang levetid
• Isolering af eksisterende byggeri til lav energiklasse
• Nybyggeri med slankere ydervægge og større boligareal (6-8 m2 mere pr. bolig)
• Trykfast bakkelit-isolering belagt med glasvæv på begge sider
• Ubrandbart system - brandtestet og godkendt til alle konstruktionstyper
• Fås i tykkelser fra 20 til 200 mm
• Varmebesparende
• Giver et sundt indeklima
• Ny, flot og stærk facade
• Hurtig og enkel montering
• Stærk, vejrbestandig og lysægte dekorationspuds uden biocider med weber.pas 481 top
• weber.pas 481 top har vundet miljø- og designpriser i Tyskland

Weber er kendt som førende leverandør af kvalitetssikrede og innovative løsninger til byggeriet, udviklet i tæt samarbejde med kunder og samarbejdspartnere.
Webers produkter og løsninger anvendes til såvel nybyggeri som renovering samt til professionelle og til "gør-det-selv"-folket og forhandles i tømmerhandler og byggemarkeder over hele landet.

Webers sortiment omfatter specialprodukter og løsninger til: Fundament, terrændæk, kældervægge, fugtisolering, opmuring, pudsning og overfladebehandling, facadeisolering, gulvopbygning, vådrum, vandtætning, fliseopsætning, restaurering, fugtregulering og betonrenovering.


Byg slankere, tættere og billigere
På BYGGERI '14 præsenterer Saint-Gobain ISOVER sin helt nye 2015 lav-lambda isoleringsskala, der er tilpasset fremtidens krav til U-værdi. Isoleringen gør det muligt at opføre bygninger med slankere konstruktioner og den forærer dermed bygherren et større.....

Byg slankere, tættere og billigere.

På BYGGERI '14 præsenterer Saint-Gobain ISOVER sin helt nye 2015  lav-lambda isoleringsskala, der er tilpasset fremtidens krav til U-værdi. Isoleringen gør det muligt at opføre bygninger med slankere konstruktioner og den forærer dermed bygherren et større nettoareal uden at det nødvendigvis øger prisen, i flere tilfælde er det rent faktisk billigere.

De nye lavere lambda-klasser er med til at løse mange af de udfordringer, som dansk byggeri står overfor, hvor en naturlig konsekvens af skærpede U-værdi-krav er tykkere konstruktioner.

Byg slankere vægge billigere
En af gevinsterne ved en slankere konstruktion er et mindre materialeforbrug og dermed en lavere samlet konstruktionspris. Så selv om isolering med lavere lambda-værdier er dyrere end den traditionelle lambda 37 isolering, er der stadig penge at spare ved at vælge ISOVER glasuld med forbedret isoleringsevne.
"Det er umiddelbart attraktivt at bygge slankere vægge, når muligheden byder sig. Problemet er dog, at det hidtil har været dyrt og dermed ofte er blevet fravalgt. Derfor har det været helt afgørende for os at kunne præsentere nye løsninger, der rent faktisk gør, at kunderne sparer penge," udtaler Klavs Eske, Salgs- og Marketingdirektør hos Saint-Gobain ISOVER.

Smart værktøj viser væg- og tagtykkelsen
På messen præsenterer Saint-Gobain ISOVER et smart værktøj, der giver øjeblikkeligt svar på, hvilke isolerings- og vægtykkelser man får ved forskellige U-værdier, i forhold til hvilken lambda-klasse man vælger. Med dette værktøj i hånden er det nemt at få et hurtigt overblik over mulighederne for at bygge slankere og billigere konstruktioner. Gevinsten er et større nettoareal og besparelser på de øvrige materialer.