Isoleringsmaterialer

Effektive isoleringsmaterialer til byggeri og energibesparelse
Isoleringsmaterialer spiller en afgørende rolle i at opretholde en behagelig temperatur i boliger og bygninger. De udgør en effektiv barriere mod varmetab om vinteren og varmeindtrængning om sommeren. Ved at reducere energiforbruget bidrager de til både økonomiske besparelser og miljømæssig bæredygtighed.
En af de mest almindelige isoleringsmaterialer er glasuld, som består af genanvendt glas og silica sand. Det er let at installere og har fremragende lydisolerende egenskaber ud over dets termiske isoleringsegenskaber.
Leverandører af Isoleringsmaterialer:
ACA Industry ApS
Neder Hollufvej 69
5220 Odense SØ
Tlf.: +45 24 82 25 82
E-mail: info@acaindustry.com
Armadan A/S
Niels Bohrs Vej 1A
6000 Kolding
Tlf.: 70 22 99 33
E-mail: info@armadan.dk
BEWI INSULATION DANMARK A/S
Lundagervej 20
8722 Hedensted
Tlf.: 76 74 16 11
E-mail: order-dk.insulation@bewi.com
Hotpaper
Agerhatten 9
5220 Odense Sø
Telf: 70 277 699
E-mail: info@hotpaper.dk
ISOVER - Saint-Gobain Denmark A/S
Robert Jacobsens Vej 62A
2300 København S
Tlf.: 72 17 17 00
E-mail: info@saint-gobain.dk
Panelbyg ApS
Industriparken 16
6880 Tarm
Tlf.:88 32 17 70
E-mail: info@panelbyg.dk
SKANACID A/S
Lunikvej 30A
2670 Greve
Tlf: 39 40 13 14
E-mail: mail@skanacid.dk
Sundolitt A/S
Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf.: 70 11 10 20
E-mail: sundolitt.kundeservice@sundolitt.com
Mere viden om Isoleringsmaterialer:
En anden populær type er mineraluld, der er lavet af stenuld eller slagge. Den er brandhæmmende og modstandsdygtig over for skadedyr og råd. Skumisolering, som polystyren og polyurethan, er også almindeligt anvendt. Disse materialer tilbyder enestående tæthed og kan fylde selv de mindste sprækker. Naturlige isoleringsmaterialer som hamp og uld er blevet stadig mere populære på grund af deres miljøvenlige egenskaber og allergivenlige kvaliteter.
Endelig er der også reflekterende isoleringer
Disse bruger reflekterende folier til at blokere varmestråling. Disse er velegnede til steder med ekstreme temperaturer og kan øge effektiviteten af andre isoleringsmaterialer. Uanset hvilken type isoleringsmateriale der vælges, er det vigtigt at sikre korrekt installation for at opnå maksimal effektivitet og energibesparelse.
Isoleringsmaterialer skal placeres tæt op ad hinanden, omkring konstruktioner og gennemføringer. Herved undgår man kuldebroer, det vil sige steder på indvendige vægge eller lofter, hvor overfladetemperaturen er lavere end rumtemperaturen.
Ny brancheforening vil gøre biobaseret isolering til ny normal

Carsten Lundh Olesen, forperson for Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer
Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer er navnet på en nystiftet brancheforening, som har til formål at være samlingspunktet for viden og dokumentation på området og vil arbejde for at gøre biobaserede isoleringsmaterialer til standardvalg i byggebranchen. Carsten Lundh Olesen, administrerende direktør i Nviro, bliver forperson i foreningen.
En helt ny brancheforening har netop set dagens lys. Det drejer sig om Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer, som en række isoleringsmaterialeproducenter og -leverandører er gået sammen om at stifte.
- Foreningen er egentlig opstået på initiativ og forespørgsel fra andre aktører i branchen, som havde en væsentlig pointe i, at vi ville stå markant stærkere sammen. Derfor samlede vi repræsentanter fra en række isoleringsmaterialeproducenter og -leverandører, som også kunne se fordelene i at have et fælles sprog og én samlet stemme, forklarer Carsten Lundh Olesen, som er administrerende direktør i Nviro og nu forperson i Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer.
- Det er nu resulteret i Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer. Her stræber vi efter at blive et naturligt referencepunkt, når der skal vælges biobaseret isoleringsmateriale i Danmark, og vores vigtigste mål er at gøre biobaserede isoleringsmaterialer til et standardvalg i byggebranchen til fordel for miljøet. Samtidig ønsker vi også at være det foretrukne samlingspunkt for viden, dokumentation og gode råd inden for anvendelsesmuligheder, så vi i fællesskab gør det nemmere for byggebranchen at tage det grønne valg, fortsætter Carsten Lundh Olesen.
Til en start består brancheforeningen af seks toneangivende virksomheder inden for området, som beskæftiger sig med alt fra papiruld og træfiber til hør og halm som isoleringsløsning. Udover Nviro drejer det sig om ThermoflocDK, Wennerth Wood, NPI, Isodan og EcoCocon.
- Vi er et hold med seks rigtig stærke spillere inden for branchen, der hver især kommer med viden og erfaring, som kan bidrage til at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Men vi er naturligvis også åbne for mange flere nye medlemmer, der passer ind i den standard, vi ønsker. Jo flere vi er, jo stærkere står vi i forhold til at styrke dokumentationen og tilgængeligheden af materialerne, lyder det fra Carsten Lundh Olesen.
Sammen med Carsten Lundh Olesen bliver det Betina Voss, salgsansvarlig i ThermoflocDK, der med titlen næstforperson skal stå i spidsen for foreningen.
Du kan læse mere om Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer på www.bfbi.dk.
Isolering i et klima under forandring

Isolering i et klima under forandring
BEWI - Klimaforandringerne medfører markant mere nedbør, og dette stiller nye krav til vores bygninger. I Danmark oplever vi allerede en øget fugtbelastning både fra oven og nedefra, hvilket gør det nødvendigt at tænke langsigtet i forhold til bygningernes konstruktion- og materialevalg.
BEWI Insulation Danmark A/S har udviklet en skarp koncernstrategi med fokus på miljøvenlig produktion og håndtering af produkter. Virksomheden arbejder målrettet på at være en del af løsningen på den globale udfordring vedrørende brugen af plastprodukter. Samtidig mener de, at både EPS (Ekspanderet Polystyren) og XPS (Ekstruderet Polystyren) er uundgåelige materialer i bygningsmassen, som allerede nu er belastet af fugtskader som følge af klimaforandringerne.
- I takt med at klimaforandringerne medfører mere nedbør og højere luftfugtighed, bliver det stadig vigtigere at beskytte bygninger mod fugtskader. Brug af EPS og XPS i fremtidens byggeri kan være del af en effektiv løsning på disse udfordringer, siger Martin Bendix, R&D Manager hos BEWI Insulation Danmark A/S.
Ifølge klimatilpasning.dk gennemgår Danmarks klima kontinuerlige forandringer, og en af de vigtigste indikatorer for denne udvikling er mængden af nedbør. Årsnedbøren viser en stigende tendens, hvilket forventes at medføre mere ekstreme vejrforhold med vådere vintre og somre præget af kraftigere regnbyger, der kan forårsage oversvømmelser. Uden markante klimatilpasninger kan dette resultere i alvorlige og dyre skader på bl.a. bygninger. Statistikker viser, at den årlige nedbørsmængde er steget fra 636 mm i perioden 1874-1890 til 759 mm i perioden 1991-2020, hvilket svarer til en stigning på næsten 20%.
Det er ikke kun nedbørsmængden, som kan gøre skade på bygninger og infrastruktur. Ifølge rapporten "Højvandsstatistikker 2017", som er udarbejdet af Kystdirektoratet, er forventningen, at ekstreme vandstande vil forekomme hyppigere i fremtiden som følge af klimaforandringer og stigende havniveau.
Middelvandstanden har været stigende med en hastighed på cirka 3 mm/år i de seneste årtier. Denne stigning overstiger landhævningen, som er på 0-2 mm/år. De største registrerede ekstremvandstande i rapporten viser, at de højeste vandstande typisk er blevet registreret inden for de sidste 50 år, hvilket peger på en øget hyppighed af ekstreme hændelser. Med klimaforandringer forventes en yderligere stigning i både middel- og ekstremvandstande, hvilket vil føre til flere og højere stormfloder og oversvømmelser. Samlet set viser højvandsstatistikkerne en klar trend af stigende vandstande over de sidste 20-100 år, påvirket af både naturlige variationer og menneskeskabte klimaforandringer.
For planlægning og klimatilpasning er det afgørende at tage højde for disse stigende vandstande og den øgede risiko for ekstreme vandstandshændelser.
- I et klima med øget vandpåvirkning er det afgørende at vælge materialer, der kan modstå denne belastning. Brugen af EPS og XPS i terrændæk og fundamenter skaber en mere simpel, fugtbestandig og robust konstruktion, hvilket bl.a. betyder færre byggetekniske fejl. Dette er særligt vigtigt i fremtidens byggeri, hvor komplekse konstruktioner og bygningsdele kan være mere udsatte for skader forårsaget af bl.a. vand, siger Martin Bendix.
Byggeskader forventes at stige med klimaforandringerne
Ifølge BygTek.dk skyldes mere end halvdelen af byggeskader fugt, og dette udgør en betydelig ressourcebelastning både økonomisk og klimamæssigt. Ligeledes fremhæver Energiforum Danmark, at fugt allerede er en væsentlig årsag til byggeskader i Danmark, og at problemet forventes at stige med klimaforandringerne, som vil medføre hyppigere og mere intense regnskyl.
En rapport fra Aalborg Universitet, BUILD, understreger, at over halvdelen af byggeskader i dag kan spores tilbage til fugt som årsag. Det understreges også, at mange af disse skader kunne være undgået ved korrekt brug af de opdaterede fugtanvisninger i både projekterings- og udførelsesfaserne af byggeri.
Ved at vælge EPS- og XPS-isolering kan man forebygge mange af disse skader og sikre bygningernes holdbarhed. Udover fugtbeskyttelse bidrager EPS- og XPS-isolering også til bedre termisk komfort og energibesparelser i bygningerne.
- Ved at fokusere på materialer som EPS og XPS integreret i robuste og bygbare terrænnære bygningsdele, kan vi skabe bygninger, der er bedre rustet til de udfordringer, klimaforandringerne bringer med sig. Dette gør materialerne til en vigtig brik i puslespillet om at sikre fremtidens byggeri mod fugtskader fra oversvømmelse, stormflod og skybrud, siger Martin Bendix.
Valg af isoleringsmateriale er dog kun er en del af løsningen. Effektiv bortledning af vand og forberedelse af kloaksystemerne er også essentielle for at håndtere den øgede vandbelastning.
Brug genanvendt isolering, når du bygger
Hos BEWI har man lagt massive ressourcer i at tilbyde markedet mere miljøvenlige EPS og XPS isoleringsløsninger. Det er både virksomhedens 100% genanvendte EPS-isolering, GreenLine, samt Jackofoam® Terra XPS bestående af 45% recirkuleret materiale, en understregelse af. Derfor opfordrer BEWI også branchen til i større grad at anvende de mere bæredygtige alternativer i fremtidens byggeprojekter gerne sammen med en CO2-reduceret cement og fiberarmering for at opnå den største CO2-besparelse på byggeprojektet.
Ved at anvende GreenLine-isolering reduceres CO₂-udledningen med 55% sammenlignet med traditionel hvid EPS/Flamingo fra BEWI*.
EPS (Ekspanderet Polystyren)
EPS-isolering er kendt for sit lave vandoptag, den høje fugtbestandighed og de kappilarbrydende egenskaber. Materialets sammensætning gør det meget modstandsdygtigt over for fugt, hvilket reducerer risikoen for skimmel og råd betydeligt (EPS påvirkes desuden ikke af svampe eller andre mikroorganismer). Dette er især relevant i et klima med stigende nedbørsmængder, hvor bygninger er udsat for konstant fugtbelastning. EPS er også et letvægtsmateriale, hvilket gør det nemt at installere og håndtere på byggepladsen. Desuden er EPS en omkostningseffektiv løsning, der bevarer sine isolerende egenskaber og høje trykstyrke over tid, selv under fugtige forhold.
XPS (Ekstruderet Polystyren)
XPS-isolering har mange af de samme fugtbestandige egenskaber som EPS, men det udmærker sig yderligere ved sin højere trykstyrke og holdbarhed overfor fugtpåvirkning. XPS har en lukket cellestruktur, der gør det særdeles modstandsdygtigt over for vandindtrængning og frost-tø-cyklusser. Dette gør XPS ideelt til brug i fundamenter, kældre og andre terrænnære bygningsdele, der er i direkte kontakt med jord og dermed udsat for høj fugtbelastning. Derudover har XPS ligesom EPS en høj isoleringsevne, hvilket betyder, at materialerne giver fremragende termisk isolering, hjælper med at reducere energiforbruget og øger bygningens energieffektivitet.
*Med udgangspunkt i GWP-total (A1-A3)
Kilder:
Ændringer i nedbør (klimatilpasning.dk)
hoejvandsstatistikker2017revideret11022019.pdf (kyst.dk)
Få nu styr på fugten: Mere end halvdelen af | BygTek.dk
Fremtidens klima baner vej for flere fugtskader - (energiforumdanmark.dk)
Over halvdelen af byggeskader skyldes fugt - de nye fugtanvisninger hjælper projekterende og udførende parter - Aalborg Universitet (aau.dk)
Entreprenør vil anvende Thermomur® i fremtidige byggeprojekter

Entreprenør vil anvende Thermomur® i fremtidige byggeprojekter
Palle Nielsen, ejer af PN Totalentreprise, vil i fremtidige byggeprojekter foretrække at bruge Thermomur® fra BEWI Insulation Danmark A/S. Grundet byggeklodsernes lette vægt og gode isoleringsevne kan han effektivisere hele byggeprocessen – fra kloakering og klimaskærm til de indvendige installationer.
På Gammel Køge Landevej i Brøndby Strand er Palle Nielsen netop ved at opføre en Thermomur®-villa på 300 m2 med stort fokus på et sundt og behageligt indeklima. Med kun 300 meter til strand og 8 minutter til tog og indkøbsmuligheder, ligger Palle Nielsens byggeprojekt centralt placeret i den hyggelige københavnerforstad.
God isolering og sundt indeklima er høj prioritet
Bygningen opføres med ydervægge af Thermomur®, og som navnet antyder, tilbyder disse byggeklodser fremragende isolering takket være den dobbeltsidede flamingo-isolering med betonkerne i midten.
- Vi opfører faktisk bygningen i en ”flamingo-kasse” bygget på BEWI’s sokkel. Fordelen ved denne opbygning er, at vi undgår kuldebroer. For yderligere beskyttelse har vi radonsikret bygningen med BEWI’s Radonplade, som kan mindske radonkoncentrationen i indeklimaet med op til 99%. Det er en sikker foranstaltning, som kan suppleres med mekanisk ventilation, hvis behovet opstår. Ovenpå radonpladerne har vi anvendt BEWI’s Super EPS isoleringsplader for optimal isolering, fortæller Palle Nielsen.
Vil anvende Thermomur® i fremtidige byggeprojekter
Palle Nielsen har gennem de sidste 20 år i byggebranchen gjort sig en hel del erfaringer med byggematerialer og har besluttet, at han i videst muligt omfang vil benytte Thermomur® til opbygning af ydervægge i fremtidige byggeprojekter:
- Med Thermomur® kan jeg opføre råhuset markant hurtigere end ved traditionelle metoder. Udover hastigheden byder systemet på flere fordele. Bygningerne bliver velisolerede og stabile med betonkernen i midten af flamingoen. Klodserne, der er lette at håndtere på grund af deres vægt, giver også fordele arbejdsmiljømæssigt. Et markant plus er Thermomurs lave fugtoptag, som tillader os at bygge under alle vejrforhold. Vi kan hurtigt etablere hele klimaskærmen, og dermed få lukket bygningen af ret tidligt i processen. Dette gavner især vores selvbyggere, som ønsker at tage sig af den indvendige del selv – en tendens jeg ser vokse, siger Palle Nielsen.
Til tilpasning af Thermomur®-klodserne har Palle Nielsen anvendt glødetrådsskærer, som giver et rent og lige snit i flamingoen. Ydervæggene bliver pudset flot op, og taget er et saddeltag med 30 graders hældning. For enden af bygningen bliver der anlagte have.
Byggeprojektet startede den 1. september og forventes at stå færdigt ved udgangen af december.
Nyheder og Indlæg om Isoleringsmaterialer
Seneste om Isoleringsmaterialer