Københavnerspuns

Spuns

Københavnerspuns – Konstruktionsteknik og Anvendelser

Københavnerspuns er en type konstruktionsteknik, der anvendes i forbindelse med anlægsarbejde, specielt ved etablering af kloaksystemer eller ved fremstilling af dybe gravearbejder under jord-niveau. Spuns er et sæt stålvægge, der indrammer et område, hvor der ønskes en midlertidig eller permanent støtte, såsom en byggegrube eller en tunnel.

Københavnerspuns består af stålvægge, normalt i form af plader eller profiler, der er drevet ned i jorden for at skabe en midlertidig barrieremur. De holder jorden ude og giver en stabil arbejdszone inden for graven. Disse stålvægge er normalt drevet ned i jorden ved hjælp af en spunsramme, der presser dem ned i jorden med stor kraft.

Leverandører af Københavnerspuns og Spuns:

Andreasen & Hvidberg A/S

Svenstrup Bane Alle 15
9230 Svenstrup J
Tlf.: +45 98 14 32 00
E-mail: post@aogh.dk

aogh.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

CG Jensen A/S

Fabriksparken 37
2600 Glostrup
Tlf.: +45 43446800
E-mail: info@cgjensen.dk

cgjensen.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

TZACHO P/S

Faurskovvej 1
8370 Hadsten

Sjælland afd.:
Industrivej 9
4683 Rønnede
Tlf.: 87 61 00 12
E-mail: info@tzacho.dk

tzacho.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Denne konstruktionsteknik bruges ofte i byggeprojekter, hvor der er behov for at grave dybt ned under jordeniveau. Men hvor der samtidig er behov for at beskytte mod jordkollapser eller skråninger. Spuns tillader entreprenører at arbejde sikkert og effektivt under jordeniveau ved at give en stabil og sikker arbejdszone.

Når byggeriet er færdigt, kan spuns normalt fjernes og genbruges andre steder eller sælges som genbrugsmateriale. Dette gør københavnerspuns til en økonomisk og bæredygtig løsning til midlertidig støtte i byggeprojekter.

Københavnerspuns kan være en midlertidig løsning, der fjernes efter færdiggørelsen af byggeriet, eller det kan være en permanent del af strukturen. Afhængigt af projektets krav og jordbundsforholdene.

Denne konstruktionsteknik kræver specialudstyr og ekspertise til installation, men den tilbyder en effektiv og pålidelig løsning. Dette til at skabe sikre arbejdsområder og opretholde jordstabilitet under gravearbejde.


Hercules Fundering – Spunsen rundt om Kronløbsøen hører snart fortiden til




Arbejdet med at trække byggegrubespunsen op fra undergrunden på Kronløbsøen forløber efter planen.

–Spunsen bliver trukket op af en kran, der er udstyret med en frit hængende vibrator. Vibratoren nærmest ryster spunsen fri, så kranen kan trække de tunge plader op. I det hele taget minder processen meget om det, der foregik, da spunsen i sin tid blev sat i undergrunden. Blot med modsat fortegn, fortæller Nathalie Lückstädt Nielsen, projektleder i Hercules Fundering.

Når jernene er oppe i det fri, bliver de gjort rene og transporteret væk. Herefter kan jernene genbruges på andre projekter.

Spuns bliver brugt igen

Jonni Kaspersen fra Hercules Fundering er formand på opgaven.

–Man tager simpelthen fat øverst i det enkelte spunsjern, og så trækker kranen pladen op. Inden da har vibratoren sørget for, at den enkelte plade har sluppet taget i undergrunden. Når spunsen er oppe, gør vi den klar til at blive brugt igen, og de huller og småskader, som spunsen har fået undervejs i processen, lukker vi ved at svejse mindre stålplader på, fortæller Jonni Kaspersen.

I alt skal der trækkes 400 spunsjern op fra undergrunden, og dette arbejde er opdelt i etaper, hvor det første store ryk finder sted i år. Målet er at få mest mulig spuns op inden årsskiftet. Senere skal spunsen foran tårnkranerne trækkes, men det sker først, når kranerne tages ned. Den sidste tårnkran forventes at forlade pladsen til februar. Hercules Fundering regner med, at opgaven med at trække byggegrubespunsen er endeligt løst foråret 2022.

Herefter er byggegrubespunsen fortid, og det er kun de to tværspuns mod øst, der står tilbage. Tværspunsen trækkes først i 2023, hvorefter vandet kan lukkes tilbage ind i bassinet.

Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT



Cookie-indstillinger