Mørtel
Ved mørtel skelnes der mellem funktions mørtel og recept mørtel. Begge mørtel typer kan fremstilles på fabrik eller på byggeplads. Trykstyrken ved mørtel bestemmes efter to forskellige metoder afhængigt af kalkindholdet. For et kalkrig mørtel, over 50%, angives trykstyrken med et ML, efterfulgt af styrken. For en cementrig mørtel angives styrken med et MC efterfulgt af styrken. Beregn dit cementforbrug, se her - Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af og viden om Mørtel:
Mere viden om mørtel:
Mørtel er et materiale, som anvendes i murværk for at fylde mellemrummene mellem stenene med henblik på at holde dem sammen til en fast konstruktion. Mørtel er en blanding af sand, et pulveriseret bindemateriale og vand, som bliver påført som en pasta, og som så tørrer og bliver hårdt. Den tidligste kendte mørtel blev anvendt af de gamle ægyptere, og den blev lavet af gips, som blev blandet med vand og sand - og var ret blød.
Cementmørtel blev udviklet af romerne, men mørtel blev ikke særligt udbredt i Europa indtil det 18. århundrede, og den afløste først kalkstensmørtel i 1930. Kalkstensmørtel er langsommere til at hærde, men er mere fleksibel, hvilket gør det bedre egnet til "bløde" gamle mursten. Cementmørtel er mindre gennemtrængelig, hårdere og mere anvendelig med moderne hårde mursten.
To stærke makkere til fastgørelsen

Med FIS V ZERO mørtlen og den forseglende dybel DuoSeal fra fischer er du godt rustet til at skrue og fastgøre – sikkert og effektivt.
Dit arbejde bliver nemmere med to produkter fra fischer: Universalmørtlen FIS V ZERO til beton, murværk og armeringsjern – og den forseglende dybel DuoSeal til fliser i vådrum.
FIS V ZERO: Den universelle mørtel uden faresymboler
Der er bare ét grønt mærke på universalmørtlen FIS V ZERO. Den er nemlig uden farlige stoffer, som fx benzoylperoxid, der er skadelig for både øjnene og miljøet. De symbolfrie ingredienser garanterer dig en sikker installation med maksimal brugerbeskyttelse – og injektionsmørtlen er godkendt til fastgørelse i beton og murværk, til efterinstalleret armeringsjern og vandfyldte borehuller. FIS V ZERO virker i temperaturer fra -10 til 40°C og kan bruges hele året. Brugte patroner kan afskaffes miljøvenligt i restaffald, så du sparer på omkostningerne til farligt affald.
DuoSeal: Slut med silikoneforsegling i vådrummet
Den forseglende dybel DuoSeal lukker borehuller fuldstændigt uden yderligere forsegling, så du undgår strukturelle skader på grund af fugt i byggematerialet. Universaldyblen er særligt velegnet til overflader med fliser, som ofte eller midlertidigt er udsat for vand. Du kan hurtigt montere dyblen – uden at beskadige fliserne og uden at bruge silikone eller værktøjer. Den bløde nylonkant lukker borehullet helt og tilpasser sig formen på fastgørelsesstykket. DuoSeal har samme lastbærende egenskaber som fischers almindelige dybler.
Vink farvel til faresymbolerne på byggepladsen

Som den første på markedet er injektionsmørtlen FIS V Zero fra fischer fremstillet helt uden peroxider og anden kemi, der kræver særlige hensyn. Dermed skal håndværkeren hverken bekymre sig om faresymboler, sikkerhedsdatablade eller sortering af de tomme beholdere som farligt affald. Samtidig kan både håndværkere og brugere af den færdige bygning nyde godt af den Svanemærkede løsnings bidrag til et sundt indeklima.
Så er det slut med kemiske forbindelser, der kræver særbehandling og ekstra sikkerhedshensyn for at kunne indgå i arbejdet på byggepladsen – i det mindste når det gælder håndværkerens injektionsmørtel: Her har fischer nemlig lanceret Svanemærkede FIS V Zero, der som den første på markedet hverken indeholder peroxider eller andre komponenter, som kræver særlige forholdsregler.
Patenteret ’Zero Hazard’-teknologi
- Håndværkeren skal hverken tage hensyn til faresymboler, H/P- eller EUH-sætninger, sikkerhedsdatablad eller special sortering af tomme beholdere. FIS V Zero er fremstillet med vores patenterede ’Zero Hazard’-teknologi, der sikrer maksimal sikkerhed for både mennesker og miljø, samtidig med at løsningen selvfølgelig kan det samme som den traditionelle injektionsmørtel.
Det fortæller Nordic Head of Product and Marketing Management hos fischer a/s Lars Holbæk. Han fortsætter:
- Løsningen er som den første på markedet ikke klassificeret som farlig, og håndværkeren kan derfor opbevare, transportere og anvende den helt uden særlige forholdsregler eller hensyn i hverdagen. Når beholderen er tom, kan den for eksempel bare afskaffes som ganske almindeligt affald i stedet for at skulle håndteres som farligt affald med de ekstra udgifter, det giver. Det sparer både tid og besvær.
Høj kvalitet – med mennesker og miljø i centrum
Som navnet indikerer, repræsenterer FIS V Zero den seneste videreudvikling af den velkendte og populære injektionsmørtel FIS V, der er godkendt til forankring i revnet og ikke-revnet beton samt murværk.
Mørtlen kan blandt andet anvendes til gængse opgaver som fastgørelse af parabolantenner, gelændere, stålkonstruktioner, kabelbakker og rør samt altanbrystninger. Den kan desuden anvendes ved helt ned til -15 grader C, dvs. -10 grader C i henhold til ETA, og hærder selv i vandfyldte huller. Derudover er den brandgodkendt efter R120-standarden.
- FIS V Zero er udviklet med fokus på at gøre håndværkeren i stand til at levere høj kvalitet, samtidig med at der tages hensyn til både mennesker og miljø. Der er ingen tvivl om, at kravene til alt fra indeklimaet til byggeriets miljømæssige aftryk vil fortsætte med at stige, og derfor fortsætter vi også med at udvikle løsninger, der gør det nemmere for håndværkerne at nå i mål, understreger Lars Holbæk.
Sundt indeklima gavner både slutbrugere og udførende
At den nye injektionsmørtel leveres helt uden faresymboler eller sikkerhedsdatablade betyder i øvrigt ikke, at håndværkeren skal kigge langt efter dokumentationen. ETA-certifikation, DoP, branddokumentation m.m. er nemlig frit tilgængelige for download på fischers hjemmeside.
Derudover er FIS V Zero certificeret med både Svanemærket, A+ og eurofins guld for sin indeklimakvalitet, der betyder, at den lever op til nogle af Europas højeste indendørs emissionskrav. Injektionsmørtlen er derudover mærket med den svenske Byggvarubedömningen og SundaHus samt opført i den strengeste kategori af kemiske produkter i det ligeledes svenske BASTA/BETA-register, som blandt andet ejes af IVL Svenska Miljöinstitutet.
Lars Holbæk påpeger i den forbindelse, at den skånsomme løsning ikke kun er til gavn for slutbrugernes indeklima:
- For håndværkerne bliver det nemmere at opretholde et sundt arbejdsmiljø, når der ikke er unødig kemi eller afgivelse af emissioner til omgivelserne. Samtidig bliver det nemmere at bidrage til et grønnere byggeri, uden at det kræver en masse ændringer af de måder, man arbejder på i dag.
FIS V Zero har licensnummer 3097 0044 iht. Svanemærket.
Skalflex – Ny aktiv mørtel gør muren vandtæt
Mure og gulve kan nu tætnes effektivt mod vand- og fugtindtrængning
- uden at de samtidig mister evnen til at ånde.
Skalflex kompletterer nemlig fugtsikrings-sortimentet med en ny kemisk aktiv mørtel, der er diffusionsåben og har helt unikke tætningsegenskaber. Nyheden hedder Skalflex Aktiv og er en såkaldt kapillar-aktiv svummemørtel til tætning af murværk og beton mod fugt- og vandindtrængning. Kapillar-aktiv vil sige, at mørtlen indeholder stoffer, der trænger ind i murens utallige bittesmå porer og mikrorevner og påvirker dem, så vand, fugt og salt ikke længere kan transporteres ud til overfladen. Vandtætningen sker således indefra i den eksisterende mur og i mørtlen. Det betyder også, at luften stadig kan passere, og at muren forbliver diffusionsåben.
Skalflex Aktiv er en 1-komponent, vandbaseret svummemørtel til påføring med kost eller pensel, og den kan anvendes til vandrette og lodrette overflader både indendørs og udendørs. Især er den velegnet til vægge gulve i kældre med moderate fugtproblemer og til betondæk og lignende.
Anvendelsen af Skalflex Aktiv kræver, at underlaget er rent, fast og bæredygtigt. Underlaget skal både rengøres og klargøres inden påføringen, og især er det vigtigt at sikre, at alle mikrorevner og porer i overfladen er åbne og modtagelige over for de aktive stoffer fra mørtlen. Skalflex Aktiv skal før brug blot blandes med rent vand, og efter en hærdeperiode på omkring 28 dage giver den en slidstærk lysegrå overflade, der eventuelt kan efterdækkes med andre praktiske eller dekorative løsninger - eksempelvis fliser, klinker eller forskellige vandtætte pudser og mørtler fra Skalflex.
Skalflex Aktiv leveres i en spand på 10 kilo eller en sæk på 25 kilo. Det store sortiment af byggematerialer fra Skalflex kan købes over hele landet i førende byggemarkeder og tømmerhandler, og på www.skalflex.dk er det muligt at læse mere om produkterne, ligesom det er muligt at finde nærmeste lokale forhandler.
ESSVE – 50 kg mørtel i én patron – ESSVE lancerer revolutionerende stenlim

"At mure på traditionel vis er ekstremt tids- og ressourcekrævende, selv for den professionelle håndværker. Og for mindre jobs, er det tilsvarende ulønsomt at starte hele den traditionelle proces, som murerarbejde kræver. Vores nye stenlim erstatter meget af det tunge kropsarbejde, de tidskrævende forberedelser og mindsker den omfattende udrustning, der sædvanligvis kræves for at udføre et ordentligt stykke arbejde", siger Søren Dagø, ESSVE Danmark.
ESSVE Stenlim Pro er en hurtigt hærdende skumlim, der kan anvendes direkte og uden tilbehør, takket være det medfølgende applikationsrør. ESSVE Stenlim Gel er en superstærk gelelim, som er 100 procent vandfast og med en konsistens, der hverken løber eller drypper.
Begge produkter passer perfekt til muring af ikke-bærende konstruktioner, så som lave stenmure, kantsten, topsten og støttemure. Stenlimen fungerer endda også på tømmer, træ, metal, gips og plast.
For mere omfattende arbejde anbefales skumlimen Stenlim Pro, og for mindre opgaver anbefales gellimen Stenlim Gel. En patron med Stenlim Pro (750 ml) limer op til 7 kvm, hvilket modsvarer cirka 50 kg mørtel. ESSVE lancerer samtidig en ny aktivator spray, der halverer hærdningstiden. Sprayen applikeres direkte på limstriben og fremskynder hærdningstiden markant, selv ved meget lave temperaturer.
ESSVE Stenlim Pro og ESSVE Stenlim Gel kan findes hos udvalgte forhandlere.
Disclaimer: Stenlimen er ikke testet til SS-EN 998-2. Stenlimen bør derfor ikke anvendes som erstatning for mørtel i bærende konstruktioner eller andre konstruktioner, hvor der er krav til at SS-EN 998-2 skal være opfyldt.
IBF leverer nu god gammeldags vådmørtel…

Én beholder indeholder vådmørtel, en anden cement, og vand
tilføres via en slange. Et tryk på en knap, og nøje afmålte doser
mørtel, cement og vand glider sammen i en tvangsblander, der rører
ingredienserne sammen. Det er også muligt, at komme sand i den ene
side i stedet for cement, på den måde kan siloen lave blandinger
til sokkelpuds og slidlag.
IBF mørtel har det kendte fremstillingsprincip og rækker mange
generationer tilbage. Der er ingen kemiske tilsætningsmaterialer og
indeholder kun naturlige materialer.
Vådmørtel er indimellem blevet beskyldt for, at variere fra den
ene blanding til den næste - men IBF Mørtelmixeren kan styre
blandingerne nøjagtigt. Kvaliteten kan dokumenteres ved, at sætte
en usb-nøgle i kontrolpanelet og udskrive en log over de
blandinger, anlægget har produceret.
IBF Mørtelmixeren gør byggeriet billigere. Det koster ikke meget
at stille mørtelmixeren op - og den kan transporteres på en
almindelig kranbil, som IBF i forvejen kører de danske landeveje
tynde med.
Med en IBF Mørtelmixer er der altid frisk vådmørtel på
byggepladsen.
Se mere om Mørtelmixeren på ibf.dk
Yderligere information:
Claus Riisberg
Telefon: 72 13 43 52
Mail: cr@ibf.dk