Mørtel

Ved mørtel skelnes der mellem funktions mørtel og recept mørtel. Begge mørtel typer kan fremstilles på fabrik eller på byggeplads. Trykstyrken ved mørtel bestemmes efter to forskellige metoder afhængigt af kalkindholdet. For et kalkrig mørtel, over 50%, angives trykstyrken med et ML, efterfulgt af styrken. For en cementrig mørtel angives styrken med et MC efterfulgt af styrken.

Leverandører af og viden om mørtel:


Mere viden om mørtel:

Mørtel er et materiale, som anvendes i murværk for at fylde mellemrummene mellem stenene med henblik på at holde dem sammen til en fast konstruktion. Mørtel er en blanding af sand, et pulveriseret bindemateriale og vand, som bliver påført som en pasta, og som så tørrer og bliver hårdt. Den tidligste kendte mørtel blev anvendt af de gamle ægyptere, og den blev lavet af gips, som blev blandet med vand og sand - og var ret blød.
Cementmørtel blev udviklet af romerne, men mørtel blev ikke særligt udbredt i Europa indtil det 18. århundrede, og den afløste først kalkstensmørtel i 1930. Kalkstensmørtel er langsommere til at hærde, men er mere fleksibel, hvilket gør det bedre egnet til "bløde" gamle mursten. Cementmørtel er mindre gennemtrængelig, hårdere og mere anvendelig med moderne hårde mursten.


Skalflex – Ny aktiv mørtel gør muren vandtæt
Skalflex udvider det omfattende fugtsikrings-sortiment med en ny mørtel, der påvirker muren indefra ved at lukke de små porer i murværket

Mure og gulve kan nu tætnes effektivt mod vand- og fugtindtrængning
- uden at de samtidig mister evnen til at ånde.

Skalflex kompletterer nemlig fugtsikrings-sortimentet med en ny kemisk aktiv mørtel, der er diffusionsåben og har helt unikke tætningsegenskaber. Nyheden hedder Skalflex Aktiv og er en såkaldt kapillar-aktiv svummemørtel til tætning af murværk og beton mod fugt- og vandindtrængning. Kapillar-aktiv vil sige, at mørtlen indeholder stoffer, der trænger ind i murens utallige bittesmå porer og mikrorevner og påvirker dem, så vand, fugt og salt ikke længere kan transporteres ud til overfladen. Vandtætningen sker således indefra i den eksisterende mur og i mørtlen. Det betyder også, at luften stadig kan passere, og at muren forbliver diffusionsåben.

Skalflex Aktiv er en 1-komponent, vandbaseret svummemørtel til påføring med kost eller pensel, og den kan anvendes til vandrette og lodrette overflader både indendørs og udendørs. Især er den velegnet til vægge gulve i kældre med moderate fugtproblemer og til betondæk og lignende.

Anvendelsen af Skalflex Aktiv kræver, at underlaget er rent, fast og bæredygtigt. Underlaget skal både rengøres og klargøres inden påføringen, og især er det vigtigt at sikre, at alle mikrorevner og porer i overfladen er åbne og modtagelige over for de aktive stoffer fra mørtlen. Skalflex Aktiv skal før brug blot blandes med rent vand, og efter en hærdeperiode på omkring 28 dage giver den en slidstærk lysegrå overflade, der eventuelt kan efterdækkes med andre praktiske eller dekorative løsninger - eksempelvis fliser, klinker eller forskellige vandtætte pudser og mørtler fra Skalflex.

Skalflex Aktiv leveres i en spand på 10 kilo eller en sæk på 25 kilo. Det store sortiment af byggematerialer fra Skalflex kan købes over hele landet i førende byggemarkeder og tømmerhandler, og på www.skalflex.dk er det muligt at læse mere om produkterne, ligesom det er muligt at finde nærmeste lokale forhandler.


ESSVE – 50 kg mørtel i én patron – ESSVE lancerer revolutionerende stenlim
Med Essve Stenlim Pro og Essve Stenlim Gel med hurtigt hærdende egenskaber bliver sten- og murerarbejde som eksempelvis lave stenmure, støttemure, kantsten og topsten betydeligt enklere. Med ESSVEs to nye stenlim, gør ESSVE det enklere og hurtigere at udføre murer- og stenarbejde - helt uden vand, spande, mørtel, støbeskeer og blandere.

"At mure på traditionel vis er ekstremt tids- og ressourcekrævende, selv for den professionelle håndværker. Og for mindre jobs, er det tilsvarende ulønsomt at starte hele den traditionelle proces, som murerarbejde kræver. Vores nye stenlim erstatter meget af det tunge kropsarbejde, de tidskrævende forberedelser og mindsker den omfattende udrustning, der sædvanligvis kræves for at udføre et ordentligt stykke arbejde", siger Søren Dagø, ESSVE Danmark.

ESSVE Stenlim Pro er en hurtigt hærdende skumlim, der kan anvendes direkte og uden tilbehør, takket være det medfølgende applikationsrør. ESSVE Stenlim Gel er en superstærk gelelim, som er 100 procent vandfast og med en konsistens, der hverken løber eller drypper.

Begge produkter passer perfekt til muring af ikke-bærende konstruktioner, så som lave stenmure, kantsten, topsten og støttemure. Stenlimen fungerer endda også på tømmer, træ, metal, gips og plast.

For mere omfattende arbejde anbefales skumlimen Stenlim Pro, og for mindre opgaver anbefales gellimen Stenlim Gel. En patron med Stenlim Pro (750 ml) limer op til 7 kvm, hvilket modsvarer cirka 50 kg mørtel. ESSVE lancerer samtidig en ny aktivator spray, der halverer hærdningstiden. Sprayen applikeres direkte på limstriben og fremskynder hærdningstiden markant, selv ved meget lave temperaturer.

ESSVE Stenlim Pro og ESSVE Stenlim Gel kan findes hos udvalgte forhandlere.

Disclaimer: Stenlimen er ikke testet til SS-EN 998-2. Stenlimen bør derfor ikke anvendes som erstatning for mørtel i bærende konstruktioner eller andre konstruktioner, hvor der er krav til at SS-EN 998-2 skal være opfyldt.


IBF leverer nu god gammeldags vådmørtel…
IBF har udviklet en Mørtelmixer, som er en effektiv mørtelblander, der gør det muligt, at blande alle typer vådmørtler - lige fra receptmørtler til de våde funktionsmørtler. Derudover er der garanti for nøjagtig afvejet og ensartet mørtelblanding.

Én beholder indeholder vådmørtel, en anden cement, og vand tilføres via en slange. Et tryk på en knap, og nøje afmålte doser mørtel, cement og vand glider sammen i en tvangsblander, der rører ingredienserne sammen. Det er også muligt, at komme sand i den ene side i stedet for cement, på den måde kan siloen lave blandinger til sokkelpuds og slidlag.
IBF mørtel har det kendte fremstillingsprincip og rækker mange generationer tilbage. Der er ingen kemiske tilsætningsmaterialer og indeholder kun naturlige materialer.
Vådmørtel er indimellem blevet beskyldt for, at variere fra den ene blanding til den næste - men IBF Mørtelmixeren kan styre blandingerne nøjagtigt. Kvaliteten kan dokumenteres ved, at sætte en usb-nøgle i kontrolpanelet og udskrive en log over de blandinger, anlægget har produceret.
IBF Mørtelmixeren gør byggeriet billigere. Det koster ikke meget at stille mørtelmixeren op - og den kan transporteres på en almindelig kranbil, som IBF i forvejen kører de danske landeveje tynde med.
Med en IBF Mørtelmixer er der altid frisk vådmørtel på byggepladsen.
Se mere om Mørtelmixeren på ibf.dk
Yderligere information:
Claus Riisberg
Telefon: 72 13 43 52
Mail: cr@ibf.dk