Radonsikring og radonspærre

Radonsikring og radonspærre - Radon er en naturligt fremkommende radioaktiv luftart, som findes i jorden under os. Radon kan hverken ses, lugtes eller smages og er sundhedsskadeligt i for store mængder. Radonniveauer måles i Bq/m3 (becquerel pr. kubikmeter), og i bygningsreglementet, BR10, har man valgt at inddele radonniveauet i tre klasser med konkrete forslag til, hvad man kan gøre inden for hver klasse

Leverandører af og viden om Radonsikring og Radonspærre:


Teknologisk Institut

Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus C
Tlf.: 72 20 20 00

web

Kompetencer: Radon, radonsikring


Lindab

Langkær 20
6100 Haderslev
Tlf: +45 73 23 23 23
Email: lindab@lindab.dk

www.lindab.dk

Kompetencer: Systemløsninger og produkter til forbedring af indeklima, Komfortventilation, Industriventilation, Boligventilation, Villaventilation, Ventilationskanaler og tilbehør, Ventilationsaggregater, Ventilatorer, Luftfordelingsarmaturer, Brandspjæld, Kølebafler, Automatik, Lufttæpper, Lyddæmpere, Lyddæmper beregninger, Indeklima, Indblæsning, Udsugning, Lindab Safe, Lindab Rekt, Lindab isol, Lindab Transfer, Lindab InDomo m.fl.

Læs mere om Lindab


Møllebæk Autoriseret Kloakmester

møllebæk

Rødkælkevej 218
2600 Glostrup
Telf.: 40 55 91 94
E-mail: skipper@kloaker.dk

www.møllebæk.dk

Kompetencer: Højvandslukker, Rottesikring, skybrudssikring, Tv-inspektion, drænløsninger

Læs mere om Møllebæk Autoriseret Kloakmester


NEXTTOOL

Stejlepladsvej 1P
2990 Nivå
Tlf.: +45 5388 7880
E-mail: info@nexttool.dk

www.fugtmaalere.dk

Kompetencer: Fugtmålere, træfugtmålere, betonfugtmålere, luftfugtmålere, fugtovervågning

Læs mere om NEXTTOOL


Nordisk Radon Måling/TESTdinBOLIG.dk

Hadsten Alle 47
2770 Kastrup
Tlf.: 29 71 84 23
E-mail: info@RadonFri.dk

www.testdinbolig.dk

Kompetencer: Radon, radonmålinger, radonsikring, skimmelsvampetests, skimmelalarmer, luftfugtmåler, desinfektion

Læs mere om Nordisk Radon Måling/TESTdinBOLIG.dk


Pro Plast Energeo

Markskellet 23
8920 Randers NV
Tlf.: 72 52 40 80
E-mail: salg@pro-plast.dk

web

Kompetencer: Jordvarme, jordvarmeanlæg, plastbearbejdning, støbning, brønde, plastsvejsning, rotationsstøbning, sprøjtestøbning, radonsikring og gennemføring

Læs mere om Pro Plast Energeo


RADONNORD

Tlf.: 28 25 60 75
kontakt@radonnord.dk

www.radonnord.dk

Kompetencer: Radon, radonudskiller

Læs mere om RADONNORD


Radon-Stop


Kristinehøj 52
2770 Kastrup
Afdeling Jylland: P. O. Pedersens Vej 14, 8200 Aarhus N
Tlf.: 30 25 69 33

www.radon-stop.dk

Kompetencer: Radonsug, radonventilation, radonsikring, radonmåling, ventilation, indeklima, luftkvalitet og naturlig ventilation

Læs mere om Radon-Stop


Radon Pro ApS

Frederiksbergvej 3
8920 Randers NV
Tlf.: 70 70 55 05
E-mail: mail@radonpro.dk

www.radonpro.dk

Kompetencer: Radon, radonsikring, radonspærre

Læs mere om Radon Pro ApS


RadonSpy.dk

Tlf: 73 70 90 98
E-mail: info@radonspy.dk

web

Kompetencer: Radon, radonmålinger, radondetektor, skimmelsvamp, bekæmpelse af skimmelsvamp, svampesporer

Læs mere om RadonSpy.dk


Sundolitt A/S

Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf.: 70 11 10 20
E-mail: sundolitt.kundeservice@sundolitt.com

www.sundolitt.com/da

Kompetencer: Radon, radonspærre, radonsikring, perler, vintermåtter, pladeprodukter, EPS isolering, XPS isolering, trinlydplade, fundering, gulve, gulvvarme, vægge, kældervægge, hulmursisolering, tage, anlæg og let fyld

Læs mere om Sundolitt A/S


Vilea ApS

Stovbyvej 15
2610 Rødovre
Tlf.: 70 60 30 04
E-mail: kontakt@vilea.dk

web

Kompetencer: Ventilation, køkkenventilation, storkøkkener, boligventilation, varmventilatorer, genvinding, energioptimeringer, DUKA ventilatorer, mekanisk ventilation, indeklima, ventilationsanlæg, service og montering, radon, skimmelsvamp

Læs mere om Vilea ApS


Mere viden om Radonsikring og Radonspærre:

Radonsikring:

Radonsikring er vigtig af flere årsager:

  1. Sundhedsrisiko: Radon er en farveløs og lugtfri radioaktiv gas, der dannes naturligt i jorden som nedbrydningsprodukt af uran og radium. Hvis radon siver ind i bygninger og opbygges i høje koncentrationer, kan det udgøre en betydelig sundhedsrisiko. Langvarig eksponering for høje niveauer af radon er kendt for at være en vigtig årsag til lungekræft og anses for at være en betydelig sundhedsrisiko.
  2. Forebyggelse af lungekræft: Radonsikring i bygninger og boliger har til formål at reducere indendørs radonkoncentrationer til niveauer, der anses for sikre for beboerne. Ved at implementere passende radonsikringstiltag kan man reducere risikoen for lungekræft og beskytte beboernes sundhed.
  3. Lovgivning og bygningsstandarder: I mange lande er der indført lovgivning eller bygningsstandarder, der kræver radonsikring i nye bygninger eller ved renovering af eksisterende bygninger. Dette er for at sikre, at beboere og arbejdstagere udsættes for så lidt radon som muligt.
  4. Sikkerhed og tryghed: Radonsikring bidrager til at skabe en sikker og sund indendørs miljøkvalitet. Ved at reducere radonrisikoen kan man give beboere og brugere af bygninger tryghed og mindske risikoen for helbredsproblemer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at radonniveauer kan variere fra område til område, afhængigt af den geologiske sammensætning af jorden og bygningens placering. Derfor er det vigtigt at udføre radontests for at vurdere radonkoncentrationerne og implementere passende radonsikringstiltag, hvis nødvendigt.

Radonsikring kan omfatte foranstaltninger som forsegling af sprækker og revner i bygningsmaterialer, installation af ventilationssystemer til at øge luftudskiftningen og implementering af radonbrønde eller radonudsugningssystemer til aktivt at fjerne radongas fra bygningen.

Ved at prioritere radonsikring kan man skabe et sundt og sikkert indendørs miljø og reducere risikoen for radonrelaterede sundhedsproblemer.

Radonspærre:

En radonspærre er en byggemæssig foranstaltning, der anvendes til at forhindre indtrængning af radongas i en bygning eller bolig. Formålet med en radonspærre er at skabe en barriere, der forhindrer radon i at sive op fra jorden og ind i bygningen gennem revner, sprækker eller andre åbninger i gulvet.

En typisk radonspærre er en tæt membran eller plastfolie, der installeres under gulvet på jordoverfladen. Den er normalt lavet af polyethylen (plastfolie) eller et lignende tæt materiale, der er i stand til at forhindre passage af radon. Radonspærren er normalt tyk nok til at være holdbar og modstandsdygtig over for skader under installationen og i bygningens levetid.

Under installationen skal radonspærren placeres således, at den dækker hele gulvarealet og er sømløs. Alle sammenføjninger, overlappninger og kanter skal tæt forsegles for at sikre, at der ikke er nogen lækager, hvor radon kan trænge igennem.

Radonspærren fungerer ved at skabe en barriere, der forhindrer radongas i at trænge op i bygningen. Samtidig kan den også fungere som en dampspærre, der hjælper med at reducere fugtindtrængning og kondensdannelse under gulvet.

Det er vigtigt at bemærke, at en radonspærre alene ikke er tilstrækkelig til at eliminere radonrisikoen fuldstændigt. Det anbefales normalt at kombinere radonspærren med andre radonsikringstiltag som forsejling af revner, ventilationssystemer eller radonudsugningssystemer for at opnå en effektiv radonbeskyttelse i bygningen.

Professionel rådgivning og installation anbefales altid ved implementering af en radonspærre for at sikre korrekt installation og maksimere effektiviteten af radonbeskyttelsen.


God sparring bidrager til radonsikring af problemramte boliger


13.feb 2023


I mange år har beboere i et boligkvarter i Albertslund kæmpet med skimmel og ikke mindst det radioaktive stof radon. Derfor har det krævet en større renovering at få det skadelige stof ud af boligerne, og gulvlægger Ronni Kjeld Bentsen kan se frem til at hjælpe mange flere af med de skadelige stoffer.

Se Leverandører der tilbyder radonsikring

I Albertslund havde en række beboere i en periode på 12 år måttet stille deres møbler mindst 10 cm fra væggene for at undgå skimmel. De havde nemlig store fugtproblemer, og trods flere tiltag var de ikke kommet problemet til livs.

Heldigvis kom gulvlægger Ronni Kjeld Bentsen fra RKB Gulve på sagen, og han har ikke bare sikret de problemramte boliger mod skimmel, men også mod radon.

- Man har måttet skrælle lejlighederne helt ned til råbetonen. Her har vi smurt en kombineret radonsikring og fugtspærre på. Det er en proces i flere lag, der også går 10 cm op ad væggen for at give ekstra beskyttelse, forklarer Ronni Kjeld Bentsen og uddyber:

- Man har testet metoden på prøvelejligheder 5-6 år tilbage, hvor det blev påvist, at metoden virker.

Nem adgang til de rette produkter og god vejledning understøtter processen

Selvom metoden er på plads, skal hele leveringskæden være i orden, når man tager hul på så store projekter. For Ronni Kjeld Bentsen er den hjælp kommet fra landets største gulvgrossist Scandinova:

- Scandinova hjælper mig ved, at jeg ikke selv behøver at bestille store mængder varer eller have et kæmpe lager. I stedet kan jeg efter behov hente varerne i Scandinova Brøndby, der ligger tæt på arbejdspladsen i Albertslund. Det er en kæmpe hjælp for mig, fortæller Ronni og tilføjer:

- Og når jeg nu er i butikken, får jeg også købt spartelmasse og alle de andre ting, jeg alligevel skal bruge.

Ud over at have de nødvendige produkter til radonsikring klar til afhentning sørger Scandinova også for vejledningen til gulvlæggeren:

- Jeg har handlet hos Scandinova fra starten, hvor jeg har haft en rigtig god dialog med deres salgskonsulent Kim [Faustman]. Jeg snakker med ham om alle mine sager og får sparring, så jeg er godt klædt på, forklarer han.

Radonlovgivningen herhjemme møder kritik: Det er tudetosset!

Lige netop det radioaktive og skadelige stof radon burde få langt større opmærksomhed herhjemme. Det mener i hvert fald Jens Otto Kjær Hansen fra Dansk Radonhandlingsplan. Radon udsender nemlig farlig alfastråling, som kan gøre skade på vores celler.

- Det er bevist, at lungekræft kan udløses af radon, og radon er faktisk den næststørste årsag til lungekræft efter rygning, fortæller Jens Otto Kjær Hansen.

I slutningen af 90’erne satte myndighederne i Danmark en øvre grænse for det tilladte radonniveau i nybyggeri og på arbejdspladser, og de gjorde det påbudt at leve op til. Der var dog et problem, og det var ikke et lille et af slagsen ifølge Jens Otto Kjær Hansen:

- Selvom det er lovpligtigt, er det frivilligt, om man vil undersøge det. Det er tudetosset! I de fleste af vores nabolande skal man undersøge radonniveauet for f.eks. at kunne sælge et hus, og det er ligeledes lovpligtigt at undersøge niveauerne på arbejdspladser i England. Herhjemme har vi ingen krav om at undersøge det, selvom der er krav til niveauerne. Imens opråbet om større krav til efterlevelse af fornuftige radonniveauer fortsætter, kan beboerne i de nyrenoverede boliger i Albertslund glæde sig over, at de nu træder på radonsikrede gulve.


RadonSpy.dk – Radon-måleboks


16.jan 2023


Der er stor forskel på radon-værdier fra rum til rum. Du bør min. måle de lokaler du opholder dig mest i.

RADON-MÅLEBOKS:

En radon-måleboks indeholder en radon-sporfilm. Sporfilmen minder meget om den film, der tidligere blev anvendt i et kamera. Radon udgiver en række små radioaktive partikler, som sætter et spor på sporfilmen, når de passerer. Radon-sporfilmen bliver fremkaldt ved, at den bliver behandlet med nogle kemiske væsker, som fremhæver radon-sporene. Efterfølgende bliver filmen set i et mikroskop, hvorpå man kan finde radonværdien (Bq/m³).

Som bruger ser man ikke radon-sporfilm. Man får blot en radon-måleboks, som indeholder sporfilmen. Måleboksen måler fra det øjeblik, du pakker den ud af specialposen.

Vi sender en radon-måleboks og en vejledning (boksen fylder 2 x 4 x 4 cm.).

  • Du placerer boksen i det rum, du vil måle via vejledningen. Herefter bliver mængden af radon målt.
  • Efter radonmålingen (du kan måle fra 2 mdr. og op til et år) sendes boksen i den tilhørende konvolut til laboratoriet. Portoen er betalt.
  • Efter 1-2 uger får du et svar fra laboratoriet

Læs mere her


RADONNORD – nomineret til innovationsprisen via Building Awards 2022




Finalist i kategorien Innovationsprisen med deres radonudskiller, som er den helt sikre metode til fjernelse af radon

Vi er rigtig stolte og glade. Vi vil derfor gerne takke alle vores kunder samt samarbejdspartnere for støtten af vores radonudskiller.

Radonudskilleren er nomineret, fordi den på en ny og effektiv måde formår at fjerne radongas og drænvand, samtidig med at varmetab helt ungås.

Læs mere om radonudskilleren på https://radonnord.dk


Jackon er nomineret til to Miljøpriser




Isoleringsgiganten Jackon Danmark A/S er nomineret til Byggeriets Miljøpris med virksomhedens Radon Oplysningsstrategi samt produktet, Jackon Radon Connect.

Som en af de førende leverandører af radonsikring i Danmark har Jackon opbygget kvalificeret viden om radons påvirkning af indeklima og sundhed samt løsninger, der sikrer imod indtrængning.

Jackon har gennem mange år i byggebranchen erfaret, at der grundet mangelfuld information og en lang række misforståelser er behov for oplysning om korrekt og bygbar radonsikring både blandt udførende, projekterende og studerende. På den baggrund har virksomheden iværksat en Radon Oplysningsstrategi, som har til formål at sikre, at alle danske boliger skal være lovlige, sikre og sunde i henhold til Bygningsreglementet §332. Desuden producerer virksomheden gennemtestede og bygbare radonsikringsløsninger til den danske bygningsmasse.

Det er med denne indsats, at Jackon nu er nomineret til Byggeriets Miljøpris med Radon Oplysningsstrategi og produktet, Jackon Radon Connect.

"Nomineringerne er et resultat af den store indsats, alle hos Jackon har bidraget til. Det er vi superstolte af," siger Torben Sørensen, Salgschef i Jackon.

Radon Oplysningsstrategi skal sikre lovlige og sunde bygninger

Jackon erfarer, at der mangler oplysning om radon i alle led af byggebranchen. Derfor arbejder virksomheden strategisk med at oplyse om korrekt og bygbar radonsikring, lovgivning samt de sundhedsmæssige udfordringer, radon kan give på sigt.

Gennem webinars, undervisning, messer, artikler, kampagner, content m.v. udfører virksomheden et omfattende oplysningsarbejde til alle led i byggebranchen herunder uddannelsesinstitutioner. 

"Vi følger lovgivningen og den branchemæssige udvikling i samfundet i forhold til radonsikring. Hos Jackon er vi løbende i dialog om aktiviteter og markedsføring, der skal sikre, at vi opnår vores mål om, at alle danske bygninger skal være lovlige, sikre og sunde i henhold til BR18 §332," siger Torben Sørensen, Salgschef i Jackon.

Stort fokus på uddannelserne

En af de aktiviteter, Jackon har iværksat for at oplyse de byggefaglige uddannelser, er virksomhedsbesøg på produktionsfabrikken i Hedensted. Besøgene består i en praktisk del (produktion) og en teoretisk del (undervisning). 

I 2021 havde Jackon besøg af 200 bygningskonstruktørstuderende fra UCL Erhvervs og Professionshøjskole i Odense, hvor radonsikring var et vigtigt emne på dagsordenen. Lektor ved UCL, Bo From Jacobsen, fortæller om besøget:

"Vi ved nu mere om Jackons produkter, som kan indbygges vigtige steder iht. BR18. Radon skal behandles med omtanke. Det ved vore studerende nu. De kan i højere grad indgå i et projekteringsteam, som kompetente medarbejdere med viden om produkter, der er effektive."

Jackon har indgået en ny aftale med UCL om, at virksomheden i 2022 får besøg af yderligere 300 bygningskonstruktørstuderende.

"Dette vil medvirke til, at endnu flere af fremtidens projekteringsansvarlige modtager korrekt viden til at bygge boliger, der er lovlige, sikre og sunde," siger Martin Bendix, Projektrådgiver i Jackon.

Jackon arbejder fortsat på at komme i dialog med endnu flere bygningskonstruktør-, arkitekt- og ingeniøruddannelser.

Alle skal med!

Ifølge Salgschef, Torben Sørensen er det ikke nok "bare" at undervise fremtidens bygningskonstruktører:

Vi er nødt til at have hele byggebranchen med. Derfor afholder vi bl.a. morgenmøder, messer og webinars hos de trælasthandlere, vi samarbejder med. Via aktiviteterne har branchefolk modtaget nødvendig viden om korrekt og bygbar radonsikring. På et webinar deltog 350 personer. Det vidner om, at der er stor efterspørgsel og behov for viden på området." 

Foruden undervisning oplyser Jackon branchen gennem målrettet markedsføring. Via artikler, advertorials, content, annoncer mv. udsender virksomheden informationsmateriale, der har til hensigt at oplyse branchen om lovlig og korrekt radonsikring. På Jackons hjemmeside jackon.dk kan brugerne ligeledes indhente aktuel viden om radonsikring samt relevante brochurer og monteringsvejledninger. 

"Det er vores grundlæggende erfaring, at man for at lykkes med en sådan strategi må oplyse og informere bredt ud til alle byggeriets parter, hvorfor vores målgruppe netop spænder fra den projekterende til den udførende samt fra den erfarne til den studerende. På den måde sikrer vi, at både eksisterende og fremtidige byggerier undgår unødvendige helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser," siger Torben Sørensen, Salgschef i Jackon.

Jackon Radon Connect sikrer korrekt placering mellem aftræksrør og sugplade

Udover Jackons Radon Oplysningsstrategi, er virksomheden også nomineret til en miljøpris for produktet, Jackon Radon Connect. Jackon har i samarbejde med en række udførende entreprenører udviklet produktet, som sikrer korrekt placering og optimal forbindelse mellem aftræksrør og radonplade.

"Ved brug af Jackon Radon Connect, kan aftræksrøret placeres sikkert på radonpladen med god forbindelse og optimalt aftræk. Produktet er designet således, at det ganske enkelt ikke er muligt at placere forkert. Dette giver entreprenør såvel som bygherre sikring for, at suglaget virker efter hensigten og til en hver tid kan aktiveres til nedbringelse af radonniveauet i indeklimaet. Fejlmonteret radonsikring kan blive en dyr fornøjelse for entreprenør såvel som bygherre. Samtidig udgør det en stor sundhedsmæssig risiko for de personer, der opholder sig i det færdige byggeri. Den udfordring ønsker Jackon at imødekomme med løsningen Jackon Radon Connect," slutter Martin Bendix.

Denne opbygning og sikringsmetode får desuden opbakning fra bl.a. SBI, og vurderes som et uundværligt tiltag mod radon-indtrængning.

Jackon er en virksomhed med traditioner

Jackon udvikler lette løsninger for et bedre klima og er stolte af at være en af Nordens ledende producenter af isolering og emballage i ekspanderet og ekstruderet polystyren til byggebranchen og industrien.

Jackon-gruppen er en norskejet industrikoncern med hovedkontor i Fredrikstad, hvor virksomheden blev etableret i 1956. Virksomhedens historie er præget af nytænkning, udvikling og tilpasning til stadig skiftende markedsforhold og behov. Med energibesparelser og miljøhensyn som ledestjerner har Jackon udviklet en række produktionsmetoder, isoleringsløsninger og byggesystemer.

Siden Jacob Solgaard og Konrad Akselsen grundlagde Jackon i 1956, har virksomheden udviklet sig til en stor koncern. I dag har Jackon en betydelig eksport til mange lande i Europa.

Jackon har datterselskaber og produktionsenheder flere steder i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland og Belgien og har i alt 21 fabrikker i Europa.


Den usynlige dræber fra undergrunden




Radon er en radioaktiv kræftfremkaldende gas, som findes naturligt i undergrunden. Herfra siver den ind i bl.a. boliger, hvilket øger risikoen for lungekræft.

Radon kan ikke ses, føles, lugtes eller smages. For høj koncentration af radon i fx boliger kan dog indebære en sundhedsrisiko for mennesker. Radon øger risikoen for lungekræft, og risikoen er størst, hvis man også er ryger. Ifølge verdens sundhedsorganisationen WHO er radon den næst vigtigste medvirkende årsag til lungekræft, kun overgået af rygning. 

Det vurderes, at 64.000 danske hjem har radongrænseværdier over det kritiske niveau, hvor sundhedsmyndighederne anbefaler, at der tages aktive skridt til at få niveauet nedbragt.

300 danskere dør om året
I Danmark anslås det, at radon i boliger er en medvirkende årsag til omkring hele 9 pct. af alle nye lungekræfttilfælde, det vil sige omkring 300 tilfælde om året. Dette skal sammenholdes med, at der dør under 200 mennesker i trafikken.

De fleste radonrelaterede kræfttilfælde kan kædes sammen med rygning. Risikoen ved at være udsat for radon er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget, men der er også en risiko for ikke-rygere.

Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder for større mængder af radon der er i luften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft på sigt. Det anslås, at det typisk tager mellem 10 til 40 år, til lungekræften måske en dag konstateres.

Er din kommune radonforurenet?
De danske myndigheder lavede i 2001 en landsdækkende radonundersøgelse og kortlagde ud fra datidens forhold et radonkort. Vi har efterfølgende forbedret radonkortet set i lyset af de store kommunesammenlægninger i 2007.

Du kan læse om netop din kommune her www.TESTdinBOLIG.dk/radonkort. Man skal dog også huske, at radonkortlægningen ikke var en af de største undersøgelser, og nogle kommuner er målt med meget få målinger. Samtidig er det værd at vide, at myndigheder sidenhen har halveret den anbefalede grænseværdi. Kortet bygger dog stadig på de gamle forælderede grænseværdier.

Brug kortet som indikator og ikke endegyldig sandhed.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at alle danske hustande får målt deres radonniveau

Yderligere radoninformation?
Klik ind på www.TESTdinBOLIG.dk og læs mere om radon, symptomer, forebyggelse, målinger mv.


Radonmålingssæsonen er netop startet




Radonmålingsæsonen starter officielt den 1. oktober og slutter igen den 30 april. Grunden til at Institut for Strålebeskyttelse anbefaler netop denne måleperiode skal begrundes med det faktum, at der netop i fyrringsæsonen er mere radon i indeluften i boligerne.

Når der fyres i boligen, skabes der automatisk et undertryk i huset, der næsten suger radon op. Derved får man det bedste billede af virkeligheden.

Radon dræber 300 om året
Radon er en kræftfremkaldende gasart, der menes at være direkte årsag til ca. 300 danske dødsfald om året. Dette skal sammenholdes med ca. 200 trafikdræbte. Den giftige gas kommer ind i kroppen via luftvejene, hvorefter det kommer ned i lungerne og kan bestråle disse. Det kan i værste fald medføre lungekræft med dødelig udgang.

Hvordan ved man om der er for meget radon i indeluften?
Radon kan ikke ses, høres, føles eller smages. Den eneste måde man med sikkerhed kan fastslå om der er for høje koncentrationer af radon i indeluften er ved at radonmåle.

Er din kommune radonforurenet?
I nogle kommuner er op til 30% af boligerne forurenet med for meget radon i indeluften. De danske myndigheder har for nogle år tilbage gennemført en landsdækkende radonundersøgelse, der har dannet grundlag for det danske radonkort. Du kan klikke ind på www.TESTdinBOLIG.dk/radonkort for at se, hvordan det ser ud hvor du bor.

Mål dit hjem.
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler at alle danske hjem bliver radonmålt. Det er enkelt og billigt, men husk kun, at bruge godkendte radonmålere og et godkendt radonlaboratorium.

Hvis du vil vide mere om radon generelt eller radonmålere, kan du klikke ind på www.TESTdinBOLIG.dk


Skipper Møllebæk – Ny dansk opfindelse gør det muligt at fjerne radon, inden den kommer ind i boligen




Nogen gange får man de mest fantastiske ideer, når man ikke selv
er klar over det! Dette skete for mig, da jeg en ganske almindelig
arbejdsdag, kom ud fra en udfordring som kloakmester, og tænkte
”jamen er det ikke bare?”. Det vidste sig så senere, at med en god
ide, kommer også en masse arbejde, som jeg ikke kunne klare alene.
Derfor indgik jeg et tæt samarbejde med Teknologisk institut, og har nu udviklet Radonudskilleren.

En helt ny type brønd, hvor man fjerner, den Radon der stiger op fra undergrunden, inden det kommer ind i huset. Den giftige gas når derfor, aldrig ind til beboerne i bygningen. Ydermere har radonudskilleren også den fordel, at ikke nok med at den fjerner radon, fjerner den også alt risiko, for opstigende grundfugt i kælderen.

Procesessen fra ide til færdigt produkt har være lang, men også meget spændende. Processen har været fyldt med tekniske udfordringer, og masser af idé sparring, både med familien, gode kollegaer og rådgivere.

I følge sundhedsstyrelsen er der 350.000 villaer i Danmark som har et radonniveau, over 100 Bq/ m3. Dette skal if. Bygningreglementet udbedres ved renovering og ved nybyg.

Der står i BR 18 § 332:
”Indstrømning af radon til indeklimaet skal begrænses ved at gøre bygningskonstruktionen mod undergrunden tilstrækkeligt lufttæt eller ved at benytte andre tilsvarende effektive foranstaltninger.
Stk. 2. Bygningen skal udføres, så det sikres, at radonindholdet i indeluften vurderet som en estimeret årsmiddelværdi ikke overstiger 100 Bq/m3. “
Ved at installere Radonudskilleren, har vi på et hus kunne måle før niveauet, til at svinge omkring 450 Bq/m3, hvor vi efter installation, kunne måle værdien til omring 30 Bq/m3 altså langt under grænseværdien

Fun fact:

“Radon” er googlet 5.400 gange om måneden alene i Danmark.
Denne løsning er helt unik, og aldrig set før, den er derfor også patent anmeldt. Det er en løsning som gør det meget nemmere, for håndværkere i fremtiden at fjerne radon, samt en løsning som er god til boligejer, da de kan sikre sig mod den farlige gas, uden at det når ind i deres bolig.

Venlig hilsen Radonnord
For mere information kontakt.
Skipper Møllebæk
40559194 / kontakt@radonnord.dk


Lindab – En dokumenteret løsning til reducering af radon




Radon i boligen kan hverken ses, lugtes eller smages. Men tag ikke fejl, den radioaktive gas er nemlig sundhedsfarlig, hvis den kommer over et vist niveau, og man regner med, at radon er årsag til 300 nye tilfælde af lungekræft om året i Danmark. Det er derfor sund fornuft at reducere niveauet af radon i boligen, hvis det ligger for højt.

Næsten 50 procents reduktion

Indtil nu har man ikke kunnet dokumentere, hvilken effekt mekanisk ventilation har på reduktion af radonniveauet i et almindeligt hjem. Men nu har Teknologisk Institut for Lindab gennemført en uvildig undersøgelse, der dokumenterer en effekt på hele 48 procent i et konkret enfamiliehus.

Erstatte tro med viden

I branchen har der været mange diskussioner og antagelser om, hvorvidt et ventilationsanlæg har nogen effekt på niveauet af radon i en bolig. Men den diskussion er nu endegyldigt lukket, for undersøgelsen betyder, at såvel professionelle som private har noget konkret at forholde sig til. Vi kan erstatte tro med viden og derfor tage en professionel og saglig tilgang til spørgsmålet om reduktion af radon.

Vi ved, at vi kan hjælpe med at bekæmpe den radioaktive gas i boligen, og vi kan nu dokumentere det.

Målinger gennem et helt år

Teknologisk Institut udførte forsøget gennem et helt år i et typisk 1½-plans murstenshus fra 1930’erne med nyere vinduer og uden særlige ventiler. Radonmålingerne blev foretaget før og efter monteringen af en ventilationsløsning, og ved at sammenligne målingerne blev det tydeligt, at ventilationssystemet reducerede niveauet af radon væsentligt.

Der findes andre løsninger til at reducere radonniveauet, men vælger man at installere ventilation reducerer man radonniveauet og forbedrer samtidig boligens indeklima generelt.

Et vigtigt skridt på vejen

Som med alle andre undersøgelser, er der naturligvis en række forbehold, der betyder, at vi ikke kan garantere nøjagtig den samme reduktion i alle huse, og man kan ikke uden videre overføre resultaterne til andre anlæg og andre huse. Når det så er sagt, så er vi rigtig glade for den viden, som dette projekt har skabt.

Resultatet af undersøgelsen er et vigtigt skridt på vejen til at skabe et faktuelt beslutningsgrundlag for de danskere, som er berørte af radon.


Lindab – Forsøg giver ny viden om bekæmpelse af radon i danske hjem




Et forhøjet radonniveau kan have store helbredsmæssige konsekvenser for mennesker. Derfor har Teknologisk Institut på vegne af Lindab gennem det seneste år udført et forsøg i et almindeligt dansk hjem for at undersøge, hvilken effekt et ventilationsanlæg har på reduktion af radonniveauet.

Danskernes kendskab til radon, og gasartens sundhedsskadelige konsekvenser, er steget de senere år. Der mangler imidlertid faktuel viden om effekten af de forskellige muligheder til reduktion af radonniveauet. Derfor har Teknologisk Institut på vegne af Lindab gennem det seneste år udført et forsøg for at undersøge og dokumentere, hvilken effekt en ventilationsløsning har på reduktion af et forhøjet radonniveau i et almindeligt dansk hjem.

Resultatet af undersøgelsen viser, at effekten i det pågældende hus har været en reduktion af radonniveauet på 48 procent.

”Resultatet viser en betydelig reduktion på næsten 50 procent, og det er vigtigt af flere grunde. Dels fordi vi nu har dokumentation for effekten i forhold til, hvilken reduktion man kan opnå med en ventilationsløsning. Dels fordi resultatet bidrager med faktuel viden, som kan skabe et veloplyst grundlag for danskerne, så de kan vælge den rigtige løsning i forhold til netop deres hus og behov,” fortæller Lars Rosenkilde fra Lindab.

En bekymring mindre for børnefamilien

Undersøgelsen er gennemført i Greve hos en børnefamilie i deres enfamilieshus fra 1957. Også hos familien er man tilfreds med resultatet af undersøgelsen.

”Som småbørnsfamilie har vi bekymringer nok, så da vi fik mulighed for at være med i forsøget, var vi hurtige til at sige ja. Vi havde selv foretaget målinger, der viste et forhøjet radonniveau, og vi havde derfor kontaktet Teknologisk Institut for at blive klogere på mulighederne for at reducere radonniveauet. Nu har vi fået dokumentation for, at radonniveauet er under grænseværdien, og vi behøver derfor ikke bekymre os om radon mere,” fortæller Christian Andersen.

Teknologisk Institut foretog en radonmåling i familiens hjem før og efter monteringen af ventilationsløsningen for derefter at kunne sammenligne de to resultater. Inden forsøget lå radonniveauet i familiens bolig på lidt over 200 becquerel per m3 og overskred dermed den anbefalede grænseværdi. Efter monteringen af en ventilationsløsning ligger niveauet nu omkring 100 becquerel per m3.

Velvære i hverdagen

Der findes andre metoder til reduktion af radon, men ventilationsløsningen adskiller sig ved både at sænke radonniveauet og forbedre det generelle indeklima i boligen.

”Vi har fået løst et problem og fjernet en bekymring, men samtidig gør ventilationsløsningen også en mærkbar forskel på vores indeklima i det daglige. Der er ingen udfordringer med fugt i badeværelset eller os fra madlavningen i køkkenet og luften føles generelt friskere. Samtidig ved vi, at de uønskede stoffer fra tøj, legetøj og elektronik også reduceres. Det giver velvære i hverdagen,” siger Christian Andersen. 


Lindab vil dokumentere, hvor meget radonniveauet kan sænkes med ventilation




Et forhøjet radonniveau kan have store helbredsmæssige konsekvenser, men der mangler faktuel viden om effekten af de forskellige metoder til begrænsning af radon

Derfor har Lindab med hjælp fra Teknologisk Institut nu igangsat et forsøg, som skal dokumentere effekten af mekanisk ventilation på radonniveauet i et almindeligt, dansk hjem.

Information om mulige konsekvenser af et for højt radonniveau er tiltaget i løbet af de seneste år, men når det kommer til effekten af de forskellige løsninger til begrænsning af radonstråling, er kendskabet derimod begrænset. Det skal et nyt forsøg være med til at ændre på.

”Strålingen fra radon kan være en reel sundhedsrisiko for de mange danskere, hvis hjem er udsat for et højt niveau af radon. Vi vil med et forsøg dokumentere, hvor meget et ventilationsanlæg kan reducere radonniveauet til i et almindeligt hjem,” siger Lars Rosenkilde fra Lindab, der har iværksat forsøget.

Forsøget, der er igangsat af Lindab og udføres med hjælp fra Teknologisk Institut, finder sted hos en børnefamilie i deres hjem i Greve, hvor Teknologisk Institut foretager radonmålinger før og efter monteringen af en ventilationsløsning i huset. Ved at sammenligne de to målinger, synliggøres effekten af ventilationen på radonniveauet. 

Stigende opmærksomhed på risikoen fra radon

Familien i Greve er langt fra de eneste danskere, der er opmærksomme på radon. YouGov har på vegne af Home gennemført en undersøgelse af danskernes fokus på radon i forbindelse med bolighandel. Undersøgelsen viser tydeligt, at danskerne generelt ønsker større oplysning om radon.

”I Home har vi i løbet af de seneste par år oplevet større interesse for radon i forbindelse med bolighandel, og oplysning om radon-niveau er generelt noget, som køberne i høj grad efterspørger. Over halvdelen af danskerne vil derfor gerne have udleveret et radon-Danmarkskort i forbindelse med bolighandel, og det er selvfølgelig noget, som vi bakker op om. Jo bredere kendskab til radon, jo bedre” siger Pernille Breyen Drews fra Home.

Én løsning på flere problemer

Som seniorspecialist ved Teknologisk Institut er Britt Haker Høegh ansvarlig for udførelsen af radonmålingerne og forsøgets overordnede faglighed. Hun forventer, at ventilationsløsningen vil reducere radonniveauet med 30-50 procent, men understreger, at effekten i høj grad afhænger af det enkelte hus.

”Den konkrete effekt afhænger af den enkelte bolig. Sammenlignet med andre løsninger til reducering af radon adskiller en ventilationsløsning sig ved både at sænke radonniveauet og forbedre indeklimaet ved at reducere uønskede stoffer fra tøj, legetøj, elektronik og inventar. I sidste ende er det dog vigtigt at vælge netop den løsning, som husejeren får mest gavn af,” siger Britt Haker Høegh.

Vil danne forbillede for branchen

Hos Lindab har man en forhåbning om, at andre leverandører af radonløsninger som lufttætning og radonsug vil blive inspireret og iværksætte lignende forsøg, der kan dokumentere effekten af deres løsninger.

”Vi har en forhåbning om, at andre producenter vil følge trop med egne forsøg, så vi sammen kan skabe et velbelyst beslutningsgrundlag for de danskere, som er berørte af radon.” siger Lars Rosenkilde fra Lindab.

Forsøget afsluttes i starten af 2020, hvor dokumentationen for effekten af en ventilationsløsning på radonniveauet i et helt almindeligt, dansk hus ligger klar.


Ny fleksibel fugtmembran med indbygget radonbeskyttelse




Intro Flex lancerer en ny smørbar fugt- og radonmembran, der forener de bedste egenskaber ved mineralske og fleksible membraner og giver store arbejdsmæssige besparelser
Nu bliver det betydeligt enklere og hurtigere at udføre en effektiv radonsikring i stort set enhver form for bygning. Intro Flex ApS lancerer nemlig den nye Multi-Tæt 2K+ fugt- og radonmembran fra Remmers GmbH, og det er en alsidig og fleksibel fugtmembran med den praktiske nyskabelse, at den ved lagtykkelser på 4 mm og derover bliver helt radontæt. Det betyder i praksis, at der kan spares en masse materialer og arbejdstid i forbindelse med radontætning af en bygning, ligesom det bliver betydeligt lettere at skabe en helt tæt og sikker løsning. Multi-Tæt 2K+ er en videreudvikling af Multi-Tæt 2K, som for et par år siden revolutionerede markedet for smørbare fugtmembraner. Den var nemlig en hybridmembran, der forenede de bedste egenskaber ved de fleksible bitumenholdige membraner med alle fordelene ved mineralske membraner. Hybridmembranen er således fleksibel og elastisk og kan klare bevægelser i underlaget samtidig med, at den er lige så nem at arbejde med og at påføre som en mineralsk membran. Den nye Multi-Tæt 2K+ har en lang række unikke egenskaber, der gør arbejdet lettere, hurtigere og mere sikkert for håndværkeren. Den kan anvendes både ude og inde og på stort set alle typer af underlag og til stort set enhver type tætningsopgave. Med en lagtykkelse på blot 3 mm kan den klare op til 3 mm dybe revner uden forstærkningsvæv. En lagtykkelse på blot 3 mm er tilstrækkelig ved jordkontakt mod trykkende vand. Der er ingen afspaltning af ammoniak, som kan belaste indeklimaet. Tørre- og hærdningstiderne er meget korte. Efter blot 9 timer kan overfladen tildækkes, og efter 18 timer er membranen gennemhærdet. Den nye fugt- og radonmembran kan påføres på flere forskellige måder. Ved manuel påføring kan der frit vælges mellem at spartle, at svumme eller sågar bruge malerulle, og til de store områder kan der anvendes sprøjteudstyr. Remmers er en tysk producent med et komplet produktprogram inden for bygningssanering. Firmaet har eksisteret i 70 år og er dermed Europas mest erfarne producent af innovative systemer til afhjælpning af fugt i boliger og bygninger. Remmers produkter importeres til Danmark af firmaet Intro Flex, der har hovedkontor i Hadsund og er et handels- og ingeniørfirma med lagerføring og salg af en række produkter inden for blandt andet indvendig isolering, fugtproblemer, skimmelsanering og indkapsling af PBC-miljøgift

Realdania vil fremme et godt indeklima




300 danskere dør årligt, fordi de udsættes for radioaktiv stråling i deres hjem. Problemet er ra-don, som er en radioaktiv gas, der kan trænge ind i familiehuse fra undergrunden. Det er blot ét af de mange indeklimaproblemer, som truer folkesundheden – og som gør, at Realdania nu lancerer et strategisk initiativ for fremme af et godt indeklima.
Fra i dag den 19. januar og fire uger frem gennemfører Realdanias datterselskab Bolius en oplysnings-pilotkampagne på Bornholm, der skal skærpe husejeres opmærksomhed på radon. Kampagnens formål er at få bornholmerne til måle radonniveauet i deres hjem og søge råd til, hvordan de kan gøre noget ved problemet, hvis det er for højt. Se kampagnesite på Radonfrithjem.dk Læs mere om kampagnen på Realdania.dk Realdania sætter fokus på radonstråling som et af flere aktiviteter for at fremme et godt indeklima og dermed folkesundheden. Radonstråling er samtidig en problemstilling, som i dag ikke har den store opmærksomhed blandt boligejere. I modsætning til for eksempel i Sverige, hvor radonniveauet generelt er højere, men hvor bygningsreglementet og et større kendskab til, hvordan man undgår radonstråling, betyder, at antallet af dødsfald er lavere end i Danmark målt i forhold til befolkningstal. Et godt indeklima - nyt Realdania-initiativ Indeklima er en væsentlig samfundsmæssig problemstilling, der har stor indflyelse på folkesundheden. Realdania har derfor valgt at gøre kampen for det gode indeklima til et særligt fokusområde for en strategisk indsats. En indsats, der løber over de kommende år. Målet er at understøtte udvikling af et godt indeklima særligt i forbindelse med de kommende års energirenovering og energioptimering af byggeriet. Derudover er det målet at sætte fokus på sundhedsmæssige problemer i indeklimaet såsom f.eks. støj, dagslysproblemer, skimmel-svamp, afgasning fra materialer, radon og sundhedsskadelige partikler. Ud over radon-pilotkampagnen har Realdania også igangsat et eksperimentbyggeri i Holstebro, der blandt andet skal undersøge, hvordan indeklima påvirkes af byggemateriale, -metoder og ventilationsforhold. Et tredje aktuelt projekt er Be-Ready, som undersøger indeklimaforhold før og efter gennemførte energirenoveringer. Realdanias nye initiativ bygger videre på erfaringerne fra bl.a. Realdania-forskningscentret CISBO (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger), hvor landets førende indeklimaeksperter gennem de seneste fem år har arbejdet sammen på tværs af forskningsinstitutioner. For yderligere information kontakt: Programchef Lennie Clausen, programmet Innovation i Byggeriet, Realdania, tlf. 32 88 53 81 Fakta Radon Hvis det lykkes at få sat radon på dagsordenen hos boligejerne på Bornholm, er det planen, at Realdania og Bolius til næste år vil køre en landsdækkende radonkampagne. Ifølge Sundhedsstyrelsen, der har lavet omfattende undersøgelser af sammenhængen mellem radonpåvirkning og lungekræft, sker der 300 dødsfald om året som følge af radonstråling. Til sammenligning tegnede trafikuheld sig for 191 dødsfald i 2013. Antallet af drukneulykker i 2012, som er det seneste år, der er officielle tal fra, var på 57. Et godt indeklima Realdanias Et godt indeklima-initiativ er i sin opstartsfase, hvor der er plads til ansøgninger inden for et bredt felt af indeklimaprojekter. Realdania har på nuværende tidspunkt igangsat aktiviteter inden for følgende tre konkrete indsatsområder: - Energioptimering og indeklima - Radon - Børnenes indeklima