Skadedyrsbekæmpelse

Skadedyrbekæmpelse har til formål at eliminere skadedyr, som måtte have indfundet sig i bygningen. Skadedyr kan både skade selve bygningen, men er samtidig en trussel mod hygiejnen. Skadedyrbekæmpelse er i særdeleshed nødvendigt i erhverv, som producerer og behandler fødevarer og pharma.

Leverandører af og viden om Skadedyrsbekæmpelse:


Edialux/Pelsis

Glentevej 11
6705 Esbjerg Ø
Tlf.: 75 14 48 00
E-mail: tanaco@pelsis.com

www.edialux.dk

Kompetencer: Skadedyrsbekæmpelse, fuglesikring, gnaverbekæmpelse, rottesikring, muldvarper, insektbekæmpelse, personlige værnemidler, ukrudtsmidler

Læs mere om Edialux/Pelsis


Nordisk Innovation ApS

nordisk innovation 2

8250 Egaa
Tlf.: 86 35 14 66
E-mail: kontakt@nordisk-innovation.dk

www.nordisk-innovation.dk

kompetencer: Rottesikring, rottespærrer, skadedyrsbekæmpelse

Læs mere om Nordisk Innovation ApS


Pestibus Skadedyrssikring Aps

Peter Hansens Vej 7
8763 Rask Mølle
Tlf.: 30 91 37 00
E-mail: info@pestibus.dk

www.pestibus.dk

Kompetencer: Skadedyr, skadedyrsbekæmpelse, skadedyrsservice og forebyggelse, rottesikring, rottespærre, kloakfælder, smækfælder, Raxit dørtætningslister

Læs mere om Pestibus Skadedyrssikring Aps


Rottefængeren ApS

Flinterupvej 15
4480 St. Fuglede
Kim: 40 411 412
kim@rottefaengeren.dk
Dennis: 30 68 44 47
Dennis@rottefaengeren.dk

www.rottefaengeren.dk

Kompetencer: Rottebekæmpelse, Rottesikring, Rottespærre, Rottefælder, Rotteprop, Rottefælder til kloak, Betonfyldning, TV-Inspektion, Røgprøve, Muldvarpe/Mosegrise

Læs mere om Rottefængeren ApS


Mere viden om Skadedyrsbekæmpelse:

Men er naturligvis også et problem for non-food virksomheder og i private hjem.

Skadedyrsbekæmpelse kan være alt fra udrydning af rotter, lus, lopper, duer og meget mere. Rotter kan eksempelvis gnave i alt fra el-installationer, ledninger til fødevarer. Skadedyrsbekæmpelse har ikke kun det hygiejniske formål, men i ligeså høj grad det økonomiske, da skadedyr ofte vil kunne koste mange tusinde kroner i ødelagte materialer. Skadedyrsbekæmpelse foregår på flere måder, lige fra manuel fjernelse af skadedyr, over rottefælder til brug af giftige kemiske midler. Alt efter hvilken type skadedyrsbekæmpelse der tages i anvendelse, skal man være påpasselig og lade professionelle skadedyrsbekæmpere klare opgaven.


Effektiv hvepsebekæmpelse fra Edialux




Professionelle hvepseprodukter

Edialux Hvepsespray

Kraftig sprayfunktion til behandling af hvepse og andre flyvende insekter.

  • Med turbomundstykke til sikker og effektiv brug - også på afstand 
  • Kan bruges direkte på hvepsebo
  • Hurtig knock-down effekt

Specielt designet hvepsefælde!

Effektiv fælde med naturligt lokkemiddel, der hældes i bunden af fælden, inden den hænges ud. Lokkemiddlet tiltrækker hvepsene, så de flyver ind gennem hullet i fældens bund. Når først hvepsene er gået i fælden, har de meget svært ved at finde ud igen.


Pelsis – Nyt pro-katalog på dansk og engelsk




Se vores katalog over det nordiske professionelle sortiment

Nu er den første udgave klar, vi ved, at der vil blive foretaget justeringer, men vores mål er, at dette katalog vil lette processen, næste gang du vil bestille dine professionelle produkter til skadedyrsbekæmpelse.

Download den her!


Edialux / Pelsis – Nyhed – Effektiv bekæmpelse af rotter




Generation mix - En unik blanding med stor ædelyst

FIRDOBBELT - Multimix-formulering ((Havreflager, solsikkefrø, græskarkerner og majs) Ideel mod manglende ædelyst

LET AT HÅNDTERE - Specifik teknologi på havreflager

PÅ TØRRE STEDER - Inde i stalde og husdyranlæg

CHOCKEFFEKT - Havregrynene er specielt tilberedte for at forbedre kornsmagen

Bestil her


Pelsis tilbyder Green Protect sølvfisk-/skægkræfælde




Som nu rapporteret i flere nyhedsmedier er en ny art af den velkendte sølvfisk kaldet skægkræ, på sin fremmarch i Danmark. I modsætning til sølvfisken som de fleste kender og er vant til at håndtere hurtigt og simpelt, lever det altædende skægkræ i alle slags indendørsmiljøer, og er for mange blevet en plage at udrydde.

Tanaco A/S tilbyder som de eneste Green Protect sølvfisk-/skægkræfælde til detailhandlen i Danmark. Fælden indeholder lokkemiddel i form af feromontabletter, der er unikt målrettet til sølvfisk og skægkræ. Den er yderligere udviklet med et specielt limmønster for at sikre en høj fangstrate.

Green Protects sølvfisk/skægkræfælde sikrer med det innovative og patenterede limmønster CoreDot teknologi, at indfangede sølvfisk/skægkræ ikke blokerer for flere sølvfisk/skægkræ går i fælden, og derfor øges fangstraten. Fælden indeholder feromontablet uden giftigt indhold, der tiltrækker både sølvfisk og skægkræ.

Den langtidsholdbare lim er effektiv 24 timer i døgnet i indendørsmiljøer, bl.a. på badeværelser, i køkkener og andre opholdsområder.

Bemærk, en meget høj fangstrate kan indikere, at professionel assistance skal kontaktes, for at blive sølvfisk/skægkræ kvit. Green Protect sølvfisk-/skægkræfælde kan købes i flere detailbutikker. Ønsker du at blive distributør eller lære mere om andre nye Green Protect produkter, er du velkommen til at fremsende en mail til tanaco@pelsis.com eller kontakte os på  75 14 48 00.


Selontra® fra BASF – Nyt ekstraordinært velsmagende rottemiddel uden resistens




  • Ingen kendt resistens
  • Unik formulering, der er mere velsmagende end mange antikoagulante midler
  • Kontrol kan opnås på kun syv dage

Skadedyrsbekæmpere og andre professionelle brugere har længe kæmpet med rotter og mus, der er resistente over for antikoagulerende midler. Det er dyrt, giver store skader og forsinker bekæmpelsen, og med visse antikoagulante midler vil det være umuligt at bekæmpe skadedyrene.

Selontra® fra BASF er et nyt, effektivt middel som hurtigt kan bekæmpe alle rotter og mus – også de antikoagulant-resistente. Selontra® indeholder det naturligt forekommende, aktive stof cholecalciferol, som rotter og mus ikke har nogen kendt resistens over for. Det er desuden usandsynligt, at skadedyrene udvikler resistens over for cholecalciferol, fordi stoffet spiller en afgørende rolle i gnavernes fysiologiske processer. Modsat er der rapporteret resistens mod de fleste antikoagulante rottemidler.

“Cholecalciferol er ikke et nyt stof i rotte-bekæmpelse, men tidligere produkter med cholecalciferol har vist sig at være mindre velsmagende for gnavere sammenlignet med Selontra®,” siger Sharon Hughes, der er global teknisk marketing manager inden for skadedyrsbekæmpelse hos BASF. “Den unikke sammensætning i Selontra® er meget tiltrækkende for rotter og mus, selv når der er anden mad i nærheden.”

Bedre for miljøet og hurtigere effekt
Selontra® har flere fordele sammenlignet med antikoagulante midler, da Selontra® ud over at være mere velsmagende også har en hurtigere effekt. Man kan opnå fuldstændig kontrol over skadedyrsangrebet på blot syv dage, hvilket typisk er tre gange hurtigere end konventionelle antikoagulante lokkemidler.

Desuden nedbrydes det aktive og naturligt forekommende stof cholecalciferol let hos rotter og mus. Cholocalciferol nedbrydes hurtigt i miljøet og ophobes ikke i levende organismer.

“Med Selontra® har skadedyrsbekæmpere og andre professionelle brugere et pålideligt, hurtigt og effektivt middel til at kontrollere skadedyrsangreb både på land og i by, som virker selv mod antikoagulant-resistente gnavere,” siger Sharon Hughes.


Brancheforening – Rotteinvasion kan holdes nede – men Miljøstyrelsen svigter




Til stor fare og gene for danskerne så stiger rotteanmeldelser og rotteproblemerne eksplosivt i Danmark.

Nu retter Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpelsesfirmaer (BS) en sønderlemmende kritik mod Miljøstyrelsen, som de mener, svigter både danskerne og hele branchen. Der findes nemlig effektiv og gennemprøvet grøn teknologi, men Miljøstyrelsen hæmmer udbredelsen, lyder kritikken. Politikere går nu ind i sagen.

”Det helt store problem i Danmark er, at embedsmændene i Miljøstyrelsen ikke kan eller ikke vil sætte sig ind i de nye grønne teknologier. Derfor laver man gammeldags og bagudrettet lovgivning, der betyder, at bekæmperne bliver begrænset i at bruge den nye og effektive teknologi, der i dag findes på markedet. Og det går altså ud over helt almindelige danskere, der dagligt kæmper med rotter og risikerer dødelig smitte,” siger Klaus Baagøe-Nielsen fra bestyrelsen hos BS.

Tilbage til gift!                    

Et konkret eksempel på en besynderlig ny lovgivning er, at man nu skal være autoriseret kloakmester for at måtte installere, mekaniske fælder, teknologiske rottefælder mv. i kloakkerne på f.eks. en privat matrikel. Konsekvensen er, at bekæmpere som kommuner, forsyningsselskaber og boligselskaber igen kan blive tvunget til at bruge gift i kloakkerne.

”Loven betyder reelt, at hvis der kommer rotter op fra en utæt kloak hos en privat grundejer, så må skadedyrsbekæmperne kun bekæmpe dem på overfladen og ikke der, hvor problemet stammer fra, nemlig kloakken. Det er vores medlemmer, der er autoriserede og er eksperter i rottebekæmpelse, vi tænker innovativt og har skabt gode resultater med ny teknologi. Der findes alternativer til gift, lige fra simple men effektive løsninger med fælder til de højteknologiske fælder, men vi føler, som branche, at vi mangler opbakning fra styrelsen ” siger Claus Schultz, der er formand for BS.

Undersøgelser viser, at rotter i byområder for langt størstedelens vedkommende kommer fra kloakken. Derfor giver det mening og gode resultater at bekæmpe her. Klaus Baagøe-Nielsen peger på, at grønne teknologier findes og har vist sig særdeles effektive.

”Vi står med en historisk alvorlig rotteplage, hvor rotteanmeldelserne ifølge Danmarks Radio er steget med 44 procent fra 2015-16, og så reagerer de ansvarlige myndigheder ved at binde hænder og fødder på os, der bevisligt er bedst til at bekæmpe problemet. Det kan næsten ikke blive mere absurd, og det er med sikkerhed ikke i den almindelige danskers interesse,” siger han.

Forsyningsselskaber i teknologisk offensiv - ryster på hovedet

Hos Hedensted Spildevand A/S og Vestforsyning A/S i Holstebro, som med stor succes har skrottet giften til fordel for højteknologisk rottebekæmpelse, ryster man også på hovedet over lovgivningen.

”Når vi er i gang med en bekæmpelsesplan i et område, så må vi gerne installere vores fælder i det store offentlige kloaknet. Men hvis en brønd på en privat matrikel indgår i vores bekæmpelsesplaner, så må vi pludselig ikke installere noget i brønden, og det hindrer os altså i at udføre vores effektive bekæmpelse,” siger driftschef Ulrik Folkmann fra Hedensted Spildevand.

Politisk indgriben

Hos Dansk Folkeparti har erhvervsordfører Hans Kristian Skibby(MF) fulgt udviklingen. Han vil nu tage sagen op i Folketinget og rette henvendelse til Miljøstyrelsen for at få en forklaring. Samtidig vil han forsøge at gøre op med, at enkeltpersoner i embedsværket kan stoppe den teknologiske udbredelse for hele brancher.

”Det er under al kritik, og vi skal have set på om embedsværket er skruet rigtigt sammen i Miljøstyrelsen. Nye teknologier bygger ofte på helt nye måder at se og løse udfordringer på, og det kræver at styrelserne involverer sig i, hvad det er man kan med disse nye teknologier, og det er her styrelsen ser ud til at svigte, og det er også med til at bremse væksten i Danmark,” siger Hans Kristian Skibby.


Rotter i boligblokke – Dræberteknologi udrydder rotter i kloakkerne




- under 27 boligblokke i Farum Midtpunkt

Boligforeningen Farum Midtpunkt er lige nu i gang med det endelige opgør med rotterne i kloaknettet under de 27 boligblokke. Det sker som en konsekvens af, at rotter har invaderet flere boligblokke. 11 intelligente dræberfælder har indtil nu udryddet flere end 650 rotter under de første boligblokke, og det har begrænset rotteproblemerne. Der følges nu en nøje udarbejdet bekæmpelsesplan for alle blokkene, og det vil fortsætte indtil situationen er helt under kontrol.

Tiltaget sker som led i en klar forebyggende strategi om at opnå bedre sikkerhed for beboerne samt en mere effektiv rottebekæmpelse, så man undgår rotter i lejligheder og på fælles arealer.

Effektiv teknologi
- Vi har haft nogle problemer med rotter inde i nogle af blokkene på grund af utætte kloakker. Af hensyn til beboernes sikkerhed besluttede vi derfor at få ryddet kloaknettet for rotter med det mest effektive våben, der findes på markedet, og det har indtil videre vist sig at være særdeles effektivt, siger driftschef ved Farum Midtpunkt Bettina Jarl Darlslund.
Den elektroniske rottefælde, WiseTrap, fungerer på den måde, at når rotternes bevægelse og kropsvarme registreres, udskydes et bundt dræbende spyd med stor kraft og knækker rygsøjlen på rotterne. Spyddene trækkes herefter op, og den døde rotte skylles ud med kloakvandet.
- Rotterne spreder dødeligt, smitsomme sygdomme, så for os handler det først og fremmest om beboernes sikkerhed. De intelligente fælder var derfor en unik mulighed for at rense området for rotter effektivt. På den måde undgår vi rotter i lejligheder, som jo kan blive en rigtig ubehagelig og særdels dyr fornøjelse, siger Bettina Jarl Darlslund.

Systematisk udryddelse via overvågningssystem
Den højteknologiske rottebekæmpelse i Farum Midtpunkt foregår i tæt samarbejde med den danske virksomhed Wisecon A/S. Her arbejder man sig frem efter en meget detaljeret bekæmpelsesplan, hvor zone for zone og blok for blok systematisk udryddes for rotter.
- Vi starter bekæmpelsen inde fra blokkene og arbejder os så ud mod den offentlige vej. Nå vi via fældernes overvågningssystem konstaterer, at vi har ryddet et område for rotter, så lukker vi af med en fælde ud mod den offentlige kloak. På den måde arbejder vi os systematisk frem, så hele kloaknettet under Farum Midtpunkt til sidst er ryddet for rotter, forklarer markedschef Inge Mette Pretzmann fra Wisecon.

Bekæmpelse uden brug af gift
Ifølge Inge Mette Pretzmann har teknologiens indtog i rottebekæmpelsen resulteret i, at boligselskaber, fødevarevirksomheder, hoteller, hospitaler m.fl., er lykkes med at udrydde rotteproblemer uden brug af gift.

Wisecon A/S er verdens førende producent af udstyr til bekæmpelse af rotter, og virksomhedens højteknologiske rottefælder udnyttes i 75 af Danmarks 98 kommuner samt boligselskaber, fødevarevirksomheder, hoteller m.fl. over hele landet.


Wisecon – Dansk skadedyrsteknologi vækker opsigt i EU – EU-kommissær på besøg i Helsinge




Teknologiske og grønne løsninger vinder indpas i skadedyrsbekæmpelsen og er nu på vej til at afløse rottegiften i Danmark.

Et paradigmeskifte af dimensioner ruller i øjeblikket over Danmark, hvor Kommuner, forsyningsselskaber, fødevarevirksomheder, boligselskaber m.fl. over hele landet er i fuld gang med at implementere intelligente og giftfri løsninger. Den udvikling giver nu genlyd i EU

Den danske virksomhed Wisecon A/S i Helsinge, der i dag er verdens førende virksomhed inden for højteknologisk bekæmpelse af rotter og mus, havde derfor torsdag d. 25 februar, besøg af den Polske EU-kommissær Elżbieta Bieńkowska. Et besøg der skulle give hende indsigt i den revolutionerende teknologi samt Wisecons udfordringer i forhold til udrulning af løsningen i andre EU-lande.
- På trods af, at vi er godt i gang med udrulningen af vores koncepter, så oplever vi, at når vi skal ind på et nyt marked, så er det ofte svært for os at få en godkendelse af produktet, fordi der ikke er opsat nogen standarder, hverken nationalt eller på tværs af lande. Og det er en klar hæmsko for vores vækst, forklarer salgsdirektør hos Wisecon, Klaus Baagøe-Nielsen.

Nationale særregler en stor hindring:
Klaus Baagøe-Nielsen peger på, at EU må sikre teknologivirksomheder som Wisecon bedre rammevilkår, så innovative produkter, der skal implementeres på tværs af EU-lande, kan komme hurtigere igennem systemerne og blive salgsklare.
- Det er ekstremt positivt at EU-Kommissionen har fokus på de mindre og mellemstore virksomheders dagligdag i EU. Vores hverdag er jo, at vi bl.a. oplever hindringer i form af nationale særregler. Det skyldes bl.a., at vores produkter er nye og innovative og dermed ukendte for myndighederne, og det giver altså en del tovtrækkeri, forklarer Klaus Baagøe- Nielsen.

Livet lettere for virksomheder i EU:
EU-kommissær Elżbieta Bieńkowska har ansvaret for EU's indre marked for varer og tjenesteydelser samt for industripolitik, entrepreneurship og mindre og mellemstore virksomheder. Hun var imponeret over Wisecon's teknologiske løsninger, men også hvordan Wisecon arbejder effektivt med højteknologiske maskiner og derfor ikke har outsourcet produktionen.

Kommissærens fokus vil i 2016 være at arbejde på gennemførelse af EU kommissionens fokus på "A single Market strategy for Europe". På den baggrund skal der gennemføres konkrete tiltag, der kan gøre livet lettere for virksomhederne hvad angår godkendelser og varens frie bevægelighed i Europa.

EU-Kommissionen lancerede den nye strategi for et bedre indre marked ultimo 2015. Strategien udstikker en køreplan for, hvordan det skal blive nemmere og mere attraktivt for virksomhederne at eksportere varer og serviceydelser inden for EU.


Roskilde Skadedyrsservice – Skadedyrsbekæmpere vokser




Efter tre år med vækst i Ringsted flytter Roskilde Skadedyrsservice sin base tilbage til rødderne. Men målet er fortsat vækst, og Peter Fisker Lassen og hans skadedyrsbekæmpere kommer overalt på Sjælland, hvor der er stigende bud efter de erfarne ”ghost busters".

Skadedyr holder aldrig fri. Sådan lyder den korte konklusion fra Peter Fisker Lassen, der er indehaver af Roskilde Skadedyrsservice ApS, som efter tre års vækst fra basen i Ringsted nu er flyttet tilbage til Roskilde, hvor virksomheden oprindeligt blev etableret.

Og noget kunne tyde på, at han har ret. Virksomheden er under Peter Fisker Lassens ejerskab vokset stødt og roligt, siden han købte virksomheden i 2012 som følge af den tidligere ejers sygdom og senere død. Peter Fisker Lassen flyttede virksomheden til Ringsted, hvor han bor privat, men Roskilde-området er et område i vækst og da han som følge af ansættelse af flere medarbejdere begyndte at få pladsproblemer og alligevel skulle se sig om efter større lokaler, faldt valget på Roskilde.

Flere skadedyr kræver flere medarbejdere
I de seneste år har Roskilde Skadedyrsservice ApS oplevet en stigende efterspørgsel fra virksomheder, boligforeninger og private borgere, der overalt på Sjælland har behov for at komme skadedyrene til livs.

- Vi tilbyder en bred vifte af løsninger inden for bekæmpelse af skadedyr, der jo ikke kun er rotter og mus, men også mår, borebiller, flagermus, edderkopper og forskellige former for gnavere, der kan gøre stor skade på bygninger, installationer og inventar, pointerer Peter Fisker Lassen.

Væksten har givet beskæftigelse til en ny medarbejder mere om året, så i dag tæller Roskilde Skadedyrsservice tre medarbejdere og gravhunden Unique, der blandt andet anvendes i forbindelse med bekæmpelse af rotter.

Ubuden slangende gæst
Roskilde Skadedyrsservice har mange kunder inden for boligforeninger og erhverv, men der er også en del private, der kontakter de lokale "ghost busters". Et af de mere eksotiske eksempler på hjælp til private, var virksomheden for nyligt måtte rykke ud til en kvinde, der havde fået en noget ubuden gæst på besøg i form af en canadisk kongesnog.
- Snogen var hoppet ud af et skab og havde lagt sig for fødderne af beboeren, der efterfølgende var blevet afvist af politiet og Falck. I dette tilfælde endte sagen godt, da vi kunne aflevere snogen til ejeren frem for at aflevere den på et internat, siger Peter Fisker Lassen, der modtager flere og flere anmeldelser om skadedyrsangreb og derfor forventer yderligere vækst i de kommende år.

Edderkoppen er superskurken
Mange mennesker vil sandsynligvis forbinde skadedyrsbekæmpelse med kampen mod rotter, men ifølge Peter Fisker Lassen er rottebekæmpelse blot en enkelt del af det store skadedyrsområde.
- Der er ufatteligt mange typer af skadedyr, som vi må hjælpe folk af med. For mange kan det være uoverskueligt at skulle bekæmpe skadedyr, da det for de fleste er svært at finde ud af, hvad der er mest effektivt. Derfor kontakter de os og så finder vi ud af, hvad der er bedst i situationen.

Han løfter desuden sløret for, hvad der blandt de mest upopulære skadedyr.
- Nu må man jo sige, at de fleste skadedyr ikke er særligt populære. Men edderkopper har mange et særligt stort ønske om at holde på afstand, så den kan vi vist godt kåre den som superskurken, slutter Peter Fisker Lassen.

Roskilde Skadedyrsservice ApS er medlem af Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer. Det betyder, at virksomheden har forpligtet sig til at opfylde brancheforeningens etiske retningslinier og har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning, blandt andet om udelukkende at benytte godkendte midler til bekæmpelse af skadedyr.

FAKTABOKS 10 tips til forebyggelse af mus og rotter
Gift skal altid bruges som sidste udvej. Har rotter og mus ingen levesteder, holder de sig væk, derfor er forebyggelse altid den mest effektive måde at undgå skadedyr på. Er skaden sket, og du har rotter eller mus, skal du bruge en professionel skadedyrsbekæmper - det sikrer dig hurtig og effektiv bekæmpelse.

1. Kloakker og afløb skal være tætte og udført korrekt.
2. Få indlagt rottespærrere i afløbsrør. Overvej stålrør i stedet for plastikrør i nybyggeri.
3. Gennemgå ydermure, døre, vinduer og tag for huller. De skal være hele og tætte uden huller og sprækker.
4. Ventilationsriste i mur og sokkel skal være hele og i et materiale, som rotter ikke kan gnave sig igennem, fx galvaniseret stål.
5. Gennemføringer til kabler og rør skal være helt tætte.
6. Undersøg om nedløbs- og samlebrønde er intakte og uden revner.
7. Opbevar dyrefoder i rottesikre beholdere.
8. Hold udendørsarealer rene og fri for madrester og affald.
9. Bruger du klapfælder, skal du hellere bruge flere fælder i få dage end få fælder i mange dage. Husk, at fælden skal være stor nok til den type skadedyr, du skal bekæmpe.
10. Spørg en professionel skadedyrsbekæmper til råds om forebyggelse - og kontakt skadedyrsbekæmperen med det samme, du opdager rotter eller mus i bygninger eller udendørsarealer.
Kilde: Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.


Skadedyrsbranchen – 80 pct. af skadedyrsbekæmpelsen dækkes om få år af intelligente løsninger




Teknologiske og grønne løsninger vinder indpas i skadedyrsbekæmpelsen og er nu på vej til at afløse rottegiften i Danmark.

Samtidig har Miljø- og Fødevareministeriet allerede forbudt rottegiften i det åbne land og strammet op på brugen af gift i permanente sikringsordninger. Det tvinger skadedyrsbranchen til et paradigmeskifte af dimensioner og Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere spår, at 80 procent af bekæmpelsen i løbet af fem år er dækket af intelligente og giftfri løsninger. Det giver bl.a. fødevarevirksomheder langt bedre sikkerhed.

En lang række af Kommuner, forsyningsselskaber, fødevarevirksomheder, boligselskaber m.fl. over hele landet er i fuld gang med at implementere intelligente og giftfri løsninger både på overfladen som afløser for bl.a. de gammeldags giftkasser og i kloakkerne som afløser for giftblokke. Og den udvikling forstærkes i de kommende år, vurderer Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere.
- Vi kan ikke miljømæssigt forsvare brugen af mere og stærkere gift. Hvert år hældes der tonsvis af rottegift ud i naturen. Miljøbelastningen med gift er stor og skader bl.a. rovdyr i naturen. Teknologien er nu blevet billigere samt mere tilgængelig og effektiv, og i takt med at giften udfases, vil vi i de kommende år se flere og flere intelligente og elektroniske løsninger på markedet, siger formand for brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere Claus Schultz.

Overvågning sikrer effektiv bekæmpelse
Claus Schultz vurderer, at ca. 80 procent af markedet for rottebekæmpelse er dækket af elektroniske og giftfri løsninger i løbet af en femårs periode. De store firmaer vil gå forrest i udviklingen og implementeringen af nye produkter, hvor især overvågning er et vigtigt parameter, fordi man kan optimere indsatsen ud fra meldinger, der opdateres 24/7.
- Bekæmpelse og sikring af bygninger med gift kræver store ressourcer, fordi det hele tiden skal tilses. Med fremtidige teknologiske løsninger, hvor monitorering, overvågning og bekæmpelse er en integreret del af løsningen, kan vi langt mere effektivt sikre bygninger både indendørs og udendørs, fordi vi hele tiden kan følge udviklingen og kun behøver at rykke ud, når der er brug for en indsats, forklarer Claus Schultz.

Udfasning af Rottegift
Hos Miljøstyrelsen bekræfter Funktionsleder for biocider, Charlotta Wallensten, at rottegift i det åbne land udfases inden for det næste år. Det sker for at undgå sekundær (indirekte) forgiftning af rovpattedyr, ugler og rovfugle. Derudover er der indført stramninger i den permanente brug af gift i de såkaldte giftstationer, der bl.a. er placeret rundt om bygninger.

- Vi har præciseret, at man ikke må lægge gift ud, før der er observeret rotter i modsætning til tidligere, hvor man forebyggende har det liggende i giftstationerne. Samtidig skal man starte med den mildeste gifttype, når bekæmpelsen indledes, forklarer Charlotta Wallensten.

Fødevare- og medicinalbranchen går forrest
Hos virksomheden Mortalin, der er en af Danmarks førende virksomheder inden for skadedyrsbekæmpelse og fødevaresikkerhed, er man i fuld gang med at implementere den intelligente teknologi. Det er først og fremmest fødevarevirksomheder og medicinalindustrien, der går forrest i udviklingen, fordi bl.a. overvågning og præcis dokumentation er vigtige parametre.

- Når vi for få år siden eksempelvis skulle sikre medicinal- eller fødevarevirksomheder, så var vores eneste mulighed at sætte giftstationer op og så tilse det 8-12 gange om året. I dag installerer vi eksempelvis intelligente og giftfri bokse, Wisebox, der dræber rotter med strøm og som kan give os tilbagemeldinger. Vi har i dag også mulighed for at installere indendørs sikringsløsninger med konstant overvågning og bekæmpelse, hvilket betyder, at indsatsen kan optimeres ud fra meldinger, der opdateres døgnet rundt, forklarer Anders Kildemoes, adm. direktør hos Mortalin.
Mortalin bruger bl.a. sikringsløsningen Wise-I, som er en intelligent fælde integreret med sensorer som både afliver skadedyrene og overvåger deres færden 24 timer i døgnet. Systemet imødekommer bl.a. fødevarebranchens høje krav til registrering og dokumentation.