Skimmelsvamp

Skimmelsvamp - På denne side finder du viden om skimmelsvamp, produktnyheder om Skimmelsvamp, samt bekæmpelse af Skimmelsvamp.

Leverandører af og viden om Skimmelsvamp:


Anderberg Klima A/S

Teglværksvej 8 B
4200 Slagelse
Tlf.: 43 999 888
E-mail: info@anderbergklima.dk

www.anderbergklima.dk

Kompetencer: Befugtningsanlæg, dampbefugtning, mobile befugtningsanlæg, affugtning, affugtningsanlæg, adsorptionsaffugtning, sorptionsaffugter, tørring, kondensaffugtere, fugtstyring, fugtkontrol, korrosionsbeskyttelse, procestørring, klimaanlæg, varmepumper, omvendt osmose, fugtmåling, dugpunktsstyring, skimmelsvamp, mug, bygningsudtørring, HEPA-filtre og luftrensere

Læs mere om Anderberg Klima A/S


Gaihede a/s

Trekronergade 126 H
2500 Valby
Tlf.: 70 22 11 41
E-mail: info@gaihede.dk

www.gaihede.dk

Kompetencer: Bygherrerådgivning, Totalrådgivning, Byggeteknisk rådgivning, Rådgivende ingeniører, Projektering, Renovering af ejendom, Byfornyelse, Energirenovering, Facade, tag, vinduer, VVS, Tagbolig, Altaner, sikring mod fugt og skimmel, skybrudssikring, droneinspektion, vedligeholdelsesplaner

Læs mere om Gaihede a/s


Nordisk Radon Måling/TESTdinBOLIG.dk

Hadsten Alle 47
2770 Kastrup
Tlf.: 29 71 84 23
E-mail: info@RadonFri.dk

www.testdinbolig.dk

Kompetencer: Radon, radonmålinger, radonsikring, skimmelsvampetests, skimmelalarmer, luftfugtmåler, desinfektion

Læs mere om Nordisk Radon Måling/TESTdinBOLIG.dk


QleanAir Scandinavia

Korskildelund 6
2670 Greve
Tlf.: 53 86 84 82
E-mail: info@qleanair.dk

web

Kompetencer: Luftrensning, luftrensere, rygekabiner, renrum, udsugning, indeklima

Læs mere om QleanAir Scandinavia


RadonSpy.dk

Tlf: 73 70 90 98
E-mail: info@radonspy.dk

web

Kompetencer: Radon, radonmålinger, radondetektor, skimmelsvamp, bekæmpelse af skimmelsvamp, svampesporer

Læs mere om RadonSpy.dk


SANOSIL / Nac Europe

Ellegårdvej 18
6400 Sønderborg
Tlf.: 74 42 62 92

web

Kompetencer: Desinfektion, desinfektionsmidler, vandbehandling, lugtrensning, skimmelsvamp, håndrens, dispensere, udstyr og hjælpemidler til desinfektion, rengøringsmidler, aerosol desinfektion, spildevand, måleinstrumenter, vandanalysatorer

Læs mere om SANOSIL / Nac Europe


Vilea ApS

Stovbyvej 15
2610 Rødovre
Tlf.: 70 60 30 04
E-mail: kontakt@vilea.dk

web

Kompetencer: Ventilation, køkkenventilation, storkøkkener, boligventilation, varmventilatorer, genvinding, energioptimeringer, DUKA ventilatorer, mekanisk ventilation, indeklima, ventilationsanlæg, service og montering, radon, skimmelsvamp

Læs mere om Vilea ApS


Farerne ved skimmelsvamp i huset: Hvad du behøver at vide




Skimmelsvamp er et alvorligt problem, der kan forårsage en række sundhedsproblemer. Hvis du tror, ​​du kan have skimmelsvamp i dit hus, er det vigtigt at tage affære med det samme. I denne artikel vil vi diskutere farerne ved skimmelsvamp, og hvad du skal gøre, hvis du finder skimmelsvamp i dit hjem.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en type svamp, der vokser i fugtige, varme omgivelser. Der findes tusindvis af forskellige former for skimmelsvamp, og de kan variere i farve fra hvid til sort. Skimmelsvamp producerer typisk sporer, som er små luftbårne partikler, der kan forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Når skimmelsporer kommer i kontakt med en fugtig overflade, begynder de at vokse og formere sig. Skimmelsvamp kan være skadeligt og forårsage strukturelle skader på bygninger, og det kan også påvirke kvaliteten af luften inde i et hjem eller kontor negativt.Udover at forårsage skade på dit hjem, kan skimmelsvamp forårsage mange helbredsproblemer. Hvis du har mistanke om, at du har vækst af skimmelsvamp i dit hjem, er det vigtigt at få det fjernet af en professionel så hurtigt som muligt.

Hvad er sundhedsrisiciene ved skimmelsvamp?

Skimmelsvampsporer er til stede i luften omkring os og kan trænge ind i vores kroppe gennem vores næse, mund eller hud. Når først sporerne er inde i vores kroppe, kan de begynde at vokse og formere sig. Nogle mennesker er mere modtagelige for virkningerne af skimmelsvamp end andre. Dem med astma eller andre luftvejslidelser, ældre mennesker, små børn og personer med svækket immunsystem har en højere risiko for at udvikle sundhedsproblemer fra eksponering for skimmelsvamp.

Nogle af de mest almindelige sundhedsrisici forbundet med eksponering for skimmelsvamp omfatter:

Åndedrætsproblemer

Skimmelsvampesporer kan irritere slimhinden i næse, hals og lunger og forårsage symptomer som hoste, hvæsende vejrtrækning og åndedrætsbesvær. Personer med astma eller andre luftvejslidelser er særligt modtagelige for disse virkninger.

Hudirritation

Skimmelsvamp kan forårsage rødme, kløe og udslæt på huden. I nogle tilfælde kan det endda føre til svampeinfektioner i huden.

Hovedpine og svimmelhed

Nogle mennesker, der er udsat for skimmelsvamp, rapporterer, at de oplever hovedpine og svimmelhed. Disse symptomer menes at være forårsaget af betændelse i bihulerne.

Træthed og generel utilpashed

Nogle mennesker, der er udsat for skimmelsvamp, rapporterer at føle sig trætte hele tiden og ikke være i stand til at ryste en følelse af fuldstændig udmattelse. Mens den nøjagtige mekanisme ikke er kendt, menes det, at betændelse forårsaget af skimmeleksponering kan være ansvarlig for disse virkninger.

Hvordan slipper du af med skimmelsvamp?

Den bedste måde at slippe af med skimmelsvamp er at forhindre den i at vokse i første omgang. Det er vigtigt at holde dit hjem rent og fri for fugt. Det betyder at rydde op for vandspild og reparere eventuelle utætheder eller andre fugtkilder (såsom tilstoppede tagrender eller utætte vinduer) så hurtigt som muligt. Derudover bør du installere en udstødningsventilator i ethvert rum, hvor der er sandsynlighed for, at der ophobes fugt (såsom badeværelset eller køkkenet) og bruge den regelmæssigt. Endelig, hvis du har mistanke om, at der kan være skimmelsvamp i dit hjem (måske fordi du kan se det vokse, eller du oplever helbredsproblemer, der kan være forårsaget af eksponering), skal du straks kontakte et professionelt firma til fjernelse af skimmelsvamp for at få hjælp. Ved at tage disse forholdsregler kan du hjælpe med at beskytte dig selv og din familie mod de potentielle farer ved eksponering for skimmelsvamp.


TESTdinBOLIG.dk – Det bør du vide om skimmelsvamp




Skimmelsvamp er skadeligt for mennesker, og derfor er det en god ide at vide, hvordan du finder ud af, om du har skimmelsvamp i dit hjem, og hvilke fysiske symptomer, du skal være opmærksom på. Aller bedst er det selvfølgelig at forebygge. Læs med her, hvis du vil lære de vigtigste fakta om skimmelsvamp og få et par tommelfingerregler for, hvordan du helt undgår problemet.

Hvad er skimmelsvamp?

Er skimmelsvamp en plante eller et dyr? Ingen af delene, for skimmelsvamp tilhører svamperiget. Det findes i naturen, og desværre også i mange danske hjem og på arbejdspladser. Afhængigt af årstiden vil der næsten altid være skimmelsporer i luften, både udenfor og indenfor.

Skimmelsvamp kan godt lide fugt. Når du ser tegn på fugt i din bolig, skal du derfor være ekstra opmærksom på, om der også er vækst af skimmelsvamp. Du vil typisk kunne fornemme eller lugte fugt i din bolig.

Skimmelsvamp lever primært på overflader, og nedsætter derfor ikke styrken af de konstruktioner, de lever på. Du behøver altså ikke være nervøs for, om dit hus braser sammen efter et skimmelsvamp-angreb.

Hvordan opstår skimmelsvamp?

For at skimmelsvamp kan eksistere kræver det høj luftfugtighed på materialernes overflade – mindst 75% relativ fugtighed. Fugten forekommer på flere måder: Enten fra indeklimaet eller fra selve bygningen, på grund af vandskader eller kuldebroer.

Skimmelsvampe lever af at omsætte organiske materialer. I naturen er det f.eks. visne blade og lignende. I bygninger lever skimmelsvamp af træværk, tapet, lim, maling, kork og andre organiske materialer.

Det skal du gøre, hvis du opdager fugt i din bolig!

  1. Fjern fugten! Den bedste måde at holde vækst af skimmelsvamp nede, er ved at holde fugten ude. Hvis du opdager fugt eller tegn derpå, skal du straks reagere og sørge for at minimere skaderne.
  1. Find ud af, hvor fugten kommer fra! Hvis din bolig er angrebet af skimmelsvamp, er det ikke nok kun at fjerne lugten, du skal også fjerne årsagen dertil. Det tager kun et par uger for skimmelsvamp at opstå under gunstige vilkår – fx hvis der er fugt i boligen.

Skimmelsvamp er skadeligt for mennesker – sådan genkender du symptomerne

Den måde skimmelsvamp formerer sig på, er ved at udsende et stort antal svampesporer til luften. Når svampesporerne lander på et velegnet materiale (se faktaboks), er der grobund for skimmelsvamp. Når der er svampesporer i din indendørsluft, indånder du dem, Det kan skabe en række ubehagelige symptomer, såsom:
- Irriterede øjne, næse og luftveje
- Gentagen bihulebetændelse
- Åndedrætsbesvær
- Hovedpine
- Træthed
- Koncentrationsbesvær
- mf.

Hvad kan man gøre for at undgå skimmelsvamp?

Luft ud

– 2-3 gange om dagen af 5-10 minutter

Luk ikke for friskluftventiler i vinduerne

– der sker en automatisk udluftning

Minimer fugt i forbindelse med om- eller tilbygning

- Ved ombygninger bliver der typisk fugtigt i boligen, da der bruges materialer med masser af vand. Luft ekstra godt ud under og efter ombygning, og sæt varmen på.

Maling

Der er meget væske i maling. Luft rigeligt ud, og sæt varme på. Brug gerne affugter i et par dage.

Damp fra madlavning

- Brug altid låg på gryderne, og lad emhætten køre hele tiden – så minimerer du mængde af fugtig damp.

Tøjet bør tørres udenfor eller i tørretumbler

- Det er et stort ”no go” at tørre tøj indenfor. Der afgives rigtig meget fugt. Tør det i stedet uden for, eller brug en tørretumbler.

Andet, du skal holde øje med for at undgå skimmelsvamp;

  • Skader på boligen
  • Fugt fra jorden
  • Kondensvand på vinduerne
  • Ordentlig udluftning på badeværelset
  • Afstand mellem møbler og ydervæg (5-10 cm)
  • Pejsebrænde bør opbevares udenfor
  • Hold hjemmet rent.

Hvis man har mistanke om skimmelsvamp (test, test, test)

Hvis du har mistanke om, at der er skimmelsvamp i din bolig, er der flere ting der kan gøres for at skimmelsvamp teste. Det gode er, at der nu findes en del indikations-gør-det-selv tests på markedet. Du behøver altså ikke som det første, betale for en skimmelkonsulent, der kommer og besøger dig.

Gør-det-selv skimmelsvamp-testene fokuserer groft sagt på to områder; A. Formodet synlig skimmelsvamp B. Formodet ikke synlig skimmelsvamp

Testet af AftenShowet

Ved formodet ikke synlig skimmelsvamp (luft test) findes der ligeledes prisbillige indikationstests (Plate settle). Deres priser starter på lidt over 200 kr per stk. Disse tests måler antallet af skimmelsvamp i indeluften. Giver en enkel gør-det-selv indikation på om der er for meget skimmel eller ej i luften.

Hvis du vil vide mere om skimmelsvamp tests
Klik ind på www.TESTdinBOLIG.dk og læs mere om skimmelsvamp, men også om de forskellige skimmelsvamp tests, der findes på markedet. Som en ekstra bonus kan det oplyses at www.TESTdinBOLIG.dk har de billigste skimmel svamp tests på markedet.

Faktaboks I

FAKTA OM SKIMMELSVAMP!Forskere har identificeret over 50 forskellige skimmelsvamp-arter.De forskellige arter trives på vidt forskellige materialer. De mest almindelige skimmelsvampe i bygninger i Danmark er:
Skimmelsvamp navnHvor vokser de typisk?
AlternariaGror typisk på fugtigt træ
AspergillusGror typisk på træ og puds
CladosporiumGror typisk på fugtigt træ
MucorGror typisk på fugtigt træ
PenicilliumGror typisk på fugtigt tapet, spånplader og isolering
StachybotrysGror typisk på fugtige gipsplader samt stuk


Faktaboks II

HOLD ØJE MED FUGT I DIN BOLIG OG UNDGÅ SKIMMELSVAMP

Fugt kan skyldes forskellige ting. Her er nogle af de mest almindelige årsager:

· I forbindelse med om- eller tilbygning
· I forbindelse med udførelse af malingsarbejde
· Sprungne eller utætte vand- og varmerør
· Utætte afløbs- og nedløbsrør ,og tagrender, der løber over
· Vandskader
· Fugt fra jorden
· Dårlig eller ingen ventilation af tag og lette ydervægge
· Defekte vinduer
· Kuldebroer
· Manglende udluftning


Skadesservice rådgiver – Få en fugtteknisk undersøgelse




I de sidste mange år er der set flere og flere sager med skimmelsvamp i både private og i lejeboliger.

Skadeservice Sjælland oplever faktisk skimmelsvamp i op til hver 5. bolig, men problemerne kan have mange årsager og derfor har skimmelsvamp aldrig den samme løsning. Her i artiklen får du skadeservice eksperternes rådgivning til at undgå skimmelsvamp.

Følg de gode råd

Skimmelsvamp kan komme af flere årsager, men det ses hyppigt at det kommer grundet hvordan boligen bruges.

Tørres der f.eks. ofte tøj indenfor, bliver der ikke luftet hyppigt ud, eller er der mange mennesker samlet på lidt plads kan det give en høj luftfugtighed der resulterer i skimmelsvamp.

Derfor er det altid en god ide som beboer i en ejendom at følge de gode og gængse råd der er om skimmelsvamp. Sørg for at lufte ud, sænk aldrig temperaturen til under 18 grader. Tør dit tøj udenfor eller i tørretumbler. 

Skimmelsvamp kan også komme fra dårlige konstruktioner

Nogle boliger bliver ramt af skimmelsvamp uanset hvor meget man lufter ud og passer på indeklimaet. Det kan skyldes fejl og mangler i boligens konstruktioner. Det kan både være manglende isolering, kuldebroer, revner i ydervægge og meget mere.

Som lejer kan man ofte intet selv stille op mod disse udfordringer og derfor skal man have fat i sin udlejer. 

Ejer du derimod boligen kan du evt. starte med at gribe fat i dit forsikringsselskab inden du kontakter skadeservice eller andre fagfolk der kan hjælpe dig med dit fugtproblem.

Opdag skimmelsvamp inden det er for sent

Mange af de boliger der bliver totalt ødelagt af skimmelsvamp kunne faktisk være reddet før det kom så vidt.

Desværre kan det være en udfordring at opdage skimmelsvamp i tide, da det ofte starter inde i muren eller under gulve. Har du mistanke om fugt i din bolig, måske grundet lugtgener eller irritation af luftvejene kan det derfor være en rigtig god ide at få foretaget en fugtteknisk undersøgelse.

Her kommer professionelle fagfolk ud og måler forskellige steder i boligen, og opdager hurtigt hvis der er et problem, eller hvis det er potentiale til et problem ville kunne udvikle sig.

Skimmelsvamp udvikler sig hurtigt, og opdager du skimmelsvamp er det altså ikke nok blot at fjerne det med rengøring, da det er grunden til at der opstår skimmelsvamp der skal fjernes, ellers vil du blot opleve problemet kommer igen og igen.


Teknologisk Institut – Pas på skjult skimmelsvamp




Skimmelsvampepartikler i indeklimaet giver luftvejsgener, hovedpine og træthed. Meget tyder på, at vi reagerer på svampevæksten, selv om vi ikke kan se den

Selvom kilden til skimmelvæksten er fjernet, og skimmelsvampen er tørret ud, viser nye celleforsøg, at skimmelsvampepartiklerne stadig påvirker vores immunforsvar. De bør derfor fjernes helt fra indeklimaet.
- Skimmelsvampeprøver, både fra overflader med udtørret vækst, og fra fugtige overflader med igangværende vækst, er inflammatoriske. Det tyder på, at det ikke er nok ”bare” at stoppe væksten, men at svampen helt skal fjernes fra vores indeklima for at undgå en negativ påvirkning af vores immunforsvar, siger Sofie Marie Kristensen, der er specialist i skimmelsvamp på Teknologisk Institut.
Hun har netop afsluttet sit ph.d.projekt om luftbårne skimmelsvampepartikler fra vækst i bygninger fra Aalborg Universitet.

Den skjulte skimmel udfordrer
Skimmelsvampe findes både i luften ude og inde. De bliver først et problem for os i det øjeblik, de begynder at vokse i vores bygninger – og særligt, når de vokser i det skjulte. Skimmelsvampene udsender partikler og kemiske forbindelser til vores omgivelser. Ved indånding skaber de inflammation i luftvejene, og vi oplever symptomer som luftvejsgener, hovedpine og træthed.
- Der, hvor vi virkelig ser udfordringer er ved skjult skimmelsvampevækst, når skimmelsvampene gror på skjulte overflader i bygninger, fx under dit trægulv, bag den indvendige efterisolering på dine ydervægge eller over dit nedhængte loft. Ofte kan vi heller ikke lugte skjult skimmelsvampevækst, men meget tyder på, at skimmelvæksten alligevel kan påvirke vores helbred, fortæller Sofie Marie Kristensen.

Svært at måle skjult skimmelsvampevækst
En anden udfordring ved den skjulte vækst er, at den også kan være svær at måle nøjagtigt i luften indendørs.
- Det betyder, at vi ofte er nødt til at lave åbninger i konstruktionerne, for at finde frem til den skjulte vækst. Hvis vi har at gøre med en gammel skade, der er repareret, men hvor skimmelsvampen ikke er fjernet, kan det også være svært rent visuelt, eller ved brug af fugtmålinger at vide, i hvilket område der er størst sandsynlighed for vækst. Det kan derfor være lidt af et detektivarbejde at finde frem til skjulte skimmelsvampeskader i bygninger, selv med de metoder vi har i dag, forklarer Sofie Marie Kristensen.

Teknologisk Institut har omkring 800 individuelle sager årligt, som bl.a. omhandler forskellige scenarier af skimmelsvampeproblematikker i bygninger. Ofte rapporterer bygningsbrugere om gener, der viser sig at stamme fra gamle udtørrede skader.

Q&A

Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om skimmelsvampevækst i min bolig?
Det er vigtigt at kontakte en fagperson så snart mistanken opstår – jo hurtigere man griber ind, og får stoppet skaden og sat renoveringen i gang, jo mindre vil omfanget af renoveringen være. Bor man til leje, skal man hurtigst muligt anmelde mistanken til sin udlejer, der så kan tage kontakt til en rådgiver.

Det er altid en god ide, at kontakte en fagperson før man går i gang med en renovering for skimmelsvampevækst, da der er vigtigste forhåndsregler at overholde både i forhold til beskyttelse af sig selv, men også i forhold til at undgå tilbagevendende vækst.

Hvordan undgår jeg skimmelsvampevækst i min bolig?
Hold øje med fugtniveauet i indeklimaet. Skimmelsvampe skal bruge væsentligere højere fugtniveauer for at vækste, end dem vi mennesker har behov for, for at føle os tilpasse. Teknologisk Institut anbefaler, at man tilpasser sin boligindretning samt udluftnings- og opvarmningsvaner til det hus, man bor i.

Ældre huse har som oftest større naturlig udluftning i form af infiltration fra revner og sprækker, men derimod koldere overflader, der gør, at det er uhensigtsmæssigt at indrette sig med møbler op ad ydervægge, hvilket begrænser opvarmning og luftcirkulation.

Til gengæld kan det være nødvendigt med mere udluftning i nyere bygninger, der oftest er tætte, men med varmere overflader der stiller færre krav til indretningen.


Airmanager Technologies – Eliminering af Skimmelsvampesporer




Fra november 2012 til november 2015 deltog Airmanager Technologies i et Eurostars projekt, hvor opgaven lød på at fjerne Trichloranisoler (TCA) og Tribromanisoler (TBA), der udgør et stort økonomisk problem for den Europæiske Vinindustri, idet 13% af den årlige rødvinsproduktion destrueres på grund af disse stoffer.
TCA & TBA kommer fra forekomsten af Skimmelsvampesporer. Projektet begyndte med en laboratorietest hos DTU i Lyngby, og efterfølgende blev er foretaget test hos et vinslot i Slovenien, hvor man har store problemer med netop skimmelsvampesporer. Resultatet af denne test var markant positiv, hvorfor DTU i august skrev en artikel om vores teknologis evne til at eliminere skimmelsvampesporer. Denne artikel kan læses på vores hjemmeside

Test af skimmelsvampe før brug af                                                                                  Test af skimmelsvampe 24 timer efter Airmanager teknologien

      


Skimmelsvamp på skoleskemaet ruster mureren til vinterens forretningsmuligheder




Håndværkeren oplever i stigende grad, at der stilles krav til hans viden om håndtering af skimmelsvamp og fugtskader. Derfor har Byggros skabt et kursus til udførende, som vil specialisere sig i håndtering af fugtproblematikker, herunder hvordan de kan modvirkes med indeklimapladen SkamoPlus. Montørkurset afholdes i samarbejde med Dansk Miljørådgivning, som med deres særlige viden ruster deltagerne til at arbejde med skimmel og fugt.
Behovet for altid at holde sig opdateret på den nyeste viden er stigende i byggeriet. Derfor har Byggros lanceret et montørkursus rettet mod håndværkeren, som gerne vil tilegne sig mere viden om, hvordan man håndterer og forebygger skimmelsvamp og fugt. Kurset, som bl.a. omhandler brugen af indeklimapladen SkamoPlus, er skabt for både at uddanne montører, men også danne et tættere samarbejde mellem producent, rådgiver og håndværker, som i sidste ende kommer alle parter til gode. - Vi har oplevet en efterspørgsel på viden om skimmelsvamp og fugt blandt vores kunder. Emnet er besværligt at kaste sig over, men med SkamoPlus-montørkurset åbner man for et helt nyt forretningsområde, som montøren kan specialisere sig i, fortæller Jesper Kristensen, salgskonsulent for Byggros og ansvarlig for implementering og videreudvikling af SkamoPlus i Danmark. Uddannelse til gavn for kunden Frank Rasmussen fra HRH Murer i Albertslund har tidligere deltaget i kurset. Han fortæller: - Man får en god dybdegående viden om forebyggelse og løsninger på problemer med skimmelsvamp og fugt. Det fungerer godt at være flere samlet, så andre deltagere måske stiller de spørgsmål, man ikke selv får tænkt over. På den måde får man meget praktisk viden på kort tid. Kurset er skabt i samarbejde med Dansk Miljørådgivning, hvilket betyder, at den nyeste viden på området benyttes i undervisningen. Her får montøren en grundig gennemgang af, hvordan problemer med fugt og skimmelsvamp opstår, samt hvad man kan gøre for at forhindre det. - Vi indgår i et tæt samarbejde med både montøren og Dansk Miljørådgivning og forsøger at skabe et netværk til gavn for alle. Samtidig uddanner vi montøren i, hvordan man bedst bruger SkamoPlus til at modvirke og bekæmpe problemer med fugt og skimmelsvamp, fortæller Jesper Kristensen. Montøren rustes til hverdagen Frank Rasmussen har efter kurset kunnet bruge den nye viden i hverdagen: - Det er rart at have god faglig baggrund, når man står over for kunden. Det skaber både sikkerhed og tryghed i forholdet. Underviserne fra Dansk Miljørådgivning har masse brugbar viden og har også været gode at kontakte efterfølgende, når man havde konkrete spørgsmål. Det er præcis formålet med kurset, fortæller Jesper Kristensen: - Alt handler i sidste ende om, at kunden får en god vejledning og et produkt, som både producenten og montøren ved, er den bedste løsning, og som alle er trygge og glade for. Så vinder alle.