Solafskærmning

Solafskærmning regulerer varmestråling og lysindfald på bygninger. Solafskærmning har til formål at holde solens varmestråling og generende lys ude fra bygninger. Der findes flere former for solafskærmning, bl.a. solskærme, markiser, skodder, persienner og gardiner. Solafskærmning er ikke længere blot en praktisk anordning, men en del at bygningers design, hvor udseende og æstetik er i højsædet

Leverandører af og viden om solafskærmning:


Co & LT Aps

Østervangsvej 24
6715 Esbjerg N
Telf: 48 70 22 80
E-mail: info@colt.dk

www.coltinfo.dk

kompetencer: brandventilation, naturlig ventilation, solafskærmning, lamelafskærmning, mekanisk brandventilation, røgventilation, luftsluser, OTV-anlæg, Mekanisk brandventilation, Termisk brandventilation, Overtryksventilation, Røgudluftning, Brandgardin, Røggardin, Varme luftsluser, DBI godkendt installatør for mekanisk brandventilation og OTV

Læs mere om Co & LT Aps


Garditec A/S

Lundergårdsvej 1, Verninge
5690 Tommerup
Telf.: 63 76 70 50
E-mail: post@garditec.dk

www.garditec.dk

Kompetencer: Solafskærmning, udestuegardiner, brandsikring, røggardiner, brandgardiner, insektnet, rullegardiner, mørklægning

Læs mere om Garditec A/S


Mogens Rasmussen A/S

Industrivej 3B
5500 Middelfart
Tel.: +45 64418033
E-mail: mra@mras.dk

www.mras.dk

Kompetencer: AkustikAkustikløsninger, Facader, FacadesystemerSolafskærmning, Lamelafskærmning, Lofter, Lydabsorbenter, Markiser, Persienner, Polycarbonat, Polyester, Solscreens, Solskærme

Læs mere om Mogens Rasmussen A/S


R&S Skoddesnedkerne ApS

Svenstrup Strandvej 4
4400 Kalundborg
Tlf.: 31 24 20 94
E-mail: rs@skodder.dk

web

Kompetencer: Solafskærmning, skodder, beslag, hængsler, rullejalousi, jalousilåger, sprosser

Læs mere om R&S Skoddesnedkerne ApS


Mere viden om solafskærmning:

det er vigtigt, at en bygning er forsynet med en effektiv solafskærmning i facader med solindfald. Solafskærmning reducerer varmetilførsel fra solindfald gennem glas og modvirker blændingsgener. EiSE-strategien sørger for, at persienner eller anden form for solafskærmning aktiveres ved direkte sol, så den fungerer optimalt. uden for normal arbejdstid bør solafskærmningen være så effektiv som mulig for at begrænse bygningsopvarmning og det deraf følgende kølebehov i sommermånederne.

Det er vigtigt, at de brugere, der arbejder tættest på solvendte facader, har sikkerhed for en effektiv solafskærmning, da de oplever de største gener fra ophedning og blænding ved direkte solindfald. Ved direkte sol kan den oplevede temperatur stige med mere end 5 ˚C og dermed føre til et utilfredsstillende indeklima.

Placeringen af solafskærmningen har stor betydning for effektiviteten af denne. Eksempelvis kan en god udvendig persienne reducere solbelastningen med op til 90%, mens den en indvendig persienne typisk kun reducerer med ca. 30%.

Solafskærmende glas kan købes, så de fjerner op til 85% af solvarmen, men så må man også gå på kompromis med udsyn, som så bliver ret mørkt og for nogle glastyper med farvenuancer, fx grøn eller brun. Arkitekter har til erhvervsbyggeri set sig glade for en solafskærmende rudetype, der er rimelig klar, dvs. den toner og farver ikke udsynet så meget og samtidigt fjerner 60% af solvarmen. Det lyder jo godt, men hvis der, som det ofte sker, monteres glasfacader fra gulv til loft, kommer der stadig ret meget solvarme ind.

Kilde: DE


Skodder som solafskærmning


11.jul 2023


Skodder som afskærmning

Solstop er fælles navn for specielle skodder skitseret af os arkitekt eller bygherre.

Skodderne kan være enten fastmonteret, eller med hængsler, de kan også være med anden funktion, eks. skydedørsbeslag.

Skodderne kan have mange forskellige størrelser udformninger og anvendelser, men er typisk store skodder, til større projekter, de kan være med rammen i galvaniseret vinkel stål, med en form for påskruede lammeller, i en træsort der ikke kræver vedligeholdelse.

Denne løsning, sikrer rigtig mange års vedligeholdelses fri levetid, med mulighed for at skifte enkelte eller alle lameller på en nem og enkel måde.

Lamellerne kan udformes på mange forskellige måder, og kan sættes med en afstand, der sikrer netop det udsyn, eller lysindfald der ønskes.

Da skodderne udføres efter opgave, tilpasset det enkelte byggeri, giver vi gerne en uforpligtigende pri, på netop din opgave.

Se eventuelt mere om Sol stop på vores hjemmeside. www.skodder.dk


WindowMaster – Sådan reducerer du energiforbruget, og får et bedre indeklima med automatisk styret solafskærmning




WindowMaster har netop frigivet en ny brochure, der sætter fokus på intelligent solafskærmning, og hvordan denne kan inkorporeres i bygningers overordnede strategi for et bedre og billigere indeklima
Solafskærmningens rolle for dit indeklima Effektiv styring af solafskærmningen bidrager i høj grad til at opretholde et behageligt indeklima, fordi solafskærmningen kan bruges som både beskyttelse mod indendørs overophedning og som ekstra isolering om vinteren. Det er særligt vigtigt at tænke disse fordele ind i moderne byggerier, da der ofte benyttes store vinduer og glasfacader. Det flotte lysindfald er noget de fleste sætter pris på, og naturligt dagslys har beviseligt en positiv indvirkning på folks sundhed, velvære og produktivitet. Men om sommeren kan den ekstra varme, der tilføres, hurtigt skabe overophedning, hvilket resulterer i et dårligt indeklima. Solens stråler kan ligeledes være til gene, når de reflekteres på computerskærme eller misfarver møbler. En effektiv solafskærmning kan forhindre et dårligt indeklima. Og med intelligent styring kan solafskærmning integreres i bygnings overordnede indeklimastrategi, så fordelene ved naturligt dagslys udnyttes fuldt ud, mens ulemperne ved sollyset minimeres. I den nye brochure beskrives hvordan automatisk styret afskærmning kan bruges til at forbedre indeklimaet hele året rundt samtidig med, at energiforbruget reduceres. Der tages ydermere fat i designstrategier, og hvordan man kan integrere solafskærmning i den overordnede bygningsstrategi for de bedste resultater.

Mogens Rasmussen A/S – Effektiv solafskærmning uden udvendig montage




Leverandør til byggeindustrien, Mogens Rasmussen A/S, lancerer et unikt rullegardin til professionelle kunder, der sikrer et sundt indeklima i bygninger, hvor udendørs afskærmning ikke er muligt

Glasfacader fortsætter med at dominere arkitekturen på kontor- og erhvervsbygninger. Glas udvisker grænsen mellem inde og ude og skaber et indbydende miljø med masser af dagslys.
 
Men fri passage til solens stråler kan gøre arbejdsmiljøet ulideligt på grund af høj varme og blændende lys. Traditionelt har udvendige afskærmninger været den mest anvendte løsning, men på mange bygninger er det ikke muligt at montere den nødvendige solafskærmning på facaden. Det kan skyldes tekniske udfordringer, at bygningen er fredet, eller slet og ret fordi ejeren ønsker et bestemt design uden udvendige screens, skodder eller markiser.
 
Bundet af lejekontrakten
Som en løsning på problemet lancerer den fynske leverandør til byggebranchen Mogens Rasmussen nu dugtypen  Silverscreen fra den hollandske producent Verosol, der kan monteres på rullegardiner fra den anerkendte producent Luxaflex. Det ny tekstil reflekterer 82 procent af solstrålerne og giver dermed markedets mest effektive beskyttelse mod overophedning og blændende sol.
 
– Ofte binder virksomheder sig i lejekontrakten til at lade facaden stå uforandret, og det er en udbredt misforståelse, at udvendig afskærmning er den eneste mulighed for at afværge solens stråler. Med indvendige rullegardiner med dug fra Verosol kan virksomheder, der før ikke har haft mulighed for solafskærmning, sikre medarbejderne et sundt indeklima uden overophedning og blændende lys, siger Kim Germansen, projektleder ved Mogens Rasmussen.
 
Det særlige stof fra Verosol er elektrisk påført et tyndt lag aluminium på ydersiden. Det er denne metalbelægning, der reflekterer solstrålerne og dermed varmen, samt lukker af for det blændende indirekte lys. Dermed kan selv helt hvide rullegardiner med høj gennemsigtighed bruges til at reflektere solstrålerne.
 
Effektiv mod lav sol
Det ny forsvar mod solens generende stråler fås i syv afdæmpede farver, der alle har samme reflekterende egenskaber. Selv i de mørkeste toner sikres en høj gennemsigtighed, så lys kan komme ind uden at skære i øjnene. Mange virksomheder har allerede set lyset i de nye gardiner, og Mogens Rasmussen har blandt andet oplevet stor efterspørgsel fra flere grønlandske virksomheder, hvor der ofte er lavtstående sol og genskin fra sne.
 
– Vi er netop begyndt at introducere dette nye produkt for kunder i byggebranchen, og vi forventer os meget af salget, da det har nogle helt unikke egenskaber i forhold til almindelige gardiner, forklarer Kim Germansen.
 
Verosol Silverscreen laves på mål og kan anvendes i alle typer bygninger og glaspartier


Garant – Glasfacader øger efterspørgslen på solafskærmning




Store glasfacader er populære i moderne byggerier, og det har medført en stigning i salget af solafskærmning hos en af landets største forhandlere, Garant

Her advarer man dog om, at det er vigtigt at kigge sig godt for for at undgå en fejlinvestering.

Vender din facade mod syd eller nord? Kan du nå at tænke en løsning ind i byggeriet i stedet for at ’lappe’ efterfølgende?

Glasfacader er en trend inden for byggeri, og her er det et krav med en form for solafskærmning for at kunne holde ud at arbejde inde i bygningen. Især i mindre byggerier bliver problemet med skarp, bagende sol dog ofte ikke implementeret i selve arkitekturen – men det kan stadig løses:
”Vi oplever en øget efterspørgsel på erhvervsdelen, og her er udvendige screens ofte den mest optimale løsning, fordi 90 procent af varmen filtreres fra, inden den når ind på kontorerne,” siger Kristian Drachmann, produktchef hos Garant.

”Den første sommer blev vi næsten stegt”
Kæden, der med sine 70 butikker er landets største forhandler af gardiner og solafskærmninger, bliver også ofte kaldt ud til virksomheder, hvor der i første omgang er valgt mørklægningsgardiner. Det er en problematisk løsning, fordi de både holder solen OG det naturlige dagslys væk. I andre tilfælde er solindfald slet ikke tænkt ind i arkitekturen. Det gælder blandt andet hos Himmerland Boligforening, der for to år siden flyttede ind i en stor glasbygning tegnet af Henning Larsen Arkitekter ved havnen i Aalborg.
”Den første sommer blev vi næsten stegt inde på kontorerne. Men huset er Z-formet, så her er mange forskellige slags solindfald, og derfor var vi nødt til at være her en hel sommer for at lokalisere problemområderne,” fortæller projektleder Allan Revsbech fra Himmerland Boligforening.

Nu glæder de ansatte sig over automatiske, semitransparente rullegardiner, der automatisk kører ned og skærmer for morgensolen kl. 4, så medarbejderne ikke møder ind til en bageovn i sommerhalvåret.
Garants gardinbusser har i øjeblikket ekstra travlt med at besøge firmaer og sikre en sval arbejdsplads, før solen for alvor giver glohede kontorer.

Ifølge Arbejdstilsynet bør der højst være 25 grader på et kontor, og flere undersøgelser fra bl.a. Teknologisk Institut viser, at vi arbejder bedst ved temperaturer mellem 20 og 23 grader.


Art Andersen – Dynamiske facader kombinerer æstetik med store energibesparelser




Design- og udviklingsvirksomheden Art Andersen har udviklet et intelligent, vinduesbåret, dynamisk solafskærmningssystem.

Facadesystemet hedder Energy Frames og er ikke blot et designmæssigt elegant produkt - de bevægelige rammer og den intelligente styring kan reducere en bygnings energiforbrug med op mod 50 %.

Kombinationen af æstetik og funktionalitet i Art Andersens facadesystem Energy Frames blev sidste år hædret af Ingeniøren, som tildelte det intelligente facadesystem årets Bæredygtighedspris, hvilket er én af de mest eftertragtede teknologipriser. Begrundelsen for udnævnelsen lå bl.a. i systemets flotte designmæssige løsning samt muligheden for urban energioptimering. Det rammer plet med Energy Frames' mål: At tilbyde et dynamisk solafskærmningssystem, hvor arkitektoniske muligheder vægter lige så tungt som markante energibesparelser for bygningen.

- Vi ser, at arkitekturen er i forandring takket være stadigt skærpede energikrav til byggerier. Men med Energy Frames går arkitekten ikke på kompromis med sine visioner for et byggeri for at imødekomme tekniske krav. Tværtimod er dette facadesystem et fleksibelt og dynamisk instrument til arkitekten, forklarer Business Developer i Art Andersen, Michael Felthaus.

Dokumenteret energibesparelse
Ved hjælp af sensorer opfanger Energy Frames intensiteten af sollys og kører selv skærmene til og fra i afstemning med indeklimaet på den anden side af ruden. Men sensorerne sørger også for at skærme vinduerne om natten for at holde på energien i bygningen.  Det er en stor fordel især for de mange store glaspartier, som anvendes i moderne arkitektur.

Art Andersens Energy Frames er markedets eneste facadesystem af sin slags. Det er udviklet til at skabe et optimalt indeklima, ikke blot ved solafskærmning, men også lysfordeling, temperatur og andre essentielle forhold, der tilsammen skaber et godt indeklima. Og det kan mærkes på energiforbruget:

- Energy Frames kan give en energibesparelse for bygningen på op mod 50 %. Energibesparelser i denne størrelsesorden øger bygningens værdi markant, fordi byggeriet er bæredygtigt både nu og i mange år frem over, siger Michael Felthaus. Han fortsætter:

- Produktet og teknologien bag er så gennemtestet, at vi - som de eneste på markedet, og inden rammerne endda er monterede - er i stand til at gå ind og lave en omfattende energiberegning, der dokumenterer, hvor meget Energy Frames kan sætte energiforbruget ned til i et givet byggeri.

Frihed til arkitekten
Selve designet af solafskærmningsløsninger har altid været et kendetegn for Art Andersens produkter, og i Energy Frames sammentænkes funktionalitet derfor helt naturligt med æstetik. Det giver arkitekter mulighed for at designe frit uanset materiale, overflade, farve og mønster - og uden bekymringer om energikrav. Bygningen kan få præcis det ønskede udtryk og samtidig en dynamisk facade, der ændrer karakter i løbet af dagen inden for de arkitektoniske rammer, der er sat for bygningen.

- Det er æstetisk frihed på en helt ny måde, fri for bekymring om energi- og miljøkrav, siger Michael Felthaus.

Bygget til det nordiske klima
Energy Frames kan monteres direkte på vinduets karme. Drivsystemet, der er skjult i de slanke og lette aluminiumsprofiler, har transmission i både top og bund. Motor og styringsprint er skjult i en udfræsning i vinduets indvendige karm. Facadesystemet har en lang driftstid og er designet til at modstå det nordiske klima med hård vind og store temperaturudsving. Det er bygget stabilt, leveres med op til 10 års garanti og kræver minimalt vedligehold.


Styr på sol og vind – Solafskærmning




På Novo Nordisks nye hovedsæde i Bagsværd sikrer sensorer og vindmålere, at 1.300 udvendige screens (solafskærmning) følger solens gang og beskyttes mod kraftig vind.

Et øget brug af store glasarealer i erhvervs- og administrationsbyggeri gør det i stigende grad muligt at udnytte dagslysindfaldet som supplement til det indvendige kunstlys. Det er samtidig også vigtigt at kunne styre solindfaldet af hensyn til komforten - blandt andet for at undgå kraftig varmestråling og blænding - og for at minimere kølingsbehovet, hvorfor solafskærmning har været nødvendig.

Ved opførelsen af Novo Nordisks nye hovedsæde i Bagsværd har MT Højgaard og facadeentreprenøren HS Hansen valgt at tackle udfordringen ved at montere ca. 1.300 udvendige screens.

Styringen er leveret af Somfy Danmark som en komplet KNX-styring inklusive alle komponenter og komplet programmering og idriftsætning. Med en KNX-løsning har man undgået de mange sensorer, som normalt monteres direkte på facaderne.

Det hele overvåges fra en enkelt mast på toppen af den ene bygning, hvorfra det er muligt at beregne vindretningen og således kontrollere, hvilke screens der skal sikres, når vinden overskrider en given grænse. De screens, som sidder i læ på modsatte side af bygningen, vil fortsat være i funktion.

Følger solens gang - Solafskærmning

Ligeledes kan sollyset beregnes meget præcist. Ved at måle solintensiteten og sammenholde med dato og tidspunkt samt bygningens placering kan man nøjagtigt bestemme, hvilke dele af facaderne som er udsat for sol. Derved undgår man at placere et meget stort antal sensorer, der ellers kan virke skæmmende på bygningens udseende.

- Som noget nyt har vi integreret Enocean-teknologien i vores produkter. Enocean er en kendt og afprøvet teknologi, som giver mulighed for at overføre signaler trådløst. I vores produkt benytter vi det til, at brugerne i bygningen kan overstyre de enkelte solafskærmninger efter behov, forklarer teknisk ansvarlig Peter Ramsing fra Somfy Danmark og fortsætter:

- Det giver mere frihed til at styre dagslyset efter den enkeltes behov. Efter en indlagt tidsplan vil bygningen synkroniseres, så alle solafskærmninger igen kører efter solintensiteten og klimastrategien i bygningen.