Trækonstruktioner
Trækonstruktioner
Trækonstruktioner – Nåletræ til trækonstruktioner kan være visuelt styrkesorteret i henhold til DS/EN 1912 eller maskinelt sorteret i henhold til DS/EN 14081-1. Styrkeklassen ved trækonstruktioner er defineret i DS/EN 338 og kravene til CE-mærkning i henhold til DS/EN 14081-1. Beregn bæreevne og nedbøjning af bjælkelag, tværbjælker under bjælkelag, bjælkespær, vinduesoverliggere og kipbjælker/tværbjælker under bjælkespær, se her – Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af Trækonstruktioner:
Mere viden:
CE- mærket skal blandt andet indeholde styrkeklassen ved trækonstruktioner. I Danmark anvendes normalt styrkeklasserne C14-C30 ved trækonstruktioner.
Trækonstruktioner - Beregning
Denne anvisning behandler materialer til trækonstruktioner og beregning af sædvanlige elementer og konstruktioner. Denne anvisning behandler materialer til trækonstruktioner og beregning af sædvanlige elementer og konstruktioner. Anvisningen henvender sig til projekterende og ingeniørstuderende.
Anvisningen erstatter anvisning 193 fra 2000. Den nye anvisning har justeret en lang række formler og tabeller efter ændringer i normerne:
•Norm for trækonstruktioner (DS 413:2003) med tillæg 2 (2004)
•Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner (DS 409) med tillæg 1 (2003) og tillæg 2 (2004)
Anvisningen har et nyt afsnit om systemeffekter. Systemeffekter optræder i konstruktioner hvor svigt i de enkelte konstruktionsdele ikke nødvendigvis fører til svigt i den samlede konstruktion, og der derfor kan stilles lempeligere krav til de enkelte konstruktionsdele.
Den nye anvisning giver også en mere grundig behandling af spærkonstruktioners stabilitet, ligesom beregningsmetoderne for normalkraftpåvirkede konstruktionsdele er forbedret. Flere nye træbaserede produkter bliver også omtalt i anvisningen.
Præfabrikerede elementer er et yderst fleksibelt system af træbaserede elementer til tag, facade, væg og dæk. Alle elementløsninger lever på alle måder op til nutidens krav om kort byggetid, gennemarbejdet kvalitet og god økonomi. Træelementer kan tilpasses byggeprojektet i forbindelse med krav til bygningen samt materialer. I træelementer er der uanede muligheder med hensyn til spændvidder og udformninger.
Testbygning af træ afprøver fremtidens byggematerialer
Build-in-Wood Demonstrator er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer. Illustration: Waugh Thistleton Architects
Et nyt test- og demonstrationsbyggeri af træ er på vej på Teknologisk Institut i Taastrup. Byggeriet skal demonstrere samt teste brugen af biobaserede byggematerialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.
Med opførelsen af en ny bygning, Build-in-Wood Demonstrator, på Teknologisk Institut i Taastrup tages der i disse dage hul på et byggeprojekt, som kan få stor betydning for byggebranchens omstilling til en mere bæredygtig fremtid.
Bygningen, der forventes færdig i august 2024, er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.
- Byggebranchen står for 22 procent af Danmarks CO2-aftryk, så det er nødvendigt med innovation og nytænkning for at reducere det aftryk. Træbyggeri er én af løsningerne, men det byder på en række tekniske udfordringer, som kræver forskning, innovation og afprøvning. Ved at opføre test- og demonstrationsfaciliteter i fuldskala gør vi det nemmere for vi byggebranchen at gå nye veje. Vores mål er at bidrage aktivt til udviklingen af mere bæredygtigt byggeri, som også giver muligheder for dansk eksport og arbejdspladser, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.
Designet til adskillelse
Den 340 m2 store bygning i to etager er baseret på en bærende konstruktion af limtræsøjler og -bjælker samt etagedæk i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ. Konstruktionen har særlig fokus på akustik, fugt og brandsikkerhed. Desuden er bygningen designet til adskillelse, så stort set alle bygningsdele kan udskiftes. Denne fleksibilitet giver branchens forskellige parter en enestående mulighed for at afprøve og dokumentere nye innovative byggematerialer, bygningskomponenter og -systemer i fuld skala under realistiske forhold.
- Testbygninger som Build-in-Wood Demonstrator er meget sjældne, og flere kommercielle producenter har allerede udtrykt interesse i at anvende bygningen til eftervisning og demonstration af materialer og byggetekniske løsninger. Sideløbende med det fysiske byggeri opbygges en digital tvilling, der kan følge bygningens tilstand og behov for vedligehold, som holder styr på alle detaljer og kan være med til at dokumentere materialernes effekter og vedligeholdelsesbehov, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.
Hun forventer, at bygningen også vil blive flittigt anvendt i fremtidige EU-projekter samt nationale og fondsstøttede projekter.
Reducere klimapåvirkning
Bygge- og anlægssektoren står for 33 procent af det samlede materialeforbrug, 24 procent af det samlede energiforbrug og 40 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark ifølge en ny rapport fra Byggeriets Handletank for Bæredygtighed fra januar 2024. Med et stigende befolkningstal og dermed også et stigende behov for flere boliger er der behov for at finde mere bæredygtige løsninger. Øget brug af træ og biobaserede materialer i byggeriet kan være med til at reducere byggeriets klimapåvirkning.
Nyt byggesystem
Build-in-Wood Demonstrator er finansieret af Teknologisk Institut, EU-projektet Build-in-Wood, og ca. 20 sponsorer bidrager med materialer og komponenter til bygningen. Build-in-Wood er et fælleseuropæisk innovationsprojekt, der har til formål at fremme brugen af træ i byggeindustrien.
Den nye bygning demonstrerer og afprøver i første omgang et nyt byggesystem i træ optimeret til etagebyggerier, der er udviklet i Build-in-Wood-projektet. Et slags standardiseret byggesæt af bærende konstruktioner og lette facadeelementer af træ, der udnytter fordelene ved præfabrikation, og som kan bruges i sammenhæng eller hver for sig til nybyggeri, renovering og tilbygninger. Der er bl.a. udviklet en særlig akustisk løsning, som i laboratoriet har haft gode resultater og nu afprøves i praksis.
- Træ og biobaserede materialer kommer formentlig til at spille en større rolle i fremtidens byggeri. Allerede nu ses flere større byggerier i Danmark og i udlandet, hvor fugt, akustik og brandsikkerhed giver nogle særlige udfordringer. Bygningen vil give unikke muligheder for test af nye løsninger og anvisninger på, hvordan disse udfordringer kan løses i praksis, siger centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut.
Fakta:
Bygningen er en toetagers træbygning på i alt ca. 340 m2. Den er baseret på en konstruktion af limtræssøjler og -bjælker, dækelementer i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ - et byggesystem, som er udviklet i EU-projektet Build-in-Wood, ledet af Teknologisk Institut. Bygningen inkluderer et laboratorium på ca. 70 m2 og kontor/møderum på ca. 80 m2 samt køkken- og toiletfaciliteter. Bygningen opføres på Teknologisk Institut ved Helgeshøj Allé i Taastrup.
Bygningen er skabt, så stort set alle dele og elementer – gulve, vægge, facader mv. – kan udskiftes. På den måde kan virksomheder få testet bæredygtige løsninger og materialer under realistiske forhold i en rigtig bygning, fx med hensyn til akustik, indeklima, isoleringsevne og fugt.
Der opbygges en digital tvilling af bygningen, der opsamler data fra sensorer placeret i den virkelige bygning, der fx registrerer data om fugt og temperatur. Den digitale tvilling fungerer som en virtuel kopi af bygningen, der holder styr på alle detaljer og muliggør intelligent beslutningstagning. Dette giver mulighed for at optimere energiforbruget, forudsige vedligeholdelsesbehov og sikre, at alt fungerer effektivt uden manuel indgriben.
Bygherre: Teknologisk Institut
Arkitekt: Waugh Thistleton Architects
Entreprenør: Adserballe & Knudsen
CLT har bidt sig fast i Danmark
Nogle få ser stadig spørgende ud, når man nævner CLT i den danske byggebranche, men de bliver færre. CLT har på få år arbejdet sig ind som et efterspurgt konstruktionsmateriale i alle dele af byggeriet.
CLT er i dag en standard i store dele af den vestlige verden – fra Australien til Europa og USA. Og selv om Danmark på den grønne dagsorden normalt befinder sig i front, så har gennembruddet for det CO2-venlige konstruktionsmateriale ladet vente på sig i Danmark. Her er en relativ ung virsomhed, CLT Denmark, blevet pioner for CLT-byggeri.
- Nu er gennembruddet kommet, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark, der har taget del i den offentlige debat om byggeriets klimabidrag samtidig med, at han har arbejdet på et gennembrud for CLT på det danske marked.
- Det har været nødvendig at sætte ord på træets positive klimaegenskaber overfor en tøvende dansk byggesektor, som længe har holdt fast i de klimatunge konstruktionsmaterialer, siger Per Thomas Dahl, som har et ønske om , at CLT Denmark A/S kan bidrage til at nå Danmarks ambitiøse klimamål. Træ er en del af løsningen og bør - hvor det er fornuftigt - erstatte de mest miljøbelastende materialer.
Gennembrud af to spor
Derfor har etableringen af CLT Denmark kørt af to spor: For det første at udbrede kendskabet til træhusbyggeri og øge kendskabet til træets egenskaber generelt og i forhold til klimaet. Dernæst har det handlet om at overbevise byggesektoren om de fordele, der er i byggeprocessen ved at anvende CLT-elementer, der kan håndteres nemt, hurtigt og med meget stor præcision.
I dag har Per Thomas Dahl og CLT Denmark opnået det dobbelte gennembrud. Det forventes inden længe, at CLT bliver en standard på det danske marked.
- Krydslamineret massivtræ af granlameller lagt fingersamlet i tvær- og længdegående retning betyder stor styrke og høj lastkapacitet og dimensional stabilitet. Det er der nu skabt bred forståelse af i byggesektoren, som også anerkender CLTs klimaegenskaber og kan se fordelene på byggepladserne i forhold til en lean og effektiv byggeproces, forklarer Per Thomas Dahl.
Hurtigt dansk gennembrud
CLT Denmark leverer det østrigske topklasseprodukt KLH, som er en garanti for massivtræ produceret af certificeret træ, tørret til en træfugtighed på 12%. Med det som grundlag kan elementernes tykkelse og antallet af anvendte lag varieres i forhold til de specifikke krav strukturelt og brandbeskyttelsesmæssigt, som kræves til opgaven.
- Elementerne til de danske projekter er tilskåret med avancerede CNC-styrede maskiner og overfladebehandlet efter krav fra projektmateriale. Det giver et konstruktionsmateriale, der leveres med tolerancer på kun 1-2 millimeter. Mere præcist bliver det ikke noget sted i byggeriet, fortæller Per Thomas Dahl og tilføjer, at elementerne leveres direkte til byggepladsen, hvor de straks monteres af uddannet personale enten fra CLT Denmark eller valgte entreprenører.
Selvom det har krævet tålmodighed, så medgiver CLT Denmark, at det trods alt er gået hurtigt.
- Vi fik således det klap på skuldrene af vores østrigske leverandør, at Danmark er en af de hurtigste penetreringer af et nyt marked, som KLH har set. Og det er trods alt en producent, der har leveret til næsten 40.000 projekter over hele verden, pointerer Per Thomas Dahl, som her og nu fortsat jagter kvalificeret CLT-parat personale for at følge med efterspørgslen.
CG Jensen opfører Danmarks hidtil højeste træhus
CG Jensen opfører i forbindelse med projektet UN17 Village et 30 meter højt træhus. Det er CG Jensens egne medarbejdere, der har tilegnet sig nye CLT-kompetencer for at kunne opføre byggeriet.
Træhuset bliver det hidtil højeste i Danmark og opføres i fire etaper. Den første etape er nu afsluttet og stafetten er videregivet til division Byggeri Øst. Her har man påbegyndt arbejdet med at montere facade.
De andre etaper kører sideløbende. I sidste uge fik man sat de første CLT (Cross Laminated Timber) dæk på etape to – og arbejdet kører efter samme princip som etape 1.
CLT i egenproduktion
Det er CG Jensens egne folk, der monterer trædæk og -søjler.
”Vi har prioriteret at kunne opføre CLT byggerier i egenproduktion, da vi fortsat gerne vil sikre bygherren en god kvalitet og fremdrift i udførelsen. Det betyder, at det er CG Jensens egne medarbejdere, der effektivt følger opgaven til dørs på tværs af de forskellige fag. På den måde kan vi undgå ærgerlige grænsefladeproblematikker og forsinkelser mellem forskellige underentreprenører”, siger divisionschef i division Beton Arcon, Morten Andersen.
CG Jensen kan i forvejen tilbyde en af Danmarks største egenproduktioner inden for blandt andet Beton, Stål, Jord & Kloak og Ramning & Vandbygning – og det gode interne samarbejde på tværs af de mange fagdivisioner har gennem årene været fundamentet for mange succesfulde opførelser.
CG Jensen opfører det syvetagers høje træbyggeri for bygherren NREP. Bygningen er en del af den nye, bæredygtige bydel UN17 Village, der er udviklet i samarbejde med Sweco Architects, Lendager, MOE og CG Jensen – og som gennem konkrete tiltag adresserer de 17 verdensmål.
Nyheder og Indlæg om Trækonstruktioner
Seneste om Trækonstruktioner