Lynbeskyttelse

Lynbeskyttelse er en essentiel del af moderne bygnings- og infrastrukturdesign

Lynbeskyttelse sigter mod at beskytte mennesker, ejendom og elektrisk udstyr mod skader forårsaget af lynnedslag. Lyn er en kraftfuld naturkraft, der kan forårsage ødelæggelse af elektronik. Men kan også medføre brande og endda skader på bygninger, med potentielt alvorlige konsekvenser.

Princippet bag lynbeskyttelse er at lede lynets elektriske energi sikkert væk fra bygninger og strukturer og ned til jorden. Her kan den spredes uden at forårsage skade. Dette opnås ved hjælp af lynafledere, der normalt er monteret på bygningers tagflader eller høje strukturer.

Disse lynafledere er designet til at tiltrække lynnedslag og lede den resulterende elektriske strøm sikkert ned gennem en lynaflederledning og ind i jorden.

Electricon A/S – +45 7026 0211 – contact@electricon.dk – www.electricon.dk

Leverandører af Lynbeskyttelse:

Dan Delektron A/S

dandel logo

Rytterskolevej 22
7080 Børkop
Tlf 70 10 88 88
E-mail: mail@dandel.dk

www.dandel.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

DESITEK A/S

Sunekær 8
5471 Søndersø
Tlf +45 63893210
E-mail: desitek@desitek.dk

www.desitek.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Electricon A/S

Thrigesvej 19
7430 Ikast
Tlf.: +45 7026 0211
E-mail: contact@electricon.dk

www.electricon.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

JDB El-teknik

H.C. Ørsteds Vej 50C
1879 Frederiksberg C
Tlf.: 53 58 28 01
E-mail: jdb@jdb-elteknik.dk

jdb-elteknik.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Legrand Danmark A/S

Stamholmen 155, 3. Sal
2650 Hvidovre
Tlf.: 36 34 05 90
Mail: Mail: info.danmark@legrand.com

www.legrand.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Norwerk A/S

norwerk

Tuborg Boulevard 12
2900  København / Hellerup
Tlf.(+45) 7012 1317
E-mail.: kontakt@norwerk.dk

www.norwerk.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Phoenix Contact A/S

Hammerholmen 43 C
2650 Hvidovre
Tlf.: 36 77 44 11
E-mail: kundeservice@phoenixcontact.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Lynbeskyttelse:

Lynbeskyttelse - I Danmark er der ingen lovkrav om beskyttelse mod lyn, og dermed heller ikke for beskyttelse mod virkninger af direkte lyn i bygninger og anlæg.

Der udføres dog lynbeskyttelse på mange anlæg og bygninger ud fra en risikovurdering, primært for at beskytte personer, der opholder sig i bygningen eller anlægget.

Lynbeskyttelse er også en vigtig faktor ud fra nogle miljømæssige og økonomiske konsekvensvurderinger, hvor forsikringsforhold også indgår.

Der er i Danmark ikke den store tradition for at beskytte sig imod lynnedslag

Og risikoen for at en bygning eller et anlæg placeret i  Danmark bliver ramt kan også i nogen situationer være lav.

Det er dog til en vis grad hasard at etablere et funktionskritisk anlæg - såsom et hospital eller en datacentral. Men også procesanlæg eller andet uden at skele til hvad der vil  ske i tilfælde af direkte eller indirekte lynnedslag.

Endeligt skal man være meget opmærksom, hvis man designer og bygger anlæg i andre dele af verden. Her er kan lyn-hyppigheden være meget højere end i Danmark.

Der findes en række gode metoder og standarder

De beskriver hvorledes et moderne anlæg kan beskyttes - og det er således den der designer anlægget der har ansvaret for at vurdere risikoen for skade ved lynnedslag og etablere nødvendig beskyttelse i henhold til dette.

IEC, der er en international standardiseringsorganisation, har udgivet en række standarder beskrevet bl.a. i IEC 62305-1 til -4, der beskriver detaljer om hvordan et godt lynbeskyttelsessystem opbygges.

Lynbeskyttelse bør altid etableres som både ydre beskyttelse - en sikring af at anlægget eller bygningen kan holde til et direkte lynindslag. Og som indre beskyttelse - hvor der internt i installationerne indbygges sikkerhed for at ingen installationer eller udstyr bliver forstyrret. Og heller ikke tager skade som følge at et lynnedslag i eller i nærheden af installationen.

Til både den indre og den ydre beskyttelse skal der etableres et godt og bestandigt jordingsanlæg, hvor der i så stor udstrækning som muligt bør etableres fundamentselektroder - og hvor bygningsdele af metal potentialeudlignes til dette jordingsanlæg. Ved etablering af jordingsanlæg og potentialeudligning skal der i tages de nødvendige hensyn til korrosion.

Den ydre beskyttelse - Indfangningsanlæg - etableres med enten maskenet eller opfangere - eller en kombination.

Dette anlæg skal dimensioneres iht. IEC 62305-3. Det anbefales at metalliske bygningsdele i videst muligt omfang inddrages i lynbeskyttelsessystemet, men det kræves at der tages hensyn til materialetyper og dimensioner.


HI 2023: 40 år med overspændingsbeskyttelse – Phoenix Contact
HI 2023: 40 år med overspændingsbeskyttelse

Phoenix Contact er en af verdens førende producenter af lynstrømsafledere (transientbeskyttelse) og komponenter til overspændingsbeskyttelse – og har været det i 40 år.

Phoenix Contact udviklede sin første beskyttelsesenhed til signalgrænseflader tilbage i 1983. Virksomhedens historie med overspændingsbeskyttelse startede med udviklingen af UFB overspændingsbarrierer. Allerede dengang var disse komponenter i stand til at begrænse støj forårsaget af induktive og kapacitive koblinger i signallinjer. Blot to år senere blev de første beskyttelsesenheder til netforsyningsbeskyttelse introduceret. Valvetrab, Plugtrab og Termitrab er produktnavne, som stadig findes i produktprogrammet. Teknologien i disse produkter er altid blevet tilpasset til tidens krav. I 1993 blev de første gnistgab udviklet, som var i stand til sikkert at håndtere den enorme energi i lyn. Nu – flere udviklingstrin senere – er selv lynstrømsaflederne (transientbeskyttelse) små og kraftige og overgår tydeligt de første gnistgab hvad angår performance. Samtidig er den totale bredde blevet reduceret mange gange.

I dag tilbyder Phoenix Contact en egnet løsning til alle applikationer. Et dedikeret team, grundlæggende research i virksomhedens eget højspændingslaboratorium og på universiteter samt deltagelse i forskellige komiteer har banet vejen til at blive teknologisk førende inden for overspændingsbeskyttelse og lynstrømsafledere. Men vigtigst af alt: systemer, bygninger og komponenter er beskyttede.

Oplev vores løsninger inden for overspændingsbeskyttelse på HI 2023, stand E4040.

Mere information om overspændings- og lynbeskyttelse


Phoenix Contact – Overspændingsbeskyttelse til E-mobility
Markedet for elektriske biler vokser eksponentielt, og bilproducenter har stigende fokus på E-mobility.

Overspændingsbeskyttelse har imidlertid også en rolle at spille i denne teknologi. Offentlige ladestationer og ladestationer til hjemmet er af høj kvalitet og består af meget komplekse systemer, som altid skal være tilgængelige. Et overspændingsbeskyttelseskoncept giver den nødvendige beskyttelse mod overspændinger forårsaget af lynnedslag og koblinger i elforsyningsnettet for begge typer ladestationer og den elektriske bil, der er tilsluttet.

Elforsyningen beskyttes med de nye Valvetrab EV overspændingsbeskyttelseskomponenter fra Phoenix Contact, der er udviklet specifikt til E-mobility applikationer. Den nye produktfamilie består af en kombineret Type 1+2 lynstrøms- og overspændingsbeskyttelse og en Type 2 overspændingsbeskyttelse. Begge varianter fås med valgfri kontakt til fjernindikation. Stikkene muliggør enkel isolationsmåling og er mekanisk kodet. Det forhindrer utilsigtet forveksling af stikkene. For at lave et konsekvent beskyttelseskoncept beskyttes følsomme komponenter, som for eksempel Ethernet kommunikation eller kontrolpanelet, med egnede Type 3 overspændingsbeskyttelseskomponenter. Disse komponenter findes allerede i Phoenix Contacts produktprogram og fungerer perfekt sammen med de nye VAL-EV komponenter.


Sikkerhedsstyrelsen – Træk stikket, når det buldrer og brager
Med højsæson for lyn og torden kan forbrugerne risikere skader på elektriske produkter, men enkelte gode råd kan minimere faren

Sommermånederne er højsæson for uvejr af den slags, som opstår, når kold og varm luft møder hinanden. Derfor er det særligt nu, det kan være en god idé at følge de råd, Sikkerhedsstyrelsen giver for at undgå skader på elektriske apparater.

Det er heldigvis sjældent, at et lyn rammer direkte ned i et hus. Det er mere almindeligt med overspændingsskader på grund af lynnedslag i nærområdet.

Træk stikket eller afbryd strømmen
For at undgå, at elektriske produkter som fladskærmen, køleskabet eller radioen går i stykker i tordenvejr, er det en god ide at trække stikkene ud på alle elektriske produkter.

Bliver der varslet meget kraftig torden, får man dog den bedste beskyttelse ved at slukke for al strøm. Den letteste måde er at trykke på testknappen på RCD-(HPFI)-afbryderen i eltavlen. På den måde er husets installationer helt strømløse.

Det er vigtigt, at afbryderen bliver slået fra, før det begynder at lyne og tordne. Det kan nemlig være farligt at røre ved RCD-afbryderen i eltavlen, hvis lynet slår ned i nærheden.

En anden løsning er at få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsafleder.Cookie-indstillinger