Nødstrømsanlæg
Nødstrømsanlæg kan f.eks. være dieseldrevne eller benzindrevne generatoranlæg. Også UPS anlæg er et nødstrømsanlæg. Nødstrømsanlæg er med til at sikre strømmen til dine vigtige processer - se leverandører af nødstrømsalæg på siden her
Leverandører af og viden om nødstrømsanlæg:
PSQ Power ApS
Ndr. Dragørvej 170
2791 Dragør
Telf. +45 41 21 21 20
E-mail: power@psq.dk
Kompetencer: Generatoranlæg, UPS-Anlæg, Kanalskinne, styretavler, Nødstrømsanlæg, Dieselgenerator, Generatorer, Nødstrømsgenerator, Dieselgenerator anlæg, Generator styring, UPS anlæg, Generator service, UPS service, Nødstrøm, Procestavler, Styretavler, Tavleanlæg
BeMa Elektronik ApS
Dam Enge 26
3660 Stenløse
Telefon: +45 47 17 09 03
Telefon: +45 53 53 80 20
E-mail: info@bemaelektronik.dk
Kompetencer: Batterier, Batteri vandpåfyldning, Batterisyre påfyldning, Nødstrømsanlæg, UPS anlæg
Desitek A/S
Sunekær 8
5471 Søndersø
Tlf +45 63893210
E-mail: desitek@desitek.dk
Kompetencer: Lynbeskyttelse, EMC, Overspændingsbeskyttelse
KVA Diesel ApS
Borrisvej 10, Astrup
6900 Skjern
Telf.: 97 36 41 11
E-mail: Info@KVA-Diesel.dk
Kompetencer: Dieselgeneratorer, nødstrømsanlæg, generatoranlæg, traktorgeneratorer, marinegeneratorer, generatorservice
Kirchheiner El-teknik ApS
Nørremarksvej 80
6270 Tønder
Tlf: 74 72 20 45
E-mail: e-post@kirchheiner.dk
Kompetencer: Automation, El-tavler, Generatorer, Nødstrømsanlæg, PLC, Robotter, Styretavler
Norwerk A/S
Tuborg Boulevard 12
2900 København / Hellerup
Tlf.(+45) 7012 1317
E-mail.: kontakt@norwerk.dk
Kompetencer: Generatoranlæg, UPS anlæg, Nødstrømsanlæg, Nødstrøm
Schneider Electric Danmark A/S
Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00
Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer
Stemas Maskinsalg A/S
Tolsagervej 2
8370 Hadsten
Tlf.: Jylland/Fyn: 86 43 49 00 / Sjælland: 57 61 46 67
E-mail: km@stemas.dk
Kompetencer: Generatorer, generatoranlæg, nødstrømsanlæg, nødstrømsgeneratorer, nødstrøm, lystårne, lysmaster, marinegeneratorer, generatorservice, transformere, brændstoftanke, kabler, belastningmodstande, fordelingstavler, Himoinsa Minilæssere, læssemaskiner, Weidemann, vinterbekæmpelse, teleskophjullæssere, hjullæssere, teleskoplæssere, el-drevet minilæsser, Komprimering, Ammann, pladevibratorer, fremadkørende vibrationsplader, stampere, jordloppe, frem-bak vibrationsplader, fuldhydrauliske pladevibratorer, valser, valsetog, asfalttromler, råjordskompaktorer, asfaltudlæggere, Udstyr, skovle, pallegafler, greb, kost, sneskær, saltspredere, fejemaskiner
UniPoint A/S
Industriparken 19, Lind
7400 Herning
Tlf.: 97 17 57 77
Kompetencer: Flugtvejsskilte, Nødstrømsanlæg, Panikarmaturer, Lysrørsarmaturer, Sikkerhedsbelysning, Nødbelysning, Nødstrømsanlæg, Talevarslingsanlæg, kalibrering
Watter ApS
Torvet 21
6700 Esbjerg
Tlf.: +45 7026 1600
E-mail: info@watter.dk
Kompetencer: Generatorer, Generatoranlæg, Nødstrømsanlæg, Pumper, Vandpumper, Armeringsklippere, Armeringsbukkere, Jernklippere, Jernbukkere
Eaton – Nødstrømsløsning med lithium-batterier sikrer pålidelig drift i it- og Edge computing-miljøer

Eatons nye 5P-lithium-ion-nødstrømssystem er baseret på lithium-batterier med lang levetid og hurtig genopladning. Det giver en stabil back-up strøm, som øger sikkerheden og presser vedligeholdelsesomkostningerne i bund.
Power management-virksomheden Eaton har udviklet et nyt rack-monteret 5P-lithium-ion-nødstrømssystem (UPS), som er målrettet it- og Edge Computing-miljøer. Løsningen er baseret på Eatons velkendte og pålidelige 5P-UPS-platform. Den nye integrerede model er driftssikker og tilbyder forbedret netværkssikkerhed, forlænget batterilevetid og funktioner, der muliggør fjernadministration.
"I takt med at flere virksomheder investerer i Edge-Computing og distribuerede infrastrukturer, vil it- og datacentereksperter få brug for pålidelige løsninger, der kan fungere med et minimalt behov for support on-site," siger Frank Jakobsen, Senior Representative hos Eaton Danmark om det nye produkt.
Et stort fremskridt for UPS-teknologien
5P-lithium-ion-UPS'en anvender lithium-ion-batterier, der forbedrer ydeevnen sammenlignet med almindelige bly/syre-batterier. De nye batterier har en levetid på op til otte år, og det reducerer behovet for udskiftning af batterier midtvejs i livscyklussen. Lithium-ion-batterier oplades også tre gange hurtigere end bly/syre-batterier, hvilket gør løsningen mindre sårbar og maksimerer oppetiden i tilfælde af strømafbrydelser.
"Vores 5P-lithium-ion-UPS repræsenterer et stort fremskridt for UPS-teknologien. Den giver fagfolk en pålidelig back-up strøm, samtidig med at de opnår lavere omkostninger til vedligeholdelse og øget sikkerhed," siger Frank Jakobsen.
Eatons 5P-lithium-ion-UPS omfatter et indbygget batteristyringssystem (BMS), som leverer opdateret indsigt i batteriets ydeevne og opladningscyklusser samt aktiv temperaturovervågning, så brugeren hele tiden kan følge med i UPS-batteriets livscyklus. UPS'en giver også forbedret netværkssikkerhed med branchens første gigabit-netværkskort fra Eaton, der lever op til både UL 2900-1- og IEC 62443-4-2-standarderne.
Yderligere funktioner i Eatons 5P-lithium-ion-UPS omfatter:
Et brugervenligt letvægtsdesign, der er 20 procent lettere end tilsvarende bly-syre-UPS'er.
Fleksible monteringsmuligheder, der giver mulighed for en mere enkel installation og implementering.
Optager mindre plads i racket. Den kompakte 1U-rackenhed og slimline-vægbeslag gør det nemt at finde plads til enheden.
Fem års standardgaranti på UPS og batterier.
Schneider Electric – Lokalt samarbejde styrker processen omkring bygning af prototype

Den globale virksomhed Schneider Electric, hvis forretning fokuserer på den elektriske industri og el-materiel, har udviklet en ny prototype inden for nødstrømsforsyning. Til at samle de første prototyper og dokumentere denne proces, har Schneider Electric valgt Intego Kolding, som samarbejdspartner.
Schneider Electric har flere afdelinger i Danmark, hvor IT Business enheden ligger i Kolding. Her er der udviklet et nyt modul til deres UPS anlæg (nødstrømsanlæg). Ved fremstillingen af de første prototyper skal hele processen dokumenteres, så denne eventuelt kan finjusteres og benyttes ved masseproduktion senere hen.
Samarbejde på tværs af kompetencer
Integos el-tekniske afdeling blev først og fremmest involveret i projektet, da det kræver el-tekniske færdigheder at arbejde med tavlemontage til nødstrømsanlæggene, men ligeledes var Integos mekaniske afdeling i spil, når der var brug for kompetencer, hvor en plade skulle bukkes, udfræses eller skæres for at samle tavlerne korrekt. Her har det været en stor fordel for alle parter at kunne udnytte flere kompetencer i afdelingen, i stedet for at skulle have fat på en tredje leverandør. Carsten Nommensen, Principal Architect hos Schneider Electric kommenterer:
”Schneider Electric vil være involveret i byggeprocessen og derfor søgte vi en lokal samarbejdspartner med de rette kompetencer. At valget faldt på Intego har sidenhen vist sig at være den helt rigtige beslutning og vi ser det faktisk som et scoop at have fundet en samarbejdspartner, som passer så godt til vores behov.”
Schneider Electric har i perioden for tavlemontagen haft en medarbejder fysisk tilknyttet til Integos afdeling i Kolding, hvilket har været en positiv oplevelse for alle parter:
”Vores medarbejder har følt sig meget velkommen på værkstedet i Kolding, hvor Integos folk generelt har udvist stor åbenhed hele vejen igennem,” fortæller Carsten Nommensen.
Færdig 14 dage før deadline
Det gode samarbejde på tværs af kompetencer og mellem Intego og Schneider Electric har gavnet på flere måder. Blandt andet blev de 10 prototyper færdige 14 dage før tidsfristen. Jan Dollerup Byrckel, servicetekniker hos Intego Kolding samt ansvarlig på projektet, kommenterer:
”Succeskriteriet var at aflevere et brugbart produkt inden for tidsfristen. Begge dele lykkedes og det er jeg godt tilfreds med. Opgaven i sig selv har samtidig været meget interessant – så meget, at der også er blevet lagt lidt interessetimer i projektet fra flere af vores medarbejdere.”
Intego blev ligeledes inviteret med til at installere de færdige skabe hos Schneider Electric, så de har kunnet været med i hele processen og udviklet en større forståelse for projektet i sin helhed.
Variant 2.0 planlagt
Når prototyperne er blevet gennemtestet, skal der bygges otte nye, som indeholder de justeringer man finder nødvendige at indføre fra prototype 1.0. På baggrund af det hidtil positive samarbejde, har Schneider Electric endnu engang valgt Intego til opgaven. Begge parter udtrykker begejstring over at fortsætte det gode samarbejde.
Coromatic vandt udbud og skal levere nødstrøm til Universitetshospital Køge

Forsyningssikkerhed på store sygehuse er – også på nordisk plan – et centralt område for Coromatic, som glæder sig til at levere en driftsikker og langtidsholdbar løsning til supersygehuset i Køge.
Når det bedste tilbud skal findes ud fra de kriterier, Universitetshospital Køge har opstillet, er det altid en afvejning af blandt andet pris og kvalitet:
”For os har det været vigtigt, at vi får et nødstrømsanlæg, der er funktionsdygtigt og opfylder vores krav, og vi har valgt Coromatic som leverandør, fordi de opfylder de krav, vi har stillet, bedre end dem, de var i konkurrence med,” lyder det fra Helle Gaub, der er projektdirektør i Region Sjælland.
Hun understreger, hvor vigtig nødstrøm er for et hospital:
Nødstrøm er ekstremt vigtigt
”Sikkerhed er hele grundlaget for et hospital. Vi lever af at levere sikkerhed – og derfor er nødstrømsanlægget ekstremt vigtigt. Vi har rigtig meget følsomt udstyr, og vores patienters overlevelse afhænger af, at det hele kører rigtigt hele tiden. Nødstrømsforsyningen er afgørende for, at vi kan garantere sikkerheden for vores patienter,” pointerer Helle Gaub.
Hun tilføjer, at en særlig udfordring ved projektet på Universitetshospital Køge er at få en teknisk bygning, som et hospital jo er, til at overholde lokalplanskravene til støjniveau, facade mv. – og også den del har Coromatic givet et tilfredsstillende bud på at løse.
Erfaring fra andre sygehuse i Norden
I Coromatic er der glæde over at have vundet udbuddet:
”Forsyningssikkerhed i sundhedsvæsenet er et centralt arbejdsfelt for os på såvel dansk som nordisk plan. Vi har stor erfaring med at bidrage til et tidssvarende og moderne sundhedsvæsen på forsyningssiden – og har været med i tilsvarende projekter på andre store hospitaler i Danmark, Norge og Sverige. Det er vigtigt for os at være med der, hvor udviklingen er, og bidrage til patientsikkerheden ved at projektere, levere og efterfølgende servicere de kritiske installationer på supersygehusene,” siger Jess Thorsen, Business Area Manager i Coromatic.
Holder anlægget kørende – også på den lange bane
Den efterfølgende drift af anlægget er noget, Coromatic har et skarpt blik for:
”Én ting er at designe og levere et anlæg, men det skal også drives bagefter. Materialer, kvaliteter og løsninger i det hele taget skal holde på den lange bane. Vi står på mål for, at vi kan drifte anlægget i hele dets levetid, og vil gerne huskes for at skabe den også på langt sigt bedste løsning,” fastslår Jess Thorsen.
Nødstrømsanlægget på Universitetshospital Køge blev sendt i udbud i december 2018 – og entreprisen vundet af Coromatic i juni 2019. Anlægget vil være klar til drift i sommeren 2021.
Nødstrømsanlæg på Hvidovre Hospital sætter ny standard

DI-Teknik har haft totalentreprisen på levering og etablering af det nye nødstrømsanlæg til Hvidovre Hospital. Det skete efter et udbud, hvor fem firmaer bød ind på opgaven.
»For os har den tekniske løsning vægtet højest. Vi skal have et nødstrømsanlæg, som virker hver gang, der er brug for det, og med løsningen fra DI-Teknik har vi nu fremtidssikret hospitalets nødstrømforsyning. Det betyder, at vi har fået en høj forsyningssikkerhed, uanset hvad der sker ude på det eksterne el-net.
Samtidig er det en fuldautomatiseret løsning med minimalt vedligehold, som ikke kræver særlige ressourcer i den daglige drift. Anlægget passer sig selv, og vi overvåger det via SRO som alle de andre anlæg på hospitalet. Hvis der opstår en situation, vi ikke selv kan klare, står DI-Teknik til rådighed via en serviceaftale,« siger Søren Fritzel, seniorkonsulent og maskinmester, fra drifts- og teknikafdelingen på Hvidovre Hospital.
»Vi er meget glade for at kunne levere et anlæg, som vi mener viser vejen til fremtidens nødstrømsanlæg. Det kan bruges på både hospitaler og andre typer virksomheder, hvor stabil strømforsyning er et ultimativt krav. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Hvidovre Hospital og Balslev A/S, der var rådgivere på opgaven, og ser et interessant marked for denne type nødstrømsanlæg i fremtiden,« siger John Huusfelt, leder af højspændingsafdelingen hos DI-Teknik.
Mest avancerede 10 kV-anlæg
Der forelå kun et projektforslag med en overordnet beskrivelse af
de krav, anlægget skulle leve op til.
»Vi har beregnet, projekteret, dimensioneret og tegnet hele
anlægget, både den el-tekniske del af opgaven, men også alle de
øvrige elementer i projektet, herunder tørkøleranlægget i
terrænhøjde og hele den arkitektoniske løsning i kælderen med
dieseloliedagtank og eksplosionssikring af rummene,« siger John
Huusfelt, som mener, der er tale om det mest avancerede og moderne
10 kV-nødstrømsanlæg, man kan etablere i dag.
Med den nye centrale højspændingsløsning er det ikke længere nødvendigt at operere med prioritering og opdeling af hospitalets elforsyning i normal- og nødforsyning med henblik på strømsvigt. Med det nye anlæg kan hele hospitalets drift fortsætte uforstyrret, selv om den eksterne el-forsyning bliver afbrudt.
»Vores krav til nødstrømsanlægget var, at det skulle kunne levere strøm til hele hospitalet, inklusive den planlagte udvidelse af hospitalet på 45.000 kvadratmeter. Derudover skulle anlægget være fuldautomatiseret, driftssikkert og i stand til at koble ind på højst 15 sekunder. Det anlæg har vi fået nu med løsningen fra DI-Teknik,« siger Søren Fritzel.
Fiberforbindelse overvåger el-forsyning
Hvidovre Hospital får sin normale el-forsyning fra tre indkommende
10 kV kabelforbindelser fra DONG ENERGY. Kabelforbindelserne er
forbundet i en intern ringforbindelse til seks
transformatorstationer. De to indkommende kabler forsyner hver sin
del af ringforbindelsen, det tredje kabel er i reserve. Det giver
en høj grad af forsyningssikkerhed, men ved en fuldstændig
afbrydelse af højspændingsnettet vil hospitalet stå uden ekstern
strømforsyning, som det er sket flere gange i årenes løb.
»Det nye nødstrømsanlæg måler hele tiden, om der er ekstern forsyning og foretager automatisk omkobling af ringledning og indkommende kabler med henblik på at opretholde forsyningen. Kun hvis alle tre eksterne forbindelser er spændingsløse, starter nødstrømsanlægget. Til det formål er der etableret en separat dubleret fiberforbindelse, som anvendes i kommunikationen mellem transformerstationerne og generatoranlægget,« fortæller Søren Fritzel.
FAKTA
Nødstrømsanlæg på Hvidovre Hospital
- DI-Teknik har haft totalentreprisen på levering af 10 kV
nødstrømsanlæg på Hvidovre Hospital
- Der er leveret fem dieselgeneratorer på hver 1.700 kVA
- Samlet ydelse: 5,6 MVA
- Reaktionstid for indkobling: 15 sekunder
- Generatoraggregater af fabrikat F.G Wilson er leveret af
Atek/Coromatic
- Etablering af 10 kV koblingsstation
- Det er aftalt med DONG Energy at nødstrømsanlægget må
synkronisere ind på nettet og køre således i cirka 10 sekunder, når
nettet er retur, og lasten skal lægges afbrydelsesfrit
tilbage.
- Prøvedrift af én generator ad gangen, belastet på nettet, er
ligeledes en mulighed
- PLC-styring med ComAp - giver mulighed for styring af
nødstrømsanlægget, dels fra anlæggets kontrolrum, dels fra hver af
de tre stationer, hvor de indkommende kabler er tilsluttet.
- Der er indgået en serviceaftale mellem Hvidovre Hospital og
DI-Teknik
Bygningssikkerhed
- DI-Teknik har beregnet og tegnet den nye ruminddeling
- Der er foretaget statikberegninger af rum med generatoranlæg og
koblingscentralen
- Rummene er indrettet med blandt andet springklapper, som kan
aflaste trykket ved en eksplosion
Forsyningssikkerhed
- Synkronisering af strøm og spænding mellem nødstrømsanlæg og
transformatorstationer
- Der er etableret en dubleret fiberforbindelse til kommunikation
mellem nødstrømsanlægget og 10 kV bryderne i de indkommende
ledninger, ringledningsforbindelserne og nødstrømsanlæggets
koblingsstation.
- Der var etableret lagertankkapacitet på 300.000 liter dieselolie
til generatorerne - svarende til en uges drift. Derudover er der nu
yderligere etableret en dagtank med olie på 33 kubikmeter, hvorfra
generatorerne forsynes
- Nødstrømanlægget har n+1-kapacitet, hvilket betyder at det kan
levere fuld last med fire ud af fem generatorer, hvis den ene
generator er ude af drift.
Idriftsættelse og drift
- Anlægget blev leveret til aftalt tid
- Anlægget har bestået en test i fuld skala. DONG Energy afbrød -
efter aftale - den eksterne forsyning og anlægget startede op og
overtog belastningen.
- Nødstrømsanlægget er koblet op til hospitalets SRO og kan
overvåges fra hospitalet centrale kontrolrum
Miljø
- Røggassen fra dieselgeneratorerne forbrændes så effektivt, at
emissionerne overholder grænseværdierne uden yderligere
rensning
- De fem dieselgeneratorer køles af hver sin tørkøler i hver sit
separate kølesystem - der er etableret fem tørkøleanlæg i
terrænhøjde
Yderligere oplysninger hos John Huusfelt, DI-Teknik, tlf. tlf. 29 64 29 83, eller Hans Frederiksen, tlf. 23 45 56 44