Robotter

Robotter – Flere forskellige typer og deres anvendelse i industrien

Der findes i dag flere forskellige typer af robotter og robotløsninger til industrien, bl.a. kollaborative robotter (cobots) som supplerer en maskine med sin programmerede ydelse. Robotarme er også blevet særdeles populære og udbredet og er som navnet antyder en “arm” som programmeres til at lave gentagne ens bevægelser. En industri robot er defineret af ISO, som en automatisk styret, omprogrammerbar, multipurpose manipulator programmerbar i tre eller flere akser. Feltet af robotteknologi kan være mere praktisk defineres som studiet, design og brug af robotsystemer til fremstilling (en top-niveau definition bygger på den forudgående definition af robot).

Typiske anvendelser af en industri robot omfatter svejsning, maling, montage, pick and place (såsom emballage, palletering og SMT), produktinspektion, og afprøvning, alle udført med høj udholdenhed, hastighed og præcision.

En robot er en programmerbar manipulator, som udfører industrielle arbejdsopgaver som for eksempel flytning af materialer. Men også arbejdsemner, værktøjer eller specielle anordninger langs programmerede baner. Udviklingen af industrirobotter begyndte 1960’erne i USA. Ultimo i tresserne blev de to første robotter leveret fra USA til Japan.

Robottyper og deres anvendelse. Forklaring af de forskellige robottyper, se her – Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af Robotter til industrielt brug:

B&R Industrial Automation A/S

Rolundvej 17-19
5260 Odense S
Tlf.: 63 15 30 80
E-mail: office.dk@br-automation.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her

BILA A/S

Industrivej 18
7900 Nykøbing M
Tlf.: +45 97710044
E-mail: bila@bila.dk

www.bila.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

CesTek Automation

Hattingvej 7C
8700 Horsens

Bogensevej 9
4200 Slagelse
Tlf.: 30 49 90 50
E-mail: info@cestek.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

DIA-TECH

Industriholmen 51
2650 Hvidovre
Tlf.: +45 3679 0005
E-mail: info@dia-tech.dk

www.dia-tech.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Dansk RobotTeknik ApS

Svalehøjvej 5, port 3
DK-3650 Ølstykke
Tlf.: +45 29 86 07 15
E-mail: Info@danskrobotteknik.dk

www.danskrobotteknik.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Diatom

Industriholmen 51
2650 Hvidovre
Tlf.: 36 77 36 00
E-mail: info@diatom.dk

www.diatom.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

FANUC Nordic AB

Besøgsadresse: Forskerparken 10,  Odense
Hovedkontor: Djurhagegatan,  Malmö
Tlf.: 70 71 60 00
E-mail: info@fanuc.se

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Hans Følsgaard A/S

Theilgaards Torv 1
4600 Køge
Tlf.: +45 43208600
E-mail: hf@hf.net

www.folsgaard.com

Se hele vores produktprogram og profil her

KSN Industri A/S

Bjerring Hede 12
8850 Bjerringbro
Tlf.: 86 68 03 00
E-mail: ksn@ksn.dk

www.ksn.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

KUKA Nordic AB

A Odhners Gata 15
Telf.: +45 49 70 80 00
Email: info@kuka.dk

www.kuka.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Nordland Automatic A/S

Kummerowsvej 3
9400 Nørresundby
Tlf.: 9631 2020
E-mail: nordland@nordland.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

RARS

Hybenvej 7
9500 Hobro
Tlf.: 81 98 75 75
E-mail: Kontakt@rars.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

RoboTool A/S

Vestermarksvej 10
6600 Vejen
Tlf.: +45 76978888
E-mail: mail@robotool.com

www.robotool.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Rotec Production ApS

Rotec

Bygmarken 5
3520 Farum
Tlf.: +45 44994280
E-mail: christian@rotec.dk

www.rotec.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Scape Technologies A/S

Østerbro 5C
5000 Odense C
Tlf.: + 45 70 25 31 13
E-mail: info@scapetechnologies.com

www.scapetechnologies.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Smooth Robotics ApS

Hollufgårdsvej 31
DK-5260 Odense S
Tlf.: +45 41273712
E-mail: info@smooth-robotics.com

www.smooth-robotics.com

Se hele vores produktprogram og profil her

Universal Robots A/S

Energivej 25
5260 Odense S
Tlf.: +45 8993 8989
E-mail: ur.ne@universal-robots.com

www.universal-robots.com

Se hele vores produktprogram og profil her

ViscoTec Nordic (tidl. Scanmaster)

Svogerslev Hovedgade 48
4000 Roskilde
Tlf.: +45 45828090
E-mail: info@viscotec-nordic.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Teknologisk Institut – Stort uudnyttet potentiale for robotter i Danmark
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv.

Ny rapport, som offentliggøres onsdag, viser, at danske virksomheder går glip af fordele ved automatisering. Årsagen er blandt andet manglende viden og manglende robotstrategi.

På trods af udsigten til mangel på arbejdskraft i Danmark har kun et fåtal af danske virksomheder en strategi for indførsel af robotter. Det viser en ny robotanalyse fra Teknologisk Institut. Samtidig erkender virksomhederne, at de derved går glip af fordelene ved at automatisere – også selv om flere robotter i virksomhederne kan give flere gevinster for både virksomheder som medarbejderne.  

- Et flertal af de virksomheder, der allerede i dag anvender robotter og automatisering, vurderer, at det er afgørende for fastholdelse af produktion i Danmark. Samtidig har langt størstedelen af de adspurgte, automatiserede virksomheder oplevet en positiv indvirken på for eksempel produktionskapaciteten, kvalitet og ensartethed i produkterne - og 71 procent oplever faktisk også bedre medarbejdertrivsel, hvilket hænger godt sammen med, at robotter kan aflaste medarbejderne for det monotone og opslidende arbejde, siger centerchef Jacob Kortbek, Teknologisk Institut.

Mere nyt fra Teknologisk Institut

Små skridt vinder i det lange løb  
Teknologisk Institut har for første gang taget temperaturen på indførsel af robotter i danske produktionsvirksomheder. I rapporten "Små skridt med robotter vinder i det lange løb", som offentliggøres i forbindelse med ROBOTBRAG i Odense den 3. maj 2023, er der foretaget en rundspørge blandt 122 danske virksomhedsledere inden for industri, bygge- og anlæg samt transport.

Resultaterne er desuden blevet underbygget af 14 dybdegående interviews med virksomheder, som enten har erfaringer med robotter eller gerne vil i gang med at bruge robotter.   

Første robot er den sværeste
69 procent af de adspurgte virksomheder – mere end to tredjedele af virksomhederne med robotter – svarer i rapporten, at de mener, at der er muligheder ved automatisering, de går glip af. Det gør sig kun gældende for ni procent af virksomhederne uden robotter.  

Samtidig er danske virksomheder sakket bagud i brugen af robotter – fra en global femteplads i 2008 til en 12. plads i 2022.

Mere nyt om Robotter

Rapporten peger også på, at det for langt de fleste virksomheder er den første robot, der er den sværeste - herefter bliver det nemmere at implementere robotterne. 

Produktiviteten stigende
Det var også gældende for den fynske virksomhed SBS Friction, der er specialiseret i produktion og udvikling af bremsebelægninger til motorcykler, scootere og ATV'er. SBS Friction fik dog hurtigt blod på tanden til flere robotter.  

- Vi fik ret hurtigt et afkast på vores investering, da den første robot varetog opgaver for, hvad der svarer til to medarbejdere. Og det er så bare fortsat, så produktiviteten per medarbejder er steget, mens vi producerer det dobbelte, fortæller Jan Reinholdt Mohrdieck, der er teknisk chef hos SBS Friction.

- Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i det. Vi har ikke oplevet et eneste robotprojekt, der er gået galt. Tværtimod bliver vi ved med at finde steder i produktionen, hvor man burde have robotter, tilføjer han.

SBS Friction var én af de i alt 14 dybdegående interviews med virksomheder i rapporten.  

Overser stort potentiale
Rapporten viser, at 45 procent af de adspurgte virksomheder har robotter og automatiseringsløsninger i brug, mens 55 procent ikke har automatiseret. Det er især fremstillingsindustrien, der har taget robotterne til sig. Her bruger 77 procent af de adspurgte virksomheder i dag robotter, mens det til sammenligning blot er 10 procent af virksomhederne inden for byggeri og anlæg.

- Tallene viser, at der stadig er et stort og uudnyttet potentiale for automatisering i Danmark. Især de virksomheder, som er begyndt at automatisere, har set fordelene. Flere af de virksomheder, som ikke er begyndt at automatisere, mangler viden om deres faktiske muligheder. Det tyder på, at der er virksomheder, der overser et stort potentiale for fordelene ved automatisering, siger Jacob Kortbek.

Virksomhederne i rapporten er også spurgt om barriererne for indførsel af automatisering. Her er svarene blandt andet, at robotmarkedet er vanskeligt at gennemskue. Ud over priserne for automatisering, altså økonomi, peger virksomhederne på manglende viden om, hvilken robotløsning, der er den rigtige, og om der i det hele taget findes robotter, som matcher virksomhedernes behov. 

På baggrund af interviews med virksomhederne opsummerer rapporten fem gode råd til virksomheder, der står overfor automatisering.

Læs mere om ROBOTBRAG 2023 her

Faktaboks:  
Rapporten "Små skridt med robotter vinder i det lange løb" er baseret på en rundspørge blandt 122 virksomhedsledere inden for industri, bygge- og anlæg samt transport. Desuden er der blevet udført 14 dybdegående interviews med virksomheder, som enten har erfaringer med robotter eller som gerne vil i gang med at automatisere. 

Data er indsamlet i perioden februar-april 2023, og analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakterne PI1 og PI2, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. 

Rapporten offentliggøres i forbindelse med åbent hus-arrangementet ROBOTBRAG 2023 den 3. maj i Odense, hvor der udstilles eksempler på over 100 robotløsninger.

Faktaboks: 
På baggrund af interviews med virksomhederne opsummerer rapporten fem gode råd til virksomheder, der står overfor automatisering;   

  • Tag små skridt – den første robot er ofte den sværeste 
  • Vær ikke bange for at fejle 
  • Træk på netværk og andres erfaringer 
  • Tænk over fleksibiliteten  
  • Opdyrk en innovationskultur og inddrag slutbrugerne blandt medarbejderne i udviklingsarbejdet.  

Odense Robotics – Ny rapport: 8 anbefalinger til bæredygtige robotter
Danske robotvirksomheder gør vigtige fremskridt på bæredygtigheds-agendaen, fastslår en ny rapport fra Syddansk Universitet og Odense Robotics. Rapporten fremhæver otte anbefalinger til, hvordan flere robotvirksomheder kan implementere miljømæssig bæredygtighed deres arbejde og produkter.  

"Robotter er en vigtig del af fremstillingsindustrien, hvorfor miljømæssig bæredygtige robotter er et vigtigt parameter for at højne graden af bæredygtighed i hele industrien. Danske robotvirksomheder har gjort vigtige fremskridt de senere år, men der er fortsat et godt stykke vej til at producere flere miljøvenlige robotter til fordel for både robotbranchen og tilstødende industrier som fx fremstillingsindustrien," siger Kristina Vaarst Andersen, lektor ved Institut for Virksomhedsledelse på Syddansk Universitet.

Den nye rapport "Grønne effektkæder i robotindustrien" kortlægger, hvordan danske robotvirksomheder klarer sig på Scope 1, 2 og 3 i henhold til the Greenhouse Gas Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard'. Det er en industristandard, der bl.a. tager højde for energi- og materialeforbrug samt indirekte emissioner. Rapportens indhold er baseret på interview med robotproducenter, robot-integratorer, kunder, samt organisationer i Danmark.

Gennemgå værdikæden

Rapporten konkluderer, at robotvirksomheder har fokus på deres egne udledninger på Scope 1 niveau fx virksomhedens køretøjer, og arbejder på at reducere deres fodaftryk mht. elektricitet på Scope 2 niveau ved bl.a. at skifte til mere bæredygtige energikilder.

Men de fleste virksomheder er endnu ikke gået i gang med at kigge på deres værdikæde og de komponenter, der bruges i deres produkter, og her ligger der ifølge Kristina Vaarst Andersen en stor mulighed.

"Robotproducenter kan gøre mere for bæredygtigheden ved at gennemgå deres Scope 3 niveau og deres værdikæde, og eksempelvis forsøger at indhente ældre robotter med henblik på genanvendelse. Nogle robotvirksomheder er allerede gået i gang med at indhente bæredygtige materialer, men størstedelen er endnu ikke gået i gang med at optimere den miljømæssige bæredygtighed i indkøb eller at arbejde cirkulært. Så der er fortsat et stort potentiale for fremskridt på det niveau," siger Kristina Vaarst Andersen.

Rapporten fremhæver desuden at robotvirksomhederne kan få stor gavn af, at kende deres grønne parametre, da deres største force er at kunne bidrage til deres kunders miljømæssige bæredygtighed. Robotvirksomheder der kan præsentere data på deres produkters direkte og indirekte grønne effekter vil tilmed have nemmere ved at opnå salg og ordrer, da kundernes fremtidige ønsker til bæredygtighed, og ikke mindst omkostninger, er i høj kurs i disse år.

FAKTABOKS: 8 anbefalinger til at komme i gang med bæredygtighed

Her er rapportens otte anbefalinger til, hvordan robot-, automations- og dronevirksomheder kommer i gang med miljømæssig bæredygtighed.

Styr på prioriteterne:

Lav en liste med virksomhedens vigtigste indsatsområder inden for miljømæssig bæredygtighed. Efterhånden som virksomheden får styr på hvert punkt, erstattes det af et nyt.

Del og hersk:

Miljømæssig bæredygtighed er et stort emne, der indeholder mange facetter. Fokuser på enkelte emner, der enten har stor effekt på organisationen, eller hvor organisationen har en unik mulighed for at bidrage.

Strategi og operationelle mål:

Langsigtede strategiske mål bør suppleres med kvantificerbare operationelle mål, der er realistiske at opnå indenfor nær fremtid.

Hønen og ægget:

Det er vigtigt at processer og styreværktøjer designes så de indfanger de mange komplekse aspekter af miljømæssig bæredygtighed. Bagefter kan man designe en struktur for afrapportering.

Integration i hele virksomheden:

Miljømæssig bæredygtighed bør integreres i hele den interne værdikæde og den eksterne forsyningskæde, så miljøhensyn indgår som en naturlig del af alle arbejdsgange og beslutninger.

Centralisering OG decentralisering:

Deleger ansvar for hvert emne til de relevante afdelinger. En lille central enhed er god til at sikre fremdrift, koordinering og integration på tværs af virksomheden, men en central afdeling har svært ved at gå ned på det operationelle niveau.

Allokering af ressourcer:

Investeringer i miljømæssig bæredygtighed har oftest en anderledes investeringsprofil. Alle direkte og indirekte effekter på både kort og langt sigt bør medregnes.

En forretningsmulighed fremfor en omkostning:

Miljømæssig bæredygtighed bør ikke ses som en omkostning eller omkostningsneutral, men som en forretningsmulighed.


Beckhoff – Den perfekte robot til enhver applikation
ATRO, den nye robot fra Beckhoff, gør det muligt at lave et individuelt robotdesign, som passer til netop din applikation.

Derudover kan ATRO registrere flere positioner på ingen tid og bevæge sig dertil uden afbrydelser.

Læs mere her


Nyheder og Indlæg om Robotter


Seneste om Robotter

Cookie-indstillinger