Stepmotorer

Stepmotorer – Præcis bevægelse til specifikke positioner

Stepmotorer er en form for elmotor / elektromotor hvis bevægelser kan styres i små vinkeltrin. Dermed er de mere præcis end almindelige elmotorer / elektromotorer. Stepmotorer anvendes eksempelvis til at flytte læse/skrivehovedet i CNC-værktøjsmaskiner, printere, og diskdrev. Men også i robotter og lignende steder, hvor det er vigtigt at kunne bevæge noget hen til en specifik position bestemt i forvejen. For at opnå den præcise styring, må man gå på kompromis andre steder. Bl.a. er stepmotorer mindre energieffektive end almindelige elmotorer /elektromotorer.

Leverandører af Stepmotorer:

Eegholm a/s

Grundtvigs Alle 165-169
6400 Sønderborg
Tlf.: 73 12 12 12
E-mail: eegholm@eegholm.dk

www.eegholm.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

GCM A/S

Redstedsgade 15
6400 Sønderborg
Danmark
Tlf.: +45 74 42 18 64
E-mail: info@gearcentralen.dk

www.gearcentralen.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Powermec ApS

Møllevej 9, L21
2990 Nivå
Tlf.: +45 49 14 66 60
E-mail: info@powermec.dk

www.powermec.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Step-motorer:

Som i almindelige elmotorer / elektromotorer findes der i stepmotorer et antal elektriske spoler og muligvis permanente magneter, men hvor almindelige elmotorer / elektromotorer af sig selv omkobler strømmen i spolerne så motoren bliver ved med at køre videre, skal der til stepmotorer anvendes ekstern elektronik for at kunne levere strømpulser til de forskellige spoler i den korrekte rækkefølge.

Hver impuls får stepmotorens akse til at dreje sig en ganske bestemt vinkel, f.eks. 45 eller 15 grader eller mindre. Så ved at levere et bestemt antal impulser kan man få stepmotoren til at dreje sin akse med enhver vinkel, der er et helt multiplum af 45°, 15° eller mindre. Når en stepmotor er ved den ønskede position, kan man opnå en såkaldt "holdestrøm" i de spoler, der modtog den sidste impuls: Således virker stepmotoren som en slags bremse- eller låseanordning der søger at fastholde motorakslens aktuelle position.


Eegholm – Har du et transportbånd, hvor du har behov for at positionere emner præcist?
Eegholm – Har du et transportbånd, hvor du har behov for at positionere emner præcist?

PKP stepmotoren fra Orientalmotor har en opløsning på 200 step/omdrejning – en kompakt stepmotor med højt moment og lav varmeudvikling.

Det maksimale drejningsmoment for stepmotoren er omkring 1,2 – 1,7 gange højere end en standard PK-stepmotor i samme byggestørrelse. Stepmotoren opnår det samme høje drejningsmoment som en standard PK-motor i en større byggestørrelse, hvilket betyder, at anlæggets størrelse kan reduceres tilsvarende.

Lav varmeudvikling forlænger stepmotorens levetid
Varmeudviklingen i en motor er ofte en medvirkende faktor til at forkorte en motors levetid. Varmeudviklingen hos PKP-serien er betydeligt reduceret i forhold til andre motorer i samme byggestørrelse. Her er tale om en temperatursænkning på mere end 10 °C. Den lavere varmeudvikling giver motoren en markant længere levetid og gør, at motoren er velegnet til kontinuerlig drift.

Stepmotor bruger mindre energi
Stepmotoren bruger 30 % mindre energi i forhold til sammenlignelige produkter fra PK-serien. Desuden kan mindre strømforsyninger og drivere anvendes og på den måde reduceres CO2-udledningen yderligere.

7 grunde til at vælge stepmotoren

 • Stepmotor har en opløsning på 200 step/omdrejning (1,8 °/ step)
 • Højere drejningsmoment end en standard PK-stepmotor i samme byggestørrelse
 • Bredt udvalg af byggestørrelser fås fra 20 mm op til 60 mm
 • Reduceret varmeudvikling giver markant længere levetid
 • Mulighed for gear
 • Velegnet til kontinuerlig drift
 • Energibesparende

Tekniske data

 • Faser –  2 faser
 • Step – 0.05-1.8
 • Moment – 0,014 – 4 Nm
 • Byggestørrelse – 20 mm / 28 mm / 35 mm / 42 mm / 56,4 mm / 60 mm

Kontakt

Tag kontakt til Poul-Henning Nielsen på telefon 4035 8654 eller send en mail til phn@eegholm.dk. Poul-Henning vejleder dig gerne til den rette løsning.


Eegholm – Stepmotor vs. servomotor – Hvorfor er stepmotorer en smartere løsning?
Eegholm – Stepmotor vs. servomotor – Hvorfor er stepmotorer en smartere løsning?

Grunden til, at stepmotoren er en bedre løsning til præcisionsopgaver end f.eks. servo- og andre motorer, skyldes blandt andet, at andre motortyper hurtigt ville blive meget varme, hvis de skulle fastholde motoren på en nøjagtig position.

For hvor f.eks. servomotoren bruger strøm til at holde motoren på den givende position, når den står stille, bruger stepmotoren kun strøm, når den kører. Men for at holde position bruger den kun den halve strøm til at holde magnetfelt. Derfor bliver den ikke nær så varm, selv om den arbejder præcist.

For stepfunktionen sørger for, at du dels kan styre motoren helt nøjagtigt, og dels at motoren holder positionen helt præcist, så snart den er standset. 

Det betyder, at stepmotoren også har et meget lavere strømforbrug. 

Vælg mellem to forskellige former for stepmotorer
Der findes mange forskellige typer og udformninger på stepmotorer. Men hos Eegholm kan du grundlæggende set vælge mellem to typer:

 • AZ-stepmotorer – der har indbygget ABZO sensor/Absolut encoder i motoren, så den hele tiden ved, hvor den står. Det betyder, at den altid kan køre videre til næste step eller køre videre fra der hvor den står, hvis der opstår strømsvigt.
 • PKP-stepmotorer – en lidt billigere model, der kan fås med same præcision, men kræver en ekstern controller. Derfor skal den køres i tilbage i udgangspositionen/reference igen efter et strømsvigt.

Den væsentligste forskel på de to motorer er, at du ikke behøver at tage alt ud af f.eks. en pakkemaskine efter et strømsvigt, hvis du vælger en AZ-stepmotor. Den vil fortsætte derfra, hvor den var kommet til, når strømmen kommer igen.

Andet nyt fra Eegholm

Med PKP-stepmotorer er du nødt til at tage alle produkter og emballager ud af maskinen, nulstille alle motorer og køre i reference. Det kan hurtigt gøre det tidskrævende og dyrt at genstarte maskinen efter et strømsvigt. I værste fald kan det føre til forsinkelser i de aftalte leverancer, som maskinen pakker.

Du får et overblik over de forskellige stepmotorer hér

Kontakt
Har du spørgsmål, så giv Poul-Henning Nielsen et kald på ☎ 4035 8654.


Eegholm – Kompakt og alsidig løsning til to-akse systemer
2-akse-driver fra Oriental Motor giver mulighed for markante pladsbesparelser.

2-akse-driver fra Oriental Motor giver mulighed for markante pladsbesparelser.

Sammenlignet med den tidligere model er størrelsen blevet reduceret markant – syv centimeter i længden – og der er stadig størrelsesmæssige fordele i forhold til brugen af to en-akse-driver.

Den nye driver styrer AZ-stepmotorer, der er udstyret med en mekanisk absolutværdisensor, der er meget effektive stepmotordrev med lukket kredsløb. De samme motorer fungerer også som drev i aktuatorer som f.eks. lineære føringer, cylindre, rundborde eller tandstangssystemer.

Driveren er alsidig kan benyttes til mange forskellige applikationer. Ved kombination af forskellige drev bliver styringen af komponenterne således væsentligt forenklet.

Hurtig og enkel at tilslutte

Samtidig er det værd at bemærke, at der kræves mindre ledningsføring ved brug af 2-akse-driveren.

Andet nyt fra Eegholm

Driveren er EtherCAT-kompatibel, og tilslutningen til feltbusnettet er enkel via Ethernet-kablet. Indstilling og udførelse af driftsdata samt indstilling af forskellige parametre, udgivelse af alarmoplysninger og overvågningsfunktioner kan styres via netværket. Kommandoer og statusmeddelelser overføres i realtid.

På denne måde kan bevægelserne af flere synkront arbejdende stepmotorer udføres pålideligt og præcist.

Til applikationer med tre eller fire akser kan vi tilbyde et bredt udvalg af flerakse-driveren. Alle flerakse-drivere drives med 24/48 VDC.

Vil du høre mere om 2-akse driveren?

Kontakt os i dag, og lad os finde den helt rigtige løsning til netop dit behov. Du træffer dit Eegholm team på telefon 7312 1212


Nyheder og Indlæg om Stepmotorer


Seneste om Stepmotorer

Cookie-indstillinger