Fjernvarme
Fjernvarme
Fjernvarme – En effektiv opvarmningsmetode
Fjernvarme dækker opvarmning, hvor der er en vis afstand mellem det sted, hvor varme produceres, og der hvor den bruges. Fjernvarme har en lang tradition og en stor udbredelse i Danmark. I udlandet vil kunne ses andre installationsformer.
Fjernvarme defineres som distribution af varme gennem rør til to eller flere ejendomme med forskellige ejere. Fjernvarme er en forholdsvis ældre teknologi, hvis anvendelse er blevet mere aktuel på grund af energikriserne i 1970’erne, problemer med deponering af dagrenovation og CO2-problematikken. Ved hjælp af fjernvarmeteknologien kan man således reducere varmeproduktionens afhængighed af fossile brændsler og løse problemer i forbindelse med affaldshåndtering, byplanlægning og forurening.
Leverandører af Fjernvarme løsninger:
Danfoss Redan A/S
Linåvej 11C
8600 Silkeborg
Tlf.: 87 43 89 43
E-mail: redan@danfoss.com
ElectroCare ApS
Generatorvej 8 A
2860 Søborg
Telf: 38 34 60 10
E-mail: kbh@electrocare.dk
GEMINA TERMIX A/S
Navervej 15-17
7451 Sunds
Tlf.: 97 14 14 44
E-mail: mail@termix.dk
Pro-Pipe Norway AS
Sydagervej 3, Alslev
6800 Varde
Tlf.: 75 11 53 93
E-mail: kontakt@pro-pipe.dk
Mere viden om Fjernvarme:
En beskrivelse af fjernvarmeteknologien baserer sig på fjernvarmesystemets tre hoveddele: produktion, distribution og husinstallationer.
I produktionsanlæggene produceres varmen i form af varmt vand eller damp. Mange anlæg er såkaldte kraftvarmeanlæg, der producerer både elektricitet og varme. Ved den samtidige produktion øges udnyttelsen af brændslerne betragteligt, hvorved man både sparer brændsel og formindsker de miljømæssige påvirkninger af omgivelserne. Andre fjernvarmeanlæg udnytter varmen fra forbrænding af dagrenovation eller fra industrielle processer med overskudsvarme.
Fremgangsmåde
Fra produktionsanlæggene pumpes det varme vand eller dampen ud i distributionssystemet. Det er opbygget af isolerede rør, hvorved varmetabet begrænses. Danske virksomheder har gennem en årrække markeret sig stærkt som producenter af præisolerede rør. Det er fabriksfremstillede stålrør isoleret med skum og beskyttet af en kappe, der som hovedregel er fremstillet af plast. Der anvendes i almindelighed to rør: et til fremløb og et til returløb. I fremløbet fra produktionsanlægget til de bygninger, der skal opvarmes, er temperaturen af det varme vand normalt 70-120 °C. Det afkølede vand i returløbet er normalt 40-65 °C. Rørene er som regel gravet ned i jorden. Enkelte steder i verden, fx i Island, hvor man udnytter geotermisk energi til fjernvarme, benyttes kun fremløbsrør; efter varmeafgivelsen ledes vandet til havet.
Husinstallationer dimensioneres og udføres i forhold til bygningens behov for rumvarme og varmt brugsvand. Hovedbestanddelene i en husinstallation er varmeveksler, varmemåler, trykstyringsventiler og andre reguleringsventiler.
I Danmark anvendes både direkte og indirekte systemer
Fælles for dem er, at det varme brugsvand opvarmes via en varmtvandsbeholder eller varmeveksler, således at man ikke risikerer at blande fjernvarmevand med brugsvand. I de direkte systemer løber det opvarmede vand fra produktionsanlæggene og distributionssystemet direkte i forbrugerens radiatorer, mens det i de indirekte systemer løber gennem en varmeveksler, hvor varmen afgives til husets eget varmtvandssystem, som da må forsynes med cirkulationspumpe.
Wavin vinder udbud til fjernvarmeforsyning: 1600 fjernvarmeenheder til danske hjem
Wavin har for nyligt sikret sig en betydningsfuld rammeaftale inden for fjernvarmeløsninger. Aftalen, indgået med Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyningen lyder på, at Wavin over de næste tre år skal levere i alt 1600 Calefa II-units.
Wavin i Hammel har for nyligt sikret sig en betydningsfuld rammeaftale inden for fjernvarmeløsninger. Aftalen, indgået med Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyningen lyder på, at Wavin over de næste tre år skal levere i alt 1600 Calefa II-units, som er udviklet til effektiv opvarmning af både villaer og større boligkomplekser.
Wavin har i over 20 år leveret fjernvarmeløsninger til danske boliger. Stigende energipriser og skærpede krav til CO2-reduktion har accelereret overgangen fra fossile brændstoffer til fjernvarme. Dette udbud for Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning er et af de første større udbud Wavin har vundet og markerer en betydelig milepæl. Ifølge John Østergaard Jensen, Specialist Sales hos Wavin, har dette været en vigtig udvikling for Wavin:
– Vi er meget glade og stolte over at have vundet dette udbud hos Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning. Det er en anerkendelse af vores mange års dedikation til at levere fjernvarmeløsninger til danske boliger. Vi ser frem til at fortsætte vores partnerskab med Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning over de næste tre år.
Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning sætter ord på hvorfor netop Wavin har vundet dette udbud af fjernvarmeløsninger:
– At Wavin har vundet udbuddet, skyldes, at deres produkt er ideelt til boligsegmentet i Rødovre kommune. Derudover er deres Calefa II-units tilpasset vores specifikke ønsker og tekniske krav.
Testområdet er netop færdigt, og Wavin begynder nu for alvor udrulningen til ca. 1600 forbrugere, som vil få glæde af de energieffektive Calefa II-units i deres hjem.
Dansk Fjernvarme – Fjernvarmen tæt ved helt grøn
Nicolai Kipp, afdelingschef i Dansk Fjernvarme glæder sig over den stigende mænge vedvarende energi i fjernvarmen
Ny opgørelse fra Energistyrelsen fastslår, den danske fjernvarme i dag baserer sig på 78 procent vedvarende energi.
Fra at have været en teknologi, der i første omgang, fokuserede på en øget energieffektivitet ved at udnytte overskudsvarme fra elproduktion baseret på fossile brændsler, så er fjernvarmen tæt på at være helt grøn. Det fastslår en ny opgørelse fra Energistyrelsen, der ligeledes fastslår at elsystemet lige ledes nærmer sig en fremtid udelukkende baseret på vedvarende energi.
Hos Dansk Fjernvarme glæder man sig over udviklingen.
- Når vi spørger boligejerne, hvad der betyder noget for dem i valget af opvarmning, så peget de stort set alle på, at det skal være nemt, billigt og støjsvagt. Men det der i stigende omfang fylder er, at det også skal være grønt. Med dagens opgørelse kan vi se, at valget af fjernvarme er den grønne løsning, der samtidig opfylder danskernes øvrige ønsker for, hvordan de ønsker at opvarme deres stue, siger Nicolai Kipp, afdelingschef i Dansk Fjernvarme.
Elektrificering af fjernvarmen
Dansk Fjernvarme hæfter sig ved, at det i stigende omfang er elkedler og eldrevne varmepumper , der bidrager til, at 78 procent af fjernvarmen kommer fra vedvarende energi.
- Der er den vej langt de fleste selskaber går. Nemlig at vi i fjernvarmen kan udnytte når vinden blæser og solen skinner. Da kan vi bruge den fluktuerende el og lagre den i fjernvarmens kilometerlange rør, indtil at boligejerne skal bruge varmen. Det forventer jeg, at vi kommer til at se meget mere af de kommende år, hvor elektrificering kommer til at fylde endnu mere, siger Nicolai Kipp.
RACE projektet med Real-Time AI Computing i energisektoren
RACE projektet med Real-Time AI Computing i energisektoren
Develco deltager i det spændende projekt RACE om Real-Time AI Computing i energisektoren sammen med Brønderslev Forsyning, Glaze, Agerkrantz Controls og Aalborg Universitet. RACE projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationprogram (EUDP). Energy Cluster Denmark faciliterer udviklingsprojektet.
Leverandører i fjernvarmesektoren anvender i dag proprietære løsninger med vendor lock in, der gør det svært at udveksle data mellem fleksible systemer og opnå energieffektivitet og energibesparelser i hele fjernvarmesystemet.
Fjernvarmemodel med realtidsdata og kunstig intelligens
Formålet med RACE projektet er at udvikle og teste en fjernevarmemodel med sensorik, realtidsdata og kunstig intelligens hos Brønderslev Forsyning for at optimere fjernvarmeproduktionen.
Develcos bidrag til RACE projektet er hardware udvikling af en dataopsamlingsenhed med flere sensorer til Agerkrantz Controls. Sensorerne måler flow, tryk og temperatur i fjernvarmenettet og sender realtidsdata via LTE-M til den intelligente digitale platform Beacon Tower fra Glaze. Platformen opsamler samtidig data fra eksterne datakilder som vejrinformationer og produktionspriser. Platformen videresender alle indsamlede data til en kunstig intelligens leveret af Aalborg Universitet. Den kunstige intelligens genererer en simuleringsmodel af fjernvarmenettet hos Brønderslev Forsyning – en digital tvilling. Med den kunstige intelligens er det muligt at forudsige fjernevarmeforbruget og på samme tid at minimere varmetab, optimere temperatur og skabe optimal komfort hos fjernvarmebrugerne.
Besparelser og energioptimering
Løsningen med den kunstige intelligens i energisektoren bidrager til den grønne omstilling, da den kan reducere energiforbruget med 5% til 15% afhængig af, hvor optimeret det eksisterende styringssystem er hos fjernvarmeværket.
RACE projektet forløber over perioden fra august 2023 til februar 2026. Projektet bruger Brønderslev Forsyning som en enkeltstående case. Målet med projektet er at skabe en model, der kan konfigureres til nye modeller for lokale og globale forsyningsselskaber.
Nyheder og Indlæg om Fjernvarme
Seneste om Fjernvarme