Solcelleanlæg

Solcelleanlæg
Solcelleanlæg
Et solcelleanlæg, også kendt som solfotovoltaisk anlæg (PV-anlæg), er en installation, der bruger solenergi til at producere elektricitet. Solcelleanlæg består af fotovoltaiske solceller, der omdanner sollys direkte til elektrisk energi ved hjælp af den fotovoltaiske effekt. Solcelleanlæg er en ren og bæredygtig energikilde, der udnytter solenergi, som er en vedvarende og miljøvenlig ressource. Hjælpeværktøj til solcelleberegninger – Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af Solcelleanlæg:
BG Termic Plus ApS
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf. +45 65 99 49 95
E-mail: info@termicplus.dk
Max Weishaupt A/S
Erhvervsvej 10
2600 Glostrup
Tel 43 27 63 00
E-Mail: info@weishaupt.dk
Max Weishaupt A/S har mere end 40 års erfaring med varmeløsninger i Danmark. Firmaet har afdelinger i hele landet og rådgiver erfarent og kompetent om bl.a. varmepumper og jordvarme.
Nordland Automatic A/S
Kummerowsvej 3
9400 Nørresundby
Tlf.: 9631 2020
E-mail: nordland@nordland.dk
Solar Partner ApS
Sønderborggade 1
2100 København Ø
Tlf.: 33690100
E-mail: ag@solarpartner.dk
Mere viden:
Et elproducerende solcelleanlæg består af et antal jævnstrømsproducerende solcellemoduler og en vekselretter, der omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm. Elproducerende solcelleanlæg kan udføres med vekselretter på hvert modul, med vekselretter i hver streng eller med en central vekselretter.
Her er nogle vigtige komponenter i et typisk solcelleanlæg:
- Solceller: Solceller er halvlederanordninger lavet af silicium eller andre materialer, der er i stand til at generere elektricitet, når de udsættes for sollys. Når sollys rammer solcellens overflade, frigøres elektroner, og der opstår en elektrisk strøm.
- Inverter: Den elektricitet, der produceres af solcellerne, er normalt i form af en jævnstrøm (DC). En inverter er en vigtig komponent, der konverterer denne jævnstrøm til vekselstrøm (AC), som er den form for elektricitet, der bruges i de fleste elnet og elektriske apparater.
- Monteringssystem: Solcellerne er normalt monteret på taget af bygninger eller på jorden ved hjælp af monteringssystemer, der sikrer solcellerne og justerer deres vinkel for at maksimere sollysets indfaldsvinkel.
- Nettilslutning: Solcelleanlæg kan være tilsluttet elnettet, hvilket giver mulighed for at eksportere overskydende elektricitet til elnettet og importere elektricitet fra nettet, når solcelleanlægget ikke producerer nok strøm til at opfylde forbruget.
- Energilagring (valgfri): Nogle solcelleanlæg inkluderer energilagringssystemer, såsom batterier, der gør det muligt at lagre overskydende elektricitet til senere brug, når solen ikke skinner.
DBI – Sådan minimerer man brandrisici ved solcelleanlæg

DBI – Sådan minimerer man brandrisici ved solcelleanlæg
Solcelleanlæg på tage øger risikoen for brandspredning i tilfælde af brand. Så hvordan undgår man, at der overhovedet udbryder brand? Og hvordan undgår man brandspredning, hvis der alligevel opstår brand? Det kan man få svar på i DBI’s nye vejledning om brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg.
Som et led i den såkaldte REPowerEU-strategi skal der senest i 2030 være etableret 600 GW solenergi i EU – med særligt fokus på etablering af solcelleanlæg på uudnyttede tagkonstruktioner. Derfor er den danske regering i fuld gang med at udbygge solcellekapaciteten i Danmark, som forventes at stige støt i de næste 25 år. Alene mellem 2020 og 2023 er solcellekapaciteten på tage steget med ca. 60 % i Danmark.
Dermed er brandrisiciene desværre også steget. Det viser et stigende antal brande i solcelleanlæg, hvilket understøttes af studier, som konkluderer, at solceller på tage udgør en øget brandrisiko.
Af samme årsag har DBI udgivet en ny brandteknisk vejledning ’Brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg – Planlægning, installation og egenkontrol’, som fokuserer på bygningspåmontererede solcelleanlæg på eksisterende tage på offentlige bygninger, store industribygninger og etageboligbyggerier.
- I vejledningen gennemgår vi, hvordan man bedst sikrer sig mod både antændelse og brandspredning i forbindelse med solcelleanlæg på tage. Det vil sige, hvilke greb har vi, som kan minimere såvel sandsynligheden for brand som konsekvensen af brand, siger Jens Steemann Kristensen, der er forskningskonsulent hos DBI og har skrevet PhD om solcellerelaterede brande.
Fejl i de elektriske systemer
Teknologien i solcelleanlæg er ifølge Jens Steemann Kristensen grundlæggende gennemprøvet og sikker. Alligevel er der en øget brandrisiko pga. anlæggenes elektriske systemer.
- Der kan f.eks. være fejl i stikforbindelsen, fordi stikkene enten samles eller monteres forkert, eller fordi der benyttes ikke-kompatible stik. Der kan også være tale om fejl i DC-afbryderen (jævnstrømsafbryderen, red.), eller kabler kan med tiden blive slidt, når de bliver blæst frem og tilbage på taget, siger Gert Jakobsen, projektleder og brandundersøger hos DBI, som suppleres af Jens Steemann Kristensen:
- Både mine studier og andre officielle studier viser, at antændelse pga. fejl i solcelleanlæggenes elektriske system skyldes menneskelige fejl i langt de fleste tilfælde. Det gælder både i forhold til installation og vedligeholdelse af solcellerne. Så det handler om at informere om de faktorer, der fører til en øget risiko, så folk kan spotte fejlene og tage deres forholdsregler, før fejlene udvikler sig fra alvorlige fejl til kritiske fejl. Samtidig skal folk gøre sig klart, at solceller kræver drift og vedligehold, bl.a. fordi de jo udsættes for vind og vejr, siger Jens Steemann Kristensen og tilføjer:
- Hvis vi skal følge med i det tempo, som regeringen lægger op til i sin solcellestrategi, har vi desuden den udfordring, at vi ikke har en tilstrækkeligt stor arbejdsstyrke på området. Så nye fagkræfter skal læres op, og det øger alt sammen potentielt risikoen for fejl.
Brandspredning i hulrum på taget
Normalt er tage konstrueret til at forhindre brandspredning, men solceller betragtes ikke som en del af bygningen og er derfor ikke regulerede i bygningsreglementet. Opstår der brand i et solcelleanlæg på et tag, vil branden altså sprede sig i hulrummet mellem tagkonstruktionen og undersiden af solcellepanelerne. Undersiden af panelerne reflekterer nemlig varmen ned på taget og giver større spredning af flammerne.
- Som lovgivningen er i dag, har vi regler, der forhindrer brandspredning inde i en bygning. Men vi mangler regler, der forhindrer brand i at sprede sig ind i en bygning, f.eks. fra taget. Og regulering er endnu vigtigere nu, hvor vi er begyndt at montere solcellepaneler på vores tage og dermed tilføjer ekstra brandrisici, både hvad angår antændelse og branddynamik, siger Gert Jakobsen.
Anbefalinger fra vejledningen
DBI’s nye vejledning om brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg indeholder i alt 9 funktionskrav for øget brandsikkerhed ved etablering og drift og vedligehold af solcelleanlæg på tage.
- I vejledningen anbefaler vi både tiltag inden for design- og projektering, installation samt drift og vedligehold. Som udgangspunkt bør man naturligvis sikre en god brandsikring af selve tagkonstruktionen. Desuden må montagesystemet ikke være brandbart, og det skal være fastgjort, så det ikke kan flytte sig, siger Jens Steemann Kristensen og fortsætter:
- Herudover bør der laves brandbælter mellem solcelleøerne, ligesom man også skal undlade at etablere solceller hen over bygningens brandsektioner. For det nytter jo ikke så meget at lave sektionsadskillelser inde i bygningen, hvis man ikke tager højde for dem, når man påmonterer solcellerne på taget. Og så skal man altså huske at vedligeholde sine solcelleanlæg, siger han.
- Med vejledningen ønsker vi bestemt ikke at advare mod solcelleanlæg, men i stedet at sætte fokus på brandrisici, så vi opnår øget brandsikkerhed og sikrer, at folk stadig ønsker at bygge solcelleanlæg om 10 år. Samtidig er det vores mål at give byggebranchen og forsikringsselskaberne en fælles vejledning, de kan støtte sig op ad, så alle ikke behøver at udarbejde deres egne vejledninger, fastslår Jens Steemann Kristensen.
Webinar om vejledning om solcelleanlæg
Den 23. januar 2025 afholder DBI et webinar, hvor vi præsenterer den nye Brandteknisk Vejledning 39 ’Brandsikringsforanstaltninger for solcelleanlæg – Planlægning, installation og egenkontrol’. Læs mere og tilmeld dig webinaret
Caverion substation-koncept realiseres i Greenvolt Groups Høegholm Energipark

Caverion substation-koncept realiseres i Greenvolt Groups Høegholm Energipark
– en vigtig milepæl for den grønne omstilling
I forbindelse med etablering af Greenvolt Powers nye solcellepark, Høegholm Energipark ved Tirstrup, har Caverion fået til opgave at levere den nødvendige infrastruktur, herunder opførelsen af højspændingsstationen i parken. Dette samarbejde markerer en vigtig milepæl i den grønne omstilling.
Greenvolt Group, gennem Greenvolt Power, etablerer et solcelleanlæg, der dækker et areal på ca. 71 hektar med en forventet samlet effekt på 96 MWp. Anlægget vil kunne producere ca. 99.000 MWh årligt, hvilket bidrager betydeligt til Danmarks ambitioner om at øge produktionen af grøn, vedvarende energi. Som en del af projektet, har Caverion udviklet og konceptueret en innovativ 60/30 kV substation, der kombinerer transformer og linjefelt. Desuden leveres og installeres også et 60 kV eksportkabel til point of connection ”POC” hos det regionale forsyningsselskab.
Løsningen øger effektiviteten af strømoverførsel fra solenergi i elnettet og reducerer samtidigt omkostningerne ved energidistribution. Dermed understøtter denne løsning Greenvolt Powers mål om at integrere vedvarende energi i elnettet på en effektiv måde.
Caverions afdelingschef, Thomas Bjerregaard, ser frem til samarbejdet og fortæller, at dette projekt kun er begyndelsen: ”Dette projekt er det første af mange lignende projekter, hvor vores turn-key løsning med en 60/30-20 eller 10 kV substation kan anvendes med stor fordel. Vi er derfor utrolig glade for den tillid Greenvolt Power har vist os ved at lade os realisere denne løsning sammen med dem. Vi er overbeviste om, at vores koncept vil hjælpe udviklere af både sol-, hybrid- og BESS-parker med en effektiv og problemfri tilslutning til elnettet.”
En lang tradition for højspændingsløsninger
Caverion har leveret højspændingsløsninger til det danske forsyningsmarked siden virksomhedens grundlæggelse i 1907, og erfaringen kommer tydeligt til udtryk i dette projekt. Caverions adm. direktør, Carsten Sørensen, fortæller: ”Højspændingsløsninger til det danske forsynings- og infrastrukturmarked har været en del af vores DNA siden virksomheden blev etableret helt tilbage i 1907. Vi har opført en lang række installationer gennem årene og har et yderst kompetent team. Med vores turn-key koncept tager vi et vigtigt nyt skridt i forhold til at supportere elektrificeringen af Danmark, hvor rigtig mange investeringer er planlagt de kommende år, og hvor vi som branche skal tænke innovativt i forhold til at opnå de ambitiøse mål for klimaet"
Samarbejdet mellem Greenvolt Power og Caverion markerer et vigtigt skridt mod at fremme grøn energi i Danmark og skabe infrastruktur, der understøtter Danmarks bæredygtige energimål.
Lemvigh-Müller får gennembrud på jordbaserede solcelleanlæg

Lemvigh-Müller får gennembrud på jordbaserede solcelleanlæg
Fra årsskiftet kan elforbrugere på Djursland glæde sig over lokalt produceret energi i stikkontakterne.
Den klimavenlige elektricitet vil komme fra godt 25.000 solpaneler leveret af Danmarks største stål- og teknikgrossist, Lemvigh-Müller.
Leverancen er et gennembrud for Lemvigh-Müller. Det konstaterer Michael Kongsløv, senior salgskonsulent og ansvarlig for salg af solenergianlæg til industrikunder.
”Vi har rigtig godt fat i markedet for tagmonterede solpaneler i kraft af et meget gennemarbejdet koncept og et bredt produktprogram. Nu har vi demonstreret, at vi Lemvigh-Müller også kan være med, når det handler om store, jordbaserede anlæg,” siger han.
Projektet kommer på et ideelt tidspunkt for Lemvigh-Müller, mener Michael Kongsløv.
”Vi har opbygget et meget stærkt set up med et bredt og dybt produktprogram, et kompetent specialist-team og effektiv logistik, bl.a. i form af et dedikeret solcellelager. Det betyder, at vi er et ideelt sted i forhold til at bidrage til at realisere de politiske ambitioner inden for klimavenlig energiproduktion, og nu kan vi vise omverdenen, at Lemvigh-Müller har musklerne til at også at løfte store solenergiprojekter,” siger han.
Solenergiparken Mesballe Energipark bliver opført på et 14 hektar stort areal i et såkaldt teknisk landskab præget af transformerstationer og højspændingsledninger. Det ligger ved landsbyen Mesballe mellem Randers og Grenå, og nærheden til en eksisterende transformatorstation gør det let at distribuere energiparkens produktion, som svarer til ca. 3600 husstandes forbrug.
Bag projektet står selskabet Energicenter Nord, der udvikler, projekterer og driver vedvarende energianlæg, heriblandt aktuelt 40 producerende vindmøller.
For Energicenter Nords direktør, Martin Romvig, er tillid mellem samarbejdspartnere afgørende. Derfor lægger han vægt på at etablere langtidsholdbare relationer til aktører med en dokumenteret track record.
”Det er forpligtende at arbejde indenfor energisektoren. Vi lægger projektplaner for at overholde dem. Det, der er aftalt, er det der skal ske. Når det er sagt, kan der altid opstå udfordringer. Derfor er tillid vigtigt. Vi lægger især vægt på velfungerende logistik og på vide, at vores materiel-leverandører er på samme side af bordet som os. Det oplever vi med Lemvigh-Müller,” siger Martin Romvig.
Energicenter Nord har gennemgået en vækstrejse fra lokalt forankret vindmøllelaug til professionaliseret udviklings- og driftsselskab med en ambition om at fremme bæredygtig energiproduktion gennem løsninger, der gavner både samfundet og miljøet. Martin Romvig forventer, at solenergianlæg bliver et væsentligt aktivitetsområde for Energicenter Nord i de kommende år.
Mesballe Energipark forventes idriftsat i slutningen af året.
Nyheder og Indlæg om Solcelleanlæg
Seneste om Solcelleanlæg