Maskinstål
Maskinstål
Maskinstål er stål der benyttes til maskinopbygning og maskinel bearbejdning, ved hvilke der lægges vægt på blank overflade, bearbejdelighed, egnethed for varmebehandling med mere – Resistenstabel – Resistenstabellen er en vejledning til valg af materialer – Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af Maskinstål:
Ahlsell
Håndværkervej 14
9000 Aalborg
Tlf.: 96 30 60 00
E-mail: ahlsell@ahlsell.dk
www.ahlsell.dk/da
EBI A/S
Sylvestervej 7
2610 Rødovre
Tlf.: +45 4497 8111
E-mail: salg@ebi.dk
Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen 40
2730 Herlev
Tlf.: +45 3695 1230
E-mail: lemu@lemu.dk
www.lemu.dk
Simik ApS
Værkstedsvej 7
4230 Skælskør
Tlf.: 21 91 96 34
E-mail: kn@simik.dk
Mere viden:
Maskinstål er en type kulstofstål, der er designet til let bearbejdning og anvendes ofte i fremstilling af maskindele. Det har et lavt til medium kulstofindhold, typisk mellem 0,15% og 0,30%, hvilket gør det nemt at skære, bore og dreje. Maskinstål har gode mekaniske egenskaber som sejhed og styrke, hvilket gør det velegnet til fremstilling af aksler, skruer, bolte og tandhjul.
Maskinstålet kan varmebehandles for at forbedre dets styrke og slidbestandighed. Det er også kendt for sin gode svejsbarhed, hvilket gør det nyttigt i mange forskellige industrier. På grund af sin alsidighed og bearbejdelighed bruges maskinstål i både små værksteder og store fabrikker. Det findes i mange standardiserede former som stænger, plader og rør, hvilket gør det nemt at anvende i forskellige projekter. Det er en vigtig materiale i maskinbygning, konstruktion og mange andre industrielle applikationer.
Maskinstål vil oftest få strukturen ændret flere gange under emnefremstillingen, og det færdige produkt får ofte en nøje specificeret struktur ved kolddeformation, hærdning, sejhærdning eller anden varmebehandling, evt. suppleret med specielle overfladebehandlinger. Strukturen bedømmes ved udskæring af en lille prøve, hvoraf der fremstilles et metallografisk slib. Slibet undersøges og fotograferes ved 50-1000 gange forstørrelse i et mikroskop, og hårdheden måles som Brinell-, Rockwell- eller Vickers-hårdheden.