Førerløse trucks (AGV)
Automatiserede styrede køretøjer, eller AGV (Automated Guided Vehicles), er selvkørende maskiner, der anvendes til at transportere materialer og varer inden for forskellige industrier. Disse intelligente køretøjer bruger sensorer, software og automatiseringsteknologi til at navigere og udføre opgaver uden behov for manuel styring eller fører.
Leverandører af og viden om Førerløse trucks (AGV – Automated guided vehicles):
BILA A/S
Industrivej 18
7900 Nykøbing M
Tlf.: +45 97710044
E-mail: bila@bila.dk
Kompetencer: Automatisering, Industrirobotter, Universal Robots, MiR, Kawasaki Robots, samarbejdende robotter, Mobile robotter, Produktionsoptimering, Robot service, Robotter, Robotarme, Palleteringsrobotter
PALOMAT
Industrivej 10
7900 Nykøbing Mors
Tlf.: +45 96 69 47 10
E-mail: info@palomat.com
Kompetencer: Pallemagasiner, palleautomat, fuldautomatisk pallehåndtering, palletering, håndtering af paller, undgå tunge løft, tomme paller, effektivt palleflow, palomat
Tektra A/S
Birkegårdsvej 20-22
8361 Hasselager
Tlf.: 87 38 88 88
E-mail: tektra@tektra.dk
Kompetencer: Porte, turboporte, brandporte, branddøre, docking systemer, læsseramper, hydrauliske læsseramper, mekaniske læssebroer, slusehuse, porttætninger, ledhejseporte, industriporte, garageporte, sidefoldeporte, langramper, bændelgardiner, pendulporte, løfteborde, døråbnere, service og reservedele, gaffeltrucks, rengøringsmaskiner
Mere viden om Førerløse trucks (AGV - Automated guided vehicles):
Førerløse trucks (AGV - Automated guided vehicles) er med til automatisere håndteringen af materialer og varer hos mange virksomheder. Førerløse trucks (AGV) eller automatiserede trucks om man vil er kendetegnet ved at være fleksible løsninger, som giver mere effektive og omkostningsbesparende håndteringer.
AGV'er er designet til at operere i forskellige miljøer og arbejdsområder. De kan være små og kompakte til at manøvrere i snævre rum eller store og robuste til at håndtere tunge belastninger. Køretøjerne er udstyret med sensorer, såsom laserscannere eller kameraer, der registrerer deres omgivelser og tillader dem at undgå forhindringer og navigere sikkert.
Anvendelsen af AGV'er er omfattende og spænder fra industrier som logistik, produktion, lagerstyring og sundhedssektoren. Her er nogle af de vigtigste anvendelser af AGV'er:
- Materialehåndtering: AGV'er bruges til at flytte materialer og forsyninger inden for fabrikker og lagerfaciliteter. De kan transportere varer fra et sted til et andet, laste og aflaste containere og understøtte lagerstyringssystemer.
- Palletransport: AGV'er er ideelle til transport af paller med varer i store lagerområder. De kan hente og levere paller til bestemte placeringer og hjælpe med at optimere processen for varemodtagelse og -afsendelse.
- Vareplukning: AGV'er kan bruges til at assistere ved vareplukning, hvor de navigerer mellem reoler og plukker varer til forsendelse. Dette automatiserer plukningsprocessen, øger effektiviteten og reducerer fejl.
- Hospitals- og sundhedssektoren: AGV'er anvendes i hospitaler og sundhedsfaciliteter til at transportere medicinsk udstyr, forsyninger og affald. De kan også bruges til intern logistik og lagerhåndtering.
Fordelene ved AGV'er inkluderer øget produktivitet, reduceret behov for manuel arbejdskraft, forbedret sikkerhed og nøjagtighed samt muligheden for at arbejde døgnet rundt. De kan integreres med eksisterende systemer, såsom lagerstyringssoftware og produktionslinjer, og bidrage til at optimere arbejdsprocesser og forbedre effektiviteten.
AGV'er er en vigtig del af den moderne industrievolution og den voksende anvendelse af automatisering og robotteknologi. De spiller en afgørende rolle i at gøre transport- og logistikprocesser mere effektive, pålidelige og sikre.
Global AGV – 1 AGV, 3 byer på 3 dage

Med Global AGV kan virksomheder automatisere alle simple A-B palletransporter – eksempelvis: Fra lager til robotcelle. Fra rullebånd til folievikler. Fra folievikler til lager. Og langdistance palletransport.
"Det var vildt, hvor hurtigt AGVen kunne installeres”
Tre byer. Tre forskellige virksomheder. Og en AGV installeret hvert sted – tre dage i træk. Alt sammen for at vise: hvor let man kommer fra opstart til komplet installation.
Langt mere simpel end forventet
Global AGV har netop afsluttet deres Roadshow 2023. På blot en enkelt eftermiddag blev AGVen installeret i et standard produktionsflow, tre dage i træk hos tre forskellige virksomheder. Dén effektivitet og den brugervenlige software imponerede de fremmødte gæster til roadshowet.
”Normalt kræver det en stor opsætning med teknikere langvejs fra. Det her er langt mere simpelt, end det vi er vant til. Det her tror jeg selv, vi vil kunne finde ud af.” Fortæller Carsten Holmslykke, Produktionsteknolog fra Skylight A/S.
Imponerer branchefolk
Roadshowet gjorde stop hos Dan Palletiser, Robot Nordic og RoboTool. Her var branchefolk også overrasket over, hvor langt man kan nå med en AGV-installation på blot en enkelt eftermiddag.
"Det var vildt, hvor hurtigt AGVen kunne installeres, og hvor effektiv den var efter blot et par timer," fortæller Simon Rune Sørensen, Direktør hos Dan Palletiser. "Det er tydeligt, at Global AGV ændrer spillet, når det kommer til automationsløsninger."
Også CEO hos RoboTool, Leif Thomsen, var imponeret: "Det er ikke længere et projekt at få installeret en AGV, men et overkommeligt og effektivt stand-alone produkt. Deres setup er virkelig godt og gennemarbejdet.”
3 simple steps
Selvom AGVen blev demonstreret i et simpelt produktionsflow, er det ikke langt fra virkeligheden. Når Global AGV skal installeres hos kunderne, tager det typisk kun en uges tid.
”Groft sagt kræver vores installation kun tre simple steps:
1: Scan omgivelserne
2: Opret rute
3: Afgiv ordre – og tryk start.” fortæller Kim Rimer Andersen, produktchef hos Global AGV. ”Medarbejderne skal selv kunne navigere med AGVen, ændre ruter og give AGVen opgaver.” Dermed sætter Global AGVs teknologi en ny standard for AGVer generelt. Det brugervenlige software er inspireret af LEGO® MINDSTORMS®-programmering og designet til at være lige så intuitiv som en smartphone. Netop dét gør AGVens brugervenlighed og installation helt unik.
BILA – Simpel AGV-løsning: Automatisering på 2-3 dage

Hos BILA har vi fjernet de tre største barrierer for at komme let og hurtigt i gang med automatisering af palletransporter. Løsningen hedder Global AGV. En løsning, der er født ud af 30 års knowhow og teknisk erfaring med automatiseringsløsninger på tværs af brancher og industrier – og det er den helt store årsag til, at den er så simpel og brugervenlig, som den er.
Automatisering uden lang ventetid
Tre ting forhindrer mange industrivirksomheder i at automatisere logistikken på fabriksgulvet og på lageret; det plejer at være dyrt, besværligt og tage utrolig lang tid at implementere selvkørende gaffeltrucks. Sådan behøver det ikke at være. Ikke længere.
Med den fleksible Global AGV kan du nemt automatisere A-B palletransporter uanset virksomhedsstørrelse eller -type. Den førerløse gaffeltruck fra BILA løser rutineopgaver og eliminerer flaskehalse og produktionsstop nemt og effektivt, hvilket frigiver værdifulde ressourcer til fx kvalitetssikring.
LEGO Mindstorm, 50 standardblokke og stor automationserfaring
Den helt store fordel ved Global AGV er, hvor simpel og brugervenlig den er.
Årsagen til, at den er så simpel, findes i moderselskabet BILA A/S. Som Skandinaviens største automationsvirksomhed har BILA i 30 år været med til at automatisere den interne logistik hos mange nationale og internationale virksomheder. Og det er den praktiske erfaring og tekniske knowhow, der er opbygget gennem årene, som danner fundamentet for Global AGV.
Global AGV er med andre ord født ud af automatiseringsverdenen, hvor vi har taget det bedste af det bedste og samlet det i et simpelt og brugervenligt system.
”Med utallige installationer i bagagen – fra enkelte stand-alone produkter til store og komplekse projekter – forstår vi om nogen, de udfordringer kunden støder på i forbindelse med et automatiseringsprojekt. At få succes med automatisering handler om at kigge på virksomhedens start- og slutpunkt, og hvad der skal ændres rent mindsetmæssigt for at nå i mål på bedste vis” fortæller Kim Rimer Andersen, Product Manager, Global AGV.
Resultatet er en selvkørende gaffeltruck med et LEGO Mindstorm-lignende setup: en drag and drop opbygning med mere end 50 standardblokke, du nemt kan implementere i opbygningen af flows- og rutekombinationer. Du behøver dermed hverken specialkompetencer eller PLC programmører, når du installerer en Global AGV. Et par dages oplæring af dine medarbejdere er alt, du behøver.
”Vi har set mange løsninger over de seneste par år, men ikke stødt på en så simpel løsning, som den AGV, vi nu har valgt fra Global AGV. Og det er helt klart at foretrække i en produktion som vores. Processen omkring implementering af AGV-løsningen har været let at igangsætte. Den er både nem at installere og igangsætte, hvilket er en stor fordel for os,” udtaler Søren Kristensen, Fabrikschef hos Lantmännen Unibake.
60% besparelser
AGV-løsninger er ikke længere forbeholdt store virksomheder med kæmpe budgetter. Med Global AGV er optimering af intern transport ikke længere et kæmpe projekt, men noget, det kan implementeres på under en uge – og så endda med 60% besparelse på dag-til-dag performance.
Og Global AGV er den enkleste stand-alone logistikløsning på markedet. AGV’en er nem at installere og kan betjenes af alle. Takket være den simple software og det intuitive interface tager det i gennemsnit kun et par dage at installere og idriftsætte maskinen. Grundet dens fleksibilitet kan den moduleres og tilpasses dine krav, hvilket gør den let at integrere i dit eksisterende produktionsmiljø.
For øget fleksibilitet er maskinen udstyret med dual-mode teknologi, som muliggør øjeblikkeligt skift mellem automatisk og manuel betjening. Alt i alt er Global AGV perfekt i et dynamisk produktionsmiljø med mange A-B palletransporter.
”AGV-løsningen er et godt eksempel på nytteværdi i det samlede produktionsflow. Den selvkørende truck passer stort set sig selv og kører uden problemer på de veldefinerede ruter fra A til B. Det er nemt, enkelt og ligetil. Vi kan uden større besvær få ændret i køreruten eller andre funktioner, så AGV-løsningen kan tilpasses, hvis den fx skal køre længere eller stable på nye måder”, fortæller teamleder Allan Poulsen fra Arla Foods i Rødkærsbro.

BILA – Medarbejdermangel: Førerløs truck frigiver medarbejderressourcer til andre opgaver

Det er ingen hemmelighed, at kvalificeret arbejdskraft er en mangelvare – ikke mindst lagermedarbejdere og medarbejdere med trucklicens. Hos Bennet Potatoes blev automatisering vejen frem og med en Global AGV fra BILA er det lykkedes Bennet Potatoes at øge effektiviteten, produktiviteten og frigøre medarbejderressourcer til andre opgaver som fx kvalitetssikring.
Automation kan løse manglen på arbejdskraft
På tværs af brancher er det svært at finde og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Og det bliver ikke nemmere, hvis arbejdsdagen består af mange timer med ensidigt og gentaget arbejde. Derudover er der mangel på medarbejdere, som har de nødvendige licenser og kurser til arbejdet i forsyningskæden. Men når manglen på arbejdskraft banker på døren, kan automatisering give den nødvendige kapacitet til produktionen.
Flere og flere driftsledere søger derfor måder at allokere medarbejderne til de mere krævende og givende opgaver ved at overdrage ”ikke-værdiskabende” opgaver til automationsløsninger. Automatisering af monotone og repetitive opgaver – som fx simple palletransporter – kan frigøre værdifulde ressourcer og øge effektiviteten. På den måde bruges ressourcerne på den måde, som gavner virksomhedens mål bedst muligt.
Effektiv og uafbrudt drift 24/7
Præcision, effektivitet og forudsigelighed er kritiske elementer i enhver forsyningskæde – især i produktionsmiljøer med begrænset plads og stramme tidsplaner. Alle aspekter af produktionskæden skal derfor arbejde sammen for at gøre den så optimal som muligt.
Og her tilbyder førerløse gaffeltrucks (AGV) en sikker og omkostningseffektiv transportløsning til arbejdsgange med gentagne materialehåndteringsopgaver, der skal løses rettidigt.
Der er mange fordele ved at installere en AGV i din produktion. For det første kan den arbejde døgnet rundt og dermed sikre fortsat arbejdsflow om natten. Grundet deres høje præcision minimerer du også skader på gods og materiel. Førerløse trucks gør det muligt at behandle større mængder godt alt imens den sikrer effektivitet og et mere sikkert arbejdsmiljø for mennesker og varer.
En AGV er med andre ord en værdifuld tilføjelse til din værdikæde, som kan hjælpe med at øge konkurrenceevnen.
Global AGV øger produktiviteten hos Bennet Potatoes
Global AGV fra BILA har allerede hjulpet mange virksomheder med at forbedre kapaciteten.
I pakkeriet hos Bennett Potatoes klargør de både sække og kasser med kartofler til distribution. Den proces som Global AGV udfører i dag, blev tidligere udført manuelt. Det skabte logistiske udfordringer, da processen foregår på et relativt lille område, hvorfor pladsmangel og spildtid tidligere har været en hæmsko for et effektivt flow i pakkeriet.
Førhen havde de tre medarbejdere med hver sin løftevogn til at udføre opgaven, og her oplevede medarbejderne, at det skabte knudepunkter, hvor de måtte vente på hinanden. Det var også en observation Ian Bennett, Administrerende Direktør i Bennet Potatoes havde gjort sig. Kombineret med manglen på arbejdskraft havde Ian samtidig et ønske om at bruge medarbejderressourcerne et sted, hvor det ville gøre mere gavn. Derfor var der et stort ønske om at automatisere denne proces.
Implementeringen af førerløse trucks hos Bennet Potatoes er med til at skabe et bæredygtigt produktionsmiljø, der kan mærkes på bundlinjen. Derudover frigør Global AGV to ud af tre medarbejdere til andre, mere komplekse opgaver på fabrikken.
Hos Dragsbæk i Thisted høster de også fordelene af deres Global AGV.
“AGV’en har bogstaveligt talt løftet vores produktion til næste niveau. Margarineproduktionen har tidligere involveret mange tunge og opslidende løft for medarbejderne. Nu varetager den førerløse truck i stedet palleløft og -kørsel – og det har i den grad forbedret vores arbejdsmiljø, hvor vi både har oplevet en reduktion af sygedage, men også minimeret risikoen for arbejdsulykker”.
Dragsbæk er producent og leverandør af en bred vifte af fødevarer til forbrugere og professionelle i både Danmark og udlandet.
Bekæmp manglen på arbejdskraft med en Global AGV fra BILA
Global AGV fra BILA løser rutineopgaver og eliminerer samtidig flaskehalse og produktionsstop, hvilket frigør værdifulde ressourcer til fx kvalitetssikring.
Global AGV er den enkleste stand-alone logistikløsning på markedet. AGV’en er nem at installere og kan betjenes af alle. Takket være den simple software og det intuitive interface tager det i gennemsnit kun et par dage at installere og idriftsætte Global AGV. Grundet dens fleksibilitet kan den moduleres og tilpasses dine krav, hvilket gør den let at integrere i dit eksisterende produktionsmiljø. For øget fleksibilitet er maskinen udstyret med dual-mode teknologi, som muliggør øjeblikkeligt skift mellem automatisk og manuel betjening. Alt i alt er Global AGV perfekt i et dynamisk produktionsmiljø med mange A-B palletransporter.

Førerløse trucks fra Global AGV hjælper Danpo med at løfte volumen, kvalitet og arbejdsmiljø

Effektiv automatisering hos Danpo skaber vækst og sundere jobs med et fuldautomatiseret pakkeri, hvor selvkørende trucks fra Global AGV indgår i løsningen.
Danpo har produceret kyllinger i over 60 år, og hver uge tilbereder de 950 tons kyllingeprodukter på deres fabrik i Give ved Billund. De frisklavede produkter leveres til restaurationsbranchen og detailhandlen, som stiller høje krav til kvaliteten, alt imens prisen skal være knivskarp, for at varerne kan afsættes. Som fabrikschef hos Danpo har Rene Tryk derfor fokus på optimeringsmuligheder.
Fødevareindustrien i Danmark er lønmæssigt tung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer vores konkurrenceevne, men også kvaliteten og arbejdsmiljøet, siger Rene Tryk.
Automatisering sikrer et 20 % højere output
Implementeringen af førerløse trucks fra Global AGV bidrager til at skabe et bæredygtigt produktionsmiljø, der kan mærkes på bundlinjen. Samtidig er AGV’en med til at frigøre 2 ud af 3 medarbejdere til at kunne løse andre og mere komplekse opgaver på fabrikken.
Søren Tuborg Bendtsen, der er Lean Process Manager, har fokus på en fleksibel og optimal pladsudnyttelse, så væksten ikke sprænger rammerne. Der er et konstant kapløb mellem kvadratmeterne og vækstkurven hos kyllingeproducenten. Og hvis det kapløb skal vindes, er det vigtigt, der er styr på logistikken, og ifølge Søren Tuborg Bendtsen, giver en førerløs truck fra Global AGV rigtig god mening i forhold til at løse logistiske udfordringer.
Vi forhindrer logistikproblemer ved at bruge en selvkørende truck, en AGV, som skaber en bedre adgang til linjen og anlægget. Faste pallepladser og faste rullebaner ville låse kørevejene, mens AGV’en skaber et fremtidssikret flow og forebygger ophobninger i pakkeriet. Der er også rigtig meget spildtid i, at mennesker kører rundt i en truck og sætter noget ud i et frysehus, når en robot lige så godt kan gøre det. Det er minimalt, hvad AGV’en bruger af plads i forhold til at manøvrere rundt, og AGV’en kører også selv hen i sin lader og tanker strøm imellem sine opgaver, siger Søren Tuborg Bendtsen.
Bruger hovedet mere end kroppen nu
Blandt Danpos medarbejderne er den nye linje også et hit, hvor specielt en førerløs truck fra Global AGV bidrager til at gøre medarbejdernes arbejde nemmere og forbedrer arbejdsmiljøet samtidig med, at man ikke går på kompromis med sikkerheden. Det fortæller afdelingsleder Morten Kold:
Det fungerer rigtig godt i dagligdagen at have AGV’en kørende, for den gør meget af vores arbejde meget nemmere. At sidde bag rattet i en truck dagen lang gavner ikke et menneske rent ergonomisk. Vi mennesker er bygget til at bruge hjernen til noget mere interessant som at udføre kvalitetskontrolopgaver. Vi kalder den Robert.
Statistikker i fremstillingsindustrien viser desuden, at manuelle trucks generelt indebærer en forøget risiko for menneskelige fejl og ulykker, som følge af blinde vinkler og uopmærksomhed, sammenlignet med selvkørende trucks. Men det skal de ikke bekymre sig om hos Danpo med en førerløs truck fra Global AGV, hvor de da også sørger for at holde AGV’en up to date.
Nogle af kollegerne kan godt lave lidt sjov med den ved at ”lege med AGV’en” og udfordre teknologien sikkerhedsmæssigt for at se, hvad den gør. Den fungerer hver gang, som den skal, fortæller Morten Kold.
Førerløse truck fra Global AGV
Global AGV er markedets mest simple Stand-Alone logistikløsning, som er nem at installere og kan betjenes af alle. I gennemsnit er en Global AGV installeret og i drift i et produktionsmiljø i løbet af et par dage på grund af den intuitive brugerstyring. Med dens fleksibilitet kan den moduleres og tilpasses dine kunders behov, hvilket gør den nem at integrere i eksisterende produktionsmiljøer. Global AGV løser dine kunders rutineopgaver samtidig med at den eliminerer flaskehalse og produktionsstop, der frigiver værdifulde ressourcer til kvalitetssikring af produktionen.



PALOMAT® går salgsamok verden over

Det har været et år med rekordsalg hos PALOMAT®, hvilket også gjorde, at PALOMAT® kom ud af regnskabsåret 2020/2021 med forrygende vækstrater.
PALOMAT®-teamet kunne ikke have drømt om et meget bedre regnskabsår, hvor det er blevet til et rekordsalg i en udfordrende tid. Et år der har budt på stor vækst over hele linjen – særligt for PALOMAT® INLINE. Det kommer blandt andet på baggrund af tendenser i markedet og tillidsbaseret salg, der giver store forhåbninger til det kommende år.
Det har været et år med rekordsalg hos PALOMAT®, hvilket også gjorde, at PALOMAT® kom ud af regnskabsåret 2020/2021 med forrygende vækstrater. Trods de store globale udfordringer, der har været i den seneste tid, har PALOMAT® haft et helt forrygende år. Især produktet PALOMAT® INLINE har oplevet en stor vækst på 25 %.
-På produktet PALOMAT® INLINE har vi tydeligt kunne mærke, at automatisering er kommet på dagsordenen ude i produktionsvirksomhederne. Samtidig oplever vi en stigende tendens til, at maskinbyggerne optimerer deres projekter ved at outsource standard-komponenter til underleverandører. Det er en tendens, der giver stor tro til det kommende år, lyder det fra Louise Munk Jakobsen.
PALOMAT®s komponentsalg til automatiseringsløsninger, der omfatter produkterne PALOMAT® INLINE, PALOMAT® AMR og PALOMAT®AGV, er samlet vækstet med 45,1 %. Hovedårsagen til dette findes i den stigende tendens til, at produktionsvirksomhederne ønsker at automatisere deres produktion. Den stigende efterspørgsel på automatisering i produktionsvirksomhederne samt et stigende komponentsalg til maskinbyggere og integratorer verden over har desuden medført flere nye ansættelser i PALOMAT® for at kunne imødekomme kundernes ordrer – og det forventes heller ikke at blive den sidste ansættelse i nærmeste fremtid.
-Det er en tendens, som vi ikke ser, går af mode lige foreløbigt, og som automationsvirksomhedernes fortrukne leverandør af pallemagasiner, er der god grund til at se ind i år 2022 med høje forventninger – og endnu mere travlhed, fortæller Majbritt Svane.
Tillidsbaseret salg og gode relationer skaber tryghed hos kunderne
-Vores salg er i høj grad bygget på tillid, og det er rigtig fedt at opleve, at der er stor tillid fra vores kunder til, at vi kan levere et stærkt produkt, fortæller Louise Munk Jakobsen.
For selvom Covid-19 har gjort det vanskeligt for mange virksomheder at få produkter og komponenter hjem, har PALOMAT®, formået at forblive leveringsdygtige, hvilket har været – og stadig er - en af deres helt store forcer.
-For vores kunder giver det en stor tryghed at vide, at PALOMAT® leverer til tiden – og den tillid vi får, skal vi fortsat værne om og leve op til, lyder det afslutningsvist fra Louise Munk Jakobsen.
BILA – Førerløs truck fjerner spildtid og stress i fiskefabrikkens logistik

Når sultne fastfoodkunder i 39 af verdens lande bestiller en Filet-O-Fish, McFeast Fisk, GrovFeast Fisk hos McDonalds, så sætter de tænderne i en paneret fisk fra den danske fiskeproducent A. Espersen. At få det til at lykkes dag ud og dag ind kræver en høj effektivitet i hele koncernen.
Flaskehalsproblemer, hvor medarbejdere står og venter, er kostbart og uholdbart. A. Espersen havde en tilbagevendende udfordring, hvor produktionslinjen løb tør for tomme paller, fordi den ikke blev fyldt op i tide.
Men nu har en selvkørende, førerløs gaffeltruck, også kaldet Global AGV, løst problemstillingen i produktionen hos verdens førende producent af frosne fiskeprodukter. Som fortrukken fiskeleverandør til blandt andet McDonald's i over 39 lande skal der leveres højkvalitetsprodukter til tiden.
Automatisering er vejen frem, fordi det er måden, vi kan øge vores effektivitet og producere rentabelt i Danmark. Der er ingen, der mistet deres arbejde på grund af vores nye førerløse truck. Til gengæld har vi frigjort medarbejdere fra ensidigt, gentaget manuelt arbejde og fået optimeret arbejdsgange og produktionsflow, siger fabrikschef Stig Nielsen hos A. Espersen.
Det er Danmarks største og ældste automationshus BILA, der sammen med A. Espersen har installeret, fintunet og serviceret AGV'en, så den spiller godt sammen med de andre processer på fabrikken på Bornholm. Input fra fiskefabrikkens medarbejder har også været uvurderlige, og de vil også blive taget i ed, når den næste AGV skal implementeres.
Jeg har haft mine medarbejdere med i automatiseringen lige fra starten, da deres ord er bærende, når nye arbejdsgange tilføjes. Det er jo dem, som skal arbejde side om side Global AGV'en. Når arbejdsgange automatiseres, er det vigtigt at inkludere aspekter fra "det virkelige liv"; Ellers tror jeg ikke på, at det ville være blevet en succes, siger Stig Nielsen.
De ansatte har navngivet den første AGV Ole, og som en ny "kollega" varetager Ole nu rutineopgaver 16 timer dagligt på tre forskellige arbejdsstationer i fiskefabrikken. En af Oles opgaver er netop at hente og levere tomme paller til en Palomat palleautomat i produktionen. Herudover kører AGV'en også råvarer til proceslinjen og færdigvarer til folievikleren. Sidst men ikke mindst kører den førerløse truck selv hen og lader op efter behov.
Gode truckførere og servicemedarbejder er en mangelvare. AGVen er derfor et godt alternativ til den stigende mangel på arbejdskraft, som er en anden årsag til, at A. Espersen valgte at øge automationsgraden på sin danske fabrik. Stig Nielsen ser positivt på ideen om flere AGV'er i fremtiden.
"Vi bliver aldrig færdige med at automatisere, og BILA er en stærk og troværdig samarbejdspartner i den forbindelse. Jeg har det sådan, at når jeg først kan se formålet, så er jeg klar til at bygge videre, og jeg kan allerede afsløre nu, at jeg ser muligheder for at optimere med flere Global AGV'er i vores produktion, siger Stig Nielsen, fabrikschef hos A. Espersen.
Den danske fiskekoncern har udover i Danmark produktion fire andre steder i verden for at være tæt på både leverandører og kunder: Fabrikkerne ligger således i Danmark, Litauen, Polen, Rusland og Vietnam, og herudover er A. Espersen også repræsenteret med kontorer i England, Frankrig, Tyskland, Sverige, Malaysia og Kina.
Fakta
AGV'en på fiskefabrikken:
- Optimering af spildtid og stress ved produktionslinje
- Kører råvarer til produktionslinjen
- Kører færdigvarer til folievikleren
- Henter og afleverer tomme paller
RoboTool – Fuldautomatisk anlæg jonglerer med fadølsfustager

Festivalen er forbi, fadøllene er drukket og tilbage står de tomme fustager, stablet lidt skævt og måske omvendt på en palle. Hvordan bliver stålfustagerne renset, fyldt og forseglet, så de er boblende klar til en ny fest?
Det ved RoboTool, som har bygget det fuldautomatiske håndteringsanlæg til paller hos Royal Unibrew i Faxe. Anlægget håndterer op til 240 fustager i timen i tre forskellige størrelser ved hjælp af to ”hjerner” og trestore, specialbyggede gribere, der kan vende stålfustagerne 180 grader i luften. Anlægget er klemt inde på så lidt plads, at det tydeligt viser RoboTools specialitet: at konstruere de sværeste automationsløsninger på de mest udfordrende steder.
”Hos Royal Unibrew jonglerer vi med letvægtede stål-fustager, hvor man ikke kan være sikker på, at kunden har stablet fustagerne korrekt og ensartet.Dem skal vi have vores robotter til at tage af pallen, undersøge, hvilken vej, de vender, vende dem rigtigt, hvis det er nødvendigt, og sætte dem korrekt på båndet. Når de er godt rengjort og fyldt op igen, skal vi palletere, strappe og sætte etiket på, så de er klar til en ny kunde. Anlægget er kompliceret, men det hele er lykkedes til fulde og Royal Unibrew har belønnet os med den fineste hædersbevisning - nemlig en ny ordre,” fortæller projektleder René Skjøt Borg fra RoboTool.
Robotten opdager omvendte fustager
Fustagerne køres ind i anlægget af selvkørende AGVer på paller, stablet i to lag. Pallen køres først ind i et opretteranlæg, fordi erfaringen viser, at de kan være stablet skævt. Derefter løftes fustagerne over på et bånd med en stor griber. Den er udstyret med en mekanisk detektering, der registrerer, om det er nødvendigt at aktivere den såkaldte fustage-vender, eller om fustagen blot kan sættes på båndet, der fører den ind i vaske- og fyldeanlægget.
Når fustagerne kommer rene og fyldt med god øl igen, stabler anlægget dem i bestemte mønstre på paller, strammer en solid strap omkring hver palle, printer en label med de korrekte data og sætter labelen på pallen. Til sidst kører pallen ud til afhentning af endnu en AGVer.
Hele flowet af paller er nøje gennemtænkt og styret af den ene af de to ”hjerner”, der sikrer en gnidningsløs gennemførsel af logistikken - en for palle-logistikken og en for griberne og de to centrale robotter, som består af seks-aksede AAB’er. I flowet indgår også to 15 stks- pallemagasiner. Med deres hjælp mangler der aldrig paller, selvom AGVerne i mellemtiden er ude at løse andre opgaver på bryggeriet.
Hele anlægget er 100 procent selvkørende. RoboTool har bygget det fra bunden, bortset fra strap- og label-maskiner. Anlægget er bygget på meget lidt plads mellem brede betonmure, der ikke kunne flyttes – så alene pladsforholdene var det muliges kunst. Oven i det kom Corona med nedlukninger og isolation. Derfor blev FAT lavet som en onlinetest med streaming over et håndholdt kamera, så kunderne i henholdsvis Dortmund og Faxe kunne sikre sig, at de fik demonstreret anlægget i virkeligheden og ikke i en manipuleret optagelse.
Solid samarbejdspartner
”RoboTool er en solid samarbejdspartner og det er et godt anlæg, som de har lavet til os. Det lever fuldt ud op til det forventede. Vi havde en god dialog i projektfasen og det er super, at RoboTool tegner alt i 3D, ikke mindst, når det drejer sig om begrænsede pladsforhold, så alt kan vendes og drejes. Vi har derfor nu bedt om at tilføje en robot mere til anlægget. Den skal kunne fjerne en plasticbanderole, som i daghåndteres manuelt,” siger Claus Rosenkilde Christensen, PTA Teamleder prod. Tapperi, Royal Unibrew.
Leuze – Effektiv materialestrøm med uafbrudt sikkerhed

Den stigende automatisering af processer skaber stigende efterspørgsel efter sikkerhedskoncepter. Klassiske koncepter som f.eks. dæmpning presses ofte til deres yderste. De intelligente sikkerhedsløsninger fra Leuze tillader uafbrudt sikkerhed, effektiv materialestrøm og høj systemtilgængelighed.
Individuelle, skræddersyede systemløsninger
Innovative sikkerhedskoncepter er kernen i alle Leuzes sikkerhedsløsninger. De varetager først og fremmest beskyttende opgaver, når sikkerhedsrelaterede processer er en del af løsningen. Sikkerhedskoncepterne tilpasses individuelt til det pågældende systems opstilling, eller de bliver endda udvidet eller gendesignet, hvor det er nødvendigt. Autoriserede sikkerhedskonsulenter fra Leuze lytter til kundernes krav og ledsager dem dernæst under processen med sikkerhedsgodkendelsen på stedet. Leuzes sikkerhedsløsninger omfatter konfiguration og programmering af systemet såvel som support under opstart, ud over at levere de nødvendige hardware og software komponenter. Leuze kan drage fordel af et stort udvalg af interne sikkerhedsprodukter for implementering af sikkerhedsløsninger.
Dynamisk beskyttelse af AGV/robot overførselsstationer
AGV’er bliver ofte lastet og losset af robotter i fleksible produktionsprocesser. Det betyder, at sikkerhedskoncepterne for AGV/robot overførselsstationer skal designes til automatiserede bevægelser. Leuzes sikkerhedsløsninger beskytter området omkring overførselsstationen på en dynamisk måde. Området overvåges af to sikkerheds laserscannere. Når køretøjet kommer ind i det overvågede område, tilpasser den dynamiske overvågning sig efter køretøjets position og sletter AGV’ets fodspor fra det overvågede område.
Fordelen ved denne løsning er, at tilstedeværelsen af personer eller deres indtrængning i området overvåges kontinuerligt. Køretøjet kan bevæge sig igennem det overvågede område under lastcyklussen, mens omgivelserne hele tiden er beskyttede. Det betyder, at det er muligt at registrere på en pålidelig måde, om en person går ved siden af køretøjet. Sikkerhedsløsningen tillader også at laste laster på køretøjet med forskellige bredder og at transportere dele, som rager ud foran. Systemet fungerer selvstændigt og er nemt at integrere i det overordnede systems sikkerhedskredsløb via sikkerhedsoutputtet med 2 kanaler.
Beskyttelse af adgang til transportsystemer med flere spor
Transportsystemer med flere spor kræver ofte et sikkerhedskoncept, der på én gang garanterer glatte processer og uafbrudt sikkerhed. Den egnede Leuze sikkerhedsløsning er vist i et eksempel med aflæsning af en palle via tyngdekrafttransportører, som fødes af en tværtransportør. Beskyttelsen af adgangen sker ved hjælp af to lodrette sikkerheds--laserscannere. De overvåger hele tværtransportørens overførselsområde. Den beskyttende funktion skifter mellem beskyttede felter og frigøres kun for den transportør, som en palle læsses af på. Sikkerhedssystemet modtager en information fra systemstyringen om hvilken transportør, der bruges.
Uafbrudt beskyttelse af adgang under aflæsning af palle
Fordelen ved denne løsning er, at hele adgangsområdet overvåges konstant uden afbrydelser. Det er også nemt at sætte op og installere, da det kun har brug for to sikkerheds-laserscannere for at beskytte hele overførselsområdet. Der er ingen behov for ekstra udløsende sensorer. Denne løsning tillader et transportør-specifikt sikkerhedskoncept til transportører, der ligger tæt på hinanden.
Resumé
Sikkerhedsløsninger fra Leuze er baseret på innovative sikkerhedskoncepter, som er skræddersyede til kundens systemindretning og udgør en del af projektet. De sikrer glatte processer med uafbrudt sikkerhed og høj tilgængelighed.
SSI Schäfer tilbyder AGV’er (Automated guided vehicles) eller førerløse trucks

Flere virksomheder har indset, at de kun kan opnå yderligere produktivitetsstigninger og omkostningsbesparelser, hvis de automatiserer og sammenkæder materialehåndteringsprocesser. Hvor produktionsvirksomheder de seneste år har investeret massivt i automatisering af deres produktionsprocesser, gennemføres materialetransport og logistikprocesser internt i virksomheder stadig ofte manuelt.
AGV’er (Automated guided vehicles) eller førerløse trucks er et ideelt første skridt til at påbegynde automatisering. Læs her hvilke lagersystemer kan med succes udvides med AGV.
BILA – Saint-Gobain Distribution Denmark optimerer manuelle processer via test-løsning

Med Global AGV’s demo-koncept har virksomheden Saint-Gobain fået muligheden for at danne sig praktisk erfaring med en AGV-løsning over en testperiode på tre måneder. Ved at optimere manuelle arbejdsprocesser har den selvkørende truck efter kort tid vist potentiale til at blive en værdifuld ressource for distributionsvirksomheden.
Automatisering står højt på listen over udviklingstiltag hos distributøren Saint-Gobain, som de senere år har søgt efter en AGV-løsning med de rette egenskaber i for at optimere arbejdsprocesser. Grundet et komplekst set-up ved virksomhedens terminalbygninger har der hos Saint-Gobain været tvivl om, hvorledes en AGV ville kunne skabe værdi i deres distribution. Ifølge Rasmus Ambrosen, logistikanalytiker hos Saint-Gobain, har Global AGV’s demo-koncept derfor vist sig som alletiders mulighed:
”Med et forholdsvis lille investeringsbudget har vi chancen for at afprøve en AGV-demo og få oplevelsen af, hvordan den fungerer i praksis – både i samspil med medarbejderne og teknisk udstyr. Og det ser vi som en kæmpe fordel”, siger han og uddyber:
”Ved at starte med at implementere en simpel AGV-løsning på test-basis kan vi blive klogere på den værdi, en selvkørende truck kan tilføre en virksomhed som vores og samtidig få erfaringer med de udfordringer, som måtte opstå.”
Med potentiale for værdiskabelse
På baggrund af en hurtig indkøringsproces kunne Saint-Gobain inden for kort tid konkludere, at AGV’en havde bevist sit værd.
”AGV’en har vist potentiale til at blive en værdifuld ressource, der kan overtage dele af den manuelle kørsel, mindske vores spidsbelastning på en række områder og resultere i frigivelse af medarbejderressourcer til andre, mere værdiskabende opgaver”, fortæller Rasmus Ambrosen.
Også medarbejderne har taget godt imod AGV’en, som Saint-Gobain forventer på sigt kan blive en fast del af arbejdsstaben:
”Sameksistensen mellem AGV’en og medarbejderne fungerer upåklageligt. Medarbejderne lader med glæde den selvkørende truck tage en tørn med at fragte ting rundt, så de i stedet kan bruge deres tid på mere værdifulde aktiviteter”, lyder det fra Rasmus Ambrosen.
God samarbejdspartner
Ifølge Rasmus Ambrosen har samarbejdet med Global AGV fungeret upåklageligt:
”Samarbejdet med Global AGV har været rigtig godt. I og med vi har befundet os på et lidt ukendt terræn, ift. hvordan en AGV ville kunne løfte opgaven i vores set-up, så har samarbejdet hele tiden haft som omdrejningspunkt at skabe erfaringer i fællesskab”, siger Rasmus Ambrosen og afslutter: ”Ved at være en del af den store BILA-koncern har Global AGV en stor viden om automatisering og kendskab til andre løsninger, der kan supplere AGV’en på sigt i vores distribution. Og det er en klar fordel”.
BILA – Disruption – Industrien kan nu automatisere sine gaffeltrucks uden lang ventetid

BILA vil automatisere gaffeltrucks i hele verden. Skandinaviens største automationshus, BILA, fjerner nu de tre største barrierer for, at industrien let kan komme i gang med at automatisere manuel palletransport med gammeldags gaffeltrucks. Løsningen hedder Global AGV. Det sker samtidig med, at BILA lancerer en helt ny division i sin forretning med fokus udelukkende på logistikautomation.
I BILA Logistics samles både kompetencer og logistikprodukter ét sted. Der er tale om en global satsning fra BILAs side, og til at eksekvere den ambitiøse plan har BILA Logistics håndplukket en stor kapacitet fra den internationale logistikbranche, Ole Madsen, tidligere CEO i Schäfer, Nord- og Østeuropa gennem 12 år.
Der er tre ting, der forhindrer mange industrivirksomheder i at automatisere logistikken på fabriksgulvet, så de mere effektivt kan flytte paller fra A til B. Det plejer at være dyrt, besværligt og tage utroligt lang tid at implementere selvkørende gaffeltrucks. Og derfor tilføres der hvert år mere end en million manuelle stablere og gaffeltrucks rundt i den globale industri. Det vil BILA Logistics lave om på med den nye løsning Global AGV. I spidsen for denne mission står 52-årige Ole Madsen, nytiltrådt i BILA, men med årelang erfaring med netop logistik og automation i den globale fremstillingsindustri.
Vi gør noget, som ingen andre har gjort før. Så kan alle SMV’erne også være med på automationsvognen og få en mere effektiv intern logistik. Vi har nemlig pillet kompleksiteten ud af den selvkørende automatiske AGV-truck ved at bygge et modul på en manuel stabler. Det er så let, at industrien selv kan installere den og spare tid og penge på store konsulentprojekter. Software-integration simplificeres eller tages helt væk. Derudover lejes eller leases løsningen ud, så det på månedsbasis koster ca. en fjerdedel af det, som industrien betaler for at have en traditionel bemandet truck kørende. Vi har desuden en demo periode med mulighed for returret, hvis tilbagebetalingen ikke er tilfredsstillende. Sidst men ikke mindst, så arbejder vi imod at blive lagerførende på løsningen Global AGV, så det blot er et spørgsmål om uger, før man kan frigøre truckførerne til mere værdiskabende opgaver i virksomheden, siger Ole Madsen, CEO i BILA Logistics.
AGV er en forkortelse for ”Automated Guided Vehicle”. Det er således førerløse el-stablere, som ved hjælp af laserscannere selv finder vej rundt mellem reolerne i en produktionsvirksomhed. BILA Logistics’ produktsortiment indeholder ud over Global AGV også to andre stærke logistik-automationsløsninger: Nemlig Palomat og Dan-Palletiser.
Lean logistik er lig med konkurrenceevne
Der er meget at vinde på at få toptunet logistikken i en fremstillingsvirksomhed. I bogen ”Den stærke værdikæde – sådan skaber du konkurrencekraft” skrevet af professor Jan Stentoft fra SDU, konsulent Einar Scholte fra Implement, fremgår det, at top- og bundlinjen kan forbedres med op mod 20 procent inden for 24 måneder, hvis værdikæden får strategisk fokus.
Ole Madsen ser frem til at hjælpe industrien med at forny og automatisere logistikken omkring paller. Alene i Europas industri anvendes der på årsbasis mere end 400 millioner paller. Til trods for, at automatisering kunne frigøre mandskab til mere komplekse og værdiskabende logistikopgaver.
En høj automatiseringsgrad er lig med en bomstærk konkurrenceevne både lokalt og på det globale marked. Robotter koster jo det samme i hele verden, og så kan virksomhedens medarbejdere få tid til de opgaver, der til gengæld ikke kan automatiseres. Eksempelvis koster en fuldautomatiseret leaset løsning til pallehåndtering ca. 25% i timen af omkostningerne til en traditionel bemandet løsning, pointerer Ole Madsen, CEO i BILA Logistics.
BILAs nye logistik-division får til huse i Aalborg, hvor BILA netop har åbnet et nyt kontor. Automationshuset vil gerne endnu tættere på talenterne fra blandt andet Aalborg Universitet, ligesom afstanden til jobbet bliver kortere for de nordjyder, der hidtil har pendlet til Mors. BILA Logistics vil rekruttere et større antal medarbejdere med logistikekspertise til at drive den nye satsning, ligesom der vil blive høstet synergigevinster med de godt 350 øvrige kolleger i koncernens hovedkontor i Nykøbing Mors og på de øvrige 10 kontorer i Danmark.
BILA har automatiseret i 32 år
BILA Logistics er en del af koncernen BILA A/S, der blev grundlagt i 1988 og hjælper industrien med produktionsoptimering gennem automatiseringsløsninger, typisk ved hjælp af logistikløsninger, industrirobotter og cobots. Løsningerne dækker over alt fra simpel automatisering til optimering af hele produktionslinjer. Alle kompetencer er samlet hos BILA A/S og omfatter rådgivning, konstruktion, udvikling, implementering og efterfølgende servicering af robotanlæg. Virksomheden har eget værksted, hvor de udvikler og konstruerer specialværktøj til robotanlæggene. BILA er en højteknologisk virksomhed, der beskæftiger mere end 350 engagerede medarbejdere fordelt på flere forskellige adresser i Danmark samt lokale kontorer i Sverige, Norge, Tyskland, USA og en afdeling under etablering i England. Yderligere er Palomat allerede repræsenteret gennem forhandlere i 22 lande. BILA har gennem årene leveret mere end 2000 automationsløsninger til industrien i Europa og USA.
BILA – Dragsbæk løfter produktionen til nyt niveau med ny førerløs truck

Den selvkørende truck-teknologi mindsker omfanget af manuelle skub og sparer medarbejderne for tunge løft.
Som en del af industri 4.0-bølgen har margarinefabrikken Dragsbæk identificeret et behov for et mere effektivt produktionsflow, hvor medarbejderressourcer og automation kombineres med henblik på maksimalt udbytte. Virksomheden har derfor valgt at investere i førerløs truck fra BILA - AGV Scandinavia, og det er ifølge Karsten Rokkedal, som er produktionschef hos Dragsbæk, en helt ideel løsning for virksomheden:
”AGV’en har allerede løftet vores produktion til næste niveau. Margarineproduktionen har tidligere involveret mange tunge og opslidende løft for medarbejderne. Nu varetager den førerløse truck i stedet palleløft og -kørsel – og det har i den grad forbedret vores arbejdsmiljø, hvor vi både har oplevet en reduktion af sygedage, men også minimeret risikoen for arbejdsulykker.”
Ansatte frigjort til at løfte kvaliteten
Hos Dragsbæk i Thisted har den førerløse truck-løsning ikke bare bidraget til et forbedret arbejdsmiljø, men også optimeret arbejdsprocesser og frigjort medarbejderressourcer til kritiske opgaver - og det øger margarineproducentens konkurrenceevne.
”Vores førerløse truck er en gevinst for både produktionen og lageret. Den ligger i fast rutefart døgnet rundt fra produktionslinjen og til lageret, hvor den placerer pallerne på et rullebånd ved en emballeringsmaskine. Det var tidligere en manuel opgave, men AGV’en har overtaget tjansen og frigjort en mand til at kunne overvåge og observere på produktionslinjen. Vi har dermed fået flere øjne på produktionsdelen og dermed opnået et yderligere kvalitetsløft i denne del af processen”, fortæller Karsten Rokkedal.
Han har hovedansvaret for den daglige drift af anlægget. Det skal holdes i gang hele tiden, de ugentlige produktionsplaner er fastlagt helt ned på minuttet. Det kræver et en høj automatiseringsgrad:
”Min kunde er lageret, der hele tiden skal være fyldt med de rette varer på hylderne. Derfor har vi valgt at investere i førerløs truck. For at forblive konkurrencedygtig er det meget vigtigt, at vores medarbejdere holder et vågent øje med produktionsflowet, så der ikke opstår fordyrende produktionsstop. Og med AGV’en har vi frigjorte ressourcer til netop dette”, siger Karsten Rokkedal fra Dragsbæk.
BILA – Førerløse truck løser flaskehalsproblemer på danske industriarbejdspladser

Flaskehalsproblemer med truckførere er nemlig en stor hovedpine for den danske industri, og efterspørgslen stiger yderligere i travle perioder og i ferietiden. Det gør det nødvenligt for arbejdsgivere at tænke kreativt og gøre eksisterende ansatte endnu mere produktive. Derfor stiger interessen for førerløse trucks kraftigt for tiden.
Danmarks største automationshus, BILA A/S, har stor succes med en målrettet satsning på førerløse truck under navnet AGV Scandinavia.
På ganske kort tid har godt et halvt hundrede produktionsvirksomheder valgt at implementere vores førerløse truck for at kunne slå adskillige fluer med et smæk: De kan nedbringe manuelle processer, forbedre arbejdsmiljø og sikkerhed, tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere og øge både produktivitet og konkurrenceevne i virksomheden, siger Jan Bisgård Sørensen, CEO i BILA.
Nogle af de fremsynede virksomheder, der har taget den førerløse teknologi fra AGV Scandinavia til sig, er blandt andet Rockwool, Glud & Marstrand, Arla, Dragsbæk og Hav Line og Thiese Mejeri.
Ansatte frigjort til at løfte kvaliteten
Hos Dragsbæk i Thisted har den førerløse truck-løsning både optimeret arbejdsprocesser og frigjort medarbejderressourcer til kritiske opgaver og derved øget margarineproducentens konkurrenceevne.
Vores førerløse truck er en gevinst for både produktionen og lageret. Den ligger i fast rutefart døgnet rundt fra produktionslinjen og til lageret, hvor den placerer pallerne på et rullebånd ved en emballeringsmaskine. Det var tidligere en manuel opgave, men AGV'en har overtaget tjansen og frigjort en mand til at kunne overvåge og observere på produktionslinjen. Vi har dermed fået flere øjne på produktionsdelen og dermed et yderligere kvalitetsløft i denne del af processen, fortæller produktionschef Karsten Rokkedal fra Dragsbæk.
Han har hovedansvaret for den daglige drift af anlægget. Det skal holdes i gang hele tiden, de ugentlige produktionsplaner er fastlagt helt ned på minuttet. Det kræver et en høj automatiseringsgrad:
Min kunde er lageret, der hele tiden skal være fyldt med de rette varer på hylderne. Derfor har vi valgt at investere i førerløs truck. For at forblive konkurrencedygtig er det meget vigtigt, at vores medarbejdere holder et vågent øje med produktionsflowet, så der ikke opstår fordyrende produktionsstop. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi kan automatisere endnu flere rutinemæssige transport-arbejdsopgaver sammen med BILA, siger Karsten Rokkedal fra Dragsbæk.
Det ensformige automatiseres
Tendensen med truckførere som mangelvare bekræftes også af en rundringning til vikarbureauer, der rekrutterer blandt andre truckførere den danske industri. Herfra lyder det generelt, at gode truckførere ikke hænger på træerne, og at opgaverne helst ikke må være for ensformige. Så kan det være mere oplagt at automatisere.
Med over 100 ubesatte truckførerjobs lige nu og med de positive aspekter i forhold til både arbejdsmiljø og økonomi, som førerløse AGV'er tilbyder, er jeg slet ikke i tvivl om, at vi vil se en fortsat stigende interesse for feltet fremover, spår Jan Bisgård Sørensen.
En førerløs AGV kører med et lavt energiforbrug og kan være i drift døgnet rundt. Dermed reducerer den mandskabsbehovet, også på de ubekvemme arbejdstider som aftener og weekend. Timeudgiften ved en leaset førerløs truck er 26 kroner i timen ved kørsel i døgndrift.
Unødvendigt hårdt arbejde
Mange af de 400 millioner paller, der årligt bruges i Europa, håndteres stadig mange steder helt manuelt. Til trods for, at automatisering kunne frigøre mandskab til mere komplekse og værdiskabende logistikopgaver.
Den nyeste rapport med 2018-tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark viser, at en forholdsvis stor andel af lønmodtagerne stadig arbejder med løft, skub eller træk af byrder. På det punkt har arbejdsmiljøet stort set ikke forbedret sig. Således svarer 21 %, at de skubber eller trækker mindst 25 procent af arbejdstiden.
Q-System – Sådan optimerer du din produktion – Q Lean Connect
Det er med andre ord en mobil robot, der kører efter nogle markeringer i gulvet eller bruger vision, magneter eller laser som navigation. De bruges ofte på lagre og i produktionshaller til at fragte gods og materialer fra A til B helt automatisk.
Med en Q Lean Connect sparer man masser af tid og kraft på at hente og levere emner, og man kan derfor bruge tiden mere effektivt på andre områder. Ikke nok med at produktionen bliver optimeret, arbejdsforholdene og arbejdsmiljøet bliver også bedre pga. eksempelvis reduceret truckkørsel og mindre manuel håndtering af godset.
Vi har den sammenhæng samlet en top 5 fordele med en Q Lean Connect.
- Lean Connect kan skræddersys til dit bestående transportanlæg og udrustes med eksv. rullebane, kædebane eller båndtransportør.
- Vognen kan som standard transportere paller med vægt op til 1200 kg og naturligvis også alle andre typer gods med en plan bæreflade.
- Med en Lean Connect kan du halvere afhentnings- og afleveringstiden og hermed effektivisere din produktion.
- Du kan vælge mellem forskellige navigationssystemer:
vision/kamera, hvor vognen følger en streg i gulvet, induktionskabel, som er nedfældet i gulvet, eller laser, magnet eller kontur. - Lean Connect er batteridrevet og kører mellem 10 og 12 timer på en opladning - med 2 batterier kan den køre 24 timer i døgnet.