Gravemaskiner

Gravemaskiner - Uanset om ens behov for tungt udstyr spænder fra vejanlæg, byggeri og vedligeholdelse til affaldshåndtering, genbrug, anlægsarbejde, forsyningsvirksomhed og lignende, giver en gravemaskine dig større ydeevne

Leverandører af og viden om Gravemaskiner:


JAC Kloak Teknik A/S

Mellemvang 10
4300 Holbæk
Tlf.: 21 84 96 96
E-mail: pa@jacas.dk

web

Kompetencer: Rottespærrer, rottesikring, strømpeforing, No Dig, kloakarbejde, tv-inspektion, spuling, gravearbejde

Læs mere om JAC Kloak Teknik A/S


MBA Miljø

A. P. Møllers Allé 9a
2791 Dragør
Tlf.: 70 77 77 71
E-mail: info@mbamiljoe.dk

www.mbamiljoe.dk

Kompetencer: Nedrivning, nedknusning, nedskæring, sanering, miljøsanering, miljørådgivning, indeklima, affugtning, skimmelsvamp, arbejdsmiljø, termografi, miljøvogne, bly, byggepladsservice, pcb, asbest, skadeservice, jordkørsel og gravearbejde

Læs mere om MBA Miljø


Nordjysk Lift A/S

Frederikshavnsvej 315
9800 Hjørring
Tlf.: +45 99 245 245
E-mail: info@nordjysklift.dk

Kompetencer: Mobilt materiel

Læs mere om Nordjysk Lift A/S


Brugeroplevelse og indtjening er afgørende i ny generation af Hitachi gravemaskiner


26.mar 2020


Lanceringen af Zaxis-7 serien markerer en hel række forbedringer for både maskinfører og entreprenør

Nu får Hitachi-ejere og maskinførere endnu bedre kontrol over de daglige arbejdsopgaver, så indtjeningen kan øges og omkostninger reduceres. Med den nye generation af mellemstore Zaxis-7 introduceres en serie af alsidige og effektive maskiner. Et nyt design af de EU Stage 5 godkendte ZX250-7, ZX300-7 og ZX350-7 gravemaskiner, hvor brugeroplevelsen samtidig er væsentlig forbedret.

Mindre brændstof - større overskud
Med de nye Zaxis-7 gravemaskiner kan der opnås klare besparelser på brændstof-økonomien med op til 10% i forhold til den foregående generation af mellemstore gravemaskiner. Hitachis hydrauliske TRIAS III system sikrer, at besparelsen er mulig i alle maskinens indstillinger.

Brændstoføkonomien på Zaxis-7 gravemaskiner kan følges med nye ECO-måling, der vises på kabinens 8” LCD-skærm. Ud over reducerede omkostninger har det lavere brændstofforbrug også en positiv indvirkning på miljøet.

Alsidigt og komfortabelt for maskinføreren
Hitachi Zaxis-7 gravemaskiner kan benyttes til en lang række forskellige projekter. Tilbehør skiftes hurtigt med de forbedrede hydrauliske forud-indstillinger på skærmen i kabinen. Alt kan indstilles og tilpasses maskinførerens ønsker – og det sikrer høj produktivitet samtidig med, at brændstofforbruget sænkes.

De nydesignede, rummelige kabiner giver et komfortabelt arbejdsmiljø, hvor maskinføreren oplever et af markedets laveste støjniveauer og 20% mindre vibration end i den foregående generation.

Nye funktioner som den synkroniserede bevægelse af sædet og konsollen reducerer førerens træthed. Højden af konsollen er justerbar – dens ergonomiske design gør betjeningen nem – og den nye 8” LCD-skærm er tydelig at aflæse.

Bedre udsyn øger sikkerheden
Sikkerheden er øget med Aerial Angle kamerasystemet, der giver et fremragende 270-graders udsyn i fugleperspektiv. Maskinføreren kan vælge imellem 6 billedfunktioner, der viser, hvad der foregår i maskinens nærmeste omgivelser. Udsynet styrkes yderligere af de nye LED-arbejdslygter og af parallelviskerens forøgede arbejdsområde.

Flere driftstimer og 100% styr på maskinparken
De nye Hitachi Zaxis-7 gravemaskiner er løbende blevet testet i Japan og bygget til at holde en konstant høj rådighedstid. Både maskinfører og ejer sparer tid og penge med maskinens nemme adgang til vedligeholdelse og rengøring. En tovejs-afbryderkontakt gør det muligt at afkoble batteriet og udføre service uden at nulstille data på skærmen. Dermed kan driften fra de seneste 72 timer fortsat aflæses.

Hitachi’s fjernovervågningssystemer, Owner’s Site og ConSite, giver ejeren adgang til vigtige data og værktøjer til at administrere maskinen. Begge systemer sender dagligt driftsdata via GPRS eller satellit fra gravemaskinen til Global e-Service. Der leveres en månedlig rapport, og via en app sendes der straks advarsler, hvis der skulle opstå problemer med maskinen. Dette er med til at reducere vedligeholdelsen og minimere risikoen for nedbrud.


Engcon lancerer kabelskovl til store gravemaskiner
Det bliver mere og mere almindeligt, at gravemaskiner i 30-tonsklassen udfører arbejde, som tidligere blev udført med mindre gravemaskiner, eller som industrien selv kalder dem: servicemaskiner

Det stiller større krav til et varieret udstyr, og for at opfylde disse krav lancerer engcon nu kabelskovlen CB29 til gravemaskiner på 27-31 tons.

Lanceringen af Engcons nye kabelskovl CB29 vil indebære en lang række fordele for entreprenørerne.

– Vi har indset, at kunderne ikke altid vil betale fragt og timer for flere maskiner, hvis bare de kan bruge den store maskine, der ofte står på en byggeplads eller ved et vejbyggeri. Det omvendte er jo også tilfældet for entreprenøren, som ejer gravemaskinen til et projekt. Hvis han kan bruge maskinen flere timer, så er det jo win-win, siger John Lundqvist, produktudvikler hos Engcon.

Udnyt standbytiden på større gravemaskiner

John Lundqvist siger, at det ofte er en gravemaskine på 30 tons, der begynder med at afdække og grave ud på et bygge- eller vejprojekt, og som af og til er nødt til at stå stille, når de venter på en lastbil, på materiale eller andet. I de situationer kan de bruges til andet såsom planering, kabelgravning med mere.Hvis der ikke opstår standbytid, kan det stadig være billigere at bruge 30-tonsmaskinen end at hente en anden maskine. Især hvis det ikke er noget større projekt, der skal udføres.

– Vi tror ikke, at dette koncept kommer til at erstatte servicemaskinerne i 15-20 tonsklassen, for de gør tit et godt arbejde, fordi de er så fleksible. Vi ser CB29 som et godt supplement, når muligheden opstår, siger John Lundqvist.

Engcon oplyser, at kabelskovlen CB29 er robust bygget og forstærket med højstyrkeslid- og skærstål i en kvalitet på op til 500 brinell. CB29 kan udstyres med ophæng efter eget valg, men fås som standard med S70-, S80- og CW40-ophæng.

CB29 kan allerede nu bestilles med CW40 ophæng.


Norva24 – Ny teknologi effektiviserer gravearbejde med op til 75 procent
Med ny graveteknik kan servicevirksomheden Norva24 udføre gravearbejde med hidtil uhørt præcision. Den nye teknologi har effektiviseret gravearbejde med op til 75 procent ved Frederiksberg Forsyning

Servicevirksomheden Norva24 har fået en ny gravemaskine i hus – gravesugeren. Den kørende gravemaskine er udviklet til at grave i særligt følsomme og vanskeligt tilgængelige områder og giver en nøjagtig- og sikkerhed, der ikke har været mulig tidligere. Gravemaskinens kombination af sugeevne og fremkommelighed forkorter projektprocesser ved Frederiksberg Forsyning, og opgaver der før tog to dage, klares med gravesugeren på en halv dag.

– Rent praktisk fungerer gravesugeren sådan, at den simpelthen suger jorden op, og hvis det er nødvendigt, er der mulighed for at tilkoble en luftlanse, der i samme ombæring blæser luft i jorden med højt tryk, så hård jord, sten eller ler, der sidder fast, bliver løsnet. Den nye graveteknik gør, at langsomligt manuelt gravearbejde undgås og eventuelle reparationsomkostninger ved ødelagte kabler elimineres, oplyser Erik Overbye, driftsdirektør ved Norva24.

Maskinen er fremstillet til at kunne opsuge alle typer af jord, sand og grus og kan anvendes på dybder ned til 30 meter og med en afstand på op til 200 meter afhængigt af materialet. Disse egenskaber gør gravesugeren særligt fordelagtig til gravearbejde ved eksempelvis renoverings-, tunnel- og brøndarbejde. Som bonus er det med gravesugeren slut med at blive irriteret over jord, der optager plads på fortovet.

Effektiviserer arbejdet
Frederiksberg Forsyning har benyttet sig af maskinen flere gange i forbindelse med renovering under fortove, og her er ingen tvivl – gravesugeren er en unik løsning til præcis gravning. Flere gange har gravesugeren optimeret og forkortet processen af projekter ved Frederiksberg Forsyning, og i mange tilfælde har den effektiviseret arbejdet med 75 procent, når man ser på antal brugte arbejdsdage i forhold til tidligere.

– Inden gravsugeren brugte vi meget tid og energi på, at grave med skovl og lægtehammer, hvilket er meget hårdt for ryggen. Huller, der tidligere tog to dage at grave, tager kun en halv dag med gravesugeren. Det sparer os for mange mandetimer og effektiviserer vores arbejde, og jeg er overbevist om, at det betaler sig rent økonomisk. Opgaverne bliver løst hurtigere, og vi kan samtidig lave noget andet mens maskinen arbejder, fortæller Mathias Jørgensen, sjakbajs ved Frederiksberg Forsyning.


Japanske KATO har opkøbt Italienske IHI
For fremtiden vil maskiner fra KATO-IHI, skifte farve fra grøn, til den gule KATO farve, der kendes fra deres øvrige industrimaskiner

Japanske KATO, der er producent af entreprenørmaskiner, har købt IHI.  KATO der producerer gravemaskiner i 8,5 – 46 tons klassen, kan med opkøbet af IHI nu tilføje maskiner i 0,9 – 8,5 tons klassen til deres produktsortiment. Kato producerer ud over gravemaskiner også mobilkraner, boremaskiner og mobile fejemaskiner.

De tidligere IHI maskiner der førhen havde den karakteristisk grønne farve, vil i fremtiden blive produceret i KATO´s traditionelle gule farve der kendes fra deres andre industrimaskiner.

Fra 2018 vil alle maskiner fra KATO-IHI leveres i den nye gule version. Brdr. Holst Sørensen har allerede leveret de første KATO-IHI i den nye gule farve.


PON – Læg godt mærke til disse tal – 45 – 25 – 15
Tallene udtrykker den nye virkelighed for NEXT GENERATION Cat gravemaskiner i 20-25 tons klassen

45% forøgelse af effektiviteten. 25% besparelse på brændstof. 15% færre omkostninger til vedligeholdelses-dele. Den næste generation af 20-25 tons gravemaskiner fra Caterpillar - 320 og 323 - forøger driftseffektiviteten, formindsker forbruget af brændstof, nedsætter udgifterne til vedligeholdelse og forbedrer brugerkomforten sammenlignet med tidligere modeller. Teknologi øger effektiviteten med op til 45 procent Den nye Cat 320 og 323 byder på branchens højeste niveau af standard fabriksudstyret teknologi til at øge produktiviteten. Begge modeller er udstyret med integreret Cat Connect Technology, som øger driftseffektiviteten med op til 45 procent. Cat Grade med 2D Advance system hjælper maskinføreren med at grave i den præcise dybde og med den korrekte hældning. Systemets ASSIST og E-fence funktioner gør det muligt for maskinføreren at arbejde med meget større tryghed og sikkerhed på arbejdspladser med meget trafik. Maskinen kan indstilles, så den ikke bevæger sig uden for brugerdefinerede områder, stopper ved valgte positioner og aldrig graver dybere end ønsket.

Standard 2D Advance systemet kan opgraderes til Cat Grade med 3D. Standardmonterede Grade Assist systemer automatiserer gravebom og skovlbevægelser, så maskinføreren bevarer den korrekte højde. Cat Load-on-board vejning er standard på Cat 320 og 323 fra fabrikken og leverer oplysninger om den præcise vægt i skovlen eller løftekrogen. Cat Vision Link™ hardware og software forbinder maskinerne til kontoret og giver kunden drifts, helbreds- og produktions- oplysninger om maskinen.

Brændstofbesparelser på op til 25 procent De effektive Next Generation maskiner bruger op til 25 procent mindre brændstof end de tidligere tilsvarende modeller. Ny Smart Mode-funktion tilpasser automatisk motor og hydraulik til graveforhold og optimerer både brændstofforbrug og ydeevne. Motorhastigheden sænkes automatisk, når der ikke er nogen hydraulisk efterspørgsel for yderligere at reducere brændstofforbruget. Det nye kølesystem anvender flere individuelle elektriske ventilatorer i stedet for traditionel kølevinge, som leverer den nødvendige luftstrøm til kølere for hydraulikolie, kølevand, Aircon og ladeluftkøling. Med et nyt hydrauliksystem bygget til hurtig respons og effektivitet har Cat 320 og 323 en ny hovedventil, der sammen med elektriske joystick sænker brændstofforbruget og øger komforten. Færre hydraulikslanger på gravemaskinerne resulterer i 20 procent mindre olie, hvilket reducerer langsigtede driftsomkostninger. Vedligeholdelsesomkostninger reduceres med op til 15 procent Med nye og bedre synkroniserede vedligeholdelsesintervaller producerer de nye Catgravemaskiner mere arbejde til lavere omkostninger og reducerer omkostningerne for servicedele med op til 15 procent i forhold til de foregående serier. Med den nye filterteknologi har det nye Cathydraulikfilter en levetid på 3.000 timer. En stigning på 50 procent i forhold til tidligere filtre. Et nyt Cat-luftfilter med integreret cyklon system og primære og sekundære filtre forlænger levetiden til 1.000 timer. En stigning på 100 procent i forhold til tidligere luftfiltre, mens et nyt brændstoffilter forlænger levetiden til 2.000 timer. Alle daglige vedligeholdelsestjek for motorolie, vandseparator, hydrauliktank, kølesystemniveau samt Adblue og brændstofpåfyldning udføres fra jorden, hvilket gør rutinen hurtigere, lettere og sikrere. Samlet filterlokation reducerer servicetiden yderligere. Nyt førerhus forbedrer sikkerhed komfort og produktivitet
Alle førerkabiner på Next Generation Cat gravemaskinerne er udstyret med standard funktioner som nøglefri push-button start, stor standard 10” touch skærm, hvor al betjening og justering kan foregå via touchskærm, med single menu knap eller genvejstaster, der forøger maskinførerens produktivitet, komfort og sikkerhed.

Programmerbare joystick-knapper til funktioner, respons og mønster giver maskinføreren mulighed for individuelle indstillinger.

Nye avancerede kabineophæng reducerer førervibrationer med op til 50 procent i forhold til tidligere modeller.

Maskinen er udstyret med fabriksmonteret tyveri- og startsikring, som kræver startkode, kodenøgle eller Smartphone app, som individuelt kan programmeres til, hvornår maskinen kan startes.
Premium førerkabinerne giver det nye rummelige førerhus et lavt design og store front-, bag- og sidevinduer, som forbedrer udsynet. Et standard monteret 360 graders birdview system kombinerer billeder fra flere kameraer, der sammen med maskinens lave ydre design forbedrer maskinførerens udsyn i alle retninger.

Automatisk klimaanlæg tilpasser automatisk temperaturen i førerkabinen. En Bluetooth® integreret CAT DAB radio med USB-porte til tilslutning og opladning giver maskinførerens komfort yderligere et løft. En tilt-up konsol giver nem adgang til førerkabinen og brugervenlige udstigningsforhold.


Verdensnyhed – Engcon tilter automatisk med Leica Geosystems
Leica Geosystems har i samarbejde med Engcon udviklet iXE CoPilot, en automatisk tiltfunktion. I kombination med et 2D eller 3D-gravesystem, Engcons styresystem DC2 og ePS (engcon Positioning System / rotationssensor) vil Engcons tiltrotatorer få en revolutionerende funktion, hvor tilt funktionen på tiltrotatoren håndteres automatisk

– Vi er stolte over i samarbejde med Engcon at kunne levere en automatisk tiltfunktion, siger Nick Guadagnoli, programansvarlig i maskinstyringsafdelingen hos Leica Geosystems.

– Vores automatiske tiltfunktion Leica iXE CoPilot sammen med en Engcon-tiltrotator kombinerer det bedste fra begge verdener, når det gælder effektivisering af gravemaskiner, fortsætter Nick Guadagnoli

Enkelt fortalt er et gravesystem en digital og tredimensionel tegning af et område, som der skal graves i. I gravemaskinen vises tegningen på en stor skærm, hvor maskinføreren også kan se skovlens position, hvor der skal graves og hvilke højder og hældninger, der skal holdes.

– Det bliver mere og mere almindeligt med tekniske funktioner, som automatiseres, og som den førende producent af tiltrotatorer er det naturligt for os at bidrage med vores teknologi til at øge rentabiliteten yderligere, siger Fredrik Jonsson, udviklingschef hos Engcon Group.

Med auto tilt vil maskinstyringen kunne håndtere tiltfunktionen på tiltrotatoren automatisk. For at opnå maksimal sikkerhed kan føreren efter behov tage kontrollen over maskinstyringen igen og styre tiltrotatoren manuelt.

Se filmen om iXE CoPilot og Engcon her:

Tekniske forudsætninger for autotilt af Engcons tiltrotator:
Tiltrotatormodeller EC209, EC214, EC219, EC226 & EC30 med ePS*
Styresystem DC2
Gravesystem Leica iXE2 og iXE3 + iXE CoPilot-software
Opfylder sikkerhedskravene i EN 13849-1:2016
* engcon Positioning System er ekstraudstyr til Engcons tiltrotatorer, der kan vælges fra fabrikken eller eftermonteres


Engcon lancerer ny tiltrotator til gravemaskiner på op til 33 tons
– "Engcons kraftigste tiltrotator til dato"

Engcon fortsætter med at satse stort på produktudvikling. Engcon lancerer nu EC233, en helt ny tiltrotator til gravemaskiner på op til 33 tons. EC233 er en såkaldt generation-2-model, hvilket betyder, at den er bygget i henhold til den nyeste teknologi.

Engcons nye tiltrotator EC233 bygger på Gen II, Engcons nyeste generation af tiltrotatorer. Den har bl.a. centralsmøringssystem for nem vedligeholdelse, 45 graders tiltvinkel, som giver optimal adgang og fleksibilitet, en robust konstruktion med støbt ramme samt kraftige tiltaksler og bøsninger med større anlægsflade, der giver længere levetid. Fredrik Jonsson, udviklingschef hos Engcon, siger, at det ikke stopper der og fremhæver en række yderligere fordele:
– EC233 er allerede som standard forberedt til ePS, engcon Positioning System, hvilket betyder, at EC233 kan synkroniseres med forskellige maskinstyringssystemer for maksimal effektivitet. Den er også som standard udstyret med tiltcylindre, der har slangebrudsventiler og Q-Safe-hurtigskift som standard for at give maksimal sikkerhed, siger Fredrik Jonsson og fortsætter:
– Dette bliver ganske enkelt Engcons kraftigste tiltrotator med den nyeste teknologi, og vi har stor tillid til modellen, fordi den er blevet grundigt testet på store maskiner i løbet af vinteren 2016/2017.
EC233 vil blive afsløret på den svenske messe Maskin Expo den 18.-20. maj, og i efteråret begynder de første EC233 at rulle ud. Serieproduktionen forventes at starte til årsskiftet 2017/2018.


PON – Perfekt arbejdsdag med Cat M318F gravemaskine
Når maskinen bare kører, er det en god dag for Jesper Kragelund

Solen skinner. Ingen vind. 3 graders varme. Det er en god dag. Ikke mindst for Jesper Kragelund, der arbejder som maskinfører hos Kristian Rytter A/S.
– En god dag for mig er, når solen skinner og maskinen bare kører, griner Jesper Kragelund. Og begge dele er åbenlyst tilstede denne frostklare vinterdag i februar.

Gravemaskine og lastbil arbejder sammen
– Der er vel omkring 1000 køreplader i alt, så der går da nogle dage endnu, inden vi er færdige, siger Jesper Kragelund.
Han sidder i førerhuset på sin Cat M318F gravemaskine. Han løfter kørepladerne op, vender dem rundt og renser dem med skovlen. Rensningen af pladerne foregår hurtigt, effektivt og med den største omhu. Det ser let ud, men det kræver erfaring og et særligt samarbejde mellem fører og maskine.  Jesper Kragelund kan sit kram.
– Pladerne er glatte på grund af frosten og sådan noget blåler her, det bider sig fast på pladerne, lyder det fra Jesper Kragelund.

Selv om frost og ler gør arbejdet mere besværligt, ser man det ikke på Jesper Kragelund. Den 53 årige maskinfører er specialist i køreplader og flytter rundt på dem og gør dem rene, som om det var den mest naturlige ting i verden.

Joystik-styring et klart plus
Styring med joystikket fremhæver Jesper Kragelund som en ekstra god egenskab ved maskinen.

Kørekontrol i joystikket fungerer rigtig godt
– Kørekontrollen i joystikket, når du retter noget af, det er godt. Jeg kan styre hjulene i joystikket, i stedet for at man skal holde fast i rattet, når jeg kører og laver et eller andet. Der er heller ikke ret meget larm i kabinen, så i bund og grund er det en god maskine, siger Jesper Kragelund.
Cat M318F gravemaskine som firmavogn

Maskinen er meget alsidig og kan bruges til andet end bare rensning af køreplader. Naturligvis også til almindeligt gravearbejde, men den er også velegnet som transportmiddel…
– Den kører jo op til 40 km/t, så når jeg arbejder tæt på, der hvor jeg bor, så bruger jeg den også til at køre til og fra arbejde, lyder det fra Jesper Kragelund.


PON CAT – Holmen Anlæg holder maskiner og medarbejdere i topform
Hos Holmen Anlæg i Frederikshavn står mennesker og maskiner lige højt på listen. Veluddannede og kvalificerede medarbejdere og en opdateret og produktiv maskinpark udgør tilsammen en stærk og slagkraftighed enhed

Firmaet råder over flere Cat maskiner. Senest er en ny Cat 301.7D minigraver stødt til. Og det er der ifølge medindehaver Peter Jørgensen flere grunde til.

– Vi har flere Cat maskiner i forvejen, som vi er glade for. Cat er et stærkt brand med et godt ry og høj kvalitet, og der er en god signalværdi i disse maskiner. Det giver også en stor tryghed at vide, at det er et mærke, som også er på markedet i fremtiden og ikke er ude igen om få år. Vi vil også gerne begrænse os til få mærker, fordi maskinførerne så bliver vant til og dygtigere til at betjene maskinerne. Og så er det betryggende, at det er den samme montør, I sender hver gang. Ham er vi glade for, siger Peter Jørgensen.

Høj faglighed er vigtig
Kvalitet er et nøgleord for Peter Jørgensen. Ikke bare når det gælder maskinerne, men mindst lige så meget når det handler om medarbejdernes kvalifikationer. Når firmaet har lovet en kunde en flot terrasse, så får kunden en flot terrasse. Man holder det, man lover, og det lader sig kun gøre med dygtige medarbejdere.
– Vi sørger for både at uddanne og efteruddanne vores medarbejdere. Vi har altid 4-6 anlægsgartnerelever, og en række af vores faste medarbejdere bliver løbende opkvalificeret. Fx skal en af vores ansatte i gang med en rørlæggeruddannelse, og vi har i øjeblikket også en elev, som har kvalificeret sig til DM i Skills. Uddannelse og opkvalificering betyder for os, at vi kan holde en høj faglig standard, så vi altid kan se kunderne i øjnene, når vi er færdige med en opgave, siger Peter Jørgensen.

Nyt forretningsområde
Peter Jørgensen er også selv et levende bevis på, at firmaet satser på uddannelse. Vi møder ham på AMU-Center Nordjylland, hvor han hele vinteren deltager i uddannelsen til kloakmester. Et strategisk valg, som han forventer, vil sikre firmaets udvikling i fremtiden.
– Vi ønsker at udvikle virksomheden på selve kloakdelen. Det gør vi, fordi vi så forventer, at vi kan komme tidligere ind i projektfasen. Som det er nu, kommer vi ind som de sidste håndværkere. Så er tidsplanen måske overskredet og budgetterne næsten brugt. Det presser os, fordi vi jo gerne vil levere et ordentligt stykke arbejde. Vi bliver nemt klemt, fordi der er mange, der gerne ville lægge vores fliser eller plante vores hæk, men som kloakmester kan vi sige til kunden, at vi ikke bare kan stå for kloakering og sokkel, men også for etablering af have og indkørsler, siger Peter Jørgensen.

Stigende krav til kvalitet
Kundernes krav til faglighed og specialisering er stigende. Og også det visuelle indtryk betyder meget for kundens oplevelse af det udførte arbejde. En undersøgelse, som Aalborg kommune har foretaget, viser, at mange vægter reetablering rigtig højt. Det skal se ordentligt ud, når entreprenøren har forladt stedet, efter fx at have nedgravet nye kloakrør.
– Vi kan konstatere, at kundernes ønsker ændrer sig. De vil have kvalitet for pengene, og det skal se godt og pænt ud. Det kan ikke nytte, at vi efterlader stabilgrus i kundens postkasse eller fliserne ligger hulter til bulter. Og det kræver dygtige medarbejdere og stærkt materiel, siger Peter Jørgensen.


engcon – Sikkert låsesystem til hurtigskift på gravemaskiner får unik certificering
QSC (Quick hitch Standard Control) låsesystemet, en smart nyskabelse, som standardiserer og sikrer betjeningen af hurtigskift på gravemaskiner -

- er efter et omfattende certificeringsarbejde blevet godkendt af SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut, et certificeringsorgan svarende til det tyske TÜV og andre.

Det er den Engcon Group-ejede virksomhed Microprop, der står bag låsesystemet QSC. Et system, der standardiserer betjeningen af gravemaskinens skovl eller redskab, uafhængigt af gravemaskinens mærke eller typen af hurtigskift. En operation, der i dag varierer afhængigt af maskinens og hurtigskiftets fabrikat og dermed øger risikoen for håndteringsfejl. Certificeringsarbejdet for QSC-låsesystemet er udført i tæt samarbejde med SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut.
– Det arbejde, der er blevet gennemført, er et godt eksempel på, hvordan man har folk i virksomheden, der er oprigtigt interesseret i udviklingen af sikkerhedskritiske styresystemer, siger Johan Hedberg, chef for Automationsgruppen hos SP Elektronik.

Rent teknisk kan man sige, at certifikatet, som består af både et PL-certifikat i henhold til sikkerhedsstandarden EN ISO 13849-1:2016 og en EF-typegodkendelse, betyder, at QSC i skrivende stund er det eneste låsesystem, der har denne overbevisende tredjepartsgodkendelse.
– Vi er meget stolte over denne unikke certificering. Det føles fantastisk, at et selskab, der er placeret i Umeå, kan skabe unikke innovationer og desuden demonstrere fremragende resultater. Denne certificering er endnu et bevis på, at vi er gode til det, vi gør, siger Roberth Jonsson, produkt- og forretningsudviklingschef hos Microprop.

 


Engcon lancerer tiltrotator i miniaturemodel
De første miniaturemodeller i 1:50 af en ny generation af Engcon tiltrotatorer og redskaber er nu tilgængelige

Det professionelt udformede modelsæt består af en EC219 tiltrotator, en graveskovl, en planerskovl, en planeringsbjælke og pallegafler. Ligesom i den virkelige verden har miniature tiltrotatoren en tilt- og rotérmekanisme, der fungerer. Med samme detaljeringsgrad er redskaberne designet til at kunne fastgøres på tiltrotatoren, som kan monteres direkte på en gravemaskinemodel. 

Modellerne er fremstillet udelukkende til Engcon af GEM (Gaz Evans Models).
Modelleringsprocessen starter ved at konvertere et digitalt billede af maskinen til en 3D-printerfil, og ud fra dette fremstilles en plastprototype ved hjælp af 3D-printteknologi. Denne prototype sendes derefter til SMTS, en af Storbritanniens førende producenter af trykstøbte modeller, hvor den støbes i hvidt metal af høj kvalitet.

SMTS leverer de trykstøbte modeller til GEM i samlesæt. Hver model af EC219-tiltrotatoren består af 19 metaldele plus små plastikrør, der udgør slanger og koblinger. Enkelte modeller bygges i hånden af Gaz Evans og hans kollega, Dr. Lucind Warner. Små specialfremstillede typeskilte med Engcons logo påsættes som det sidste touch for at gøre modellen mere autentisk.


PON – Cat Hybrid gravemaskiner gør Københavns Kommune mere grøn
Københavns Kommunes Miljøcenter (KMC) holder til i Nordhavnen og deponerer her kommunens jordaffald

Miljøcentret har 4 år på bagen og dækker over et areal på cirka 100 hektar. Senest i 2025 skal kommunen være CO2 neutral. Miljøcentret har derfor anskaffet sig 3 Cat Hybrid gravemaskiner, og flere er på vej.

Reklamen holder, hvad den lover
Vi sidder i Miljøcentrets administrationsbygning, som i øvrigt er et nul-energihus og bygget i særlige miljøvenlige materialer og med solpaneler og solceller. På nogle grafiske oversigter forklarer miljøplanlægger Ann Birgitte Sørensen, hvordan det står til med gravemaskinernes bidrag til CO2 regnskabet.
- Pon Equipment stillede os i udsigt, at vi kunne forvente en besparelse på brændstoffet på omkring 20% ved at købe en hybrid maskine, og vi må konstatere, at det holder stik. Vi holder et vågent øje med forbruget af brændstof på den enkelte maskine, og vi kan se, at maskinerne bruger omkring 21 liter pr. time. Det er omkring 7-8 liter mindre end en ikke hybrid. Maskinerne kører cirka 1600 timer om året, og ganger du de sparede liter med prisen på brændstof, så bliver det til en rigtig stor besparelse på årsbasis, og samtidigt en stor reduktionen af CO2 belastningen, siger Ann Birgitte Sørensen.

Ved siden af Ann Birgitte Sørensen sidder formand Keld Hansen, og han supplerer: - Vi bruger også oversigterne til at vise maskinførerne, hvor meget de producerer, og hvor meget de holder stille. På den måde får vi en konstruktiv dialog om, hvordan vi kan tilrettelægge vores arbejde, så vi fx bliver bedre til at formindske den tomgangstid, som jo også kan være en belastning for miljøet.

CO2 neutral
Det jord, centret modtager, deponerer gravemaskinerne i en 12 meter dyb spuns. Lige nu modtager centret rigtig meget affald, som kommer fra metrobyggeriet.
- Vi er del af Københavns Kommune, og derfor skal vi være med til at løfte kommunens målsætning om at være CO2 neutral i 2025. Vi skal være fremme i skoene indenfor teknologi, så vores bidrag til miljøbelastningen bliver så lille som mulig. Da vi skulle anskaffe nye gravemaskiner, var det derfor også meget vigtigt for os, at vi fik nogle maskiner, som kunne være med til at reducere brændstofforbruget og dermed formindske udslippet af CO2, lyder det fra Ann Birgitte Sørensen, KMC.

Adfærdsændring
Maskinførerne har også deltaget i kurser, hvor de lærer at køre så miljørigtigt som muligt. Sammen med de månedlige oversigter har det gjort, at de er blevet mere bevidste om, hvordan de skal køre maskinerne.
- Ja, vi må sige, at vores maskinførere er blevet dygtigere. Før i tiden startede de altid maskinen op først, for derefter at gå ind til vores morgenmøde. Det sker ikke mere. Nu starter de først maskinerne, når de skal bruge dem. Maskinførerne er også mere forudseende. Fx er de blevet bedre til at køre med færre omdrejninger, hvis de vurderer, at der de næste to timer ikke bliver så travlt, fordi mængden af lastbiler, der kommer med jord, er mindre, siger Keld Hansen.

Ros til hydraulikken
Selv om hydraulikken ikke som sådan har noget med miljø og CO2 udledning at gøre, så mener Keld Hansen at den lige skal have et par ord med på vejen.
- Hydraulikken er virkelig behagelig at køre med. Den er nem at styre, og den reagerer hurtigt på det, man vil have maskinen til, lyder det fra Keld Hansen.

 


Pon Equipment – Vennelyst fejrer 60 års jubilæum med tre nye Cat gravemaskiner
- Jeg har jo kørt den fra ny af, så vi kender hinanden rigtig godt, siger Torkil Jensen og klapper den gule Cat 325

"Den var den første Cat i Vennelyst. Jeg havde tidligere kørt Cat gummiged og var Cat-mand om en hals. Jeg fik omsider Jan-Iver og Hans Christiansen overtalt til at anskaffe en Cat gravemaskine, og det var som at komme i himlen. Den var stærkere og hurtigere, og alle knapper og håndtag sad lige der, hvor jeg skulle bruge dem.

Tre nye Cat 330F gravemaskiner
Siden har Torkil Jensen og Cat 325 tilbragt 14.000 timer i hinandens selskab, og der har aldrig været et skævt ord imellem dem. Der er heller ikke brugt en krone på reparationer i de 10 år. Tilfredsheden resulterer nu i, at Pon Equipment leverer tre nye Cat 330F gravemaskiner til Vennelyst – en af dem til Torkil Jensen.
- Det er en stor ordre, som glæder os overordentligt. Vi har gennem årene haft et positivt og konstruktivt samarbejde med Vennelyst. De er gode til at stille krav og definere deres behov, hvilket sætter os i stand til at rådgive om og levere relevante maskiner og løsninger, der gør Vennelyst mere produktiv og effektiv, siger salgs- og marketingdirektør, Michael Bahn Jørgensen, Pon Equipment.
- I den nye model 330F vil Torkil og hans kolleger opleve, at komforten er væsentligt forbedret. Siddekomfort og udsyn er optimeret, og støjgenerne er væsentligt reduceret. Brændstoføkonomien er også forbedret, blandt andet fordi hydrauliksystemet genbruger en større del af olien, der kommer retur fra funktionerne, siger produktspecialist Bo Mikkelsen, Pon Equipment.


Pon Equipment – Cat 335F Kompakt gravemaskine
Caterpillars serie af KOMPAKT Radius GRAVEMASKINER er perfekte til opgaver, hvor pladsen er trang

Fx ved kloakering, anlæg, fjernvarme og vand i bymiljøet, hvor den minimale svingradius kommer til sin ret. I denne video sætter vi fokus på Cat 335F kompakt gravemaskinen.

Tilvalg for dozerblad.
Aktiv regenerering
5000 timers partikel filter service
Lavt brændstofforbrug
Lang levetid på undervogn
Højeste kvalitet på pinde/bøsninger
Høj gensalgsværdi
Tool Control
De-Luxe kabine, traditionel firkantet
Sikker og let adgang til servicepunkter
Høj Stabilitet
Stor fleksibilitet
Høj udnyttelse i hele graveområdet
Minimal svingradius både over bagende og foran graveudstyret
Mulighed for CGC

 


IHI gravemaskiner til hele gaden
Hvide Sande murerforretning og Klittens VVS på Parallelvej i Hvide Sande har begge købt IHI 19 VXT minigravere, den specielle leveringssituation fandt sted 27-10-2014.

Murerforretningen HSM har 10 mand ansat og har 45 år i branchen. Familievirksomheden drives i dag af Tage og Torben Høy, de udfører alt indenfor murerarbejde, anlægsarbejde, beton, facadepuds, underentrepriser m.v. De dækker et område der strækker sig fra det meste af Vest- og Midtjylland.

"Jeg har hørt rigtig meget godt om IHI minigravere fra andre, så da vores gamle trængte til en udskiftning, tog vi fat i Julius fra Brdr. Holst Sørensen.  Vi fik en minigraver på demo til et konkret projekt vi havde i gang og blev bekræftet i, at det var maskinen for os. Min maskinfører er også meget begejstret for IHI. Vi lytter meget til folks erfaringer med maskiner og mærker, vores gamle mærke tabte på flere parametre" fortæller Tage Høy - HSM.

Længere nede af gaden holder Klittens VVS til, der drives af Allan Fjord Olesen. Virksomheden har 4 ansatte og 30 års brancheerfaring. Der arbejdes med alt traditionelt VVS, men også jordvarme har fået en plads på hylden i firmaet. Igennem 10 år har der kørt IHI minigraver til alle projekterne, nu er der kommet en ny til.

"IHI kører bare uden problemer, min gamle maskine igennem 5 år har aldrig haft noget vrøvl, jeg har slet ikke været i tvivl om det bare skulle være IHI igen. Når folk omkring en også anbefaler produktet til en, så bliver man bare bekræftet i ens overvejelser, IHI - det dur bare" Fortæller en smilende Allan Fjord Olesen. 

"Det er en passende størrelse maskine til vores behov, nem at transportere rundt, god rummelig kabine, nem betjening og de kører bare godt" udtaler de 2 nye minigraver ejere samstemmende.
Speciel levering
Det er ikke hver dag man får en henvendelse fra to nabo virksomheder. Det var Julius Bjerg der har været ude og demonstrere begge maskiner til HSM og Klittens VVS, så det var nærliggende, at overleveringen også var af ham. Julius bor også privat i området, så for ham var det også en speciel overlevering.

Godt fat i markedet
"Vi har i dag leveret 2 stk IHI 19 VXT maskiner, der vejer 1900 kg. Vi oplever en stor efterspørgsel på minigraverne i forskellige størrelser og tilpasser maskinerne efter behov. Der var forskellige ønsker til seneste leverede,  den ene har fået monteret Tiltman og generelt tilpasser vi maskiner efter ønsker og behov. Vi har fået godt fat i markedet for minigravere med IHI og vi medbringer forskellige modeller til Agromek, hvor vi viser hele vores produktprogram frem på stand C2550" afslutter Lars Vad fra Brdr. Holst Sørensen A/S.

IHI har kvalitets minigravere i størrelserne fra 900 kg op til 8 tons. Der tilbydes både traditionelle og Zero-Tail modeller. IHI var den første nogensinde der i 1994 producerede den første Zero-tail, som har revolutioneret branchen.