Coating

Coating er en proces til at belægge et materiale i baneform med et materiale, der er flydende. Efter belægningen geleres eller tørre det oprindeligt flydende materiale. I den mest simple udgave af coatingprocessen føres banematerialet omkring en rulle, der roterer delvist neddyppet i et bad med det flydende materiale.

Leverandører af og viden om coating:


Diatom

Tlf.: 36 77 36 00
Avedøreholmen 84
2650 Hvidovre
info@diatom.dk

www.diatom.dk

Kompetencer: smøremidler, smøreoliersmørefedt, smørepasta, gevindindsatse, gevindspiraler, presmøtrikker, presstagafstandsbøsninger, panelskruer, blindnittemøtrikker, stansenitter, akryl lim, silikonelim, UV-hærdende lim, elektroniklimmethacrylatlim, skumdæmper, silikoneolie, konstruktionssilikone, elektroniksilikone, silikone indstøbning, polyurethan indstøbning,UV-hærdende indstøbning, Epoxy indstøbning, silikonelak til coating, elastomer silikonelak, elastoplastisk silikonelakvarmeledende lim, varmeledende pasta, varmeledende pads, smøring af rullelejer, smøring af kuglelejer, smøring af akselforbindelser, smøring af navforbindelser, smøring af fjedre, smøring af kæder, kompressorolie, gearolie, kædeoliegevindpasta, fedtpasta, antifriktions coating, korrosionsbeskyttelse, midlertidig korrosionsbeskyttelse, vejrbestandig korrosionsbeskyttelse, dosering af 1-komponent, dosering af 2-komponent, tryktanke, EFD kanyler, selvrensende filtre, fuldautomatiske selvrensende filtre, plastfiltre, stålfiltre, filterpatroner, filterhusevandbehandlingsfiltrestrainers, flettede pakninger, pladepakninger, pakninger, tætninger, læberingstætninger, metalpakningerflydende pakninger, fleksible pakninger, rørkoblinger, rørbøjler, mærkning, mærkepenne, mærkningsspray, Automatik, Dispensere, Dispensering, Dosering, DoseringsrobotterIndustrilim, Laboratoriepumper, Limanlæg, Robotter, UV-udstyr, Coating, Elastomer, Epoxy, Konstruktionslim, Polyuretan PURPolyuretanlim

Læs mere om Diatom


REMA TIP TOP Danmark A/S

Ambolten 27
6000 Kolding
Tlf.: 75 52 81 33
E-mail: tiptop@tiptop.dk

www.tiptop.dk

Kompetencer: Båndservice, Båndrensning, Rensesystemer, Tromler, Båndruller, Slitagebeskyttelse, Sigteteknik, Gummisold, Møllepansring, Polyurethan, Gummi, Transportbånd, Korrosionsbeskyttelse, Flakelining, PVC-Transportbånd, Tromlemotor, Støjdæmpning, 2-komponentlim, Coating, Gummiprofiler, Industrigummi, Polyuretanbelægninger, PVC

Læs mere om REMA TIP TOP Danmark A/S


Safe-coating

Tværstræde 14a
3600 Frederikssund
Tlf.: 22 11 75 26
E-mail: info@safe-coating.dk

www.safe-coating.dk

Kompetencer: Vores ventilations Coating er Brandgodkendt og testet for Ph 3-12 testet, robotter til rensning af ventilation, tv-inspektion af ventilation. Alle vores test er udført af Teknologisk Institut og Dansk Brandteknisk institut.

Læs mere om Safe-coating


VSM Contractor A/S

Smedevej 12
5690 Tommerup St.
Tlf.: 64 76 28 40
E-mail: vsm@mail.tele.dk

www.vsmcontractor.dk

Kompetencer: Brandbeskyttende maling, Brandmaling & overfladebehandling af stål og beton, Korrosionsbeskyttelse af stål, Sandblæsning, Water Jetting, Coating, Metallisering, Gulvbelægninger med epoxy eller acryl og kunststofbelægning, facaderenovering, imprægnering

Læs mere om VSM Contractor A/S


Wagner 

Viborgvej 100A
8600 Silkeborg
Tlf.: 70 20 02 45

Janus Wemmelund
Salgsansvarlig Pulver +45 2040 1334
janus.wemmelund@wagner-group.com

Mikkel Henriksen
Salgsansvarlig Vådlak +45 4030 7966
mikkel.henriksen@wagner-group.com

Linkedin

Kompetencer: Sprøjtepistoler, sprøjtemaleanlæg, sprøjtekabine, sprøjteanlæg, malepumper, maleanlæg, pulverlakeringsanlæg, pulverlakeringskabine, pulverlakeringspistol, pulveranlæg, lakanlæg, lakeringsanlæg, lakeringskabine, lakeringspistol, komponentanlæg, sprøjtemaling, 2-komponent anlæg, 3k anlæg doseringsanlæg, airless, airspray, luftforstøvning, airmix, aircoat, elektrostat, industrilakering, højrotation, vådlakering, vådlakeringsanlæg

Læs mere om Wagner


HIN – Rådgivning, træning og installation fulgte med maskine-køb
Færre fejl, lavere omkostninger og gladere medarbejdere: Crysberg har investeret i en ny coating linje efter rådgivning fra HIN. Tilbagebetalingstiden er 1,3 år.

Crysberg har siden 1986 været et udviklings- og produktionshus. Virksomheden står for eksempel bag opfindelsen af en dekoderteknologibaseret løsning til vanding af blandt andet golfbaner.

Virksomheden har nyligt investeret i en ny coating linje efter rådgivning fra HIN. – Coating linjen betyder, at vi nu kan lakere og coate vores print ensartet hver dag og altid til konkurrencedygtige priser, siger Flemming Pedersen, Production Manager hos Crysberg.

Lakering blev tidligere foretaget manuelt. Det betød, at vi som udgangspunkt havde et produkt, der var, som det skulle være, men variationerne i kvaliteten var for svingende. Med coating linjen får vi en ensartet høj kvalitet hele tiden.

Gladere medarbejdere

– I et presset arbejdsmarked, hvor det kan være svært at finde lige netop de rigtige folk med de rigtige kompetencer, er en ny coatinglinje virkelig en stor gevinst for os alle sammen.

– Vi slipper samtidig for at arbejde med værnemidler med mere, når vi manuelt lakerer print. Det er vores medarbejderne meget tilfredse med.

Løfter vi sig op i helikopterperspektiv, handler købet af maskinen om mere end sparede penge:
– Jeg synes, vi i Danmark generelt skal få investeret i automatisering, så vi kan være konkurrencedygtige og dermed kan holde jobs og medarbejdere til produktion i Danmark.

– Det er vigtigt, for mange mennesker er afhængige af at have et job, som skal være meningsfyldt. Og det er ikke alle, der er født til at gå på universitetet. Hvis vi automatiserer dele af vores produktion, har vi råd til at beholde den i Danmark.

– Derfor gør HIN et vigtigt stykke arbejde ved at sælge maskiner til automatisering, så arbejdspladserne kan blive herhjemme.

Rådgivning fra HIN

HIN er en vigtig leverandør, når man arbejder i elektronikindustrien i Danmark, lyder det fra Flemming Pedersen, der køber alt fra håndværktøjer og loddetin til maskiner hos HIN.

Crysberg købte de første produktionslinjer hos HIN omkring 2005, og det seneste køb er coating linjen. – Vi så maskinen på messen Productronica i München og gik til HIN for at få rådgivning om købetVi valgte denne maskine, fordi softwaren er nem at bruge, hvilket højner brugeroplevelsen.

HIN har ikke blot solgt og sendt maskinen. Den er også installeret, og Crysbergs medarbejdere er blevet undervist i, hvordan de bruger den. – Det er helt essentielt, for uden rådgivning, træning og installation køber vi ingen maskiner, og det tager HIN meget alvorligt. – HIN har været mange år i branchen, og de er blevet endnu mere professionelle de seneste år, Det er nogle gode folk, der er ansat.


Coating kan reducere belægnings-problemer i spildevandsprocesser
En nyudviklet coating, som er udviklet af Teknologisk Institut, kan reducere udfordringen med aflejringer på spildevandsanlæg.

En nyudviklet coating kan reducere udfordringen med aflejringer af fosfatet struvit i spildevandsprocesser. Coatingen, som er udviklet af Teknologisk Institut, forøger effektiviteten i spildevandsanlægget, samtidig med at den forlænger produktionsudstyrets levetid og minimerer behovet for service. Sidst men ikke mindst kan coatingen være med til forløse det gødningspotentiale, som struviten også har.

Fosfatet struvit udgør et velkendt problem inden for industrielle vandrensningsprocesser, hvor struvit bliver udfældet som krystaller, der sætter sig som aflejringer. Det er et problem, fordi disse aflejringer blokerer rør, ventiler og pumper, hvilket nedsætter effektiviteten i vandtransporten i spildevandsanlægget. Samtidig kræver det et stort arbejde – og dermed store omkostninger – at fjerne struvit-aflejringerne.

– Går rørene i stykker, eller bliver de blokeret, skal de renses. Rensningsprocessen kan blive dyr, eftersom struviten sidder virkelig godt fast. Derfor skal der ret krasse metoder i brug for at få struviten af, fortæller Jeppe Røberg Frandsen, forretningsleder ved Industriel Materialeteknologi.

Ødelagt udstyr og kemi i spildevandet
I dag findes der flere metoder til at fjerne struvit-aflejringer, men de er ikke ideelle. Man kan fx bruge hammer og mejsel, men metoden er et hårdt fysisk krævende arbejde, som samtidig øger risikoen for at ødelægge udstyret. En anden metode er at fjerne struviten på kemisk vis. Denne metode er heller ikke uden risiko, for kommer der kemi i spildevandet, skal vandet renses endnu en gang, hvilket forlænger rensningsprocessen.

Da struviten består fosfor, ammonium og magnesium, kan man alternativt fjerne struviten ved at tage fosforen ud tidligt i processen, men ikke alle rensningsanlæg er gearet til at håndtere denne proces – og desuden har fosforen et uudnyttet potentiale.

– Fosfor er et næringsstof, og det vil vi rigtig gerne bruge – også den fosfor, der findes i struvit. Kan vi udfælde fosforen i processen, har vi et stort gødningspotentiale og dermed en uudnyttet ressource, lyder det fra Jens Røberg Frandsen.

Økonomiske og miljømæssige gevinster ved coating
Her kommer coating ind i billedet: Coating er en belægning, som kan anvendes på en række metaller, og teknologien minimerer mængden af struvit-dannelsen på procesudstyret – og det er en gevinst i flere henseender.

– Gevinsten er selvfølgelig, at du slipper for at skille dit udstyr ad, og du sparer mandetimer, da udstyret ikke skal rengøres. Og så sparer du kemi, fordi der skal mindre kemi i spildevandet. De steder, hvor du så ønsker en kontrolleret struvit-dannelse, kan du minimere den vedhæftning, der vil være i overfladen, fortæller Jens Røberg Frandsen.

Netop den kontrollerede struvit-dannelse ved en coating-belægning er en stor besparelse på sigt.

– I dag importerer vi stort set alt fosfor fra mineraler og bjergarter, og det er ikke en uudtømmelig kilde. Man regner med, at der om 100 år ikke er mere let tilgængeligt fosfor i bjergarter. Derfor vil det blive dyrere at udvinde. Samtidig støder vi ind i et næringsproblem: At der simpelthen ikke er næring nok til landbrug og kødproduktion. Så ved at kunne genanvende den fosfor, vi alligevel har - og tilmed har problemer med - kan vi reducere importen af dyr fosfor udefra, slutter Jens Røberg Frandsen.


Diatom – Miljøvenlig conformal coating med Dual Cure-teknologi til elektronikproduktion
DOW introducerer en innovativ UV- og fugthærdende conformal coating uden opløsningsmiddel til højvolumen elektronikproduktion. Coatingen er ideel til beskyttelse af følsomme komponenter i barske miljøer.

DOWSIL™ CC-8030 UV and Moisture Dual Cure Conformal Coating er en innovativ, miljøvenlig conformal coating, der fremmer bæredygtighed, sundhed og sikkerhed samtidig med, at den reducerer produktionsomkostningerne, da den kan påføres med automatiseret spraydoseringsudstyr efterfulgt af hurtig, energieffektiv UV- og fugthærdning.

Dual Cure-teknologi

DOWSIL™ CC-8030 er DOWs første conformal coating med både UV- og fugthærde-teknologi og en lav nok viskositet til, at den kanspraycoates. Dual Cure-teknologi kombinerer hastighed med komplet dækkeevne. Eksponering for UV-lys tillader hurtig hærdning, mens efterhærdning med fugt muliggør hærdning i skyggefulde områder og under PCB-komponenter. Med en standard bredspektret kviksølvbuelampe med en intensitet på 300 mW/cm2 er coatingen klæbefri efter mindre end 10 sekunder.

Ideel til beskyttelse i barske miljøer

DOWSIL™ CC-8030giver fremragende beskyttelse i meget fugtige omgivelser, beskytter mod forurening og har fremragende flammehæmmende og elektriske egenskaber. Coatingens lave elasticitetsmodul gør den egnet til brug på følsomme komponenter, som udsættes for barske forhold. Coatingen giver også en mere pålidelig beskyttelse mod stress og termisk cykling end konkurrerende materialer.

Funktioner og fordele

 • Fri for opløsningsmidler
 • Lav viskositet
 • Primær UV-polymerisering
 • Sekundær fugtpolymerisation til skyggefulde områder
 • Lavt elasticitetsmodul for sarte komponenter
 • Gode dielektriske egenskaber (isolering, fugtbestandighed, breakdown voltage)
 • UV-indikator muliggør automatisk inspektion
 • Beskytter printkort og andre elektroniske komponenter mod fugt og forurenende stoffer, hvilket reducerer kortslutning og korrosion af ledere og loddeforbindelser.

Læs mere på Diatom A/S' hjemmeside: https://www.diatom.dk/mediecenter/nyheder-pressemeddelelser/2021/dowsil-cc-8030-miljoevenlig-conformal-coating-med-dual-cure-teknologi/ Har du spørgsmål til DOWSIL™ CC-8030, kontakt produktchef Andreas Gerbaulet på tlf. 3634 2708 eller e-mail ag@diatom.dk


Diatom – Varmebestandig anti-friction coating fra MOLYKOTE® med emissionsreducerende egenskaber
MOLYKOTE® D-6900 Anti-friction Coating med mikroforseglende egenskaber og høj varmebestandighed er designet til udstødningsmanifoldpakninger i metal i områder med høj temperatur. Smøremidlet kan assistere med at reducere partikelemissionerne og således opfylde Euro 6-normen.

MOLYKOTE® D-6900 Anti-friktion Coating er nyeste tørfilmsmøremiddel fra Dupont™. Produktet giver en fremragende smøring, har gode mikroforseglende egenskaber og en høj temperaturbestandighed.

Reduktion af emissioner for at opfylde Euro 6-normen

Mens emissionsnormerne bliver strengere, står producenter over for hårde smøreudfordringer. MOLYKOTE® D-6900 er udviklet specielt til brug i udstødningsmanifoldpakninger til at reducere partikelemissionerne. Coatingen udjævner mikroskopiske uregelmæssigheder på metaloverflader og giver således en forbedret forsegling i områder med høj temperatur. Således slipper færre udstødningsgasser gennem pakningen, og den samlede emissionsrate falder og kan hjælpe med at opfylde EURO 6-normen.

Talrige fordele

MOLYKOTE® D-6900 er meget modstandsdygtig over for motorolie og kølervæske og har en høj belastningskapacitet, som forhindrer mikrosvejsning og dannelsen af spændingsrevner. MOLYKOTE® D-6900 klæber især godt til metaloverflader, hvilket giver en lav friktionskoefficient. Coatingen er modstandsdygtig over for temperaturer op til 600 °C – og i kortere perioder op på 700 °C næsten uden ydelsestab.

Nem og sikker arbejdsproces

MOLYKOTE® D-6900 kan påføres ved coil-coating op til en filmtykkelse på 16 til 20 μm. Den er derfor velegnet til volumenproduktion og kan bruges i den normale driftsprocedure uden yderligere arbejdstrin. MOLYKOTE® D-6900 er fri for NMP/NEP.

Funktioner og fordele

 • Fremragende smøring
 • Modstandsdygtig over for syre, opløsningsmidler, motorolie og kølervæske
 • Høj bæreevne
 • Fremragende vedhæftning til metal
 • Lav friktionskoefficient
 • Fremragende varmebestandighed
 • Velegnet til coil-coating
 • NEP/NMP-fri

Har du spørgsmål til MOLYKOTE® D-6900, kontakt venligst produktchef Erti Tecer på tlf. 3634 2712 eller pr. e-mail: et@diatom.dk

Se mere her


E-AT har udviklet en coating til ventilationsrør på det maritime område
der giver energibesparelser og er rust- og brandhæmmende. I filmen herunder fortæller E-ATs CEO, Kimmy Olesen og Head of Sales, Henning Jacobsen, mere om E-ATs produkt, og hvad de ønsker at opnå med deres deltagelse i Maritime Stars 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=YSS1dGpZp5k

Søren K. Hansen A/S – Betonrenovering
I den danske industri ses det ofte, at betonen i brønde, tanke og bygværker bliver tæret af gasser og syrer, hvilket i værste fald kan være ødelæggende for konstruktioner

Coating af spildevandsbrønde

I kloaksystemet kan der opstå store problemer med svovlbrinte, hvor disse omdanner cementen i betonen til gips. Søren K. Hansen udfører højtryksrensning af betonen, hvilket bevirker, at kun stenene i betonen vil stå tilbage. Herefter kan brøndvæggene belægges med 10-30 mm. sprøjtebeton, hvilket sikrer brønden en forlænget levetid på minimum 10 år. Hos Søren K. Hansen udføres coating af f.eks. spildevandsbrønde, hvor der anvendes en fiberbeton, der kan klare væske ned til en pH-værdi på 4,5. Endvidere kan der anvendes en polyoritancoating, som er modstandsdygtig overfor pH-værdier i intervallet 0-14 og varmt vand op til 120 grader.

Injeksering af beton

I brønde, kældre eller andre bygværker, kan der i nogle tilfælde trænge vand ind, der kan være skadeligt for konstruktionen. Her besidder Søren K. Hansen ekspertise i at tætne konstruktionen med diverse skumprodukter eller lyncement, der lukket revnerne i betonen, således konstruktionen sikres mod indtrængende vand.


Diatom – Sort conformal coating beskytter printkort mod det omgivende miljø og sikrer mod designplagiering
Flammehæmmende, sort UV-beskyttelseslak med sekundær varme-hærdemekanisme til beskyttelse af elektronik mod miljøpåvirkninger og kopiering af design

Dymax Multi-Cure 9451 Black Conformal Coating er en sort, uigennemsigtig UV-lak til beskyttelse af printkort og dets komponenter. Der påføres et tyndt lag coating, som beskytter mod luftfugtighed, varme, aggressive substrater og andre påvirkninger, som kan skade funktionen på printkortet.

Derudover er den uigennemsigtige sorte farve beregnet til at dække bl.a. mærkning, komponenter og andre følsomme oplysninger på printkortet for at sikre mod designplagiering.

Dymax 9451 Black Conformal Coating kan påføres både manuelt eller med automatiseret spraydoseringsudstyr og hærder først ved tilførsel af UV- eller synligt lys, hvilket muliggør korrekt tilpasning af komponenter før hærdning. Beskyttelseslakken kan påføres i en lagtykkelse på op til 0,125 mm pr. påføring og er udstyret med en sekundær varme-hærdemekanisme, som gør den særligt velegnet til applikationer, hvor der findes skyggeområder.

Ved behov for et tykkere coating-lag kan materialet påføres i flere passager. Dymax 9451 er UL94 V-0-godkendt og udviser god adhæsion på mange overflader, bl.a. glasforstærket epoxylaminat, glas og rustfrit stål.

Funktioner og fordele
• En-komponent
• Øjeblikkelig hærdning ved tilførsel af UV- og synligt lys
• Sekundær varmehærdning sikrer hærdning i skyggeområder
• Uigennemsigtig sort farve
• Flammehæmmende - UL94 V-0-godkendt
• God klæbeevne på glasforstærket epoxylaminat, glas og rustfrit stål.
Har du spørgsmål til Dymax 9451 Black Conformal Coating, kontakt produktchef Andreas Gerbaulet på tlf. 3634 2708 eller e-mail ag@diatom.dk

Se mere her