Sprøjtestøbning

Sprøjtestøbning

Sprøjtestøbning – En rationel metode til produktion af termoplast

Sprøjtestøbning er en rationel metode til produktion af mellemstore til meget store seriestørrelser af såvel simple som geometrisk komplekse emner af termoplast. Metoden er med det rette udstyr ligeledes egnet til støbning af hærdeplast, elastomerer, kompositter og opskummet plast. Volumenmæssigt er sprøjtestøbning af termoplast den dominerende.

En perfekt sprøjtestøbt emne opnås kun ved, at der er det rigtige forhold og samspil mellem maskine, værktøj og materiale. Ved sprøjtestøbning er der mange forskellige faktorer, som har indflydelse på processen, for eksempel: – Cylindertemperatur, – Snekkediamanter, – Snekkeomdrejningstal, – Snekkelængde, – Kompressionsforhold, – Cyklustid og Modtryk

 Sprøjtestøbning

Leverandører af Sprøjtestøbning:

AAG Aalborg Gummivarefabrik A/S

Sundsholmen 3
9400 Nørresundby
Tlf.: 98 15 80 22
E-mail: info@aag.world

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Carmo A / S

Højvangen 19
3060 Espergærde
Tlf:. +45 49 12 21 00
E-mail: denmark@carmo.dk

carmo.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

JM Trådgnist

Grønsmøllevej 4, Nees
7660 Bækmarskbro
Mobil +45 20287701
E-mail: jm@jmtraadgnist.dk

jmtraadgnist.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Pro Plast Energeo

Markskellet 23
8920 Randers NV
Tlf.: 72 52 40 80
E-mail: salg@pro-plast.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Stantræk A/S

Sønderskovvej 14
8520 Lystrup
Tlf.: +45 86 22 03 77
E-mail: info@stantraek.dk

stantraek.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Sprøjtestøbning:

Sprøjtestøbeværktøjer og deres opbygning.

Den mest almindelige formtype er topladeform. Formen består af en fast og en bevægelig formpart.  Det vil sige, at formen kun har én skilleflade. Den faste part opspændes på støbemaskinens faste maskinplade, hvorfra plastmassen sprøjtes ind i formen via sprøjtedysen. Den bevægelige formpart opspændes på støbemaskinens bevægelige maskinplan, hvor udstøder/udkastersektionen sidder. Det er normalt her, man har alle de bevægelige dele - derfor benævnelsen bevægelig formpart.

Normalt placerer man styresøjlerne i den faste formpart, således at emnet ikke skal komme til at hænge på søjlerne, når emnet skal afformes. Det er også normalt, at man placerer kernen eller kernerne i den bevægelige formpart, fordi plastmateriale udvider sig ved opvarmning og trækker sig sammen ved afkøling. Ved at placere kernen i den bevægelige formpart sikrer man, at emnet følger med kernen og slipper den faste formpart, samt at emnet sidder, hvor den lettest kan afformes.


igus udvikler det første genanvendelige cykelstel i plast




igus udvikler det første genanvendelige cykelstel i plast

igus fortsætter med at udvide sin cykelkomponent-forretning og præsenterer det første sprøjtestøbte polymercykelstel til avancerede cykler

Efter RCYL, en cykel lavet af 50 procent genbrugte fiskenet, sætter igus den næste milepæl for bæredygtig mobilitet: Specialisten i bevægelsesplast har udviklet det første cykelstel lavet af genanvendeligt plastmateriale til den tyske elcykelproducent Advanced Bikes, som er fremstillet ved hjælp af sprøjtestøbning. Årtiers ekspertise inden for plastfremstilling og erfaring med RCYL-cyklen bliver overført til udviklingen af både stellet og nye cykelkomponenter fremstillet af højtydende plast.

I 2023 blev der for første gang solgt flere elcykler end traditionelle cykler i Tyskland. En af grundene til dette er den voksende bevidsthed om miljøproblemer. Problemet: 90 procent af nutidens cykelstel er lavet af stål, aluminium eller kulfiber og produceres ved hjælp af meget energikrævende processer for derefter at ende på store cykeldeponier, når deres levetid er udtjent. For at fremme overgangen til en cirkulær økonomi sætter elcykelproducenten Advanced Bikes sin lid til igus til deres fremtidige rammeproduktion. Sammen har virksomhederne nu udviklet et bæredygtigt cykelstel af kompositplast, som skal bruges i den nye Reco Urban trekking elcykel. "Advanced's mål var at producere en sprøjtestøbt kompositramme med 100 procent genanvendelig plast," husker Jan Philipp Hollmann, chef for cykelkomponenter hos igus. "Da vi har udviklet og produceret komponenter som glidelejer, stangender, tandhjul og sfæriske lejer til cykelindustrien i over 30 år, tog vi straks udfordringen op med at hjælpe Advanced med at designe cykelrammen og påtage os udvikling, værktøjsfremstilling og produktion."

Ny ramme beskytter miljøet
For at sikre, at rammen har tilstrækkelig styrke, stivhed og lav vægt, bruger igus et kompositmateriale i granulatform, der består af højtydende plast og kulfibre. Derudover producerede igus et sprøjtestøbeværktøj i flere dele til cykelrammens komplekse geometri på få uger. Resultatet er en 3,3 kg let, sprøjtestøbt cykelramme i ét stykke – uden svejsesømme, korrosionsbestandig, holdbar og eksternt testet. Produktion i Tyskland muliggør også korte logistiske afstande og just-in-time-produktion, der er tilpasset efterspørgslen. igus er i stand til at regranulere udtjente rammer via sit eget "chainge" genbrugsprogram for at genbruge materialet. "I fremtiden vil vi også have andre genanvendelige cykelkomponenter som f.eks. bagagebærere, fælge, styr og sadelstænger fremstillet ved hjælp af sprøjtestøbning," forklarer Helge von Fugler, grundlægger og administrerende direktør for Advanced. "Det er den eneste måde at gøre en fuldt genanvendelig elcykel til en realitet."

Komponenter fremstillet af smørefri højtydende plast
igus producerer i dag cykelstel i to forskellige processer i hovedkvarteret i Köln. Ved sprøjtestøbning produceres både modulære rammer og hele rammer i ét stykke. Der er også rammer, som er fremstillet ved hjælp af rotationsstøbningsprocessen – for eksempel til virksomhedens egen RCYL-cykel. Men selv for igus handler det ikke kun om cykelstel. Den dybdegående ekspertise inden for plastforarbejdning og den nye erfaring med udvikling bliver nu også brugt til nye cykelkomponenter – fra hjul, krumtap og styr til planetgear. Økonomisk produktion i store og små mængder er virkeligheden – og "fremstillet i Cologne". De højtydende plastkomponenter er også lettere og fri for enhver form for smøring og korrosion. Brugerne kan derfor uden problemer gribe til højtryksrenseren: Intet smøremiddel kan blive skyllet ud, og intet kan ruste.

Maksimal sikkerhed på grund af mange testforsøg
Alle komponenter testes grundigt, før de tages i brug. 135 billioner testcyklusser og 15.000 tests finder sted årligt i det 4.000 kvadratmeter store igus-testlaboratorium i Köln. 250 kvadratmeter af dette er alene til cykelprøveplatforme, hvor alle komponenter som hjul, styr og krumtap testes. Det gælder også for den nye Reco-ramme. Hollmann: "Vi vil bruge computertomografi (højteknologisk billeddannelse) til at kontrollere de første sprøjtestøbte cykelstel for potentielle problemer såsom luftlommer i kompositmaterialet og udføre alle relevante stelprøver i vores testlaboratorium." Kunderne får 30 års garanti fra Advanced. For at opnå maksimal sikkerhed er igus derfor afhængig af et stort antal testprocedurer. "De er baseret på standardiserede tests, f.eks. fra EFBE og TÜV," understreger Hollmann. "Vi udfører også vores egne testprocedurer – for eksempel i vores klimakammer." Med de opnåede data kan der laves præcise udsagn om igus-materialers levetid under forskellige miljøforhold.

Alt fra en enkelt kilde: fra design til det færdige produkt
"Med vores cykelkomponenter af højtydende plast giver vi cykelindustrien adgang til en helt ny teknologi," siger Hollmann. "På den måde appellerer vi også til OEM-producenter, der ønsker at gøre deres egne ideer til virkelighed sammen med os." Ved at bruge plast kan producenterne fuldstændigt nytænke design og geometri. Og med igus får du også alt fra en enkelt kilde: fra design til forskning og udvikling, fremstilling af støbeforme, sammensætning, test og produktion, lige til genbrug. Just-in-time-produktionslinjen betyder, at igus er i stand til at levere hurtigt, og at kundernes lagerkapacitet kan reduceres. Det gør forretningen mere forudsigelig og rentabel, da alt produceres på bestilling.


Vink Moulding overtager CK Produktion, Billund




Vink Plast ApS har med virkning per 1. november overtaget samtlige aktiviteter i CK Produktion A/S, Billund.

CK-Produktion er etableret i 1978, og har siden udviklet sig som en meget veldreven og respekteret virksomhed indenfor sprøjtestøbning, fuldt certificeret under ISO 9.001 og 14.001. Fabrikken råder over 43 tidssvarende maskiner i størrelsen 30 – 650 Ton samt alt moderne hjælpeudstyr som 3D-scanner, folie applikation, printer mv.. CK Produktion beskæftiger i dag 45 ansatte og fortsætter under samme CK-navn og logo.

Vink Moulding, tidligere DD-Plast med hovedsæde i Lystrup ved Aarhus, har i dag 26 ansatte som beskæftiger sig med sprøjtestøbning, vakuumformning og CNC-bearbejdning og montage af emner.

Med dette opkøb indleder CK Produktion og Vink en spændende ny tid, hvor Vink yderligere vil fokusere og styrke sin position indenfor sprøjtestøbning og vakuumformning til glæde for kunder, ansatte og leverandører.

Andreas Haahr indtræder med umiddelbar virkning som direktør efter tidligere ejer og direktør, Alfred Skov Madsen, og varetager således den daglige ledelse af både CK Produktion og Vink Moulding. Ved spørgsmål eller andet, kan al henvendelse rettes til Andreas Haahr på mobil +45 2065 7777


Vinderen af Carmos designudfordring er fundet




Carmo har udpeget vinderen af udfordringen, der blev givet til to 8. klasser fra Hornbæk Skole. Udfordringen var at designe et produkt, der kan sprøjtestøbes. Vinderen blev inviteret til Carmo d. 16. juni, hvor eleven var med til at sprøjtestøbe nogle eksemplarer af sit eget design.

To 8. klasser fra Hornbæk Skole var på besøg hos Carmo i maj. Her fik de en introduktion til at designe sprøjtestøbte produkter, hvad sprøjtestøbning er, samt hvordan Carmo affaldssorterer overskudsmateriale.

Skoleeleverne har siden besøget hos Carmo arbejdet med deres designs. Christian Egedal, R&D Engineer hos Carmo, er meget imponeret over resultaterne af elevernes arbejde:

”Eleverne har præsenteret mange gode og kreative ideer. Vi har valgt et projekt, hvor der er arbejdet seriøst med de retningslinjer for design, som vi præsenterede klasserne for. Tobias har designet en knap til et PC-tastatur, og vi var glade for at kunne sprøjtestøbe nogle eksemplarer af knappen sammen med ham. Stort tillykke til vinderen!”

Christian Egedal, R&D Engineer hos Carmo A/S

Tilfredse elever fik god inspiration

Som en del af projektet har eleverne evalueret besøget hos Carmo. Det har været overvældende gode evalueringer. 65% af eleverne følte, at de blev inspireret af mødet hos Carmo. Hele 90% syntes, at det var en god oplevelse at deltage i forløbet. Endelig mente 73%, at de fik ny viden om jobmuligheder inden for naturvidenskab eller teknik.

Interesseret i lignende forløb?

Carmo stiller gerne op igen til lignende projektforløb med interesserede skoler. Kontakt produktionschef Per Brix på e-mail pb@carmo.dk eller telefon 4912 2140 og hør nærmere.



Cookie-indstillinger