Forskalling
Forskalling
Forskalling er den form hvori man støber betonen til ex. en ny mur. Ved støbning af en ny grundmur har man brug for “en ramme” altså forskalling som holder betonen på plads, mens den hærder op. Forskallinger og forskallingsløsninger kommer i mange formater og størrelser
Leverandører af Forskalling:
HAKI A/S
Erhvervsvej 16
2600 Glostrup
Tlf.: +45 44 84 77 66
E-mail: info@haki.dk
Layher ApS
Vejleåvej 50
2635 Ishøj
Tlf.: 69 15 74 00
E-mail: info@layher.dk
Mere viden:
Forskalling, også kendt som støbeforskalling, er en midlertidig struktur. Det anvendes inden for byggeindustrien til at understøtte og forme beton eller andre flydende byggematerialer, mens de hærder og opnår deres ønskede form og styrke. Det bruges primært til at skabe formen på bygningsdele. Her tænkes på vægge, søjler, bjælker og dæk, inden betonen eller det flydende materiale hældes.
Når betonen er blevet hældt og har hærdet tilstrækkeligt, fjernes forskallingen. Det efterlader den ønskede struktur af den støbte del. Forskallingen er normalt lavet af træ, stål, aluminium eller plastmaterialer, afhængigt af projektets omfang og krav.
Nøglefunktioner og anvendelser:
- Formstøbning: Forskallingen giver bygningskonstruktører mulighed for at forme betonen i præcise former og dimensioner. Det resulterer i nøjagtige bygningsdele.
- Understøttelse: Forskallingen tjener som midlertidig støtte, der holder betonen på plads, mens den hærder og får den nødvendige styrke til at bære belastninger.
- Skabelse af komplekse strukturer: Forskalling gør det muligt at støbe avancerede former, hvilket giver arkitekter og ingeniører større designfrihed til at skabe unikke bygninger og konstruktioner.
- Genbrug: Nogle former for forskalling kan genbruges flere gange, hvilket gør det til en mere økonomisk og bæredygtig løsning for gentagne byggeprojekter.
- Sikkerhed: Korrekt udført forskalling er afgørende. Dette for at sikre, at betonen hærder jævnt og i overensstemmelse med de ønskede specifikationer, samtidig med at det giver en sikker arbejdsplatform for arbejderne.
Forskallingen spiller en vigtig rolle i byggeprocessen og er afgørende for at opnå præcise, holdbare og æstetisk tiltalende betonstrukturer i bygninger, broer, tunneler og andre konstruktioner. Præcise målinger og omhyggeligt udført forskalling er nødvendige. Det er for at sikre, at betonen hærder korrekt og opfylder de nødvendige sikkerhedsstandarder og bygningsreguleringer.
PERI – Forskallingsdirektør gør status – Vi ser fortsat frem imod usikre tider
Da PERI Danmarks regnskab for nylig blev offentliggjort, var tallene på bunden sorte. Ikke desto mindre forudser den administrerende direktør hos materielleverandøren et øget behov for en konstant finger på pulsen samt rettidig omhu grundet den omfattende uforudsigelighed, der kendetegner samfundet og branchen lige nu.
Se Leverandører af Forskalling her
De seneste par år har den danske byggebranche været præget af en lang række udefrakommende påvirkninger, der i nogle tilfælde nærmest ændrede vilkårene natten over, og for de fleste kom helt ud af det blå. Eksemplerne er mange; pandemi, en spærret Suez-kanal, krig i Europa, materialeknaphed og prisstigninger.
Disse faktorer har naturligvis også påvirket aktiviteterne i det danske selskab i PERI-koncernen, der leverer forskalling og stillads til bygge- og anlægsprojekter. Ikke desto mindre endte det netop offentliggjorte regnskab for PERI Danmark med et resultat på 5,8 mio. kr. på bundlinjen, hvilket er markant bedre end det foregående år. Dette skal dog ses i lyset af, at 2021 var et ekstremt udfordrende år, og at man fortsat ser ind i endnu et potentielt usikkert år. Adm. direktør for PERI Danmark Henrik Søgård Olsen udtaler:
- Selv om vi kommer ud af året med et overskud, så har de seneste par omskiftelige år lært os, at vi ikke længere kan stole blindt på forecasts. Som en del af en velkonsolideret familieejet virksomhed, så er rettidig omhu et uhyre vigtigt mantra for os. Derfor er vi i ledelsen meget optagede af en stram styring af omkostningerne og en endnu tættere opfølgning, nærmest på daglig basis.
"Det eneste, jeg ved, er at jeg intet ved"
Den danske byggebranche ser ind i et usikkert 2023 præget af dystre prognoser og en mulig recession. Det tager PERI Danmark bestemt til efterretning, men ikke desto mindre, så er der fortsat god aktivitet hos mange kunder og dermed også hos materielleverandøren. Derfor er det umiddelbart svært for direktøren at forudse, hvordan det næste år går:
- For at citere Sokrates: det eneste, jeg ved, er at jeg intet ved. Hvis de projekter, der er i tilbudsfasen samt på nippet til at gå i gang, bliver gennemført, så ser vi ind i et rigtig fint år. Men hvis vi ser ind i udskydelser og aflysninger som følge af en potentiel recession, så kan det blive endnu et udfordrende år, siger Henrik Søgård Olsen og fortsætter:
- Vi skal som organisation naturligvis være klar til at servicere vores kunders behov, og det kræver fx en vis mængde materiel på lager – og det har vi også. Men som sagt, så har vi i højere grad end tidligere en konstant finger på pulsen, så vi kan foretage de nødvendige tilpasninger og effektiviseringer, der gearer os til at agere i det marked, der måtte være. Også for at fremtidssikre på egne og kundernes vegne.
Effektivitet via teknisk sparring er vejen frem
Når Henrik Søgård Olsen ser på PERI Danmarks projekter i 2022, så var fællesnævneren høje krav til effektiviteten, der fordrede en løbende teknisk sparring. Blandt eksemplerne kan nævnes Statens Naturhistoriske Museum, hvor byggepladsens begrænsede størrelse gjorde det nødvendigt at levere formene samlede og klar og lidt ad gangen, samt toppen af Lighthouse i Aarhus, hvor mere end 400 timers beregninger om vind, vejr og sikkerhed dannede grundlag for Danmarks største konstruerede stillads i højden.
- Der har været nogle virkelig spændende og komplekse projekter, som har været i støbeskeen længe. Nogle kulminerede sidste år, og nogle kommer i den nærmeste fremtid. De har i høj grad vist vigtigheden af vores tekniske kompetencer og den rådgivning fra start til slut, som vi kan tilbyde vores kunder. Og det er da også det, der giver mig en tro på, at vi er gearet til at klare os godt igennem en usikker tid. Vi har nogle innovative produkter og en teknisk dygtig organisation, slutter Henrik Søgård Olsen
Forskallingsleverandør sender supervisor på tværs af Atlanten til byggerier i Panama
Forskallings- og stilladsleverandøren PERI Danmark har indgået et samarbejde med den amerikanske entreprenørvirksomhed EchoStone. Hertil leverer PERI Danmark støbeforme til opførelsen af forskellige boligbyggerier i Panama, hvor de af flere omgange også har udsendt deres garvede product manager og supervisor Jørn Ari. Jørn har oplært de lokale håndværkere og EchoStones ingeniører i at bruge forskallingssystemerne korrekt samt bistået i at optimere byggeprocessen.
Den amerikanske entreprenørvirksomhed EchoStone har flere byggeprojekter i gang i Panama. De fleste byggerier opføres i beton, hvorfor de har etableret et samarbejde med forskallings- og stilladsleverandøren PERI Danmark.
PERI har både leveret forskallingssystemet PERI DUO samt udsendt en supervisor, der har skulle oplære EchoStones ingeniører og de lokale håndværkere i anvendelsen af det lette forskallingssystem. Samtidig har PERIs supervisor assisteret med rådgivning og sikret de mest optimale byggeprocesser i opførelsen af diverse boliger til arbejderklassen i Panama.
Boliger til arbejderklassen
I Panama giver staten et tilskud på 10.000 dollars af det samlede beløb, når en privatperson køber et hus til under 70.000 dollars – for at sikre bedre vilkår for de mindre bemidlede Panamanere.
Vi bygger boliger på omkring 65 kvadratmeter til arbejderklassen, hvor vi holder os under beløbsgrænsen på de 70.000 dollars, så køberne får det markante tilskud fra staten. Husene opføres i beton, hvilket samtidig sikrer en minimal vedligeholdelse og en lang levetid, fortæller EchoStones senior director Conor McInerney og fortsætter:
Til opførelsen af boligerne har vi etableret et samarbejde med PERI Danmark, da deres forskallings- og stilladssystemer er verdenskendte for deres funktionalitet samt kvalitet.
Ekspertviden sikrede bedst mulig proces
EchoStone var glade for, at man havde PERI Danmarks product manager og supervisor Jørn Ari med til at planlægge og optimere arbejdet samt undervise de lokale håndværkere i brugen af forskallingssystemet PERI DUO.
Det var fantastisk at have Jørn med ombord fra start, hvor han kunne være med til at granske tegningerne og planlægge arbejdet. Det viste sig hurtigt at Jørns tilstedeværelse, oplæring og generelle ekspertise var fundamental for at optimere processen og fremgangsmåden. Han trænede de lokale panamanske håndværkere i forskallingssystemet trin for trin, og de tog hurtigt ved lære trods sprogbarrieren, udtaler Conor McInerney og fortsætter:
Samarbejdet med PERI har været rigtig godt, hvor vi allerede inden Jørns ankomst til Panama havde afholdt flere virtuelle planlægningsmøder. PERI havde en afgørende betydning for, at vi kunne levere boliger af så høj en kvalitet.
Læring fra dansk til spansk
Samtlige af de lokale panamanske håndværkere snakkede udelukkende spansk, hvor den eneste engelsktalende fagperson var EchoStones ingeniør.
Det er naturligvis lettere at forklare, hvordan man bruger vores forskallingssystem, når man kan tale frit frem og tilbage. Jeg taler desværre ikke spansk, så EchoStones engelsktalende ingeniør måtte oversætte løbende til spansk. Heldigvis er vores PERI DUO system superenkelt at anvende og demonstrere, afrunder PERI Danmarks product manager og supervisor Jørn Ari.
Jørn Ari har siden hen været i Panama flere gange, hvor der nu skal opføres mere end 400 boliger.