Dyvler
Forstærk dine træsamlinger med Dyvler
Dyvler er små træstifter eller tapper, der bruges til at samle og forstærke samlinger af træstykker. De bruges til at forbinde to stykker træ ved at indsætte dyvler i huller. Disse er boret i begge dele, hvilket skaber en stærk og holdbar forbindelse.
Dyvler – (dybler) – Standarddyvler er oftest lavet af nylon og har fordel som 2-vejs ekspansionsområder sikrer kontrolleret ekspansion i byggematerialet og omgående ekspansion forhindrer rotation i borehullet.
Leverandører af Dyvler (dybler):
Ahlsell
Håndværkervej 14
9000 Aalborg
Tlf.: 96 30 60 00
E-mail: ahlsell@ahlsell.dk
ahlsell.dk/da
Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen 40
2730 Herlev
Tlf.: +45 3695 1230
E-mail: lemu@lemu.dk
lemu.dk
Mere viden om en Dyvel (dybler):
Dyvler er normalt lavet af træ, men de kan også være lavet af materialer som metal eller plastik. Dette afhængigt af den specifikke anvendelse og kravene til samlingen. De har typisk en cylindrisk form og har ofte riller eller bøjninger langs deres længde for at give bedre greb og limfordeling.
Processen med at bruge dybler indebærer normalt følgende trin:
- Forberedelse: Træstykkerne, der skal forbindes, skal skæres til den ønskede form og størrelse. For derefter markeres for at angive placeringen af dyvlehullerne.
- Boring af huller: Huller bores i begge træstykker på de markerede steder. Hullet i det første stykke træ er normalt lidt mindre end dyvlens diameter, mens hullet i det andet stykke træ skal have samme diameter som dyvlen.
- Limning og montering: Lim påføres indersiden af det hul, der er boret i det første træstykke, og dyvlen indsættes. Derefter påføres lim også på selve dyvlen, og det andet træstykke monteres ved at indsætte dyvlen i det hul, der er boret i det. De to træstykker presses sammen, og overskydende lim fjernes.
- Aftørring og justering: Eventuel overskydende lim tørres af, og samlingen justeres for at sikre, at træstykkerne er korrekt udrettede og i den ønskede position.
Dyvler giver en stærk og holdbar samling, der modstår vridning og bevægelse mellem træstykkerne over tid. De bruges ofte i møbelkonstruktion, skabslåger, hylder, rammer og andre træarbejdsprojekter. De kan også kombineres med andre metoder som limning. Men også skruer eller tapper for at opnå endnu stærkere og mere komplekse samlinger.