Spændedorne
Spændedorne: En essentiel komponent i drejebænke
Spændedorne er en komponent, der bruges i drejebænke og lignende maskiner til at fastgøre arbejdsstykket og give roterende bevægelse under bearbejdningen. En spændedorn er cylindriske eller koniske metalstykker, der normalt er monteret på spindelen i drejebænken.
Leverandører af Spændedorne:
Ahlsell
Håndværkervej 14
9000 Aalborg
Tlf.: 96 30 60 00
E-mail: ahlsell@ahlsell.dk
ahlsell.dk/da
Würth Industri Danmark A/S
Merkurvej 5
6000 Kolding
Tlf.: 73 20 73 20
E-mail: salg@wuerthindustri.dk
Mere viden om en Spændedorn:
Her er nogle vigtige punkter om spændedorne:
- Fastgørelse af arbejdsstykket: En spændedorn bruges til at fastgøre arbejdsstykket på spindelen i drejebænken eller lignende maskiner. Arbejdsstykket sættes på spændedornen og sikres normalt ved hjælp af en møtrik, kile eller lignende fastgørelsesmekanisme.
- Centrering: Spændedorne har normalt en centreringsspids i den ene ende. Denne spids bruges til at centrere arbejdsstykket og sikre, at det roterer præcist og symmetrisk under bearbejdning.
- Spændedornstørrelse: Spændedorne fås i forskellige størrelser og typer for at imødekomme forskellige drejebænke og arbejdsstykker. Størrelsen og designet af spændedornen afhænger af spindelens specifikationer, herunder diameter, gevind og fastgørelsesmetode.
- Spændedornsmateriale: Spændedorne er normalt fremstillet af højstyrkestål eller andet robust materiale for at sikre holdbarhed og stabilitet under bearbejdning. Nogle spændedorne er også belagt med et tyndt lag af hårdere materiale som hårdmetal for at forbedre slidstyrken.
- Anvendelse: Spændedorne bruges i drejebænke og drejemaskiner til at fastgøre og rotere arbejdsstykker under bearbejdning. De muliggør præcis og stabil bearbejdning af materialer som metal, træ, plastik og mere.
Det er vigtigt at bruge den rette spændedorn til den specifikke drejeopgave og arbejdsstykke. Korrekt fastgørelse og justering af spændedornen er afgørende for at sikre stabil rotation og præcision under bearbejdningen.
Ved brug af spændedorne er det vigtigt at følge sikkerhedsprocedurer og anvende passende personligt beskyttelsesudstyr for at undgå skader. Drejebænke kan have høj rotationshastighed og generere betydelig kraft, så korrekt brug og forsigtighed er nødvendige for at opretholde sikkerheden.
Ny dorn til bærende trækonstruktioner halverer arbejdet og giver pænere resultater
Ny dorn til bærende trækonstruktioner halverer arbejdet og giver pænere resultater
Bliv færdig efter ét trin i stedet for to. Det kan Simpson Strong-Tie tilbyde, når de udvider deres Solid Drive™-sortiment med en ny selvborende dorn til bærende trækonstruktioner. Dornen er designet med en borespids, der reducerer revner og gør det muligt at skrue direkte gennem både træ og aluminiumsbeslag. På den måde eliminerer dornen behovet for forboring, hvilket gør montagen nemmere, hurtigere og mere ergonomisk.
Befæstigelsesproducenten Simpson Strong-Tie udvider nu deres Solid-Drive™-sortiment med den nye selvborende dorn, Self-Drilling Dowel (SDD), til limtræ og CLT.
SDD er en CE-mærket, selvborende dorn, som i kombination med aluminiumsbeslag giver en effektiv fastgørelsesmetode til trækonstruktioner.
– SDD bruges i husbyggeri til at fastgøre store træbjælker til hinanden. Traditionelt bruger man en bjælkesko, der sidder rundt om bjælken, eller skjulte bjælkebærere, der sidder inde i bjælken med udfræsede huller. Disse kan dog være svære at montere, da man skal ramme hullerne rigtigt, forklarer Fredrik Görfelt, teknisk chef hos Simpson Strong-Tie, og uddyber:
– SDD bruges i stedet sammen med bjælkebærere af aluminium, som er blødere end almindeligt stål og uden huller. SDD's borespids kan skrues lige igennem træ- og aluminiumsbeslag, hvilket gør montagen meget hurtigere, da man ikke skal matche hullerne med hinanden.
Skåner både kroppen og pengepungen
Som så mange andre steder gælder det også for byggebranchen, at tid er penge. Derfor betaler valget af SDD frem for en normal dorn sig for håndværkere, der kan slippe for forboring. Således kan de både spare tid og skåne kroppen.
– Fordi spidsen af SDD'en fungerer mere som en skrue sammenlignet med andre dorne, behøver håndværkeren ikke at forbore. Han kan altså gøre alt i én bevægelse, så der er et trin i stedet for to, hvilket er mere effektivt og forbedrer arbejdsmiljøet. Dornen har desuden riller i siderne, der fjerner spåner fra aluminiummet og således gør det nemmere at trænge igennem materialet. Det skåner håndværkeren for unødvendige slidskader, siger Fredrik Görfelt.
Det er dog ikke kun de praktiske aspekter, den nye dorn kan hjælpe med.
– En anden fordel ved den selvborende dorn er, at samlingen er skjult, og dermed opnår man en pænere finish, afslutter Fredrik Görfelt.
Den rette dorn skal vælges på baggrund af bjælkens tykkelse, og SDD kan fås i forskellige længder udviklet efter standardmål for bjælker.
Leif Harding Madsen – DORNESÆT OL 7000
Bøsnings-, leje- og pakdåseuddriversæt - Made in USA.
Seksten-styks-sæt inklusive dorne og adaptere fra 3/8" til 1-1/4" (9,53mm-31,75mm) i størrelse. Velegnet når man skal udskifter bøsninger, lejer, pakdåser etc .
Et dejligt sæt der også kan finde anvendelse i den hydrauliske presse, når man lige står og mangler en udpresnings dorn. Man kan altid finde en dorneskive der kan bruges inden for sættets kapacitet.
Adaptere og dorne er farvekodede for nem identifikation. Pakket i rød, slagfast, kompakt og holdbar polyethylen æske.
Sættet består af: Små, mellemstore og store dorne med fastgørelsesskruer og adaptere i følgende størrelser:7/16 " (11,1mm), 1/2" (12,7mm), 5/8 " (15,9mm), 11/16" (17,5mm), 13/16" (20,6mm), 7/8" (22,2mm), 15/16" (23,8mm), 1" (25,4mm), 1 1/16" (27,0mm), 1 1/18" (28,7mm), 1-3/16" (30,2mm), 1-1/4" (31,8mm).
LEIF HARDING MADSEN
Haraldsborgvej 93
4000 Roskilde
Tlf. 46363300
leif.harding@mail.dk
lhmtools.dk