Legionella

Det varme vand kan udgøre en potentiel smitterisiko med bakterien legionella, som kan give anledning til legionella syge og pontiac feber. På nuværende tidspunkt kendes omkring 48 legionella arter, hvoraf legionella pneumophila er sat i forbindelse med 90 procent af udbruddene af legionella syge.

Viden om legionella bekæmpelse:

ACO NORDIC A/S

aco

Thorsvej 9
4100 Ringsted
Telf.: 57 66 65 00
E-mail: info.aco-nordic@aco.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her


mere viden om legionella:

Risikoen for legionella bakterier er størst i store vandanlæg ved hospitaler, plejehjem og boligblokke, hvor der er mulighed for at vandet kan stå stille. Der er flere typer af legionella-bakterier, og de forekommer hyppigst i fugtige og våde miljøer. Legionella-bakterier har i mange varmtvandssystemer gode trivselsvilkår. Bakterien formeres bedst mellem 35°C og 46°C. Undersøgelser har vist, at legionellabakterierne ikke kan vokse ved temperaturer under 20°C og over 50°C. Bakterierne kan ved indånding være årsag til Legionærsyge og Pontiac feber. Legionærsygen er en alvorlig form for lungebetændelse. (Der forekommer ca. 100 registrerede tilfælde pr. år i Danmark). Pontiac feberen er en influenza lignende sygdom, der går over uden behandling i løbet af et par dage. Risikoen for at blive smittet er relativ lille. Bakterierne smitter kun via lungerne, det vil sige at der skal indåndes vandpartikler indeholdende bakterier, før der er en risiko. Mulighederne for at komme til at indånde vandpartikler er tilstede ved for eksempel brusebade, spabade og ved befugtningsanlæg. Der er ikke mulighed for at sygdommen smitter fra person til person, eller at sygdommen opstår ved at drikke vandet. Der kan være andre bakterier i det varme vand. Det er derfor ikke tilrådeligt at drikke dette, eller på anden måde benytte vand fra den varme hane, når der skal laves varme drikke som te, kaffe eller andet, der kan indtages


DCW – Ny teknologi løser problem med Legionella og sparer penge




Generatoren fra Danish Clean Water desinficerer brugsvandet effektivt og miljøvenligt i bygninger, så farlige bakterier som Legionella dræbes.

Den farlige Legionella-bakterie breder sig i det varme brugsvand i Danmark. Ensidigt fokus på høje temperaturer har ikke kunnet løse problemet. Ny og veldokumenteret teknologi har nu vist en mere effektiv vej, der samtidig kan spare milliarder.

Legionella-bakterie i vandrørene er et stigende problem i Danmark. Små vandpartikler med bakterien kan give legionærsyge, som er en alvorlig lungesygdom, der kan være dødelig. I Danmark har vi en af EU’s højeste forekomster af sygdommen. En væsentlig årsag til stigningen er, at temperaturerne i de varme vandrør i bygninger ofte er for lav – enten fordi danskerne vil spare på energien eller systemerne ikke kan få temperaturen højt nok op.

Teknologisk Institut og Statens Serum Institut har lige offentliggjort resultatet af et stort Legionella-projekt, der peger på en løsning, der kan reducere det stigende problem med Legionella og samtidig spare på energien. Det er en ny teknologi, hvor en generator fra Danish Clean Water (DCW) desinficerer brugsvandet meget effektivt og miljøvenligt i bygninger.

Gode resultater i boliger
I det aktuelle Legionella-projekt blev der lavet konkrete feltstudier i to boligejendomme – en stor almennyttig KAB-ejendom i Københavnsområdet og en mindre boligejendom i Sønderjylland. I begge tilfælde blev Legionella-bakterien hurtigt slået ned, når DCW-generatoren kobledes på – og ved temperaturer under de 50 grader, der er det nuværende lovkrav i varmtvandssystemer. Det åbner op for store årlige besparelser og en kort tilbagebetalingstid.

Nikas Arp-Wilhjelm, Energi- og varmekonsulent hos KAB, fortæller: ”Vi har tidligere haft Legionella-problemer i ejendommen, der består af 7 bygninger og knap 200 lejemål, og i projektet besluttede vi at teste generatoren i det her system med lange vandrør og lange afstande. Og det gik godt. Vi så en betydelig reduktion i Legionella, og værdierne blev holdt meget lave – på trods af temperaturer under de 50 grader.”

Ud over de to feltstudier i projektet er effekten af DCW-løsningen dokumenteret i over 500 installerede generatorer mod Legionella i Danmark og andre europæiske lande.

Den oversete energibesparelse
Hvis danskerne – som i de to feltstudier - erstatter de høje temperaturer med en DCW-generator for at sikre sig mod Legionella, kan det give en samlet årlig besparelse på 1-2 milliarder kroner i Danmark.

Varmt brugsvand udgør en stor del af energiforbruget i bygninger, og der ligger en kæmpe overset besparelse gemt her. Lige nu spildes masser af energi på at holde de kunstigt høje temperaturer, der ligger over den komforttemperatur, vi har brug for til at gå i bad og vaske fedt af pander.

Brug for nye regler
Danskerne er allerede begyndt at skrue ned for temperaturerne i de varme vandrør for at spare energi, men sikringen mod Legionella mangler, og lovgivningen halter efter.

Hagbard Clausen, adm. direktør i Danish Clean Water, siger: “Vi har brug for nogle opdaterede regler, der tager højde for nye, bedre muligheder. Indtil nu har danskerne forsøgt at bekæmpe Legionella med høje temperaturer, som reglerne foreskriver. Men det fungerer ikke altid i praksis – og passer dårligt sammen med behovet for energibesparelser. Vi foreslår konkret, at reglerne åbner op for, at danskerne kan undvige temperaturkravene til det varme vand, hvis de installerer en præventiv løsning mod Legionella - som vores desinfektionsgenerator”.

EU presser også på for at få det stigende Legionella-problem løst via et nyt drikkevandsdirektiv, der kræver øget sikring mod Legionella.

Fakta om legionærsyge

  • Legionærsyge er en alvorlig form for lungebetændelse, der er forårsaget af Legionella-bakterien. Den fører ofte til et voldsomt og langvarigt forløb.
  • Studier viser, at legionærsyge er den tredje værste sygdom med hensyn til dødelighed, og den femte værste, når det kommer til menneskelig belastning.
  • Forekomsten af legionærsyge i Danmark er blandt de højeste i Europa med 4,4 tilfælde per 100.000 indbyggere i 2021, og den har været stigende de seneste år til knapt 300 sygdomstilfælde og 40-60 dødsfald årligt.

Fakta om DCW-løsningen

  • En generator kobles til varmtvandsforsyningen og doserer et mildt desinfektionsmiddel ind, som meget effektivt dræber Legionella og andre sygdomsfremkaldende bakterier.
  • Det aktive stof i desinfektionsmidlet er hypoklorsyre, som fremkommer af vand, salt og elektricitet. Det er det samme stof, som vores immunsystem bruger til at bekæmpe infektioner.
  • Desinfektionsmidlet kaldet NEUTHOX er godkendt til brug i bl.a. brugsvand. Det doseres ind i meget små mængder (0,0005%) og er sikkert for mennesker, dyr og miljøet.

I Danmark sælges generatorerne af BWT som Safeshower. Aktuelt viser de den nyeste generator frem på VVS’23-messen i Odense d. 24.-26. maj.

For mere information
Besøg Legionella projekt-sitet hos Teknologisk Institut


Teknologisk Institut – Tre nye tiltag skal sænke Legionella i brugsvandet




Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv.

Gennem et tværfagligt projektsamarbejde med bl.a. Teknologisk Institut og Statens Serum Institut er udviklet og demonstreret tre konkrete løsningsforslag, som skal medvirke til at nedsætte forekomsten af den dødelige bakterie Legionella i brugsvandet i Danmark.

På trods af det danske drikkevands generelt gode kvalitet ligger Danmark blandt de højeste i Europa, når det drejer sig om forekomsten af legionærsygdom, som skyldes bakterien Legionella. Forekomsten har gennem nogle år været stigende. Nu kommer en tværfaglig arbejdsgruppe med Teknologisk Institut og Statens Serum Institut samt producenterne METRO-THERM A/S og Danish Clean Water med tre konkrete løsningsforslag med henblik på at bringe forekomsten ned. 

– Vi kan konstatere, at forekomsten af Legionella i danske varmtvandssystemer er høj, og problemet ikke synes at blive mindre i fremtiden. Det skyldes bl.a. ønsket om at spare energi og reducere klimabelastning, hvilket medfører, at temperaturen i brugsvandsinstallationerne ofte sættes for lavt. Det giver mulighed for vækst af legionellabakterier, som kan spredes til mennesker i form af små vandpartikler (aerosoler) fra fx brusebade. Derfor har det været vigtigt både at se på de temperaturmæssige krav, såvel som alternative løsninger og mulighederne for at kunne fastlægge og forbedre særligt risikofyldte installationer, siger seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut.

Risikovurderingsværktøj, termisk løsning og biocidløsning
Gennem projektet er udarbejdet seks faglige delrapporter, hvor man dels har udredt den aktuelle situation og mulighederne for at kompensere lave brugsvandstemperaturer, og dels har arbejdet med udvikling og demonstration af tre løsningstiltag, som skal begrænse udbredelsen af Legionella i brugsvandsinstallationer.

Det drejer sig om et risikovurderingsværktøj, som kan medvirke til vurdering og forbedring af tilstanden i aktuelle brugsvandsinstallationer, og en elektrisk booster-enhed, som sikrer temperaturovervågning og optimal indstilling og kontrol af brugsvandsinstallationen. Endelig gælder det anvendelse af en såkaldt biocid-løsning med tilsætning af hypoklorsyre til det varme brugsvand.

Mere nyt fra Teknologisk Institut

Tilsætning af hypoklorsyre
Tilsætning af hypoklorsyre indgår ikke i dag i myndighedernes foreslåede løsninger, men projektgruppen vurderer, at den som et forholdsvist miljøvenligt og effektivt middel mod Legionella, også ved lave brugsvandstemperaturer, kan have en stor effekt.  

Hypoklorsyre er en svag syre, som dannes, når en elektrolysegenerator ved elektricitet omdanner salt og vand til en mild, men meget effektiv desinfektionsopløsning. Hypoklorsyre (NEUTHOX®) er godkendt gennem EU's godkendelsesproces, hvor der er lavet effektivitetsstudier samt en lang række beregninger og felttest. Det menneskelige immunsystem anvender selv hypoklorsyre til at bekæmpe infektioner.

Energistyrelsens EUDP-projekt Legionella-sikring og energieffektivisering for installationer og forsyning er gennemført i et tværfagligt samarbejde mellem Teknologisk Institut, Statens Serum Institut, VIA University College, Danish Clean Water, METRO-THERM, Fredericia Fjernvarme, boligselskabet KAB og Projektkontoret/Region Sjælland.

Projektet er udkommet med seks delrapporter, som kan hentes her.

Heraf fremgår dels resultaterne af den gennemførte udredning, dels de tre udviklede og demonstrerede løsningsforslag vedrørende Legionella.


Teknologisk Institut – Energibesparelser kan øge risiko for Legionella




Teknologisk Institut og Statens Serum Institut advarer om, at et stigende ønske om at spare energi ved at reducere brugsvandstemperaturen kan øge risikoen for at flere får lungebetændelsen legionærsygdom.

Danskernes ønske om at spare på energien af hensyn til klimaet, større uafhængighed af ressourcer og økonomi generelt øger risikoen for den potentielt dødelige lungebetændelse legionærsygdom. Det sker ved, at temperaturen i brugsvands-anlæg sættes for lavt, og Legionella-bakterier derved fx kan spredes til mennesker via aerosoler - små vandpartikler eller vanddråber - fra bl.a. brusebade. Derfor advarer et tværfagligt samarbejde mellem bl.a. Teknologisk Institut og Statens Serum Institut mod at spare på varmen i installationer til brugsvand.

- Ønskerne om at reducere temperaturerne giver potentielt store energibesparelser. Men desværre glemmes i den sammenhæng ofte den øgede risiko for udvikling af Legionella i installationerne. Det sker, når ønsket om energibesparelser gør, at man kommer under mindstetemperaturen på 50 grader, siger seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut.

Advarslen kommer fra en arbejdsgruppe, som – via et EUDP-projekt under Energistyrelsen – bl.a. skal risikovurdere Legionella i lyset af generelle ønsker om energibesparelser.

Danmark udfordret
Legionella kan give lungebetændelsen legionærsygdom, som specielt rammer ældre og svækkede personer. Symptomerne er oftest høj feber, forvirring, hoste, åndenød og smerter i brystet. Sygdommen kan behandles med antibiotika, men den har alligevel en dødelighed på ca. 10 procent.

- Danmark er i særlig grad udfordret, da den registrerede forekomst af legionærsygdom i Danmark ligger blandt de højeste i Europa. Årsagen er antagelig multifaktuelle og delvist uforklarede, men forbedret overvågning, stigende antal patienter der undersøges, energibesparelse, klimaændringer og en voksende ældre og sårbar befolkning er antageligt alle faktorer der er medvirkende til den høje og stigende registrering, siger fagchef Søren Uldum, Statens Serum Institut.

I 2020 havde Danmark en incidens – forekomst pr. 100.000 indbyggere – på 4,8 mod et europæisk gennemsnit på 1,9. Med 133 tilfælde i smittet i Danmark i 2016 og 263 tilfælde i 2020 har der over fem år været en fordobling i antal af tilfælde herhjemme.

Anbefaler højere temperatur
Legionella er som andre mikroorganismer følsom overfor høje temperaturer. De nuværende danske krav er på minimum 50 grader. Sammenlignet med andre lande er kravet blandt de lave, men acceptabelt. Dog viser tilbagemeldinger fra praksis imidlertid, at brugsvandsanlæg ofte driftes ved lavere temperaturer end disse.

- Ud over konstante temperaturer over 50 grader, har man anvendt såkaldt temperaturgymnastik, hvor man har kompenseret for lavere temperaturer med periodisk højere varmtvandstemperatur. Men dokumentationen for denne metode har desværre vist sig at bygge på ældre og ufuldstændige resultater, og især har der været misforståelser ang. nogle tyske krav, siger Kaj Bryder.

Der er udviklet flere kemiske og fysiske metoder, som kan forebygge forekomsten af Legionella, fx ultraviolet lys, filtrering og tilsætning af forskellige klorforbindelser og ozon. Her konstaterer arbejdsgruppen, at da det ikke er særlig præciseret i myndighedskrav og vejledninger, er det vigtigt, at der foreligger en tydelig dokumenteret effekt af sådanne virkemidler – og helt ud til tapstederne.


Nyheder og Indlæg om Legionella


Seneste om Legionella



Cookie-indstillinger