Naturlig ventilation
Det at åbne og lukke et vindue er naturlig ventilation. Men naturlig ventilation er meget mere end det. Naturlig ventilation regulerer bygningens indeklima ved hjælp af et kontrolleret luftskifte gennem vinduerne. Dette gøres ved at udnytte de naturlige drivkræfter. De naturlige drivkræfter skabes af temperaturforskelle mellem ude/inde og den termiske opdrift i bygningen - Naturlig ventilation i BSim, regn på naturlig og hybrid ventilation - Formler, formelsamlinger og teknisk viden
Leverandører af og viden om Naturlig ventilation:
Co & LT Aps
Østervangsvej 24
6715 Esbjerg N
Telf: 48 70 22 80
E-mail: info@colt.dk
kompetencer: brandventilation, naturlig ventilation, solafskærmning, lamelafskærmning, mekanisk brandventilation, røgventilation, luftsluser, OTV-anlæg, Mekanisk brandventilation, Termisk brandventilation, Overtryksventilation, Røgudluftning, Brandgardin, Røggardin, Varme luftsluser, DBI godkendt installatør for mekanisk brandventilation og OTV
Greenklima Aps
Ølsemagle Kirkevej 64
4623 Lille Skensved
Telf.: 81 73 01 99
E-mail: jk@greenklima.dk
Kompetencer: ventilations entreprenør, Ventilations ingeniør, ventilation, ventilationsanlæg, varmegenvinding, boligventilation, villaventilation, decentral ventilation, naturlig ventilation, køleunits, ventilationsaggregater, ventilations service, filterskift, proces ventilation, punktsug, skoleventilation, CTS anlæg, Nilan, Genvex, kølegenvinding, balanceret ventilation, ventilationsmontage, indeklima, styring og regulering, komfortventilation og institutionsklima
KRONE VINDUER A/S
Aalborgvej 576, Harken
9760 Vrå
Tlf.: 96 24 28 60
E-mail: info@krone.as
Kompetencer: Døre, Indeklima, Naturlig ventilation, Vinduer, Branddøre, Ventilationsvinduer, Skydedøre, Glashjørner, Fleksibilitet, Store størrelser
LivingBetter A/S
Borupvej 1c
7330 Brande
Tlf.: 81 81 81 10
E-mail: info@livingbetter.dk
Kompetencer: Vinduer, ventilationsvinduer, indeklima, luftudskiftning, naturlig og hybrid ventilation
Radon-Stop
Kristinehøj 52
2770 Kastrup
Afdeling Jylland: P. O. Pedersens Vej 14, 8200 Aarhus N
Tlf.: 30 25 69 33
Kompetencer: Radonsug, radonventilation, radonsikring, radonmåling, ventilation, indeklima, luftkvalitet og naturlig ventilation
Mere viden om Naturlig ventilation:
Naturlig ventilation handler om temperaturforskelle og vindkræfter. Ligeledes handler det om at placere ventilationsåbningerne i bygningen på en hensigtsmæssig måde. Forstil dig et rum med to åbninger. Et i bunden af rummet og et i toppen. Luften i rummet vil have en højere temperatur end udeluften. Der vil opstå en trykforskel mellem inde og ude på grund af forskellen mellem udeluftens og indeluftens vægt. Trykforskellen suger en strøm af luft ind gennem den nedre åbning og driver den ud af den øvre åbning. Den totale luftmængde som strømmer gennem rummet vil være afhængig af ventilationsåbningernes areal, højdeforskellen mellem åbningerne og temperaturforskellen mellem ude og indeluften. Vinden vil bidrage til den naturlige ventilation ved, at skabe et overtryk på vindsiden og undertryk på læsiden af bygningen. Luften vil strømme ind gennem åbningerne op mod vinden og suges ud gennem åbningerne i læsiden. Denne situation vil primært opstå ved svage vindhastigheder.
Der er naturligvis også begrænsninger ved naturlig ventilation
Det bliver mere og mere almindeligt at projektere med naturlig ventilation i nybyggeri. I nogle tilfælde med succes og i andre uden den større succes. Det skyldes, at der er en række forhold, man skal være opmærksom på, hvis man ønsker at indføre naturlig ventilation
Naturlig ventilation er ventilation, hvor luften tilføres og fjernes gennem vinduer, døre, udluftningsventiler, revner og sprækker. Derved kan temperaturforskelle og vindkræfter skabe et luftskifte i bygningen, uden brug af ventilatorer.
Hvordan virker naturlig ventilation?
Naturlig ventilation handler om både temperaturforskelle og vindkræfter. Dertil handler det om at placere ventilationsåbningerne i bygningen hensigtsmæssigt.
Traditionelt skelner man mellem tre forskellige principper for naturlig ventilation:
• ensidet ventilation
• tværventilation
• opdriftventilation
Ensidet ventilation
Hvis der kun er åbninger i den ene af et rums ydervægge, er der tale om ensidet ventilation. F.eks. vil der være ensidet ventilation i et rum med et enkelt, åbentstående vindue og med lukket dør til en tilstødende korridor.
Effektiviteten er begrænset ved denne form for naturlig ventilation og derfor anbefales ensidig ventilation som tommelfingerregel kun, hvis rumdybden ikke overstiger 2,5 gange rumhøjden.
Tværventilation
Man bruger begrebet tværventilation for naturlig ventilation, der driver luft udefra ind gennem åbninger i vindsiden, og ud gennem åbninger i læsiden. Det er det, der forekommer, når vi laver gennemtræk.
Der kan etableres tværventilation i et rum, når der er åbninger i to eller flere ydervægge eller tagflader. Som tommelfingerregel kan tværventilation etableres, når rumdybden er højest 5 gange rumhøjden.
Opdriftventilation
Opdriftventilation vil sige, at varm indeluft stiger opad i aftrækskanalerne og dermed fjerner luft fra bygningens rum. Den totale luftmængde som strømmer gennem rummet vil være afhængig af ventilationsåbningernes areal, højdeforskellen mellem åbningerne og temperaturforskellen mellem ude og indeluften.
Begrænsninger ved naturlig ventilation
Det bliver mere og mere almindeligt at projektere med naturlig ventilation i nybyggeri. I nogle tilfælde med succes og i andre uden succes. Det skyldes, at det kan være vanskeligt at placere og regulere den naturlige ventilation optimalt.
Colt Naturlig Ventilation – kontrolleret luftskiftet igennem åbninger i facaderne og i taget

Vi har medvirket på hovedparten af de kraftværksbyggerier og affaldsforbrændinger, der er etableret siden begyndelsen af 1990-erne og vi har således opbygget et unikt erfaringsgrundlag inden for dette segment.
Colt International´s brede produktprogram indenfor Naturlig Ventilation har gennem de seneste årtier medvirket til utallige løsninger for at skabe gode klimaforhold i større industribyggerier.
Vi har medvirket på hovedparten af de kraftværksbyggerier og affaldsforbrændinger, der er etableret siden begyndelsen af 1990-erne og vi har således opbygget et unikt erfaringsgrundlag inden for dette segment.
For placering i taget har vi højeffektive enheder, der kan bortlede store varmemængder på en regnsikker måde og for siderne af bygningen har vi lamelbaserede løsninger, også i flere varianter, for at tilgodese de projektspecifikke behov.
KRONE Vent – det optimale ventilationsvindue til renovering

KRONE præsenterer nu et nyt og moderne ventilationsvindue, som nemt kan tilpasses det enkelte projekt. KRONE Vent er udviklet til brug ved renovering af ejendomme, hvor der ønskes en nem, økonomisk og fornuftig løsning på indeklimaproblemer.
KRONE Vent er et oplagt valg til renovering af ældre lejeboliger, som ofte rammes af fugt og skimmelsvamp og deraf et dårligt indeklima. Ventilerne i KRONE Vent sikrer en kontinuerlig og kontrolleret udluftning, og systemet regulerer selv niveauet af udluftningen alt efter årstiden, så der stilles ingen ekstra krav til brugerens adfærd eller om vedligeholdelse.
- Vi er glade for at kunne præsentere vores ventilationsvindue, som vi har meget høje forventninger til. KRONE Vent overholder kravene i BR18 og BR20 til brug ved renovering, og vinduerne er netop ideelle til renoveringsprojekter, hvor der sjældent er plads til en mekanisk løsning med rørføring, fortæller Kaj Bundgaard, adm. direktør hos KRONE.
- Men det er ikke kun en praktisk løsning, fortsætter Kaj Bundgaard, den fungerer også optimalt for ejeren af boligen og for eventuelle lejere, da de slipper for at tænke på manuel daglig udluftning. Og så fungerer vinduet helt uden strøm.
Der er ikke er nogle driftsomkostninger forbundet med de energirigtige vinduer, og for en bygherre vil det være en fornuftig investering sammenlignet med andre traditionelle ventilationsløsninger.
En anden stor fordel ved KRONE Vent er, at det designmæssigt ligner et almindeligt vindue, og derfor nemt passer til såvel den ældre som nyere byggestil. Vinduet kan bestilles med træ eller hårdttræ indvendig og vedligeholdelsesfri alu på udvendig side.
KRONE forventer et stort salg af det nye ventilationsvindue, og allerede nu kører produktionen for fuldt blus, da ordrerne tikker ind på det nye vindue.

Om KRONE Vent:
• Ventilationsvindue i et moderne design
• Unik løsning til renovering af ældre ejendomme
• Ingen løbende justeringer og ingen ekstra vedligehold
• Sikrer et forbedret indeklima
• Afhjælper problemer med fugt og skimmelsvamp
• Vinduet leveres med en indvendig del i en valgfri træsort og aluminium på ydersiden
• Et godt alternativ til pladskrævende rørføring
• En optimal økonomisk løsning sammenlignet med traditionelle ventilationsløsninger
• Produceres i Nordjylland, hvor KRONE har sine produktioner.
WindowMaster – Åbn vinduerne med trådløs teknologi

Denne uge kan WindowMaster præsentere deres to nye MotorControllere til styring af automatisk naturlig ventilation. Controllerne, der har fået navnene WCC 103 og WCC 106, kommer i varianter med enten et diskret panel eller Bluetooth til fjernstyring.
To nye slanke MotorControllere er nu klar til markedet. WCC 103 og WCC 106 fra WindowMaster er designet til at krydse alle bokse af, når det kommer til fleksibel montering og brugervenlig kontrol af både loftsvinduer og mindre vinduesgrupper. Og så er de helt støjsvage.
Det er netop blevet lettere at få frisk luft
Med den nye Bluetooth-teknologi eller et diskret panel har WindowMaster gjort det helt ligetil at få frisk luft inden døre, og dermed opholde sig i et sundere indeklima.
"De nye MotorControllere er ideelle til mindre bygninger og private hjem. Og det slanke design lader brugeren placere controlleren lige der hvor de vil; bagved sofaen, over loftet eller endda under gulvet", fortæller Nicolaj Rasmussen Shabtai, Chief Product Officer hos WindowMaster.
Simpel eller sofistikeret
Både WCC 103 og 106 er udstyret med Bluetooth-teknologi for fjernstyring af vinduerne. WCC 103 kommer desuden i en simpel variant, hvor vinduerne let åbnes og lukkes alene med et diskret panel.
Dette betyder, at kunder kan vælge enten en simpel 24V vinduesstyring, eller en løsning der muliggør brugen af den unikke MotorLink teknologi med præcis positionsfeedback og vinduessynkronisering.
Lukker automatisk vinduerne i regn- og blæsevejr
De nye WCC-paneler er bygget til at give det optimale indeklima til den bedste pris. Med valgfri tilslutning til en vejrstation vil controlleren automatisk lukke vinduerne ved regn eller hård blæst.
MotorControllerne har et input, der modtager signaler fra sensorer så som en termostat. Det betyder, at hvis temperaturen i rummet stiger, åbner vinduerne, så længe vejrforholdene tillader det. Således regulerer systemet indeklimaet konstant for den mest behagelige oplevelse.
WCC 103 uden Bluetooth er en forbedret version og udskiftning af WindowMasters komfort kontrolpanel WUC 102, mens WCC 103 og WCC 106 med Bluetooth er helt nye tilføjelser til virksomhedens produktportefølje.
MotorControllerne er tilgængelig til August 2020, men kan bestilles allerede i dag.
WindowMaster – Frisk luft giver bedre museumsoplevelser

Et godt indeklima kan gøre museumsbesøget endnu bedre. På ARoS, Louisiana og Moesgaard Museum er frisk luft fra WindowMasters ventilationsløsninger med til at styrke gæsternes koncentration, fordybelse og mulighed for at nyde kunst.
Når vi tager på museum, bliver vi klogere og pirrer vores nysgerrighed. Men ifølge administrerende direktør i WindowMaster, Erik Boyter, kan et dårligt indeklima risikere at gøre museumsbesøget til en tung oplevelse.
"Det er typisk ikke noget, vi tænker over, men god ventilation er i sidste ende afgørende for vores velbefindende og dermed vores samlede oplevelse under og efter museumsbesøget," lyder det fra Erik Boyter, som derfor også glæder sig over, at de danske museer prioriterer et sundt indeklima.
ARoS Kunstmuseum, Moesgaard Museum og senest Louisiana Museum of Modern Art er blandt de museer, der tager indeklimaet alvorligt og har installeret indeklimaløsninger med naturlig ventilation fra WindowMaster.
Hos Moesgaard Museum i Aarhus ser Mikkel Thorsager, der fungerer som teknisk chef, en række fordele ved ventilationssystemet.
"Vi er meget tilfredse med den naturlige ventilation, og det er vores gæster også. For det betyder for eksempel, at vi på varme dage med rigtig mange gæster nemt kan lukke frisk luft ind fra vores foyerområde, så vi dels afkøler rummet på naturligste vis og samtidig får frisk luft ind, uden at klimaet i vores udstillingsområder påvirkes," siger Mikkel Thorsager.
Udover at skabe et sundt og behageligt museumsmiljø for gæsterne, kan prioriteringen af et godt indeklima være en fornuftig økonomisk investering.
"Selv de største kulturinstitutioner er pressede på pengepungen, så når de vælger at investere i naturlig ventilation, er det også et udtryk for, at de gerne vil spare penge på driftsbudgettet samtidig med, at de er interesseret i at skærpe deres grønne profil og naturlig gerne vil give både de besøgende og de ansatte en bedre oplevelse," siger Erik Boyter.
FAKTABOKS
Hvad er naturlig ventilation?
Naturlig ventilation regulerer bygningens indeklima ved at udnytte de naturlige kræfter skabt af temperaturforskelle mellem det indvendige og udvendige miljø, termisk opdrift i bygningen samt vind omkring bygningen. Naturlig ventilation bliver aktiveret af temperaturniveauet og/eller CO2-niveauet i rummet.
Det betyder i praksis, at en lille sensor konstant måler faktorer som temperatur, CO2-niveau, luftfugtighed, udendørs temperatur, regn mv. og på baggrund af brugerens indeklimaønsker, åbner og lukker vinduet automatisk, indtil den ønskede luftkvalitet opnås.
Sammenlignet med traditionelle klimaanlæg er naturlig ventilation en særdeles energieffektiv løsning, da naturlig ventilation bruger mindre strøm og begrænser tab af varme.
WindowMaster – Hospitaler vælger naturlig ventilation

Mere end 50 hospitaler og bygningsprojekter inden for sundhedssektoren har forbedret deres luftforhold med indeklimastyring fra cleantech virksomheden WindowMaster.
Spørger man administrerende direktør i WindowMaster, Erik Boyter, er vigtigheden af et godt indeklima på hospitaler, plejehjem og almen praksis ikke til at tage fejl af.
"I et hospitalsmiljø findes nemlig mange smittebærende partikler i luften. Med naturlig ventilation kan man sørge for, at de luftbårne bakterier får dårligere levevilkår, så smitterisikoen mindskes betydeligt. Samtidig viser undersøgelser, at patienter restituerer hurtigere i et godt indeklima," fortæller han.
Den danske cleantech virksomhed har leveret ventilationssystemer til mere end 50 hospitaler og bygninger inden for sundhedssektoren.
"Vi er enormt stolte af at være med til at forbedre luftkvaliteten og mindske smitterisikoen for både patienter og sundhedspersonale på en lang række hospitaler," siger Erik Boyter.
WindowMaster har blandt andet leveret naturlig ventilation til Det Nye Universitetshospital i Aarhus, som er danmarkshistoriens største hospitalsbyggeri. I samtlige fællesområder, gange og atrier har man valgt WindowMasters automatisk styrede vinduer, som skaber et naturligt frisk indeklima.
Samtidig sikrer løsningerne et lavt energiforbrug, sparer plads og er økonomisk fordelagtige, fortæller Erik Boyter. Det er hans overbevisning, at hospitalerne er begyndt at gå mere op i naturlig ventilation og bedre luftforhold de senere år.
Også på Herlev Hospital og Vejle Psykiatriske Hospital har man valgt WindowMasters naturlige ventilation, for at skabe optimale forhold for patienter og medarbejdere. Og uden for Danmark er interessen for WindowMasters intelligente løsninger til sundhedsfaciliteter stigende.
"Vi har erfaring fra mange forskellige projekter. Det er vores mission at skabe optimale indeklimaforhold og bidrage til bedre sundhed for så mange som muligt," siger Erik Boyter.
Han fortæller, at WindowMaster blandt andet har leveret naturlig ventilation til behandlingscentret Mallow Primary Care Center i England, og at Schweiz er et af de lande, hvor efterspørgslen har været særlig stor.
WindowMaster – Nu skal det være slut med dårlig luft i klasseværelset

WindowMaster – Kunst skal nydes inden døre i den friske luft

WindowMaster – Intelligent naturlig ventilation

WindowMaster – Holbæk Sportsby løfter niveauet for indeklima med naturlig ventilation

Og sportsbyen har høje ambitioner for de sportshungrendes velvære. Med automatisk styret naturlig ventilation satses der på en grøn løsning, der giver helt frisk luft.
Holbæk Sportsby er Holbæk Kommunes nye store svømme-, idræts- og sundhedscenter. Sportsbyen skal rumme en række nuværende ældre faciliteter i Holbæk, samtidig med at kapaciteten udvides, så der bliver endnu flere og bedre muligheder til sportsentusiaster og idrætsudøvere. Der er ligeledes gjort en indsats for at skabe optimale indendørs forhold med frisk luft til brugerne via automatisk naturlig ventilation.
Med ombygningen, der forventes færdig i 2018, kommer det multifunktionelle byggeri og dertilhørende 42 ha store udendørsareal til at give plads til både et sundhedscenter og forskellige sportsgrene og aktiviteter - fra ketchersport og boldspil over svømning og løb til parkour, ridning og BMX. Herudover er sportsbyen indrettet til, at der kan afholdes større kulturelle og erhvervsmæssige arrangementer, som eksempelvis koncerter, konferencer og større sportsbegivenheder.
I flere af byggeriets områder har man valgt at installere et intelligent naturligt ventilationssystem i stedet for et mere energitungt og pladskrævende mekanisk ventilationsaggregat. Intelligensen opnås gennem styresystemet NV Advance® fra WindowMaster, som er i stand til at kontrollere indeklimaet via automatisk opluk af loftsvinduer og facadevinduer på baggrund af datainput om f.eks. vindforhold, temperatur inde og ude samt indendørs CO2 niveau.
Den automatiske naturlige ventilation benyttes i den store multihal med plads til 2400 personer og en loftshøjde på 12 meter, på de indendørs tennisbaner og badmintonbaner, i foyeren samt i opholdsområderne. De ventilerede bygninger er inddelt i 12 zoner for optimal indstilling af systemet, og 88 vinduesmotorer sørger for de nødvendige opluk på de rigtige tidspunkter. Der er ligeledes installeret 8 røgpaneler, som også gør brug af de styrede vinduer, til røgudluft i tilfælde af brand.
En løsning med mange fordele
Den valgte løsning kaster flere fordele af sig. En af de helt åbenlyse fordele er systemets evne til at levere helt frisk luft til de mange mennesker, der for fremtiden kommer til at benytte de nye faciliteter. Den friske luft vil naturligt skabe et behageligt miljø med sund luft, som netop er vigtig, når man skal præstere, og har brug for ekstra ilt i lungerne og blodbanerne.
En anden vigtig fordel, der gør Holbæk Sportsbys ventilationssystem til et fremtidssikret valg, er det faktum, at ventilationsløsningens også mere bæredygtig end traditionel mekanisk ventilation. Energiforbruget vil være minimalt set i forhold til store ventilationsaggregater, hvilket både er godt for miljøet og for sportsbyens økonomi i det lange løb. Driftsøkonomien vil altså være lavere, både på grund af det lave energiforbrug, men også på grund af det minimale behov for service.
WindowMaster – Ny e-bog guider arkitekter til at designe bygninger med naturlig ventilation

WindowMaster – Ikoniske London Tower Bridge får ansigtsløft

London Tower Bridge blev bygget for mere end 120 år siden, for at lette trafikken i et af Londons knudepunkter, uden at gå på kompromis med skibenes adgang til Londons travle havn. Den gigantiske vippebro, der hejser broklapperne, når skibene skal lukkes ind, omtales den dag i dag stadig som en vaskeægte genistreg. Det er uden tvivl en af Londons største varemærker og en af verdens mest berømte konstruktioner. Ikke desto mindre har 120 år med vind, regn og tusindvis af besøgende sat sine spor på broen. Dette gælder i lige så høj grad de indendørsfaciliteter som broens udvendige facade.
Tidligere på året blev det derfor besluttet, at det manuelle vinduesåbningssystem skal erstattes af en ny og automatiseret løsning, som er lettere at betjene og kræver mindre vedligeholdelse. Et godt ventilationssystem er afgørende for et komfortabelt indendørsklima og for at nedbringe et lokales CO2-niveau. Derfor valgte Tower Bridge management holdet at løfte standarden for indendørsklimaet i broens udstillings- og eventområder med en naturlig ventilationsløsning.
Installationen af det bæredygtige ventilationssystem, der også giver et optimalt indendørsklima, skal udføres af den danske clean-tech virksomhed, WindowMaster International A/S. Efter forundersøgelser og analyser blev det denne måned besluttet, at Tower Bridge skal opgraderes med nye automatiserede vinduesmotorer (spindel), motor controllere, betjeningskontakter samt regnsensorer. Tilsammen vil disse højteknologiske enheder forbedre funktionaliteten i området inde i broen, der bruges til udstilling om dagen og events om aftenen.
Mindre CO2 og mere komfort
De stærke motorer er velegnede til komfortventilation. Vinduesmotorerne styres med den avancerede MotorLink® teknologi, der bl.a. muliggør millimeters præcision, hvilket betyder, at ingen eksterne synkroniseringsmoduler er påkrævet. De reducerede omkostninger til drift og vedligehold samt det minimerede energiforbrug og vinduesmotorer der reverserer til vinduets idealposition for forlængelse af vinduespakningens levetid og lufttæthed, gør den nye naturlige ventilationsløsning til en rentable investering, der udleder langt mindre CO2 end et mekanisk ventilationsanlæg.
Motor kontrollerne benytter komplekse signaler fra tilsluttede komponenter såsom rumsensorer, BUS kommandoer og vejrstationer til akkurat at kunne kontrollere vinduernes position og lukke den helt rigtige mængde luft ind adgangen. Ved at tage højde for indendørs- og udendørs forhold kan CO2 indholdet i lokalerne reduceres betydeligt, hvilket vil lede til et bedre, sundere og billigere indendørs klima.
WindowMaster – Nyt prestigebyggeri på Havard University ser mod Danmark for grøn inspiration

WindowMaster – Banebrydende ventilationsløsning vinder årets ELFORSK pris

Udvikling af energiteknologi er en særlig dansk styrke, så traditionelt er der hård konkurrence om at vinde ELFORSK Prisen. I år var ingen undtagelse, og tre nominerede projekter præsenterede yderst spændende løsninger til ELFORSK Prisen 2017. Fælles for dem er, at de kan effektivisere energiforbruget i Danmark og dermed bidrage til den grønne omstilling og øge eksportmulighederne af klimavenlige løsninger til det globale marked.
Det stærke felt til trods var der alligevel ét projekt, der særligt udmærkede sig. Professor og projektleder Per Heiselberg fra Aalborg Universitet har i samarbejde med WindowMaster A/S, Troldtekt og Spæncom kombineret tre kendte teknologier: Naturlig ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk. Til sammen giver de tre elementer en ny løsning, der kan reducere energiforbruget til køling med op til 90% i et typisk 2020-byggeri.
Projektet havde vakt stor interesse i branchen, og kunne i går høste frugten af deres arbejde, da de i torsdags modtog den prestigefyldte ELFORSK pris, der blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.
"Hvert skridt vi tager i retning mod en grønnere hverdag, er et skridt i den rigtige retning. Det har hele tiden været WindowMasters vision at bidrage til denne udvikling, hvorfor vi også dedikerer ressourcer til forskning i bæredygtig ventilation og indeklima. Derfor er det også fantastisk, når det lykkedes, og vores projekter både anerkendes og med succes kan implementeres," udtaler Erik Boyter, CEO hos WindowMaster A/S.
Projektet har haft til formål at udvikle en ny løsning til naturlig køling og ventilation af kontorbyggeri. Moderne lavenergi-kontorbyggeri er meget velisoleret og lufttæt, hvilket har resulteret i et behov for køling året rundt. I mange kontorbygninger bruges mekanisk ventilation og frikøling for at opnå et tilfredsstillende indeklima. Men for at undgå træk må udeluften i vinterperioden opvarmes, hvilket tydeligt kan ses på det samlede elforbrug. Det er der nu en energirigtig løsning på.
WindowMaster A/S og resten af holdets vinderløsning kombinerer nemlig naturlig ventilation med diffus loftsindblæsning og udnyttelse af aktive betondæks termiske egenskaber, som muliggør ventilation såvel som køling til kontorbyggeri året rundt. Løsningen eliminerer el-behovet til lufttransport, optimerer udnyttelsen af udeluftens kølingspotentiale hele året og udnytter via natkøling bygningens termiske masse i sommermånederne uden at gå på kompromis med akustikken. Resultatet er derfor en bygning med et optimalt indeklima, et mindre energiforbrug og mindre CO2 udledning.
Projektets slutrapport (Naturlig køling og ventilation via diffus loftsindblæsning og termoaktive konstruktioner) kan læses her
Vinduesåbnere nu også som 3D BIM-objekter

(Building Information Modeling) har været undervejs i den danske
byggebranche i mere end 10 år og er efterhånden en naturlig del af
arbejdet hos arkitektfirmaer.
WindowMaster har valgt at indarbejde et udvalg af vinduesmotorer
til naturlig og brand ventilation i tag og facade i 3D BIM formatet
til Revit.
- Vi ikke i tvivl om, at en digitalisering af byggeprocessen er vejen frem for byggebranchen og vi håber hermed, at vi kan være med til at hjælpe vores kunder med, at spare tid og ressourcer i projekteringsfasen og minimere fejl udtaler Adm. dir. Steen Hagelskjær, WindowMaster.
For at gøre det lettere at anvende BIM-objekterne i forskellige typer af projekter, har WindowMaster valgt både at udarbejde deres vinduesmotorer med og uden et tilknyttet "standard vindue".
Naturlig vinde i byggebranchen

WindowMaster, som er en del af VKR-gruppen og kendt for bl.a.
naturlig ventilationsløsninger samt systemer til brandventilation,
kunne konstatere en øget aktivitet i 2013 og en positiv udsigt for
2014. De positive forventninger til 2014 skyldes bl.a. at der,
såvel nationalt som international, er øget fokus på arkitektonisk
flotte og energirigtige bygninger - og at naturlig ventilation ikke
længere opfattes som 'varm luft'.
Ny ventilationsstandard indbefatter naturlig
ventilation
I Danmark har man taget den stigende efterspørgsel af naturlig
ventilationsløsninger til efterretning og branchen har, i
samarbejde med Dansk Standard, i 2013 udgivet en ny
ventilationsstandard for bygninger, som for første gang også
omfatter naturlig og hybrid ventilation.
Tilføjelsen af naturlig og hybrid ventilation til
ventilationsstandarden DS 447:2013 betyder, at det nu er lettere
for branchen at designe, foreskrive og udføre naturlig og hybrid
ventilationsløsninger.
Byggeriets aktører ser også fordelene i naturlig
ventilation
Hos WindowMaster er der ingen tvivl om, at virksomhederne i dag
har øget fokus på et godt indeklima, da det øger produktiviteten og
investeringen dermed er hurtigt tjent ind. Endvidere oplever man
også, at argumenterne for at vælge naturlig og hybrid ventilation
også handler om energibesparelser, god arkitektur, og at optimere
sine kvadratmeterpriser.
Eksempler herpå er:
• En fredet bygning på 'Ved stranden 14' i det indre
København, hvor det ikke er muligt at etablere ekstra kanalføring
til traditionel mekanisk ventilation. Valget blev i stedet en
hybrid løsning, med vinduesmotorer placeret diskret på de fredede
vinduer suppleret med mekanisk udsugning i områder med høj
personbelastning.
• En kontorbygning "Pakhuset på Langelinie", hvor etablering af en naturlig ventilationsløsning med assisterende mekanisk udsugning, muliggør en ekstra etage i bygningen uden at overskride højdekravene.
• DNU, Det Nye Universitetshospital i Aarhus har valgt en naturlig ventilationsløsning til deres gang og fællesområder. Dermed opnår de en energirentabel løsning og undgår uskøn kanalføring i disse områder.
Steen Hagelskjær, adm. direktør i WindowMaster udtaler, at han ser en øget trend i, at flere og flere bygningsejere ønsker en grøn profil og branchen har fået øjnene op for, at naturlig ventilation er en væsentlig bidragsyder til, at få en bygninger miljøcertificeret.
Naturlig ventilation – men dokumenteret, tak!

Brugen af vinduesautomatik til naturlig ventilation bliver ofte diskuteret, men en overvågningsfunktion af indeklimaet i enkelte rum - klasseværelser eller kontorbygninger - er der sjældent tænkt på. Mange udbydere af færdige systemer til automatiseret ventilation påstår, at de forbedrer indeklimaet. Dog kan forbedringen ikke dokumenteres, da disse systemer ikke indeholder en overvågningsfunktion.
Dokumentation, overvågning og tilpasning
NVlogiQ sætter en ny standard med funktioner, der også findes i
større bygningsstyringssystemer. NVlogiQ rumcontrolleren
dokumenterer kontinuerligt data om indeklimaet i et tidsrum på op
til tre måneder. De indsamlede data eksporteres til en datastick og
sikrer at det overvågede indeklima altid tilpasses optimalt til
kravene. Datasticken benyttes også til overførsel af lagrede
systemindstillinger eller som autoriseringsnøgle til f.eks.
Facility-Manager.
Ud over rumcontrolleren har systemet en 24V / 6A motorknude, der kan kaskadekobles via en busforbindelse. Rumcontrollerens integrerede LCD-monitor viser alle systemets registrerede informationer og giver oplysninger om den aktuelle driftsstatus på betjeningspanelet. Tilsluttede sensorer leverer ikke kun data om luftkvaliteten i enkelte rum eller bygningszoner, men også vejrinformationer som f.eks. udetemperatur og oplysninger om regn eller vind.
Optimalt indeklima med lavest mulige energiforbrug
Bedre indeklima opnås ved anvendelse af innovative algoritmer og
styringsinformationer omkring hvilke vinduer, ovenlys, varme eller
andre systemer (f.eks. med 0-10V grænseflader) der styres og
aktiveres automatisk. Disse informationer sikrer det optimale
indeklima med det lavest mulige energiforbrug.
Naturligvis kan brugeren med NVlogiQ også betjene åbningen og lukningen af vinduerne i de enkelte rum manuelt. NVlogiQ er listeført efter National Building Specification (NBS Plus) og udviklet i overensstemmelse med standarderne BB 101, CIBSE Guide A, BS/DIN EN 13779 og ECON 19.
egholm leverandør af vinduesautomatik - STG-BEIKIRCH - er specialiseret i vinduesautomatik. De er blandt de førende på markedet for naturlig ventilation med produkter og serviceydelser i den moderne bygningsskal. NVlogiQ afrunder sortimentet i segmentet for indeklimastyring og kan dermed også ved mindre projekter, bygninger eller enkelte rum tilbyde et system til styring og logning af indeklimaet, hvorved der med et optimalt cost-benefit-forhold opnås der gennem kontrolleret ventilation et dokumenteret bedre indeklima.