CAD/CAM

CAD i CAD/CAM står for Computer Aided Design, på dansk computerstøttet udformning.

Der findes en mængde forskellige CAD-systemer, der kan bruges til fremstilling af arbejdstegninger. CAD/CAM tegninger kan udføres både todimensionelt og tredimensionelt. Disse arbejdstegninger kan danne grundlag for samlingstegninger og styklister. Tegningerne kan også overføres til et CAM-system.

På CAD/CAM tegningen indlægges værktøjsbaner til brug for programmering af CNC-maskiner. CAD siges at være den overordnede betegnelse for aktiviteter, der udføres i forbindelse med udvikling og konstruktion af produkter.

CAM står for Computer Aided Manufacturing, på dansk computerstøttet produktion.

Dette er betegnelsen for styringen af de maskiner, der fremstiller de ønskede produkter. Det kan være styringen af en enkelt CNC-maskine eller styringen af alle virksomhedens CNC-maskiner via DNC. Det dækker også over håndtering, transport og lager.

Leverandører af CAD/CAM løsninger:

TriTech ApS

Gl. Skartved 5C
6091 Bjert
Tlf.: 40 76 84 66
E-mail: cjo@tritech.dk

www.tritech.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Vestjysk Modelsnedkeri ApS

Isefjordsvej 5
6715 Esbjerg N
Tlf.: 26412563
E-mail: pbo@vestjyskmodelsnedkeri.dk

www.vestjyskmodelsnedkeri.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om CAD/CAM:

Brug af CAD systemet

I eksemplet illustreres brugen ved hjælp af CAD-systemet Inventor, som arbejder sammen med CAM-systemet Mastercam. Begge systemer anvendes i vid udstrækning i hele verden. Generelt skal det nævnes, at disse systemer, ligesom alle andre internationale systemer, bruger engelske udtryk.

CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing) anvendes i en lang række industrier og discipliner, hvor design og fremstilling af produkter er nødvendige. Nogle af de vigtigste områder, hvor det anvendes, inkluderer:

  1. Ingeniørvirksomhed: CAD/CAM-software anvendes til design af alt fra bygninger og broer til maskiner og elektroniske komponenter. Ingeniører kan oprette komplekse 3D-modeller, simulere deres funktion og teste forskellige designkoncepter, før de går videre til fremstilling.
  2. Bilindustrien: Bilproducenter bruger CAD/CAM til design af køretøjer, motorer, reservedele og produktionslinjer. Det tillader hurtig prototyping, virtuel tests og optimering af komponenter og systemer.
  3. Luft- og rumfartsindustrien: I disse industrier er CAD/CAM-udnyttelse afgørende for design af fly, raketter, satellitter og andre luftfartøjer. Det hjælper med at opnå nøjagtige tolerancer, sikkerhedskrav og effektivitet i designet.
  4. Medicinsk teknologi: CAD/CAM bruges til design og fremstilling af medicinsk udstyr, proteser, tandimplantater og kirurgiske instrumenter. Det muliggør tilpasning til individuelle patientbehov og præcise pasformer.
  5. Arkitektur: Arkitekter anvender CAD-software til at skabe detaljerede 2D- og 3D-modeller af bygninger, boliger og infrastrukturprojekter. Det letter visualiseringen af designkoncepter og samarbejdet med ingeniører og kunder.
  6. Produktionsindustrien: Inden for produktionssektoren bruges CAD/CAM til at styre produktionsprocesser og automatisere fremstillingen af varer. Det muliggør optimering af produktionsflow, reduktion af produktionsomkostninger og forbedring af produktkvaliteten.
  7. Møbelindustrien: CAD/CAM anvendes til design og produktion af møbler, hvor det tillader præcis modellering og tilpasning af design efter kundens krav.
  8. Mode- og tekstilindustrien: Designere bruger CAD-software til at skabe og visualisere tøj- og tekstilmodeller, hvilket gør det muligt at eksperimentere med mønstre, farver og teksturer før produktion.

Hexagon – Enorme muligheder fra CAD/CAM-systemer til produktion




Hexagon – Enorme muligheder fra CAD/CAM-systemer til produktion

I den stadigt voksende produktionsverden har CAD-systemer (Computer-Aided Design) og CAM-systemer (Computer-Aided Manufacturing) revolutioneret den måde, produkter designes og produceres på. CAD/CAMsystemer integrerer design- og produktionsprocesserne, hvilket giver større præcision, højere effektivitet og mere fleksibilitet i produktionsindustrien.

CAD-software gør det f.eks. nemt for designere at skabe komplicerede produktdesign. Softwaren leverer en digital platform, hvor designere kan visualisere, manipulere og finjustere deres koncepter, før den fysiske produktion starter. CAD-systemer tilbyder en lang række designværktøjer, der muliggør præcis modellering, skitsering og 3D-visualisering. Det strømliner designprocessen ved at reducere behovet for manuelletegninger og iterationer, hvilket i sidste ende sparer tid og ressourcer.

Brug af CAD/CAM-systemer kan give producenter mulighed for at føre innovative idéer ud i livet. Med CADsoftware kan designere teste produktprototyper virtuelt, vurdere deres funktionalitet og identificere potentielle fejl eller forbedringer. Det giver mulighed for hurtige iterationer og raffinering af designet, hvilket minimerer dyre fejl under fremstillingsprocessen. CAD/CAM-systemer fremmer et effektivt samarbejde mellem design- og ingeniørgrupperne og accelererer produktudviklingscyklusser, så slutprodukterne kan komme hurtigere ud på markedet.

En af de vigtigste fordele ved CAD/CAM-systemer er deres evne til at opnå exceptionelle niveauer af præcision og nøjagtighed i produktionen. Ved at oversætte digitale design til maskinlæsbare instruktioner sikrer CAM-systemer ensartet og fejlfri produktion. Computerstyrede maskiner som f.eks. CNC-baserede (Computer Numerical Control) fræsere og drejebænke bruger disse instruktioner til at fremstille komplicerede dele med nøjagtigheder på mikrometerniveau. Denne præcision forbedrer ikke kun produktkvaliteten, men reducerer også spild, da producenter kan optimere materialeforbruget.

CAD/CAM-systemer letter også designoptimeringen ved at tage højde for fremstillingsegnethed i designfasen. Designere kan simulere fremstillingsprocesser, f.eks. sprøjtestøbning eller CNC-bearbejdning, for at identificere potentielle problemer tidligt. Ved at analysere faktorer som materialeflow, værktøjstilgængelighed og strukturel integritet kan designere ændre designet for at forbedre produktionseffektiviteten og minimere omkostningerne. Denne parallelle tekniske tilgang sikrer, at designet bliver egnet til produktion, så man kan reducere omarbejde og forhindre designflaskehalse.

Med CAD/CAM-systemer kan producenter tilbyde et højt tilpasningsniveau for at opfylde individuelle kundekrav. CAD-modellernes digitale egenskaber giver mulighed for nem tilpasning og parametrisk design, hvor produktspecifikationerne hurtigt kan ændres. Denne fleksibilitet giver mulighed for masseindividualisering, hvor produkter kan skræddersys efter specifikke kundepræferencer uden at gå på kompromis med effektiviteten eller øge omkostningerne. CAD/CAM-systemer giver producenter mulighed for at opfylde en bred vifte af kundebehov, hvilket øger kundetilfredsheden og konkurrenceevnen på markedet.

Design og produktion uden begrænsninger

Som en disruptor i produktionslandskabet fjerner Hexagons teknologier barriererne for det gennemførlige. Det giver producenter mulighed for at redefinere den verden, vi kender, gennem innovation i produktionen. Lige fra koncept til endt levetid leverer vores løsninger optimering på tværs af hele værdikæden med transformation af design, simulering, test, materialevalg, planlægning af produktionsdesign, produktion, inspektion og effektivitet i den virkelige verden.

Løsninger, der kan gøre dit liv lettere:

  • Generativt design – genererer designkandidater automatisk baseret på inputparametre og optimerer de bedste muligheder for hurtige iterationer
  • Materialemodellering – optimerer ydeevnen med integreret datamaterialeteknik (ICME), materialemodellering og datastyring.
  • DEsigner/Recreate – CAD til CAM-software med direkte scanningsfunktioner til reverse engineering.
  • Edgecam – markedsledende CAM-produktionsløsning, der kombinerer styrken ved avanceret generering af værktøjsbaner med problemfri CAD-integration
  • Esprit – højtydende CAM-system, der forbedrer maskinværktøjets produktivitet betydeligt
  • Radan – verdens førende CAD/CAM-løsning til plademetalskæring
  • NCSimul – avanceret CNC-simuleringssoftware til G-kode-verificering

Hexagons intelligente produktionsportefølje understøtter hele produkt- og produktionslivscyklussen, frigør potentiale, løser problemer, før de opstår, og leverer betydelige gevinster. Ved at samle de fysiske og digitale verdener ved hjælp af hardware og software giver vi producenterne frihed til at idéudvikle, udforske, gøre det rigtigt første gang og skalere produktionen på bæredygtig vis.

CAD/CAM-systemer har forvandlet landskabet for moderne produktion ved at tilbyde uovertrufne muligheder og fordele. Lige fra strømlining af designprocessen til opnåelse af exceptionel præcision og nøjagtighed er disse systemer blevet uundværlige værktøjer for designere og producenter. Muligheden for at optimere design til produktion, hurtig prototypefremstilling og tilpasning styrker yderligere CAD/CAM-systemernes betydning for innovation og effektivitet i produktionsindustrien.


Zebicon – GOM kombinerer måle- og evalueringssoftware i én platform




3D metrologispecialisten GOM, en del af Zeiss Group, har lanceret en ny softwareplatform kaldet GOM Inspect Suite, som gør det nemt for både begyndere og eksperter at gennemføre specifikke måleopgaver og optimere processer.

GOM Inspect Suite er en software til geometrisk analyse og målsætning, som kan downloades gratis eller opgraderes med professionelle moduler gennem den danske distributør Zebicon a/s.

Evalueringssoftwaren er ideel til 3D inspektion og databehandling af 3D punktskyer og CAD data fra forskellige målesystemer herunder, 3D scannere, laserscannere og koordinatmålemaskiner.

Alt i én software

I den seneste 2020 release har GOM samlet alle softwareapplikationer i én platform. Når GOM Inspect Suite downloades gratis, kan brugeren arbejde med standard funktioner som CAD import, mesh editing, 3D inspektion og rapportering. Opgraderes der til et professionelt modul, bliver features som fx trendanalyse, digital assembly og scipting tilgængelige. Derudover er det muligt at opgradere pakken yderligere med industrispecifikke løsninger.

Ved at samle alle applikationer, giver platformen mange forbedringer i forhold til arbejdsprocessen, samt større fleksibilitet og processikkerhed.

Highlights i GOM Inspect Suite 2020

GOM Inspect Suite er den første software-version, hvor GOM inkluderer generelle funktioner til volumeinspektion genereret fra CT scanning. Det betyder, at GOM brugere ikke længere behøver at anvende andet software til at inspicere og analysere CT data.

Ved behov for dybdegående inspektion af CT data, kan GOM Inspect Suite opgraderes med modulet GOM Volume Inspect, som er ideelt til analyse af fiberstrukturer, luftindeslutninger, komponenter og montage. Derudover gør modulet det muligt at udføre trendanalyse af et utal af emner.

Moduler til industrispecifik kontrol

GOM Inspect Suite tilbyder også moduler til kunder med specielle behov. Funktionaliteten Blade Inspection, understøtter fx inspektion af turbineblade til luftfartsindustrien, mens modulet Virtual Clamping er udviklet med særligt fokus på bilindustrien. Med Virtual Clamping opnås måleresultater, som kan sammenlignes direkte, med resultaterne fra fysisk fastspændte komponenter. Dermed fjerner denne softwarefunktion behovet for at investere i dyre fastspændingsfiksturer og minimerer operatørindflydelsen.



Cookie-indstillinger