Picca Automation – Fremtidssikring af gammel maskine

En fremtidssikret produktion skaber grobund for yderligere udvikling samt større tillid til virksomhedens produktionen. Hos Dragsbæk margarinefabrik i Thisted, har man netop taget dette vigtige skridt i forbindelse med renovering og opgradering af en vigtig del af fabrikkens produktion, som ugentlig leverer 400 tons margarine.

24 timer døgnet rundt i 17 år har den store og nyrenoverede pakkemaskine troligt emballeret margarineblokke i forskellige størrelser til erhvervskunder såsom bagere, restauranter og andre storkøkkener. Margarinen transporteres til maskinen gennem et tilkoblet rør, hvorefter den hurtigt nedkøles, formes og derefter indpakkes blokvis. Maskinens mange aktive år havde naturligvis sat sine spor på driften samt mulighederne for vedligeholdelse grundet udgåede komponenter.

”Fremtidssikringen er jo den største gevinst vi har fået ud af det. Stabiliteten gør så at oppetiden også er blevet forøget og vi har dermed fået en højere effektivitet. Alene på hastigheden ved at starte maskinen op har vi allerede lavet en kæmpe besparelse,” fortæller produktionschef hos Dragsbæk, Karsten Rokkedahl.

Automationshuset Picca fik til opgave at udskifte styringen på pakkelinjen herunder en komplet ny styring i Rockwell Allen Bradley PLC’er samt hardware. Projektet havde en minimal nedetid grundet maskinens rolle i produktionen.

Dragsbæk havde derudover et ønske om at reducere maskinens pladsbehov i de trængte fabrikslokaler. Maskinens nye specialdesignet el-tavler blev derfor en integreret del af den nyrenoverede maskine. Det samlede omfang af maskinen er dermed blevet væsentligt reduceret og fabrikken kan nu udnytte pladsen i de trængte lokaler til andre formål.

Projektet inkluderer ny integreret sikkerheds-PLC, Picca ISA 101 brugergrænseflade (HMI) med intelligent manuel betjening, 24 nye servo drev samt CAM-programmering, nyt intelligent receptsystem, nye alarmer der hjælper operatører og reparatører samt den førnævnte indbyggede elinstallation.

Den opdaterede maskine har bragt mange nye funktioner og muligheder med sig. Det nye receptsystem har især lettet hverdagen for operatøren Tom, som fortæller:

”Receptsystemet giver os mulighed for at lave ændringer og små tilpasninger, som systemet herefter husker. Før skrev vi det ned på en blok. Det har været en rigtig stor hjælp i det daglige.”

En af projektets store udfordringer hos Picca har været den manglende dokumentation på den gamle maskine, både hvad angår mekanik, el og software. Projektstarten bar derfor præg af detektivarbejde, hvor hver en enkel funktion på den store maskine blev nøje undersøgt og dokumenteret.

Derudover resulterede den korte nedetid på maskinen i et ekstra tidspres på indkøringen, som derfor blev fuldført indenfor et væsentligt begrænset tidsrum.

En driftssikker løsning

Piccas løsning har sikret en minimal nødvendighed for softwaresupport. Styringen er programmeret intelligent hvilket sikrer, at maskinen nemt kommer tilbage i normal tilstand efter et evt. stop eller nedbrud. Dette begrænser produktionsspildet.

”Nu har vi mulighed for justeringer og dermed få det til at køre bedre. Vi kunne ikke selv gå ind og trimme tingene før, det kan vi nu. Vi har fået en langt mere stabil maskine, ensartet produkter og en højere effektivitet,” fortæller Karsten Rokkedahl.

Derudover er maskinens hardware fremtidssikret gennem restaurering med nye tilgængelige standardkomponenter med lang levetid. Maskinen er naturligvis blevet væsentligt mere driftssikker. Derudover er leveringen af maskinens output mere stabilt, da man på fx 5 kg. blokkene er gået fra en doseringsvariation på op til 30 gram pr. blok til kun 8 gram i dag. Med de mængder vi arbejder med, gør det en stor forskel bare på ugebasis. Når vi snakker årsbasis, bliver det rigtig sjovt,” fortæller operatøren Tom afslutningsvis.

LÆS også: Picca leverer fuldautomatisk fliskedelanlæg
Picca Automation A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger