Betonansvarlig fra MBE slår fast – Det her bør andre beton- og elementfabrikker benytte til deres anlæg

Det var en almindelig arbejdsdag sidst i 2022, da Christian Nielsen fra Midtjysk Betonvare- og Elementfabrik (MBE) i Herning, fik sig lidt af en overraskelse, da han var nede i ifyldningsgraven på en rutinemæssig inspektion af anlæggets slidplader. Det er en inspektion som Christian Nielsen og kollegaerne har udført mange gange. De er nemlig vant til, at slidpladerne ikke holder længere end ca. 8 måneder før de er nedslidte. Og selvom slidpladerne har haft pålagt gummi som slidlag, holdt de ikke meget længere, da gummiet hurtigt revnede eller mistede vedhæftningen.

Holdbarheden på vores slidplader har altid været problematisk for os. Derfor har inspektionen af dem altid været en af de mindre sjove opgaver fordi vi ved, der både venter os ekstra arbejde og produktionsstop når slidpladerne skal udskiftes, fortæller Christian Nielsen, der er Betonansvarlig hos MBE.

Men til Christian Nielsens store overraskelse, var slidpladerne ved sidste inspektion så gode som nye uden det mindste tegn på slitage – og det er selvom slidpladerne nu har været monteret i ca. 9 måneder, svarende til ca. 20.000 tons råmateriale.

Forklaringen på den store forskel kan ifølge Christian Nielsen kun være, at MBE tidligere i 2022 monterede slidplader pålagt varmvulkaniseret RG60-slidgummi fra den vestjyske gummiproducent, RG ROM GUMMI.

– Jeg var meget skeptisk da RG ROM GUMMI påstod, at deres egenudviklet varmvulkaniseret RG60-slidgummi er så holdbar, at det med garanti ville give vores slidplader en markant længere levetid. Vi har en del slidplader siddende i vores anlæg, og besluttede os for at give det en chance. Vi må bare indrømme, at RG ROM GUMMI lever op til deres ord, og leverer en gummiløsning der virkelig udkonkurrerer de slidplader, vi tidligere har brugt fra andre leverandører, fortæller Christian Nielsen.

MBE har monteret slidplader flere steder i anlægget – bl.a. ved båndet fra ifyldningsgraven, båndet i knæktårnet, fordeler-båndet, silotoppen samt overgangen mellem tilslagsvægten og blanderen. Derfor ville selv en mindre forskel i slidpladernes levetid betyde en hel del for MBE’s produktivitet. Og forskellen på slidpladernes levetid fik MBE hurtigt at mærke.

– Nu har vi kørt med RG60-slidgummiet fra RG ROM GUMMI på vores slidplader i et stykke tid, men selv efter 9 måneders drift, var der ikke det mindste tegn på slid i gummiet. Med den imponerende holdbarhed forventer vi, at deres gummiløsning sagtens kan opnå en levetid på mindst 3 år, svarende til ca. 90.000 tons råmateriale, fortæller en glad Christian Nielsen.

Og den forlænget levetid på slidpladerne medfører flere fordele med sig for MBE, Christian Nielsen og kollegaerne.

– Den forlænget levetid betyder, at vi nu slipper for at skifte slidpladerne hver 8. måned og sætte hele produktionen på pause. Det sparer os for løn og ressourcer til montering af nye slidplader, der i løbet af en 3-årig periode ville løbe op i 48 mandetimer, plus udgifter til nye plader, fortæller en glad Christian Nielsen.

Den rigtige kombination gør forskellen

Ifølge Jesper Berg Kristensen, der er direktør for RG ROM GUMMI, er det ikke overraskende, at deres egenudviklet varmvulkaniseret RG60-slidgummi holder så godt som det gør.

– RG60 udviklede vi tilbage i midten af 1980’erne, hvor vi hovedsageligt producerede gummiprodukter til de lokale fiskere i Lemvig og omegn. På daværende tidspunkt fandtes der ikke en gummikvalitet, der kunne modstå de barske forhold det blev udsat for i fiskeindustrien og på Vesterhavet. Derfor satte vi os for at udvikle en ny og ekstrem slidstærk gummikvalitet, og resultatet blev vores RG60, fortæller Jesper Berg Kristensen.

Jesper Berg Kristensen påpeger, at det er kombinationen af gummikvaliteten og virksomhedens kompetencer indenfor varmvulkanisering der er forklaringen på gummiløsningens holdbarhed. Varmvulkaniseringen har nemlig stor betydning for, hvordan gummiet hæfter på et andet emne. 

– Vores RG60 er en såkaldt u-vulkaniseret gummi-compound der kræver at blive varmvulkaniseret før det bliver til et ”færdigt” stykke gummi. Den store fordel ved at varmvulkanisere gummi er især, at det opnår en langt stærke vedhæftning til det emne det påmonteres, sammenlignet med, hvis det bliver limet på. Vi bruger også varmvulkanisering når vi producerer gummivalser for at sikre, at gummiet ikke lige pludselig slipper eller mister vedhæftningen fra stålkernen, forklarer Jesper Berg Kristensen.

Fakta: Varmvulkanisering en proces, hvor man ved brug af tryk og varme ændrer gummiets struktur fra at være et klæbrigt og blødt materiale til et formstabilt materiale med en tør overflade.

Find Leverandører inden for Gummi industrien her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger