FIFA og UEFA i medvind og i modvind

FIFA og UEFA er de to store fodboldorganisationer. De har samlet sporten, ført den frem i lyset og  gjort ekstraordinært meget for at give fodbold den plads den har i dag.  

Hvis ikke det var FIFA og UEFA, havde der sikkert været andre store organisationer. De havde  muligvis gjort tingene på andre måder, men helt sikkert med samme agenda. Både FIFA og UEFA har været i stor modvind, både i medierne, men også internt. Specielt FIFA  har modtaget stor kritik. 

Modvinden og kritikken har ikke kun været på et enkelt punkt, men på rigtigt mange punkter. I  2021 blev kritikken så massiv indefra, at flere af de helt store klubber, rent faktisk meldte sig ud af  FIFA, for at starte deres egen organisation. Udbruddet var kortvarigt og gik meget hurtigt i sig selv.  men bare det at nogen gjorde forsøget, vidner om en meget stor utilfredshed, som FIFA  forhåbentligt tager alvorligt.

Udbruddet der hurtigt gik over 

Udbruddet gik hurtigt i sig selv. Der blev lynhurtigt lavet så mange forhindringer, at de klubber der  var med i udbruddet stort set ikke kunne spille fodbold, nogen andre steder, end indenfor den  organisation, som de selv var ved at oprette.  

De store betting sider og alle andre interessenter holdt vejret og ventede i spænding. Der var aldrig  før sket noget lignende, hverken i FIFA eller i UEFA. Selv da det stod klart at der ikke ville ske  mere og de berørte klubber, herunder Manchester United, Milan, Arsenal og andre af de helt store,  var tilbage i folden, forventede alle et efterspil af en eller anden art.  

De oprindelige tre klubber, der grundlage udbruddet og ideen om den nye liga, Real Madrid,  Barcelona og Juventus. De stod et øjeblik og ulmede, men indså hurtigt at slaget var tabt. Tilbage i  folden med dem også. 

Siden udbruddet  

Utilfredsheden handler grundlæggende om at der er alt fra langt fra top til bund. Utilfredsheden får  mange navne og giver sig udtryk på mange måder, men grundlæggende handler det om at der sidder  en lukket top, der bestemmer alt og som på ingen måde er lydhør. 

Siden udbruddet er der ikke sket noget som helst. Real Madrid, Barcelona og Juventus er tilbage i  folden og har taget deres mundkurv på igen, sammen med de hold der havde fulgt dem.  Der er stadig, nøjagtigt lige langt fra top til bund.  

Klubberne og de enkelte spillere er stavnsbundne  

Spillerne har kontrakter der er kilometerlange og som ikke tillader en spiller, så meget som at vippe  med et øre, i en forkert retning.  

Klubberne har lige så lange kontrakter, der heller ikke tillader dem noget som helst. Men de kunne jo bare lade være med at skrive under, kunne man forestille sig. Sådan forholder det  sig bare ikke. Der findes ikke andre steder at gå hen. FIFA og til dels UEFA sidder på hele fodbold  kagen. Fordelene ved gambling på casinoer er langt bedre og giver langt større fordele, end at  forsøge sig uden om FIFA og UEFA. 

Hvis der er tale om en seriøs klub, eller en fodboldspiller som gerne vil leve af sin sport, så er der  ikke andre veje at gå.  

Fordele ved FIFA og UEFA 

Selvfølgeligt er FIFA og UEFA ikke slave ejere der render rundt og pisker deres klubber og  spillere. Det er kun den ene side af billedet. 

FIFA og UEFA har gjort sporten til det den er i dag. Uden deres indsats og deres store arbejde, ville  fodbold slet ikke være den kæmpe pengemaskine, for alle parter, som den er i dag. En fodboldverden helt uden FIFA og UEFA ville være utænkelig. En fodbold verden med andre  store organisationer til at administrere sporten, er ikke utænkelig, men som tingene ser ud i dag, er  det meget urealistisk.  

Ulemper ved store organisationer 

Alle store organisationer, uanset om det er sport eller noget andet der er centrum, har den sygdom,  som følger med, når de vokser og bliver store. Toppen gror fra bunden. Syv af verdens lækreste  skisport områder kan besøges og nydes, de repræsentere hver især deres helt egen organisation, som  helt sikkert lider af samme sygdom.  

Toppen kommer til at handle om kroner og øre. Kroner og øre er magt, når der er rigtigt mange af  dem i spil. Når kroner og øre bliver det vigtigste, går det altid ud over nogen og noget. I rigtigt  mange tilfælde går det ud over basale menneskerettigheder. 

Rollemodeller med mundkurve  

En fodboldspiller der spiller i en klub, som er signet under FIFA, må ikke have en mening om noget  som helst. Faktisk gælder det ikke kun for fodboldspillere og heller ikke kun for FIFA. Det gælder  for alle store, betalte sportsudøvere. 

Deres kontrakter er alen lange og har forbud mod alt muligt. De må ikke noget som helst. Deres  kontrakter rækker langt ud over deres ansættelse. Når de er færdige med deres sport og egentlig er  gået på pension, har de stadig mundkurv på.  

Når en sportsudøver i den grad bliver stavnsbundet og får mundkurv på, går potentialet som  rollemodel tabt. 

Verden har brug for rollemodeller 

Der er ingen større rollemodeller, end sportsstjerner. De har muligheden for at inspirere unge  mennesker til at gå de rigtige veje, opfylde deres potentialer og tro på sig selv. Som rollemodel kan  du forme en hel ungdom til i samlet flok at være søde, venlige, åbne, tolerante og arbejdsomme. Når store organisationer i den grad fratager sportsstjerner det potentiale, kan man med rette spørge  sig selv, om organisationerne er blevet for store og om de har alt for meget magt. Kroner og øre er vigtige, og der er mange kroner og øre i sport på højt plan, men der er også en pris.  Prisen er mundkurven.

LÆS også: Teknologien bag online gambling sider
FIFA og UEFA i medvind og i modvind's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *