Dansk Fjernvarme: Nyt demonstrationsanlæg for CO2-fangst markerer starten på potentielt eventyr

Dansk Fjernvarme – Introduktion til fjernvarme

Ressourcecenter ARC indvier et nyt CO2-fangst anlæg, som skal indfange CO2 og sende det til et lokalt gartneri. CO2-fangst er mere end et vigtigt klimatiltag, da det også kan udnyttes som en vigtig ressource for andre sektorer, siger Dansk Fjernvarme.

Der bliver skrevet historie i dag, hvor det københavnske ressourcecenter ARC indvier deres demonstrationsanlæg på affaldsforbrændingsanlægget, Amager Bakke.  Anlægget kan indfange op til fire tons CO2/døgn og den indfangede CO2 sendes til gartneriet Østervang Sjælland, som bruger CO2‘en til at dyrke grøntsager.

– Det er en stor dag for det grønne Danmark, at ARC nu indvier et nyt, stort demonstrationsanlæg, hvor de tydeliggør, at det ikke blot et muligt at fange CO2, men også udnytte den indsamlede CO2. Der skal derfor lyde et stort tillykke med indvielsen og det nye anlæg, lyder det fra Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme.

Demonstrationsanlægget demonstrerer en sammenhængende værdikæde for CO2-fangst, og anlægget vil kunne bidrage med værdifuld viden for den værdi, CO2-fangst kan levere i fremtiden.

– CO2-fangst er et effektivt tiltag for at reducere CO2-udledningen. Men udover at være et klimaværktøj, kan fangst af CO2 også levere en ressource, som andre sektorer efterspørger. Hos ARC bliver CO2‘en afkølet og omdannet til væske, som derefter anvendes til dyrkning af grøntsager. Vi ved også, at biogen CO2 har en vigtig rolle at spille i PtX industrien, hvor fremskrivninger viser, at der vil være mangel på biogen CO2, fortæller Jannick Hauschildt Buhl.

Politisk sikkerhed kan reducere omkostningerne
Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for landets fjernvarme- og affaldsenergiselskaber og kraftvarmeværker. Blandt medlemskredsen vurderer Dansk Fjernvarme, at der er et samlet potentiale for CO₂-fangst på op mod 7 mio. ton om året. Derfor er det også velanset, at Regeringen med Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, i spidsen snart kommer et udspil på CCUS-området.

– På tværs af Danmark er selskaber i fjernvarmesektoren i gang med at forberede CO2-fangstprojekter. I skrivende stund er det samlede fangstpotentiale i konkrete offentliggjorte projekter på næsten 4 mio. ton CO2 per år – altså mere end den politiske ambition for 2030. Men hvis projekterne skal realiseres, er det nødvendigt at have bedre rammer for blandt andet omkostningerne til at transportere og lagre den indfangede CO2, så de samlede omkostninger kommer ned på et rentabelt niveau, hvor det kan betale sig at investere i CO2-fangst for et større antal selskaber, siger Jannick Hauschildt Buhl.

LÆS også: Dansk Fjernvarme – Nu skal der sikres ro om affaldssektoren
Dansk Fjernvarme's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger