Wavin udvider sortiment af indeklimaløsninger

Wavin er netop gået i markedet med Wavin Ventiza, der er et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Det betyder, at varmen fra boligen genbruges. Ventilationsanlægget blæser frisk luft ind i boligens rum via indblæsningskanaler, mens luften i rummet suges ud gennem udsugningskanalerne. Det fortæller Per Thorup, der er nordisk produktchef for ventilationsløsninger hos Wavin.
Med lancering af deres intelligente ventilationsanlæg Ventiza understreger Wavin ambitionerne om at ville servicere forbrugere med et komplet og innovativt produktsortiment inden for indeklimaløsninger. Seneste skud på stammen føjes til eksisterende gulv- og fjernvarmeløsninger.
Et godt indeklima har beviseligt stor betydning for vores sundhed, trivsel og koncentrationsevne, men det er et kompliceret samspil af bl.a. lys, lyd og luft, som alle må tages i betragtning, når indeklimaet skal være optimalt. Luftens kvalitet kan man fx hjælpe på vej med god udluftning og rengøring, men ofte er det ikke tilstrækkeligt.
Termisk komfort eller muligheden for at opretholde en behagelig temperatur er endnu en vigtig faktor for at vi kan føle os godt tilpas indendørs. Den termiske komfort er påvirket af menneskelige og miljømæssige faktorer som beklædning, lufttemperatur, træk og relativ luftfugtighed.
Wavin udvikler innovative varme-/køle fordelingssystemer og ventilationsløsninger til opretholdelse af komfortabel temperatur, luftkvalitet og luftfugtighed, som kan sikre et godt indeklima på den mest effektive måde. Ventiza er Wavins nyeste innovation inden for energieffektiv ventilation. Det avancerede anlæg medvirker via intelligent styring til et sundt og behageligt indeklima.
– Vi er netop gået i markedet med Wavin Ventiza, der er et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Det betyder, at varmen fra boligen genbruges. Ventilationsanlægget blæser frisk luft ind i boligens rum via indblæsningskanaler, mens luften i rummet suges ud gennem udsugningskanalerne, forklarer Per Thorup, der er nordisk produktchef for ventilationsløsninger hos Wavin.
Alle komponenter taler sammen og styres fra ét sted
Wavin er i forvejen kendt som en leverandør af indeklimaprodukter, og Per Thorup ser Ventiza ventilationsanlægget som en naturlig udvidelse af Wavins indeklimaprogram. Han forklarer her hvorfor:
– Ventiza er udviklet som et selvstændigt anlæg, men visionerne bag systemet har været at gøre det så installations- og brugervenligt som muligt. Det betyder, at en vigtig fordel ved anlægget er, at det uden problemer kan styres fra samme brugerflade som vores gulv- og fjernvarmeløsninger. Per Thorup forklarer videre:
– Ventilationsanlægget er kompatibelt med den overordnede Sentio styring. Det giver forbrugere mulighed for at styre alle indeklimaløsninger via én brugerflade. Det gør også selve installationsarbejdet lettere.
Det er netop muligheden for at sikre optimalt samspil mellem de forskellige indeklimakomponenter, der er årsagen til, at Wavin har integreret Ventiza ventilationsanlæg i Sentio styringen. Fx kan Sentio hente data fra et system og udnytter dem i andre til eksempelvis automatisk behovsstyring af ventilationen.
– Vores Sentio rumtermostater til gulvvarme indeholder udover en temperatursensor også en fugtsensor til måling af den relative fugtighed i rummet, hvor de er placeret. Den måling kan vi bruge til automatisk at booste ventilationen, når nogen eksempelvis har været i bad, forklarer Per Thorup.
Ventiza ventilationsanlæg er også udstyret med det Wavin kalder automatisk sommer by-pass.
– På varme sommerdage, hvor solen har varmet huset op, vil anlægget begynde at køle med køligere luft. Fordi ventilationsanlægget er tilsluttet samme Sentio-styring som vores gulvvarme kan vi blokere for kølingen, hvis varmesystemet samtidig kalder på varme. Dermed undgår vi uhensigtsmæssige situationer, hvor et system forsøger at køle, mens et andet bruger energi på at varme op.
Wavin Ventiza er lanceret i Danmark, og fra udviklingen i Hammel og Holland arbejder Wavin kontinuerligt på nye funktioner og indeklimakomponenter.
– I den nærmeste fremtid vil vi kunne tilbyde trådløse rumtermostater, som udover temperatur- og fugtsensor vil blive udstyret med CO2-sensor. Det åbner igen for nye muligheder for intelligent behovsstyring af ventilation og indeklima, så unødigt energiforbrug kan forhindres, afslutter Per Thorup.