Dørlister

Dørlister, også kendt som dørkarme eller dørrammer, refererer til de træ- eller metalrammer, der omgiver og understøtter en dør. De er installeret i døråbningen og fungerer som en fast struktur, hvorpå døren kan åbnes og lukkes.

Leverandører af og viden om dørlister:


Lemvigh-Müller A/S

Stationsalleen 40
2730 Herlev
Tlf.: +45 3695 1230
E-mail: lemu@lemu.dk

www.lemu.dk

Kompetencer: Alt i metaller og Stål , Aluminium, Armeringsstål, Befæstelse, Belysning, El-teknik, Kabler, Rustfri stål, Rør, Stål, Værktøj

Læs mere om Lemvigh-Müller A/S


Mere viden om dørlister:

Dørlister har flere formål:

  1. Strukturel støtte: Dørlister giver en fast struktur omkring døråbningen, der understøtter væggen og holder den i stabilitet. De hjælper med at forhindre væggen i at give efter eller deformere omkring døren.
  2. Beskyttelse: Dørlister beskytter døråbningen og dørkarmen mod skader, som kan opstå ved gentagne åbninger og lukninger af døren. De kan absorbere stød og tryk og forhindre, at væggen bliver beskadiget.
  3. Isolering: Dørlister kan hjælpe med at forbedre isoleringen omkring døråbningen. De kan bidrage til at forhindre luftlækage og reducere varme- eller kuldetab mellem rummet på den ene side af døren og rummet på den anden side.
  4. Æstetik: Udover deres funktionelle formål kan dørlister også være en dekorativ detalje. De findes i forskellige designs og stilarter, der kan matche indretningen af rummet eller bidrage til dørens overordnede udseende.

Dørlister kan være fremstillet af forskellige materialer som træ, metal eller kompositmaterialer. De kan være en del af den oprindelige bygningskonstruktion eller installeres senere som en del af dørudskiftning eller opgraderingsprojekter. Installation og udskiftning af dørlister kan kræve professionel hjælp for at sikre korrekt montering og funktionalitet.


Døre med flere partier ud i ét
Håndværkerne får mindre bøvl, arkitekterne får mindre karm, og husejerne får mere lys. Alle har taget godt imod Rationels døre med integrerede over- og sidepartier.

Der er sparet lidt på træværket i den seneste produktnyhed fra Rationel. Vinduesproducenten har videreudviklet på flere af sine facadedøre, terrassedøre og pladedøre, der nu fås med integrerede over- og sidepartier. Det betyder, at karmtykkelsen bliver mindre og lysarealet større, når en dør i serierne AURA og Rationel AURAPLUS skal udstyres med en rude foroven eller ved siden af. "Det er noget, som både arkitekter, ingeniører og håndværkere har efterspurgt i vores sortiment," siger Per Thomasen, der arbejder som ekstern sælger hos Rationel.

"Det er rigtig rart, at vi nu kan imødekomme det ønske fra vores kunder." Udover smallere karme og øget lysindfald har de integrerede vinduespartier den fordel, at de sparer håndværkerne for tid og besvær ude på byggepladsen, fortæller Per Thomasen. Tidligere måtte elementerne ikke veje for meget, fordi håndværkerne så døjede med at løfte dem, og derfor var det smart at få en dør med tilhørende vinduesparti leveret som et samlesæt.

Nu har arbejdsmiljøloven skærpet reglerne, og håndværkerne fået hjælpemidler til de tunge løft, og derfor gør det ikke så meget, at et element bliver større og tungere at bakse på plads. "Tværtimod. Nu slipper håndværkerne for det led i processen, der handler om at skrue to elementer forsvarligt sammen ude på en byggeplads, inden det bliver monteret i hullet. Det kan godt være sin sag," siger Per Thomasen. "Ved at levere et integreret element kan vi bedre sikre kvaliteten og dermed også bedre garantere, at alt er i orden. Det har håndværkerne taget rigtig godt imod."

Læs mere om døre med integrerede over- og sidepartier på www.rationel.dk