Genbrug

Genbrug inden for industrien handler om at anvende og genbruge materialer, produkter eller komponenter igen, enten direkte eller efter en vis grad af bearbejdning, for at erstatte behovet for nye materialer eller produkter. Det adskiller sig fra genanvendelse, hvor materialer gennemgår en proces for at blive omdannet til nye råmaterialer. Ordet genbrug kan betyde to forskellige ting. At bruge materiale fra affald som råstof til at producere nye varer eller at at bruge det samme produkt igen, men eventuelt til noget helt andet.

Leverandører af og viden om Genbrug:

ACA Industry ApS

Neder Hollufvej 69
5220 Odense SØ
Tlf.: +45 24 82 25 82
E-mail: info@acaindustry.com

www.acaindustry.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Skanroll A/S

skanroll

Slussi 14

8620 Kjellerup
Telf: +45 86 88 28 11
E-mail: skanroll@skanroll.dk

www.skanroll.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

TSCHERNING

Guldalderen 32
2640 Hedehusene
Tlf.: 70 20 70 50
E-mail: administration@tscherning.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

U.L. Petersens eftf.

Preben Nielsen ApS
Geestruplund 3
6534 Agerskov
Tlf: 74 83 17 44
E-mail: ulp@mail.dk

www.ulp-genvinding.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Genbrug:

Her er nogle nøglepunkter om genbrug inden for industrien:

  1. Produkter og komponenter: Genbrug i industrien indebærer at indsamle, reparere, renovere eller opgradere produkter eller komponenter, der ikke længere er i brug, og bringe dem tilbage til markedet. Dette kan omfatte elektronik, maskiner, møbler, emballage og meget mere.
  2. Materialer: Genbrug af materialer i industrien involverer at indsamle og genbruge specifikke materialer, der er egnet til at blive brugt i produktionen af nye produkter eller komponenter. Det kan omfatte metaller, plast, glas, træ og andre ressourcer.
  3. Refurbishing og remanufacturing: I nogle tilfælde kan genbrug omfatte processer som refurbishing og remanufacturing. Refurbishing involverer at reparere, opgradere eller forbedre et produkt for at give det en ny livscyklus. Remanufacturing indebærer at demontere et produkt, genopbygge det med rensede og renoverede komponenter og sætte det tilbage på markedet som et "godt som nyt" produkt.
  4. Økonomiske fordele: Genbrug inden for industrien kan have økonomiske fordele, da det reducerer behovet for at købe nye materialer eller produkter. Det kan føre til omkostningsbesparelser og øget rentabilitet for virksomheder, især når det kombineres med effektiv affaldshåndtering og ressourceoptimering.
  5. Bæredygtighed og ressourcebevarelse: Genbrug er en vigtig bæredygtig praksis, da det bidrager til at bevare ressourcer og reducere affaldsmængden. Ved at genbruge materialer og produkter mindskes behovet for at udvinde og forarbejde nye ressourcer, hvilket sparer energi og minimerer miljøpåvirkningen forbundet med produktion og affaldshåndtering.

Genbrug inden for industrien spiller en væsentlig rolle i overgangen til mere bæredygtige og cirkulære produktionsmetoder. Det reducerer ressourceforbrug, minimerer affald og bidrager til en mere bæredygtig udnyttelse af materialer i erhvervslivet.


Tscherning indvier hovedsæde af 90% genbrugsmaterialer


17.apr 2024


Tschernings hovedkontor i Hedehusene. PR-foto.

Den danske anlægs- og nedrivningsvirksomhed Tscherning har renoveret deres hovedsæde i Hedehusene ved at bruge genbrugsmaterialer fra egne nedrivninger og upcyclede produkter.

Efter to års ombygning slår Tscherning dørene op for deres nye cirkulært transformerede hovedkontor. Det sker ved en indvielse med reception, taler og besøg af blandt andet borgmester i Høje-Taastrup Kommune Michael Ziegler.

"Vi er utrolig stolte af, hvordan vi har formået at genbruge materialer på en ny og anderledes måde og glæder os til at vise vores nye hovedkontor frem i dag. Der ligger mange tanker og overvejelser bag projektet. Målet har været at skabe et hus, der både understøtter trivsel, et udviklende arbejdsmiljø og tydeligt viser husets identitet som et genbrugshus. Det synes vi i den grad, at vi er lykkedes med," siger CEO og ejer Søren Tscherning, som i tæt samarbejde med arkitekt My Lunsjö fra 3XN GXN har valgt genbrugsmaterialer og byggeløsninger til det nye hovedkontor.

Bygningen bestod oprindeligt af 673 kvadratmeter kontorareal og en uopvarmet lagerhal på 442 kvadratmeter, og det er nu blevet ombygget til kontorarbejdspladser, mødelokaler og kantineområde. Der er stort set kun brugt genbrugsmaterialer i ombygningen, og flere af dem kommer fra Tschernings egne nedrivningsprojekter.

Materialer tæller blandt andet genanvendte loftspaneler og tegl, træklodser til vægge og betonelementer til indskudte dæk og bærende vægge. Skrivebordene er lavet af gamle gymnastiksalsgulve, stolene i kantinen er støbt af opsamlede fiskenet og fustager, og kantinebordene er lavet af bolværker fra danske havne samt affaldstræ.

Det kræver, at man tænker ud af boksen, når man skal ombygge med mest muligt genbrugsmaterialer. Renoveringsprojektet har givet Søren Tscherning en masse værdifuld viden om, hvordan man bygger med genbrugsmaterialer.

"Vi har uden tvivl lært en masse af at ombygge vores hovedkontor, og de erfaringer tager vi med os videre. Det er helt afgørende i forhold til bæredygtighed i byggebranchen, at vi bliver bedre til at bygge med genbrugsmaterialer. Vi håber, at ombygningen af vores hovedkontor kan være med til at vise vejen og inspirere andre virksomheder, som står overfor et renoveringsprojekt," siger CEO og ejer Søren Tscherning.


CG Jensen – Genbrug af teglsten på UN17




På UN17 Village genbruger CG Jensen tagteglsten fra en J. Jensen-renovering til at beklæde facaden på en af bygningerne.

Teglstenene stammer fra et renoveringsprojekt, som J. Jensen udfører på en række boligkarreer fra 1960’erne i Ringparken i Roskilde.

Projektchef Morten Erfurt Hansen fra Byggeri Øst fortæller, at teglstenene skal bruges til beklædning af den nederste del af bygning C i den bæredygtige landsby. Det drejer sig om godt 1.000 m2, som pakkes i paller a 120 stk. i Ringparken, hvor hver karre giver cirka 18 paller med tagsten.

Der går imidlertid halvandet år, inden bygningen skal opføres, og indtil da har man lavet en aftale med en landmand i Høng om, at teglstenene kan opbevares i hans maskinhal.

Nogle af genbrugs-teglene et dog allerede taget i brug til beklædning af en mockup, som simulerer en prøvebolig, som interesserede kan besøge på UN17. På mockupen, fremvises også de andre facadematerialer, som anvendes på de i alt fem bygninger, som får hver deres udtryk.

Cirkulært genbrug inden for familien

Anvendelsen af bæredygtige og genanvendte byggematerialer er blandt de tiltag, som er med til at reducere bebyggelsens samlede klimaaftryk betragteligt.

Projektchef Morten Erfurt Hansen fremhæver, at CG Jensen har været heldige, at få fingrene i teglstenene, da projekter med 1.000 m2ens teglsten, som kan genbruges, ikke ligefrem hænger på træerne. At det netop er J. Jensen, der er leveringsdygtig i den store mængde genbrugstegl, gør, at man ligefrem kan tale om cirkulært genbrug inden for familien. 

Morten Erfurt Hansen fortæller også, at man har tænkt kreativt for at kunne benytte teglene til beklædning, idet de oprindeligt har fungeret som tagtegl:

”Vi borer et lille hul i nakken på teglstenene, og med en lille skrue samt en speciel sideclips holdes de fast både foroven og i siden, så de ikke kan løsne sig, hvis vinden får fat i dem.”

CG Jensen opfører UN17 Village i totalentreprise på den yderste spids af Ørestad Syd. Projektet omfatter cirka 370 boliger, badehus, spisehus og delecentral. Grunden er på cirka 15.000 m2, og de samlede etagemeter bliver cirka 35.000 m2. Alle anlægs- funderings-, jord-, kloak-, beton-, stål- og gartnerarbejder udføres i egenproduktion.


Teknologisk Institut – Øl og genbrugsplast bliver til møbler




En ny teknologi gør det muligt at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktionen – og omdanne det til designerstole.

Forbrugerne stiller store krav til bæredygtighed og genanvendelse, og det får mange virksomheder til at tænke i nye baner. Ølbryggerierne er ingen undtagelse, og her har man især fokus på upcycling af restprodukter fra ølproduktionen.

Barstol af mask og genbrugsplast
Teknologisk Institut har hjulpet møbelproducenten Mater og arkitekt Eva Harlou med at udvikle en barstol af mask og genbrugsplast i samarbejde med Carlsberg.

– Vi har kigget på mask, fordi det er et fiberbaseret affaldsprodukt med lav værdi, idet det typisk anvendes som dyrefoder i Danmark. Den største udfordring var at omdanne masken til et stabilt materiale, som i kombination med affaldsplast egnede sig til møbelproduktion. Gennem vores samarbejde med Teknologisk Institut er vi nået i mål med et stolesæde, der er bæredygtigt, slidstærkt, vandafvisende og kan granuleres og genanvendes igen op til tre gange, siger Eva Harlou.

Find møbelbeslag her

Udcycling og cirkulær økonomi
Upcycling og cirkulær økonomi er en markant trend i dansk erhvervsliv lige nu, og det har længe været et af Teknologisk Instituts fokusområder. Instituttet hjælper virksomheder inden for fx fødevareområdet med at give affald som citronskaller, tang og rapspressekager nye anvendelsesmuligheder. Og nu er turen kommet til fiberbaserede materialer som mask, der er særdeles velegnet sammen med affaldsplast fra industrien.

– Når vi har tørret masken, blander vi den sammen med genanvendt plast og centrifugerer blandingen ved høj temperatur i en særlig maskine, vi har lånt af Københavns Universitet. Herefter hælder vi blandingen i et formpresningsværktøj, som omdanner massen til et færdigt sæde, fortæller Lars Jeffers-Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Bæredygtig produktionsfilosofi
Eva Harlou har designet stolen for Mater, og den bliver lanceret i denne uge til møbelmessen 3daysofdesign. Mater er gennem de sidste 10 år kendt for at skabe møbler ud af naturlige og genanvendte materialer med afsæt i en bæredygtig produktionsfilosofi,. Stolen i mask er en af virksomhedens nye satsninger indenfor cirkulær produktion.

– Det er Maters klare målsætning at knytte stærke bånd til en række af Danmarks store industrivirksomheder, hvor vi sammen med partnere, som Teknologisk Institut, udvikler nye produkter baseret på affaldsstrømme. Mask Stool understreger Maters position som førende inden for det cirkulære, hvor vi konstant udvikler nye metoder og lykkes med at integrere dem i de produkter, vi lancerer. Netop kombinationen af maskfiber og genbrugsplast tror vi på vil sætte nye standarder inden for cirkulær produktion, siger Henrik Marstrand, CEO og founder af Mater

Lanceres til 3daysofdesign
Oplev den nye stol til 3daysofdesign den 3. - 5. september på hotel Villa Copenhagen. Der er gratis adgang til messen, og alle designinteresserede er velkomne.

Mask-stolen er en del af et projekt, hvor Teknologisk Institut samarbejder med Københavns Universitet om at udvikle en teknologi til fremstilling af kompositter. Udstyret er finansieret af VKR-fonden.

Infoboks: Mask er et restprodukt fra ølbrygningen og anvendes typisk til dyrefoder. Kort fortalt brygger man øl ved at opvarme malt i vand – en proces, der kaldes mæskning. Man står tilbage med urten, når den flydende del er siet fra. Urten er en væske med et højt sukkerindhold, som bliver til øl, når man tilsætter humle og gærer væsken. De faste dele, der er tilovers fra mæskningen, kaldes mask.



Cookie-indstillinger