Fejlstrømsafbrydere

Fejlstrømsafbrydere, er også kendt som Residual Current Devices (RCD’er)

Fejlstrømsafbrydere er afgørende enheder inden for elektrisk sikkerhed. De fungerer ved at overvåge den elektriske strøm, der løber gennem et kredsløb, og reagerer hurtigt, hvis der opstår en lækagestrøm, f.eks. på grund af en jordfejl.

Det er muligt selv at teste fejlstrømsafbryderen. Det er nemt og hurtigt gjort. Tryk på fejlstrømsafbryderens testknap, der ofte er markeret med et ‘T’. Går strømmen ikke ud, virker din fejlstrømsafbryder ikke, og du skal få den tjekket af en autoriseret elinstallatørvirksomhed

Leverandører af Fejlstrømsafbrydere:

Cypax - elektronik komponenter

Industrivej 24
7470 Karup J
Tlf.: +45 9710 1188
E-mail: mail@cypax.com

www.cypax.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

ELIT Scandinavia ApS

Herstedvang 8
2620 Albertslund
Tlf.: 48 44 60 60
E-mail: elit@elit.dk

www.elit.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

MALMBERGS

Generatorvej 14
2860 Søborg
Tlf.: 44 50 03 77
E-mail: info@malmbergs.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Niko

Stenager 5
6400 SØNDERBORG
Tlf.: 7442 4726
E-mail: info@niko.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Siemens A/S

Borupvang 9
2750 Ballerup
Telefon: +45 44775555
E-mail: ind-presales.dk@siemens.com

web

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Fejlstrømsafbrydere:

Her er nogle centrale punkter om fejlstrømsafbrydere:

  1. Formål: Fejlstrømsafbrydere bruges til at beskytte mod elektrisk stød og brandfare forårsaget af lækagestrømme i elektriske installationer. De er designet til at afbryde strømmen øjeblikkeligt, når de detekterer en lækagestrøm, der overstiger en vis tærskel.
  2. Funktion: En RCD overvåger den elektriske strøm, der går ind i et elektrisk kredsløb og sammenligner den med strømmen, der kommer ud. Hvis der er en forskel mellem disse strømme, indikerer det, at en lækagestrøm er opstået, og RCD'en reagerer ved at afbryde strømmen på brøkdele af et sekund.
  3. Typer: Der findes forskellige typer RCD'er, herunder typen AC, som overvåger både sinusformede og ujævne strømme, samt typen A, som også reagerer på jævnstrøm (DC) lækagestrømme. Derudover er der forskellige følsomhedsniveauer afhængigt af applikationen.
  4. Installation: RCD'er installeres typisk i fordelingstavler eller stikkontakter og skal placeres på kredsløbet, de skal beskytte. Det er vigtigt at installere dem korrekt i henhold til producentens anvisninger og lokale forskrifter for at sikre deres effektivitet.
  5. Regelmæssig testning: Det anbefales at teste RCD'er regelmæssigt for at sikre, at de fungerer korrekt. Dette kan gøres ved hjælp af den indbyggede testknap på enheden, som simulerer en lækagestrøm og aktiverer RCD'en for at kontrollere dens reaktion.
  6. Lovgivning og forskrifter: I mange lande er det lovpligtigt at installere RCD'er i visse typer elektriske installationer som et krav for at opfylde elektrisk sikkerhedsstandarder og forskrifter.

Samlet set spiller fejlstrømsafbrydere en afgørende rolle i at beskytte mennesker og ejendomme mod farerne ved elektrisk stød og brand forårsaget af lækagestrømme. Deres hurtige reaktion og pålidelige ydeevne gør dem til en væsentlig komponent i moderne elektriske installationer.


Tre trin til at undgå skader ved elektriske fejl


10.apr 2024


Sikre og pålidelige elektriske systemer er vigtigere end nogensinde. Fejl og mangler kan skade både mennesker, udstyr og indtjeningen. Energiteknologivirksomheden Eaton giver tre tips til, hvordan risikoen for elektriske fejl kan minimeres med digitale afbrydere.

Sikre og pålidelige elektriske systemer er vigtigere end nogensinde. Fejl og mangler kan skade både mennesker, udstyr og indtjeningen. Energiteknologivirksomheden Eaton giver tre tips til, hvordan risikoen for elektriske fejl kan minimeres med digitale afbrydere.

Fejl i elektriske systemer kan hurtig blive en dyr fornøjelse. Selv mindre forstyrrelser kan genere driften eller lukke den helt ned i perioder. Samtidig er der risiko for at elektrisk udstyr tager skade. Endelig kan fejl og nedbrud på systemerne føre til alvorlige arbejdsulykker. Derfor er det afgørende, at kommercielle og industrielle bygninger sikrer sig mod elektriske fejl.

Sikkerhedsstyrelsens seneste opgørelse viser, at der i 2022 blev indrapporteret 118 hændelser i form af ulykker og nærved-hændelser på elektriske anlæg. Her var 32 personskader, hvor ni personskader skyldes lysbueskader og 23 skyldes elektriske stød. Langt de fleste personskader (19) var relateret til hændelser på LV-kabler, mens hovedparten af de materielle skader (33) var relateret til elbrand i kabelskabe.

Ifølge Brian Gravenhorst, Application Engineer hos Eaton Danmark, er der meget virksomheds- og bygningsejere selv kan gøre for at mindske antallet af ulykker. Fx ved at reducere risikoen for kortslutning, overbelastning og lysbuer. Her spiller digitale afbrydere en central rolle.

"For at beskytte mod kortslutninger, overbelastning og i værste fald personskader er det vigtigt at sikre sig, at alle afbrydere er installeret og vedligeholdt korrekt, samt at de opfylder alle standarder på området. For at opnå den bedst mulige sikkerhed bør du desuden benytte de mest avancerede digitale afbrydere på markedet, da de overholder mere end blot minimumskravene," siger Brian Gravenhorst, Application Engineer, Eaton Danmark.

Eaton har udgivet et whitepaper om, hvordan kommercielle og industrielle bygninger kan sikre sig mod elektriske svigt. Der er især tre områder man bør holde sig for øje og kontrollere for at øge den elektriske sikkerhed.

1. Reducer risikoen for menneskelige fejl

Den mest almindelige årsag til ulykker er, når de fem sikkerhedsregler for arbejde med elektriske systemer ikke bliver overholdt. Så sørg for, at følgende trin følges:

1. Frakobl enheden fra elektrisk strøm fuldstændig.

2. Sørg for, at enheden ikke kan tændes igen ved et uheld.

3. Sørg for, at enheden ikke længere er strømførende.

4. Sørg for, at enheden har korrekt jordforbindelse.

5. Afdæk eller beskyt alle komponenter i nærheden for at forhindre utilsigtet berøring.

2. Invester i mere sikkerhed, end loven kræver

Minimumskravene til afbrydere er defineret i produktstandarden IEC/EN 60947. Digital teknologi gør det imidlertid muligt at øge beskyttelsesniveauerne udover de krav, der er specificeret i de relevante standarder. Elektroniske koblingsenheder i avancerede digitale afbrydere giver ikke kun nøjagtig afbrydelse, der øger sikkerheden, de kan også give information om den aktuelle status, alarmer, fejlmeddelelser og måledata.

3. Afbrydere reducerer omkostningerne

Nogle virksomheder vælger smeltesikringer frem for afbrydere på grund af lavere omkostninger. På længere sigt kan det dog ende med at blive en dyrere løsning. Investering i moderne, digitale afbrydere som fx Eatons digitale NZM maksimalafbryder kan både forenkle og reducere omkostningerne til vedligeholdelse og forbedre effektiviteten af hele virksomheden. Samtidig giver maksimalafbrydere ekstra beskyttelse til medarbejdere og reducerer nedetid. Opgradering til den nyeste teknologi kan med andre ord gøre bygningen mere sikker, pålidelig og omkostningseffektiv.

Endelig bør digitale afbrydere ifølge Brian Gravenhorst også udstyres med Eatons Arcflash Reduction Maintenance (ARMS) system. Den næsten øjeblikkelige reaktionstid reducerer lysbueenergien og mindsker dermed faren for personskade betydeligt.

Læs mere i Eatons whitepaper.


Eaton – Billadere stiller nye krav til sikkerheden i eltavlen




Billadere stiller nye krav til sikkerheden i eltavlen

Mere end hver tredje nye bil fra marts i år var en elbil. Det er godt for den grønne omstilling, men de mange ladestandere udfordrer sikkerheden, hvis eltavlen ikke er up to date. Sådan lyder meldingen fra power management-virksomheden Eaton.

Der kører nu 127.000 elbiler på de danske veje. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik i marts 2023. Selvom der stadig er et stykke op til regeringens ambitioner om 1.000.000 elbiler i 2030, tyder alt på, at udviklingen er ved at tage fart.

Men de mange nye ladestandere stiller ifølge Steffen Andrè Skurdal, nordisk Field Product Manager hos Eaton, nye krav til teknologien i vores fejlstrømsafbrydere.

Han opfordrer danske el-installatører til at sikre, at sikkerheden i eltavlen følger med, når elbilen flytter ind.

”Fejlstrømsafbryderen er vores nødbremse mod stød og brand, hvis der opstår elektriske fejl i installationen. Derfor er det afgørende, at den følger med den teknologiske udvikling, så den beskytter os mod livsfarlige elektriske stød. I dag ser vi desværre, at eltavlerne ikke altid følger med udviklingen i installationerne, fx når elbilerne skal lades op på villavejen,” siger Steffen Andrè Skurdal fra Eaton.

Han påpeger, at selvom det er forbrugernes ansvar at have styr på sikkerhedsreglerne, er det ofte et område, som ikke har forbrugerens fokus, og derfor mener Steffen Andrè Skurdal at el-installatøren proaktivt bør rådgive sine kunder om den mest sikre løsning.

”Som forbruger eller repræsentant for en boligforening stiller man i realiteten sjældent spørgsmål til montering af sådanne løsninger. Man forventer, at installationen virker som den skal, og at sikkerheden er i orden, så snart den er færdigmonteret. Det er derfor helt afgørende, at installatørerne tager kontrol over udstyret og sætter sikkerheden øverst på dagsordenen,” lyder det fra Steffen Andrè Skurdal.

Skift fra A til B
Selvom der ifølge europæisk standard er krav om, at nye ladestandere forsynes med en fejlstrømsafbryder type B, er det fortsat blot en anbefaling i den danske installationsbekendtgørelse – med mindre ladeboksen har indbygget DC- fejlstrømsdetektering. Derudover er det et krav, at den autoriserede elinstallatør installerer ladestanderen eller opsætter en ekstra sikringsgruppe i eltavlen.

Desværre er installationer med den almindelige type A-afbryder stadig mest udbredt i Danmark – også de steder, hvor der er ladestandere. Ifølge Steffen Andrè Skurdal kan dette skyldes:

  • At ladestanderen er installeret før bekendtgørelsen i 2019, hvor almindelig RCD type A stadig var tilstrækkeligt
  • At installatøren ved opsætning af ladestanderen ikke har været godt nok bekendt med installationsbekendtgørelsen
  • Folk oplader elbilen via en almindelig stikkontakt – den såkaldte mormorlader
  • At ladestanderen er en ældre model uden indbygget DC-filter eller fejlstrømsafbryder

”Vi oplever i dag, at RCD type A, også kendt som HPFI afbryderen, ikke yder tilstrækkelig beskyttelse i de nye grønne installationer som fx ladestandere til elbiler, varmepumper og solceller. De er nemlig bygget med trefasede ensretter, hvor der er øget risiko for DC-fejl og lækagestrøm, fx mens elbilen oplades. Og er eltavlen kun sat op med type A-sikring, udgør den en sikkerhedsrisiko, der kan føre til elektrisk stød eller i værste fald brand,” siger Steffen Andrè Skurdal.

Selvom det endnu ikke er et lovkrav i Danmark, er det hans klare anbefaling at skifte den tradionelle type A-sikring ud med en type B eller som minimum en type A med DC-filter.

”Her fungerer en type B fejlstrømsafbryder bedre. Den er designet til at slå fra, så snart der sker en jordfejl i det elektriske system. Dermed giver den en bedre allround sikkerhed,” siger Steffen Andrè Skurdal.

[Faktaboks]:

Fejlstrømsafbryderens grønne ABC

  • Type A yder beskyttelse til standardapparater og elektriske produkter, men er ofte ikke tilstrækkelige til energieffektive el-apparater med frekvensomformere/ensrettere.
  • Type F yder beskyttelse til energieffektive el-apparater og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.
  • Type B yder beskyttelse til mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper.

Kilde: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=45288


Ny teknologi til fejlstrømsafbrydelser skal sikre grønne apparater mod strømsvigt




Energivenlige el-apparater vinder større indpas i de danske hjem, og det er godt for både klimaet og pengepungen, men udgør en risiko for vores el-sikkerhed, hvis eltavlen ikke er up-to-date.

Energieffektive el-apparater stille højere krav til fejlstrømsafbrydere

Fejlstrømsafbrydere af type A, som i dag sidder i de fleste eltavler, ydede for blot få år siden fin beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter som fx blæsere og foodprocessorer. De er i dag ikke længere tilstrækkelige, hvis hjemmet er fyldt med grønne apparater. De nye energieffektive el-apparater kræver nemlig mere, og de er ofte bygget med tungere motorstyreenheder (frekvensomformere), som stiller højere krav til fejlstrømsafbryderne.

Type F håndterer slutkredsløb med indgangsspændinger

Grønne boligejere, elektrikere og installatører bør derfor gå deres grønne installationer efter i sømmene og sikre sig, at de har den rigtige type fejlstrømsafbryder som fx Eatons type F, der er særlig egnet til energieffektive el-apparater i hjemmet og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz. Udover at sikre mod overspænding kan fejlstrømsafbryderen håndtere slutkredsløb, hvor indgangsspændinger kan forventes pga. lav impedans.

Intelligent fejlstrømsafbryder: ”Tjek din elinstallation”

Teknologien bag fejlstrømsafbrydere er under hastig udvikling, og der findes i dag intelligente og avancerede fejlstrømsafbrydere på markedet, der både beskytter dig mod elektriske stød og samtidigt byder på en række overvågnings-og forvarselsfunktioner. Det er Eatons digitale fejlstrømsafbryderet eksempel på. Den kan give dig besked om, hvornår det er tid til at efterse din elinstallation, hvilket begrænser utilsigtet udkobling.



Cookie-indstillinger