Fasekompensering

Fasekompensering - I langt de fleste vekselstrømsinstallationer er spænding og strøm faseforskudt for hinanden. Normalt er strømmen bagefter spændingen. Da vinklen mellem spænding og strøm ifølge Fællesregulativet i visse tilfælde skal holdes inden for et nærmere angivet inerval, vil det ofte være nødvendigt at foretage fasekompensering. Få mere at vide om fasekompensering her - Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af og viden om fasekompensering:


AUTOMATIC SYD A/S

Smedevænget 4
6310 Broager
Tlf.: 74 44 91 91
E-mail: as@automatic-syd.dk

www.automatic-syd.dk

Kompetencer: El-tavler, styretavler, Hovedtavler og distributionsanlæg, Transformertavler, Målertavler, Fasekompenseringsanlæg, Fordelingstavler / lægmandstavler, Gruppetavler, Byggestrømstavler, Motorkontroltavler, Styretavler / PLC-tavler, Intelligente tavler, Explosionssikre-tavler (EEX/Atex), Skibs-/off-shore tavler, Pneumatiktavler, Skinnebroer / kanalskinner, PLC-styringer, Robot-styringer, Automations-løsninger

Læs mere om AUTOMATIC SYD A/S


Dansk Industri kompensering ApS

Højgårdsparken 24 A
8380 Trige
Telf.: 86 98 93 26
Email: info@fasekompensering.dk

www.fasekompensering.dk

Kompetencer: Fasekompensering,  kondensatorer, kondensatoranlæg, fasekompenseringskomponenter, harmoniske filtre

Læs mere om Dansk Industri kompensering ApS


Mere viden om fasekompensering:

Fasekompensering i ikke-lineære belastninger

Passiv fasekompenering
Den enkle måde at styre den harmoniske strøm er at bruge et filter: det er muligt at designe et filter, som kun lader strøm på linje frekvens (50 eller 60 Hz). Dette filter reducerer den harmoniske strøm, hvilket betyder, at den ikke-lineære enhed nu ligner en lineær belastning. På dette tidspunkt magt faktor kan bringes til nær enhed, ved hjælp af kondensatorer eller induktorer som kræves. Dette filter kræver store værdi high-current spoler, som imidlertid er pladskrævende og dyre. En passiv fasekompensering kræver en induktor større end spole i en aktiv fasekompensering, men koster mindre. Dette er en enkel måde at korrigere ikke-lineær en belastning ved hjælp af kondensator banker. Det er ikke så effektiv som aktiv fasekompensering.

Passiv fasekompensering er typisk mere strømbesparende end aktiv fasekompensering. Effektivitet er ikke at forveksle med fasekompensering, selvom mange computer hardware anmeldelser sammenblander dem. En passiv fasekompensering på en switching computer PSU har en typisk magt effektivitet på omkring 96 %, mens en aktiv fasekompensering har en typisk virkningsgrad på ca. 94 %.

Aktiv fasekompensering
En "aktiv energifaktor korrektion" (aktiv fasekompensering) er en magt elektronisk system, som ændrer kurveform af strøm trukket af en belastning at forbedre magt faktor. Formålet er at gøre belastningen kredsløb, der er strøm faktor korrigeres synes rent resistiv (tilsyneladende effekt svarende til reelle magt). I dette tilfælde, den spænding og strøm er i fase og den reaktive strømforbrug er nul. Dette muliggør den mest effektive levering af strøm fra elselskab til forbrugeren.

Fasekompensering korrektorer kan være enkelt-trins eller etapevis.
I tilfælde af en switched-mode strømforsyning, er en boost konverter indsat mellem broen ensretter og de vigtigste input kondensatorer. Den boost konverter forsøger at opretholde en konstant DC-bus spænding på dens output mens tegne en strøm, der altid er i fase med og på samme frekvens som netspænding. En anden switchmode konverter inde i strømforsyningen giver det ønskede output spænding fra DC-bussen. Denne tilgang kræver yderligere halvleder afbrydere og styreelektronik, men tillader billigere og mindre passive komponenter. Det er ofte anvendes i praksis. For eksempel kan SMPS med passiv fasekompensering opnå magt faktor på omkring 0,7-0,75, SMPS med aktiv fasekompensering, op til 0,99 magtfaktor, mens en SMPS uden fasekompensering har en magt faktor på kun omkring 0,55-0,65.

På grund af deres meget brede spændingsområde input, kan mange strømforsyninger med aktiv fasekompensering justerer automatisk til at operere på vekselstrøm fra omkring 100 V (Japan) til 230 V (Europa). Denne funktion er især anvendelig i strømforsyninger til bærbare computere.

I almindelighed udføres fasekompensering ved hjælp af kondensatorer.