Bakteriologi

Bakteriologi

Bakteriologi har praktiske anvendelser inden for mange områder som medicin, fødevaresikkerhed, miljøvidenskab og bioteknologi. For eksempel bruges viden om bakteriologi til at identificere og diagnosticere infektionssygdomme, udvikle vacciner, forstå mekanismerne bag antibiotikaresistens, sikre fødevaresikkerhed og undersøge mikrobielle processer i naturen.

Leverandører af Bakteriologi:

NATDIS

Brunbjerg 70, Halk
6100 Haderslev
Tlf.: 22 68 06 80
E-mail: mail@natdis.dk

www.natdis.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden:

Bakteriologi er grenen af mikrobiologi, der studerer strukturen, funktionen, væksten, identifikationen og betydningen af bakterier. Det er en videnskabelig disciplin, der fokuserer på mikroorganismer, der udgør en stor del af den mikrobielle verden.

Bakterier er en type encellede organismer, der findes overalt i naturen, inklusive jord, vand, luft, og levende væsener.

Studiet af bakteriologien har stor betydning inden for mange områder, herunder medicin, landbrug, fødevarevidenskab, miljøvidenskab og industri.

Bakterier kan have både gavnlige og skadelige virkninger på mennesker, dyr og miljøet.

I medicinsk bakteriologi fokuseres der på identifikation og bekæmpelse af patogene bakterier, der kan forårsage sygdomme hos mennesker og dyr.

I landbrugs- og fødevarebakteriologi studeres bakterier med hensyn til deres rolle i madproduktion, fermentering, konservering og sygdomsforebyggelse.

Miljømæssig omfatter studiet af bakterier i naturlige og forurenede miljøer og deres rolle i nedbrydning af organiske stoffer, forurening og biogeochemiske processer.

Industriel bakteriologi beskæftiger sig med anvendelsen af bakterier i industriel produktion, såsom fremstilling af fødevarer, medicin, biobrændstoffer og bioteknologiske produkter.

Metoder til at studere det inkluderer mikroskopi, dyrkning af bakterier på laboratoriekulturmedier, molekylærbiologiske teknikker og bioinformatik.

Bakteriologien spiller en afgørende rolle i at forstå og bekæmpe infektionssygdomme, opretholde fødevaresikkerhed, bevare miljøkvaliteten og udvikle nye bioteknologiske løsninger.


LEMU – Masser af løsninger på bakterieudfordringer i installationer




Din viden og indsigt som installatør kan skabe værdiskabende sikkerhed for sundt vand i installationerne hos dine kunder. Vores VIDEN OM VAND-koncept hjælper dig på vej.

Der er ingen grund til, at bygningsejere og driftsansvarlige skal leve med risikoen for bakterievækst i installationerne på grund af stillestående vand. I dag er vidensniveauet og de tekniske løsningsmuligheder så udviklede, at risikoen kan nedbringes til et meget lavt niveau eller elimineres helt.

Præsenter løsninger for din kunde

Anders Christensen, projektchef for Lemvigh-Müllers videnskoncept VIDEN OM VAND, opfordrer VVS-installatørerne til at tage udgangspunkt i deres faglighed og præsentere og argumentere for løsninger på bakterieproblemer i dialog med kunden.

”Det er bygningsejeren eller den driftsansvarlige, som skal stå på mål for, at vandet i installationerne er sundt og bakteriefrit, men det kræver et overblik og en teknisk indsigt, som kun installatøren har. Derfor har installatøren en meget vigtig og meningsfuld opgave i at være med til at sikre rent drikkevand i installationerne. De løsninger, installatøren kan tilbyde, skaber meget stor værdi,” siger Anders Christensen.

Få hjælp med VIDEN OM VAND

For at hjælpe installatørerne med at løfte den opgave, har Lemvigh-Müller skabt videnskonceptet VIDEN OM VAND. Her kan installatører hente inspiration og viden til løsning af bakterieudfordringer i deres kunders vandinstallationer. VIDEN OM VAND er et samarbejde mellem Lemvigh-Müller og en række førende producenter af VVS-komponenter og -systemer.

Løsningerne kan række fra udskiftning af enkeltarmaturer til selvskyllende typer i områder af bygningen, hvor der er konstateret bakterieproblemer, til en fuldstændig optimering af installationernes i forhold til vandmængde, flow og temperatur.

Screening giver overblik

Det afgørende er ifølge Anders Christensen, at løsningen baseres på en screening af installationen.

”Kun med en omhyggelig screening, som både kortlægger den eksisterende installation og brugsmønstre i bygningen, kan man sikre en korrekt og velfungerende løsning. Screeningen er en helt afgørende forudsætning for at vælge de præcist rigtige komponenter og løsninger, for enhver bygning og dens anvendelse er unik,” siger han.

Installatører, som tilslutter sig VIDEN OM VAND-konceptet, kan få adgang til bygningsscreeninger i samarbejde med Lemvigh-Müller og specialister fra de producenter, der deltager i VIDEN OM VAND


Viega – Bakterier i vandet kan gøre folk syge




Vandet i svømmehaller, fitnesscentre og andre bygninger, som har stået tomme de seneste måneder, kan gemme på en ubehagelig overraskelse. Det stillestående vand skaber stor risiko for bakterievækst, og de første meldinger om livstruende baktier i rør og installationer i genåbnede bygninger er begyndt at dukke op i medierne.

Under pludselig nedlukning af kontorer og bygninger er der stor risiko for forurening af brugs- og drikkevandsanlæg, fordi vandet står stille i rørene under nedlukningen, hvis der ikke er blevet truffet de nødvendige forholdsregler.

Det kan få afgørende konsekvenser for drikkevandets sundhed. Derfor bør de ansvarlige for bygningernes drift følge få vigtige retningslinjer for at sikre brugs- og drikkevandets kvalitet og for at undgå yderligere omkostninger i forbindelse med en genåbning.

”Nedlukningen af Danmark kan få fatale konsekvenser for vandkvaliteten i nogle af de bygninger og kontorer, der har været lukket helt eller delvist ned siden 11. marts. Hvis rørsystemerne ikke har været jævnligt gennemskyllet, eller hvis der har været lukket helt ned for det varme vand, er der en reel risiko for bakterievækst, fx legionella, i rørene. Det kan og skal vi for enhver pris undgå, men det kræver, at man følger nogle få simple forholdsregler,” siger Kent Nielsen, nordisk administrerende direktør for Viega, og fortsætter:

”Det er Viegas mission at bidrage til bevarelsen af den høje vandkvalitet i Danmark. Vi er så heldige at have adgang til sundt vand direkte fra undergrunden, og derfor er det utroligt vigtigt, at det ikke forurenes med fx legionella, inden det tappes, og når ud til medarbejdere og brugere af svømmehaller og fitnesscentre og alle de offentlige arbejdspladser, der ikke er åbnet endnu.”

VVS-producenten Viega anbefaler at følge disse fire vigtige forholdsregler for at sikre drikkevandets sundhed ved genåbning af bygninger.

1) Skyl en gang om ugen
Mange brugs- og drikkevandsinstallationer har stået ubrugte hen de sidste par måneder på grund af coronakrisen. Men stagnationen i rørene kan få fatale konsekvenser for hygiejnen i brugs- og drikkevandsinstallationerne. Bakterie-kim formerer sig langt hurtigere i stillestående vand. Derfor anbefales det, at alle rør og armaturer i et brugs- og drikkevandssystem gennemskylles manuelt eller automatisk mindst én gang om ugen, gerne hver tredje dag.

I tilfælde af længerevarende afbrydelser, som det i øjeblikket er tilfældet for mange offentlige arbejdspladser, fitnesscentre og svømmehaller, bør der træffes ekstra foranstaltninger.

Hvis det ikke har været muligt at opretholde en fast ugentlig gennemskylning på grund af pludselig nedlukning, kan der være ekstra omkostninger forbundet med at åbne for brugs- og drikkevandsanlægget igen. Det kan være nødvendigt med mikrobiologisk test af vandet og en eventuel gennemskylning af installationen foretaget af en specialiseret virksomhed.

2) Afbryd ikke det varme vand
Når en bygning eller en institution har været lukket i lang tid, slukkes der ofte for varmtvandsforsyningen for at spare på energien. Dette giver desværre ofte bagslag og kan medføre betydelige uforudsete omkostninger.

Varmtvandsbeholderen kan indholde store mængder af brugsvand. Når forbruget stagnerer, giver det igen risiko for bakterievækst, hvor en fuld gennemskylning ikke nødvendigvis vil kunne udskifte alt vandet på grund af mængden af vand i varmtvandsbeholderen. Ved regelmæssig gennemskylning af rørinstallationerne med varmt vand kan bakterivæksten undgås i varmtvandsbeholderen. Kun på den måde kan væksten af legionella forhindres.

Det anbefales derfor ikke at slukke for det varme vand ved nedlukning.

3) Test vandet før brug
Ud over en grundig gennemskylning af alle rør og armaturer, bør der foretages en mikrobiologisk prøveudtagning af vandkvaliteten i rørene inden ibrugtagning af rørsystmerne. Det kan bestilles hos en specialiseret
virksomhed som fx CheckPoint World i Viborg. Findes der tegn på bakterievækst i rørnettet anbefales en professionel gennemskylning foretaget af en specialiseret virksomhed.

4) Desinfektion af rørene
Det anbefales ikke at bruge desinfektionsmidler til brugs-og drikkevandssystemet efter nedlukning. Det overtræder gældende retningslinjer for brugsvandsinstallationer.

Faktaboks
• Foretag en fuld gennemskylning af alle rørinstallationer mindst en gang om ugen
• Afbryd ikke det varme vand
• Få foretaget en mikrobiologisk test af vandet før brug
• Brug ikke desinfektionsmidler til at rense rørene



Cookie-indstillinger