Prægning

Prægning er en koldbearbejdningsmetode, der foregår mellem et stempel og en matrice. Prægning er normalt kendetegnet ved små deformationer, men store krav til stemplernes tolerance og overfladekvalitet.

Leverandører af og viden om prægning:


Mere viden om prægning:

Knivprægning
Ved knivprægning (stregprægning) hugges for eksempel teksten ned i materialet.

Hohlprægning
Ved hohlprægning bukkes materialers fibre. Teknikken anvendes blandt andet til nummerplader, skilte mv.
Ved hohlprægning kræves ikke så stor pressekraft. I fx blød messingplades kræves ca. 100 N/mm2.
I eksempelvis aluminiumplade kunne dette typisk fremstilles i et prægeværktøj med gummiunderdel, således at det kun var nødvendigt at fremstille stemplet - uden tilhørende underpart.F

Fuldprægning
Fuldprægning, som fx møntprægning, kan foregå på flere måder, enten i kold tilstand eller i varm tilstand. Det er langt at foretrække at præge i kold tilstand på grund af at materialet, når det koldpresses, opnår en pæn overflade uden glødeskaller. Dog skal materialet være i udglødet tilstand, inden prægningen skal foregå. I en 25-øre skal der anvendes ca. 2.500-3.000 N/mm2. Derfor gælder det om at få materialet i så blød tilstand som muligt, fordi man ved fuldprægning maser materialefibrene sammen. Prægematerialernes trækbrudstyrke  er bestemmende for, om prægning kan lade sig gøre. Man må ikke belaste prægedirne med mere end 3.000 N/mm2.