Udendørs vandhaner

En udendørs vandhane skal være frostsikker, da man ellers risikerer sprængninger og brud på vandrørene, når vinteren står for døren

Leverandører af og viden om udendørs vandhaner:


Lemvigh-Müller A/S

Stationsalleen 40
2730 Herlev
Tlf.: +45 3695 1230
E-mail: lemu@lemu.dk

www.lemu.dk

Kompetencer: Alt i metaller og Stål , Aluminium, Armeringsstål, Befæstelse, Belysning, El-teknik, Kabler, Rustfri stål, Rør, Stål, Værktøj

Læs mere om Lemvigh-Müller A/S


Sanistål

Håndværkervej 14
9000 Aalborg
Tlf.: 96 30 60 00
E-mail: sanistaal@sanistaal.dk

www.sanistaal.com

Kompetencer: Alt i metaller og Stål, Blankt stål, Byggestål, Konstruktionsstål

Læs mere om Sanistål A/S


Tekniq – Markant stigning i salget af berøringsfri vandhaner
De berøringsfri armaturer sælger som aldrig før. Risikoen for smittespredning i en coronatid har gjort produkterne attraktive, og særligt skoler og andre offentlige instanser byder teknologien velkommen.

Det seneste halve år er salget af berøringsfri produkter sendt på himmelflugt, og grossister og producenter melder om både fordobling og tredobling af salget – og især landets skoler og institutioner er i høj grad gået over til håndfri betjening af vandhanerne.

Det mærker man bl.a. hos en af landets største grossister indenfor el og vvs, AO. Her har man således haft travlt med at undgå, at varelageret løb tør for berøringsfri armaturer, som det faktisk skete i foråret.

”Salget af berøringsfri armaturer er i løbet af i år tredoblet. For nogle af produkterne er det endda en seksdobling. Vi kunne have solgt endnu mere i foråret, hvis vi ikke var løbet tør. Leverandørerne kunne nemlig heller ikke følge med, da efterspørgslen samtidig steg i udlandet også,” siger Ian Schlottmann, der er indkøbschef hos AO.

Der er ifølge brancheorganisationen, TEKNIQ Arbejdsgiverne, næppe nogen tvivl om, at markedet vil bevæge sig i retning af mere automatik og en større grad af digitalisering de kommende år. En udvikling, som coronapandemien har sat ekstra skub i.

”Mindre smittespredning og mindre forbrug går hånd i hånd her, og det gavner både klimaet og husholdningsregnskabet. Berøringsfri armaturer har stort set samme pris som traditionelle armaturer, så der er tale om lavthængende frugter som batter,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Coronavirussen har givet berøringsfri produkter et boost, men det kræver en vedvarende indsats fra installationsvirksomhederne at få kundernes øjne op for de mange fordele, som de berøringsfri produkter besidder,” siger Simon O. Rasmussen.

Lykkes den øvelse, er der gevinst på stort set alle parametre. Samfundet mindsker smittespredningen og sparer sygedage, klimaet får gavn af et lavere vandforbrug, mens den enkelte husstand sparer penge på vandregningen.

Hos producenten FM Mattsson Mora Group er der også stor optimisme i forhold til den håndfrie fremtid. Selvom alle helst ville have været pandemien foruden, er der ingen tvivl om, at den har givet stort skub til udbredelsen af berøringsfri armaturer.

”For hele FM Mattsson Mora Group i alle lande er der solgt det dobbelte i år, i forhold til sidste år, af berøringsfri armaturer. Det er nogenlunde den samme udvikling, vi har set i Danmark,” siger produktchef Søren Braae


Oras – Kæmpe miljø- og millionpotentiale i udskiftning af vandhaner
Der er rigtig mange penge at spare ved at vælge energi- og vandbesparende vandhaner. Det erfarer et dansk universitet, der har indgået et samarbejde for, at blive en grønnere uddannelsesinstitution.

På de danske universiteter har mange tusinde studerende deres daglige gang. Det betyder, at der er run på toiletterne og et stort vandforbrug. Udgiften til vand er en betydelig post, og både økonomisk og miljømæssigt giver det rigtig god mening ikke at bruge mere vand end nødvendigt. I samarbejde med amaturproducenten Oras er Aalborg Universitet derfor i gang med at udskifte deres armaturer til berøringsfrie og vandbesparende alternativer.

Universitet går til stålet
Aalborg Universitet har en vision om at blive et grønt universitet, og det betyder blandt andet, at driften skal optimeres. Armaturproducenten Oras har de sidste fem år haft et tæt arbejde med universitetet som rådgivere inden for energioptimering og vandbesparelser.

"En vandhane er en helt almindelig hverdagsting, og netop derfor giver det rigtig god mening at løsninger og funktioner nytænkes, og at forbrugerne vælger med omhu. Der findes armaturer på markedet, som indeholder et væld af tekniske løsninger og funktioner, der kan give betydelige besparelser på vandforbruget," fortæller distriktsansvarlig ved Oras, Anders Barrit.

Selvom besparelserne på sigt er store, så er budgettet ikke på nuværende tidspunkt til at udskifte alle universitetets armaturer på én gang, så det foregår løbende, når der renoveres eller bygges nyt. På universitetet er de meget tilfredse med de nye armaturer, der på nuværende tidspunkt tæller flere hundrede.

"Vi har rigtig gode erfaringer med samarbejdet. Armaturerne er lette at bruge, de er nemme at servicere, de har lang levetid, og så sparer vi selvfølgelig en masse vand", fortsætter Bent Wolf, vvs-installatør ved Aalborg Universitet.

Samarbejde er vejen til optimale løsninger
Det er vigtigt, at der på universiteter er balance mellem driftsøkonomi og tilfredshed. Det lange samarbejde mellem Oras og Aalborg Universitet medvirker, at Oras har et stort kendskab til brugerne og de behov, der er på universitet. Det har blandt andet betydet, at der for nylig blev valgt nogle noget utraditionelle løsninger, da der blev opsat nye armaturer.

"I dag tager de studerende ikke mange skridt uden en vandflaske under armen. Det kan være ret besværligt at fylde vandflaskerne på universitetets toiletter, fordi armaturer og flasker ikke passer sammen. Da der skulle skiftes armaturer, faldt valget derfor på et lidt utraditionelt ét af slagsen, der har en ekstra høj tud, så det er let at fylde vandflasker", fortæller Anders Barrit fra Oras.

Sund fornuft og store besparelser
De studerende er glade for de nye armaturer, og det samme er universitetet. De nye armaturer har nemlig flere praktiske funktioner. Under den høje blanke tud gemmer armaturerne på mængdebegrænsere, der sikrer et lavt vandforbrug og tekniske løsninger inden for energioptimering. På den måde spares der på vandet og energiforbruget, uden at det er noget, brugerne skal tænke over. 

De danske universiteter råder over enorme byggerier.
Aalborg Universitet alene dækker over 290.000 m2 bygninger og med byggerier af denne kaliber med dertilhørende mange vandhaner og brugere, er der enormt potentiale for både kontante og miljømæssige besparelser.
 
"Der er ikke sat konkrete mål op for besparelser og heller ikke søgt penge fra puljer til energieffektivisering af byggerier i forbindelse med udskiftningerne. Når der skal udskiftes armaturer, vælger vi smarte berøringsfri alternativer, der er vand- og energibesparende. Det er egentlig bare sund fornuft", slutter Bent Wolf.