Zarges – Sikkerheden falder på en udtjent træstige

Det kan have fatale konsekvenser for medarbejderne og sætte tydelige spor på bundlinjen. Derfor sætter Zarges fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø på årets byggerimesse i Fredericia.

Sidste år rullede en række historier om dårlig sikkerhed på byggepladserne. Flere medarbejdere kom slemt til skade på grund af mangelfuldt udstyr, og enkelte kom ikke hjem, da arbejdsdagen var slut. De mange ulykker viser med al tydelighed, at Danmark langt fra er førende, når det kommer til sikkerhed på byggepladsen. Sådan lyder det fra stillads- og stigeproducenten Zarges direktør Jan Fahlgren, der i år har valgt at sætte ekstra fokus på arbejdsmiljø på årets byggerimesse i Fredericia.
– Mange håndværkere står stadig på en gammel udtjent træstige. De gør, som de altid har gjort – også selvom der er kommet bedre og mere sikre produkter de seneste år, lyder det fra den garvede direktør.
De nye produkter dækker blandt andet stiger med en platform og gelænder, der gør det muligt for at håndværkeren at stå sikkert, mens han arbejder. Stigen er indrettet, så det er lettere at stille sit værktøj fra sig og arbejde mere effektivt:
“Sikkerhed, ergonomi og effektivitet hænger jo sammen. Hvis du står bedre, kan du arbejde mere effektivt. Du slider heller ikke så meget på kroppen, fordi du slapper mere af. Det synes jeg godt, at der kunne komme lidt mere fokus på. Det er jo ikke, fordi pensionsalderen bliver lavere. Det nytter ikke noget at være færdig som gårdsanger allerede som 55 årig. Vi skal jo arbejde meget længere end det, så vi skal huske at passe på os selv, siger Jan Fahlgren.

Brækket arm kan være dyr
Et andet Zarges produkt er en foldeslagsplatform udviklet til indendørs montage. Platformen er indrettet med en adgangstrappe og et gelænder, så håndværkerne ikke skal svinge sig op og ned af platformen i en meters højde.
– Der skal jo ikke meget til, før du glider og ender med at falde forkert, når du svinger dig op og ned af en platform flere gange dagligt. En brækket arm kan være dyrere, end man lige tror.  Det kan koste en bøde fra Arbejdstilsynet, en syg medarbejder og et opkald til et vikarbureau. Så i bund og grund kan selv en mindre skade være ret dyr, siger Jan Fahlgren.
– Vi er slet ikke så dygtige, som vi selv tror. I Sverige og England er de langt foran os, når det kommer til sikkerhed på byggepladsen. Men samtidig fornemmer jeg, at de nye generationer ser anderledes på det og investerer mere i sikkerhed. Jeg glæder mig til at tage diskussionen med de garvede håndværkere og de yngre kræfter på Byggerimessen, slutter Jan Fahlgren.

Zarges Danmark's Firmaprofil